Malinianki

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_9816.jpg

Składniki:

  • Ciasto (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

    Ilość Składnik
    mleka
    25 g świeżych drożdży
    cukru
    mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 650)
    masła
    duże jajko
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z cytryny lub skórką starta z 1 sparzonej cytryny, - ciasto będzie miało wtedy nutę cytrusową)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    malin
    cukru pudru (można mniej lub więcej w zależności od słodkości malin)
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania

Ciasto:

Jedną piątą mleka (50 ml) podgrzać (powinno być lekko ciepłe, nie gorące). Przelać je do niedużej miski, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, ok. 3 łyżki mąki  i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn przykryć suchą ściereczką, odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mleka podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim masło. Przestudzić do temperatury ok 37 °C (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące).

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie:

Maliny delikatnie umyć, przełożyć na sito, żeby obciekły z nadmiaru wody, wymieszać z cukrem. 

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką (bo ciasto jest lepkie i może się do niej kleić, ale nie dosypujmy mąki, bo dzięki takiej konsystencji malinianki będą mięciutkie i puszyste). Rozwałkować na placek (o grubości ok. 0,5-1 cm i wyciąć z niego około 12 krążków o średnicy ok. 8-10 cm. 

Na środek każdego krążka nałożyć 1 łyżkę malin (tyle, by nadzienie nie spadało i bułeczki dały się skleić). Brzegi dokładnie zlepić jak przy pierogach, chowając zlepienie pod spód, uformować podłużne bułeczki (jeśli brzegi nie będą chciały się lepić można posmarować brzegi ciasta białkiem lub mlekiem).

Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków.

Gotowe drożdżówki ułożyć na blachach do pieczenia zachowując ok. 3 cm odstęp. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (na około 20-30 min.). Malinianki piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.  

Gotowe bułeczki studzić na kratce.

Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na dość gęsty, ale płynny lukier, polać nim bułeczki. Pozostawić na kilka-kilkanaście minut, by zastygł.

Smacznego :)
Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Malinianki, czyli drożdżówki z nadzieniem malinowym, obficie polane lukrem. ;) Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. W sam raz na nieśpieszne weekendowe śniadanie albo letni piknik. Cudownie smakują zarówno z filiżanką aromatycznej herbaty, jak i ze szklanką zimnego mleka. Przygotowując je bazowałam na przepisie na moje ulubione jagodzianki, lekko go tylko modyfikując. Polecam! :)
zm_IMG_9826.jpg zm_IMG_9833.jpg zm_IMG_9861.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Mati Mati
    2015-07-27 18:31:43

    Wyszły pyszne! Dziękuję za kolejny super przepis! Jak do tej pory wszystkie super wychodzą! :*

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2015-07-24 19:22:32

    Ależ mają piękną nazwę; ))

    Twój komentarz
  • gin gin
    2015-07-24 17:28:38

    Cudownie wygląda to intensywnie malinowe nadzienie... Pyszności :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Malinianki

Malinianki

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Malinianki, czyli drożdżówki z nadzieniem malinowym, obficie polane lukrem. ;) Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach. W sam raz na nieśpieszne weekendowe śniadanie albo letni piknik. Cudownie smakują zarówno z filiżanką aromatycznej herbaty, jak i ze szklanką zimnego mleka. Przygotowując je bazowałam na przepisie na moje ulubione jagodzianki, lekko go tylko modyfikując. Polecam! :)

Składniki

  • Ciasto (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):

    Ilość Składnik
    mleka
    25 g świeżych drożdży
    cukru
    mąki pszennej (najlepiej typ 550 lub 650)
    masła
    duże jajko
    ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z cytryny lub skórką starta z 1 sparzonej cytryny, - ciasto będzie miało wtedy nutę cytrusową)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    malin
    cukru pudru (można mniej lub więcej w zależności od słodkości malin)
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    kilka łyżek gorącej wody

Sposób przygotowania

Ciasto:

Jedną piątą mleka (50 ml) podgrzać (powinno być lekko ciepłe, nie gorące). Przelać je do niedużej miski, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, ok. 3 łyżki mąki  i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn przykryć suchą ściereczką, odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Resztę mleka podgrzać w rondelku, rozpuścić w nim masło. Przestudzić do temperatury ok 37 °C (powinno być tylko lekko ciepłe, nie gorące).

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Nadzienie:

Maliny delikatnie umyć, przełożyć na sito, żeby obciekły z nadmiaru wody, wymieszać z cukrem. 

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy obficie oprószonej mąką (bo ciasto jest lepkie i może się do niej kleić, ale nie dosypujmy mąki, bo dzięki takiej konsystencji malinianki będą mięciutkie i puszyste). Rozwałkować na placek (o grubości ok. 0,5-1 cm i wyciąć z niego około 12 krążków o średnicy ok. 8-10 cm. 

Na środek każdego krążka nałożyć 1 łyżkę malin (tyle, by nadzienie nie spadało i bułeczki dały się skleić). Brzegi dokładnie zlepić jak przy pierogach, chowając zlepienie pod spód, uformować podłużne bułeczki (jeśli brzegi nie będą chciały się lepić można posmarować brzegi ciasta białkiem lub mlekiem).

Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków.

Gotowe drożdżówki ułożyć na blachach do pieczenia zachowując ok. 3 cm odstęp. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (na około 20-30 min.). Malinianki piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.  

Gotowe bułeczki studzić na kratce.

Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć z gorącą wodą na dość gęsty, ale płynny lukier, polać nim bułeczki. Pozostawić na kilka-kilkanaście minut, by zastygł.

Smacznego :)