Paszteciki z ciasta drożdżowego

bułeczkibułkiciasto drożdżowedrożdżepasztecikipieczywo
Przyg: 60 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 20
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki
    roztopionego masła
    ciepłego mleka
    małe jajka
    cukru
    soli
    świeżych drożdży
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ok. 1/2 szklanki mąki na podsypanie podczas wałkowania)
    żółtko
    mleka

Sposób przygotowania

Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.


W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.


Przygotować dowolny farsz. U mnie tym razem kapusta z cebulką i pieczarkami, ale pasuje tu praktycznie każdy inny farsz, zarówno mięsny jak i jarskim


Po wyrośnięciu ciasta podzielić je dwie części (będzie łatwiej wałkować). Każdą rozwałkować na długi i wąski prostokąt (podsypywać stolnicę i wierzch ciasta mąką, bo ciasto jest dość luźne). Wzdłuż środka ułożyć wałek z połowy nadzienia. Przykryć nadzienie nakładając płaty ciasta na siebie, sklejając ciasto (brzegi można lekko zwilżyć, żeby lepiej się kleiły). Odwrócić rulon tak, by złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ostrym nożem na ok. 10 kawałków. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasto sporo rośnie). Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).


Podawać na ciepło lub zimno.


Smacznego :)

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Ocena:
Przyg: 60 min Pieczenie: 25 min
Średni
Porcje: 20
W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, długo zachowuje świeżość. Wyborne na ciepło jak i na zimno. Ja tym razem robiłam wszystkie paszteciki z farszem z kapusty, pieczarek i cebulki. Ale wypróbowałam te paszteciki również z farszem szpinakowo-serowym i mięsnym. Przepis, z moimi małymi modyfikacjami, pochodzi stąd. Serdecznie Wam polecam!Ps. Chciałam się też z Wami podzielić informacją, że tym przepisem zapoczątkowuję szereg zmian, które nastąpią na blogu. :) Pierwszą z nich będzie rozszerzenie zakresu przepisów również na wytrawne, początkowo będą to pewnie wytrawne wypieki, ale już niebawem pojawią się też inne dania.Kolejna, na którą strasznie się cieszę, to nowa, całkowicie zmieniona szata graficzna i funkcjonalność strony, choć na tą zmianę trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać, ale praca wre, więc trzymajcie kciuki. :) No dobrze, dalej Was nie zanudzam… inne zmiany będą widoczne na bieżąco. :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • teresa teresa
    2014-06-24 13:43:45

    Proponuję posypać kminkiem lub sezamem. Takie właśnie piekę i potwierdzam, że są pyszne.Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ewa ewa
    2013-12-01 10:40:44

    Dziś postanowiłam upiec paszteciki ,skorzystalam z Twojego przepisu jednak według mnie ta ilość mleka w stosunku do ilości mąki jest zdcydowanie zbyt duża.do wykonania dobrego elastycznego pulchnego ciasta wystarcza nieco więcej niż polowa szklanki mleka

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:26:54

    @Janusz - cieszę się, że smakowały :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Janusz Janusz
    2013-07-30 18:34:32

    niesamowity przepis, paszteciki palce lizaC, cała rodzinka się zajadała, dzieci prosiły o repete...to najlepszy komplement...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • komentarz komentarz
    2013-03-10 10:25:48

    Świetny blog! Naprawdę jestem pod wrażeniem.A jestem zawodowym kucharzem. Warto tutaj wracać.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-30 21:00:29

    Tomoe - tak, paszteciki, jesli tylko będą przechowywane w szczelnym pudełku/inny opakowaniu zachowają swieżość dnia następnego. Farsz klasycznie jak do pierogów, obgotowujemy kapustę kwaszoną z 1-2 listkami laurowymi i zielem angielskim (jeśli jest bardzo kwaśna trzeba ją wcześniej przepłukać). Pod koniec gotowania, gdy bedzie już miękka doprawić solą, pieprzen. Pieczarki czyścimy, siekamy. Cebulkę też siekamy, dodajemy do pieczarek, podsmażamy razem na maśle, doprawiajac solą i pieprzem. Ugotowaną kapustę ostudzić, posiekać, połączyć z pieczarkami i cebulą. I gotowe. Proporcje zależą od ilości pasztecików, jaką chcemy zrobić. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Tomoe Tomoe
    2012-12-29 23:07:22

    witam, jestem laikiem w gotowani, ale Pani przepis mnie nieco zaintrygował, chciałabym go wypróbować na sylwestra. W związku z tym ciekawi mnie, czy takie paszteciki na drugi dzień również będą tak smaczne jak świeże? Wspominała Pani również o farszu z kapusty pieczarek i cebulki - była bym wdzięczna za podanie sposobu jego przygotowania. Na koniec chciałam spytać o Pani zdanie, na temat posypania takich pasztecików kminkiem? Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-25 14:07:09

    @Anna - u mnie ciasto było dość gęste i nie kleiło się mocno do rąk, więc nie mam pojęcia czemu Pani lało się przez ręce. :/ Pisząc szklanka mam na myśli taką standardową o pojemnosci 250 ml, czy Pani też takiej używała? Dodawałam też dwa małe jajka i było było ok. Tak czy siak cieszę się, że pomimo trudności paszteciki wyszły puszyste i smaczne pomimo zwiększonej ilości mąki.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • anna anna
    2012-09-25 12:20:58

    Zrobiłam te paszteciki po wielkich staraniach, czy bardziej, męczarniach z lejącym się przez ręce ciastem. Więcej niż szklankę mąki musiałam niestety dosypać. Poza tym wydaje mi się że 1 jajko w zupełności wystarczy. Wyszły bardzo smaczne, puszyste pomimo zwiększenia ilości mąki. ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aga aga
    2012-01-06 15:05:48

    bardzo smakowite:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anonymous Anonymous
    2012-01-06 11:28:04

    Swietnie, rozszerzenie zakresu przepisow o wytrawne to na pewno bedzie dobra zmiana. Jesli na poczatku mozna sie spodziewac glownie wypiekow, to goraco licze na zapiekanki i tary, ktore uwielbiam :) Pozdrawiam, Agnieszka

    PS. Mam nadzieje, ze piekne zdjecia sie nie zmienia :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-01-06 01:08:14

    @Majana - Majanko dziękuję serdecznie! :)

    @Asiek - Asiu, dziękuję Ci bardzo za Twoje ciepłe słowa. Nawet sobie nie wyobrażasz jak ogromnie budujące są dla mnie! Aż mi się ciepło zrobiło na serduchu i gęba mi się od ucha do ucha śmieje. :) Jeszcze raz dziękuję Ci Kochana za to wsparcie, za to, że poświęcasz swój czas i mnie tak na bieżąco odwiedzasz. Aż chce się pichcić i pisać kolejne posty! :*

    @DarkAngelika - dziękuję serdecznie, faktycznie są puszyste i leciutkie :)

    @Kass, to ja dziękuję za inspiracje :)

    @Panna Malwina - Malwinko dziękuję ślicznie i postaram się nie zawieść. :)

    @Zjedz-mnie - cieszę się... choć uwodzić to one nie miały ;) grunt, żeby smakowały :)

    @Angie - dziękuję serdecznie i postaram się coraz częściej dawać wytrawne wpisy :)

    @JolantaSz- Jolu, ja też uwielbiam :) dziękuję Ci przeogromnie za ciepłe słowa i wiarę w moje możliwości :), mam nadzieję, że wytrawnymi przepisami Cię nie rozczaruję ;) pozdrawiam cieplutko

    @MojePasje- Elizo, dziękuję serdecznie, a na paszteciki zapraszam :)

    @Karmelitka - cieszę się, taki był zamiar :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-01-05 22:57:43

    mniaam!no, narobiłaś mi niesłychanego smaku.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • "moje pasje" "moje pasje"
    2012-01-05 22:42:27

    piękne zdjęcia!!! a paszteciki.. mamo...ale bym zjadła :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-01-05 18:11:39

    uwielbiam paszteciki:) a na zmiany będę czekała niecierpliwie ...bo skoro tworzysz tak cudowne słodkości to i reszta na pewno będzie przepyszna:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Angie Angie
    2012-01-05 11:41:27

    Przepysznie wygladają! Z niecierpliwościa czekam na kolejne wytrawne przepisy!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • zjedz_mnie zjedz_mnie
    2012-01-05 10:43:59

    Uwodzicielskie te paszteciki, bardzo ;]

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Panna Malwinna Panna Malwinna
    2012-01-05 09:08:25

    Trzymam kciuki i czekam na inne pyszne wytrawne dania;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kass kass
    2012-01-05 08:49:31

    Bardzo apetycznie wyglądają, ja też piekłam z róznymi nadzieniami i każda wersja nam s,makowała:)

    Dziękuję za wypróbowanie przepisu i serdecznie pozdrawiam:)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-01-05 07:49:35

    Piękne ! Wydają się być takie lekkie i puszyste, po prostu cudowne;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asiek Asiek
    2012-01-05 07:33:35

    Kasiu! Patrząc na Twoje cudne słodkości jestem cała szczęśliwa, że postanowiłaś rozszerzyć swój blog o dania wytrawne i powiem szczerze, że już się nie mogę doczekać tych zmian!! Będę wypatrywać kolejnych cudownych wpisów i zdjęć i chłonąć je całą sobą! Trzymam za Ciebie kciuki!

    Pozdrawiam serdecznie!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-01-05 05:50:49

    Bardzo ladne i apetyczne paszteciki. Uwielbiam.

    Miłego dnia:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Paszteciki z ciasta drożdżowego

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 25 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 20

Opis

W sumie jest to głównie przepis na ciasto, bo farsz możemy dodać jaki tylko nam się zamarzy. :) Próbowałam już sporo przepisów na ciasto do pasztecików i zdecydowanie stwierdzam, że ten jest jednym z najlepszych jakie jadłam. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, długo zachowuje świeżość. Wyborne na ciepło jak i na zimno. Ja tym razem robiłam wszystkie paszteciki z farszem z kapusty, pieczarek i cebulki. Ale wypróbowałam te paszteciki również z farszem szpinakowo-serowym i mięsnym. Przepis, z moimi małymi modyfikacjami, pochodzi stąd. Serdecznie Wam polecam!Ps. Chciałam się też z Wami podzielić informacją, że tym przepisem zapoczątkowuję szereg zmian, które nastąpią na blogu. :) Pierwszą z nich będzie rozszerzenie zakresu przepisów również na wytrawne, początkowo będą to pewnie wytrawne wypieki, ale już niebawem pojawią się też inne dania.Kolejna, na którą strasznie się cieszę, to nowa, całkowicie zmieniona szata graficzna i funkcjonalność strony, choć na tą zmianę trzeba będzie jeszcze trochę zaczekać, ale praca wre, więc trzymajcie kciuki. :) No dobrze, dalej Was nie zanudzam… inne zmiany będą widoczne na bieżąco. :)

Składniki

Sposób przygotowania

Z garści mąki, drożdży, czubatej łyżeczki cukru i 1/3 szklanki mleka zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce, odczekać ok. 10-15 min. aż urośnie.


W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach lub ręcznie aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto będzie luźne, ale nie dosypywać mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 h do podwojenia objętości.


Przygotować dowolny farsz. U mnie tym razem kapusta z cebulką i pieczarkami, ale pasuje tu praktycznie każdy inny farsz, zarówno mięsny jak i jarskim


Po wyrośnięciu ciasta podzielić je dwie części (będzie łatwiej wałkować). Każdą rozwałkować na długi i wąski prostokąt (podsypywać stolnicę i wierzch ciasta mąką, bo ciasto jest dość luźne). Wzdłuż środka ułożyć wałek z połowy nadzienia. Przykryć nadzienie nakładając płaty ciasta na siebie, sklejając ciasto (brzegi można lekko zwilżyć, żeby lepiej się kleiły). Odwrócić rulon tak, by złączenie znajdowało się pod spodem. Pokroić ostrym nożem na ok. 10 kawałków. Z drugą częścią ciasta postąpić identycznie. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach (ciasto sporo rośnie). Bułeczki przykryć ściereczką na ok. 30 min do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, około 25 minut (do zrumienienia).


Podawać na ciepło lub zimno.


Smacznego :)