Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 16
Filtry wyszukiwania

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
30x40 cm

  • Zaczyn:

    Ilość Składnik
    30 g świeżych drożdży
    letniego mleka
    mąki
    1 łyżeczka cukru
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    letniego mleka
    cukru
    rumu (niekoniecznie)
    ekstraktu z wanilii
    skorka otarta z 1/2 cytryny
    rozpuszczonego masła
    jajko
    żółtko
    mąki
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru
    cukru waniliowego
    roztopionego masła
    mielonego cynamonu

Sposób przygotowania


Zrobić zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, mąkę i cukier, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze połączyć składniki. Uformować palcami kruszonkę.

Dużą blachę o wymiarach 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w mniejszej formie, dlatego ciasto jest nieco wyższe). Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie przepołowione śliwki (wnętrze śliwki na górze), posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 16

Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne, miękkie, długo zachowuje świeżość i cudownie pachnie, a do tego jest tak proste w wykonaniu. Przepis pochodzi ze zbioru bajaderki ze strony mniammniam.pl. Serdecznie Wam polecam. :)

Zdjęcia użytkowników

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Loretta Loretta
    2012-08-16 15:43:46

    Wyszło wspaniałe, delikatne, niesłodkie. Chyba zrobię z tego ciasta małe bułeczki, doskonale zastąpią śniadanie.

    Twój komentarz
  • alicja alicja
    2012-08-08 16:25:02

    Świetny przepis, ciasto wyszło rewelacyjne. Cierpliwie trzeba odczekać każde rośnięcie ciasta i wyszło ładnie wysokie, wilgotne i przesmaczne.

    Twój komentarz
  • Łyżka Łyżka
    2011-08-07 09:44:34

    wygląda ( i na pewno smakuje) świetnie ;)

    muszę jak najszybciej wypróbować...

    Twój komentarz

Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Wilgotne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 16

Forma: 30x40 cm

Opis

<p >Chcemy z rodzinką nacieszyć się śliwkami, więc dziś też będzie śliwkowo. Tym razem jednak połączyłam je z ciastem drożdżowym i kruszonką. Klasyczne połączenie, a tak cieszy. :) Jest wilgotne, miękkie, długo zachowuje świeżość i cudownie pachnie, a do tego jest tak proste w wykonaniu. Przepis pochodzi ze zbioru bajaderki ze strony mniammniam.pl. Serdecznie Wam polecam. :)</p>

Składniki

  • Zaczyn:

    Ilość Składnik
    30 g świeżych drożdży
    letniego mleka
    mąki
    1 łyżeczka cukru
  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    letniego mleka
    cukru
    rumu (niekoniecznie)
    ekstraktu z wanilii
    skorka otarta z 1/2 cytryny
    rozpuszczonego masła
    jajko
    żółtko
    mąki
  • Kruszonka:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru
    cukru waniliowego
    roztopionego masła
    mielonego cynamonu

Sposób przygotowania


Zrobić zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko, dodać drożdże, mąkę i cukier, wymieszać. Przykryć ściereczką i pozostawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Dodać pozostałe składniki i wyrobić aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym, roztopionym masłem i dobrze połączyć składniki. Uformować palcami kruszonkę.

Dużą blachę o wymiarach 40x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (piekłam w mniejszej formie, dlatego ciasto jest nieco wyższe). Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je równomiernie (ciasto będzie dość cienkie). Ułożyć obok siebie przepołowione śliwki (wnętrze śliwki na górze), posypać kruszonką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Piec w temperaturze 180°C około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Smacznego :)