Rustykalna tarta migdałowa z morelami

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_0622.jpg

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    migdałów, zmielonych
    drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem - 100 g, ale smak ciasta będzie nieco inny, mniej karmelowy)
    mąki pszennej (można zastąpić mąką pełnoziarnistą, orkiszową, etc.)
    zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kaszy manny
    moreli
    cukru trzcinowego
    cynamonu

Sposób przygotowania

Cukier trzcinowy zmielić w młynku lub blenderze do konsystencji pudru (można razem z migdałami). Przesypać na stolnicę, dodać mąkę, pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i posiekać nożem lub wyrobić palcami, tak, żeby powstały małe grudki jak na kruszonkę. Dodać żółtka i ekstrakt z migdałów. Szybko wyrobić palcami na jednolite ciasto. Ważne, żeby zrobić to szybko, nim ciasto zdąży się ogrzać od dłoni, bo wtedy będzie się mocno kleić i po upieczeniu będzie twardsze. Ciasto można wyrobić również w misie miksera, wtedy wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy je hakiem, do połączenia się ich w jednolitą masę.

Ciasto schłodzić około godziny (powinno być chłodne, nie klejące).

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek o śr. ok. 35-40 cm (powinien mieć ok 5 mm grubości). Podczas wałkowania wierzch ciasta można co jakiś czas odrobinę oprószyć mąką, by nie kleiło się do wałka lub przykryć je drugim arkuszem papieru o wakować przez papier. Rozwałkowane ciasto przenieść na papierze na blachę. Oprószyć kaszą manną. 

Umyte i dokładnie wysuszone morele przepołowić lub pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście skórką do dołu, zostawiając przy brzegach około 3-4 cm pustego miejsca. Oprószyć je brązowym cukrem i cynamonem. Brzegi ciasta nieobłożone morelami wywinąć na wierzch ciasta, przykrywając nim morele. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 30-40 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. 

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić na blasze. Podawać ciepłe, np. z gałką lodów waniliowych lub wystudzone oprószone cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym.

Smacznego :)



Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 13
Krucha migdałowa tarta pokryta skarmelizowanymi morelami. Z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu. Szybka, bezproblemowa w przygotowaniu, a mimo to, za sprawą połączenia migdałów, cynamonu i lekko skarmelizowanego cukru niebanalna w smaku. Świetnie sprawdzi się na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi lub leniwy rodzinny podwieczorek. 
zm_IMG_0594.jpg zm_IMG_0628.jpg zm_IMG_0608.jpg zm_IMG_0643.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-07-13 22:24:53

    Cudowny blog! Inspirujący! Zapisałam do ulubionych...Znalazłam ogrom wspaniałych przepisów u Pani , a wszystko wygląda wyśmienicie...Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-09-06 22:28:50

    Ależ ona cudowna! Pięknie wygląda. Te morele na wierzchu wyglądają obłędnie. Całość musi smakować wspaniale.

    Pozdrawiam ! :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-09-05 13:51:14

    Jest prześliczna :) Narobiłaś mi apetytu na morele :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Rustykalna tarta migdałowa z morelami

Rustykalna tarta migdałowa z morelami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Opis

Krucha migdałowa tarta pokryta skarmelizowanymi morelami. Z delikatnie wyczuwalną nutą cynamonu. Szybka, bezproblemowa w przygotowaniu, a mimo to, za sprawą połączenia migdałów, cynamonu i lekko skarmelizowanego cukru niebanalna w smaku. Świetnie sprawdzi się na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi lub leniwy rodzinny podwieczorek. 

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    migdałów, zmielonych
    drobnego cukru trzcinowego (można zastąpić cukrem pudrem - 100 g, ale smak ciasta będzie nieco inny, mniej karmelowy)
    mąki pszennej (można zastąpić mąką pełnoziarnistą, orkiszową, etc.)
    zimnego masła
    żółtka
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kaszy manny
    moreli
    cukru trzcinowego
    cynamonu

Sposób przygotowania

Cukier trzcinowy zmielić w młynku lub blenderze do konsystencji pudru (można razem z migdałami). Przesypać na stolnicę, dodać mąkę, pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i posiekać nożem lub wyrobić palcami, tak, żeby powstały małe grudki jak na kruszonkę. Dodać żółtka i ekstrakt z migdałów. Szybko wyrobić palcami na jednolite ciasto. Ważne, żeby zrobić to szybko, nim ciasto zdąży się ogrzać od dłoni, bo wtedy będzie się mocno kleić i po upieczeniu będzie twardsze. Ciasto można wyrobić również w misie miksera, wtedy wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy je hakiem, do połączenia się ich w jednolitą masę.

Ciasto schłodzić około godziny (powinno być chłodne, nie klejące).

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na okrągły placek o śr. ok. 35-40 cm (powinien mieć ok 5 mm grubości). Podczas wałkowania wierzch ciasta można co jakiś czas odrobinę oprószyć mąką, by nie kleiło się do wałka lub przykryć je drugim arkuszem papieru o wakować przez papier. Rozwałkowane ciasto przenieść na papierze na blachę. Oprószyć kaszą manną. 

Umyte i dokładnie wysuszone morele przepołowić lub pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście skórką do dołu, zostawiając przy brzegach około 3-4 cm pustego miejsca. Oprószyć je brązowym cukrem i cynamonem. Brzegi ciasta nieobłożone morelami wywinąć na wierzch ciasta, przykrywając nim morele. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C (piekę z termoobiegiem) i piec około 30-40 minut, aż ciasto wyraźnie się zarumieni. 

Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić na blasze. Podawać ciepłe, np. z gałką lodów waniliowych lub wystudzone oprószone cukrem pudrem lub polane sosem karmelowym.

Smacznego :)