Kostki domino - Dominosteine

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
kostki%20domino_111.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
25x30 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płynnego masła
    brązowego cukru
    masła
    duże jajko
    mąki
    ciemnego rumu
    przyprawy do piernika
    sody oczyszczonej
    opcjonalnie 50 g mielonych migdałów (ja czasami dodaję, tym razem nie dodawałam)
  • Galaretka pomarańczowa:

    Ilość Składnik
    soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)*
    cukru (można więcej, jeśli pomarańcze są kwaśne)
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    350 g masy marcepanowej (szczególnie polecam domową, jest o niebo lepsza od tej sklepowej)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady (może być pół na pół)
    masła lub oleju

Sposób przygotowania

W rondlu z grubym dnem na małym ogniu podgrzać masło, cukier i miód, do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika (ewentualnie z mielonymi migdałami).
Do przestudzonej mieszanki miodowej dodać jajka, rum i mąkę z przyprawami. Dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach ok. 35 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić po całości (będzie się nieco kleić, ale trzeba dokładnie ją rozprowadzić po całej powierzchni i wyrównać wierzch – sprawę ułatwi zwilżenie dłoni lub łyżki wodą). Warstwa powinna być bardzo cienka.
Piec w temperaturze 170-180°C ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Po upieczeniu blat powinien mieć grubość ok. 3-5 mm, jeśli będzie grubszy trzeba przeciąć go wzdłuż tak by osiągnął wskazaną grubość (wspominam o tym, ponieważ w zależności od piekarnika, rodzaju mąki tudzież sody piernik może wyrosnąć mniej lub więcej – na ogół nie trzeba go już przecinać wzdłuż, ale pamiętam, że raz zdarzyło mi się, że wyrósł tak mocno, że musiałam po jednak podzielić wzdłuż na dwa blaty.

Galaretka:
Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i żelatynę, mieszając mocno podgrzać do rozpuszczenia się składników, nie gotować. Galaretkę wystudzić, odstawić w chłodne miejsce by nieco stężała, tężejącą galaretkę wylać na blat piernikowy i równomiernie rozprowadzić (ważne, zeby galaretka była już tężejąca, nie moze być za rzadka, bo spłynie z ciasta piernikowego)*. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Masa marcepanowa:
Marcepan rozwałkować na blacie/tortownicy obficie oprószonej cukrem pudrem na wielkość blachy (można też ułożyć marcepan na arkuszu papieru do wypieków i przykryć marcepan takowym papierem, wtedy nic się nie klei i wałkowanie przebiega sprawniej, a dodatkowo łatwo później przenieść marcepan na galaretkę). Gotowy placek marcepanowy wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
Całość przykryć papierem do wypieków, docisnąć drugą blachą lub deską i wstawić na noc do lodówki.

Schłodzony placek wyjąć z lodówki, pokroić na 2,5 cm kwadraty.

Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać 2 łyżki masła lub oleju, wymieszać.
Kostki maczać w czekoladzie (za pomocą łyżeczki, widelczyka lub wykałaczki).

Smacznego :)

*galaretkę można też przelać do drugiej blachy o tej samej wielkości co blacha z blatem piernikowym wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, schłodzić do niemal całkowitego zastygnięcia (powinna być sztywna nie płynna, ale nadal dość miękka), a następnie wyłożyć galaretkę na blat piernikowy zdejmując z wierzchu folię lub papier - galaretka po dociśnięciu razem z marcepanem połączy się ładnie z piernikiem

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 30

Lubicie piernikowe kostki domino? Czyli kosteczki składające się z warstwy piernika, warstwy galaretki pomarańczowej (morelowej, z czarnej porzeczki lub innej) i warstwy marcepanu. Całość zatopiona w pysznej polewie czekoladowej. Na jednej z niemieckich stron kulinarnych wyczytałam kiedyś, że przepis pochodzi z ok. 1936 roku, w związku z czym wśród tradycyjnych niemieckich przepisów świątecznych jest on jednak dość „młody”. Niewątpliwie jednak przyjął się i zakorzenił w niemieckiej tradycji świątecznej. U mnie w domu kostki domino cieszą się wyjątkowym uznaniem i jak tylko się pojawiają znikają w brzuchach domowników tempie ekspresowym, w podejrzanych okolicznościach… ale nie ma się co dziwić, są naprawdę pyszne i nie sposób poprzestać na jednej maleńkiej kosteczce. ;) Gorąco Wam polecam!

kostki%20domino_1.JPG kostki%20domino_5.JPG kostki%20domino_3.JPG kostki%20domino_777.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Pati252 Pati252
    2015-12-22 13:48:54

    Właśnie sie za nie zabieram, tylko mam pytanie odnoście ciasta... W składnikach dwa razy pojawia sie "masło", a ani razu "miód"... Masla mają byc 3 łyżki, a miodu 120g?

    Pozdrawiam i proszę i szybka odpowiedz

    Twój komentarz
  • Pati252 Pati252
    2015-12-22 13:48:42

    Właśnie sie za nie zabieram, tylko mam pytanie odnoście ciasta... W składnikach dwa razy pojawia sie "masło", a ani razu "miód"... Masla mają byc 3 łyżki, a miodu 120g?

    Pozdrawiam i proszę i szybka odpowiedz

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2012-12-10 13:12:52

    Są doskonałe, na święta robimy powtórkę. Piernik mięciutki, galaretka przepyszna (zrobiłam zgodnie z podpowiedzią w drugiej formie i nic nie spłynęło), a w połączeniu z masą marcepanową cudo! Dzięki za doskonały przepis!

    Twój komentarz
  • kirke kirke
    2012-12-03 10:02:46

    Rewelacyjny ten przepis !! Zagości w moim menu na stałe :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-01 08:09:21

    @Justyna - już zmieniłam w przepisie, proszek dodaję czasami zamiast sody dlatego pojwił się w opisie przygotowania, już wyrzuciłam (polecam jednak użyć sody), kakao czasami dodaję do tych kostek, więc z przyzwyczajenia napisałam :), tym razem nie dodawałam, wydaje mi się, że w opcji bez kakao kostki wychodzą bardziej klasyczne piernikowe, ale jeśli ktoś lubi posmak kako można dodać z 1-2 łyżeczki.

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2012-11-30 23:18:05

    Wygladaja bardzo smacznie;-) Czy 1 lyzeczka kakao wystarczy, czy moze dodajesz wiecej? I co z proszkiem do pieczenia? Niestety wsrod skladnikow nie ma tych dwoch pozycji a pojawiaja sie w opisie wykonania:-(

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-29 23:33:47

    @Ewa - masła lub oleju (dowolnie) już poprawiłam w przepisie.

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2012-11-29 22:46:50

    Nie wiem, czy do polewy-do rozpuszczonej czekolady-dodać 2 łyżki masła, czy też oleju, albowiem w spisie składników piszesz, że ma być masło, a potem w sposobie wykonania jest olej.

    Twój komentarz
  • dorotacz dorotacz
    2012-11-29 08:56:58

    Po prostu FANTASTYCZNE!!! ;) muszę koniecznie wypróbować

    Twój komentarz
  • agata-fnf agata-fnf
    2012-11-29 06:10:52

    Jeju! Jak to cudnie wydląda :) Przepis już zapisany :) Teraz jeszcze musze zrobić mase marcepanowa :) Oj udane beda świeta

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-11-27 10:50:56

    Nie dziwię sie, ze znikają ....wyglądają po prostu zjawiskowo:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Anetnka Anetnka
    2012-11-26 16:19:56

    Cudeńka!:D jestem pod wrażeniem i to ogromnym:)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-11-26 16:17:59

    Wygląda cudnie i bardzo apetycznie! Wyobrażam sobie, że smakuje bosko! Pozdrawiam serdecznie!Basia

    Twój komentarz
  • bernadeta bernadeta
    2012-11-26 16:11:12

    wysmienite cudo!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-11-26 15:18:40

    Piękne kosteczki! Wyglądają idealnie. Chyba się nie skuszę na ich robienie, bo na pewno mi nie wyjdą takie cudne jak Twoje.Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
  • Ewa Smaczniutkie.pl Ewa Smaczniutkie.pl
    2012-11-26 11:02:08

    Kasiu kostka fantastyczna, nawet nie pomyślałam, że można zrobić samemu:) A prezent za konkurs z babeczkowo.pl właśnie przed chwilą otrzymałam :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Droczilka Droczilka
    2012-11-26 10:48:14

    Lubimy, oj lubimy takie kostki:-) Wyglądaja PYCHA!

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Kostki domino - Dominosteine

Kostki domino - Dominosteine

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 30

Forma: 25x30 cm

Opis

Lubicie piernikowe kostki domino? Czyli kosteczki składające się z warstwy piernika, warstwy galaretki pomarańczowej (morelowej, z czarnej porzeczki lub innej) i warstwy marcepanu. Całość zatopiona w pysznej polewie czekoladowej. Na jednej z niemieckich stron kulinarnych wyczytałam kiedyś, że przepis pochodzi z ok. 1936 roku, w związku z czym wśród tradycyjnych niemieckich przepisów świątecznych jest on jednak dość „młody”. Niewątpliwie jednak przyjął się i zakorzenił w niemieckiej tradycji świątecznej. U mnie w domu kostki domino cieszą się wyjątkowym uznaniem i jak tylko się pojawiają znikają w brzuchach domowników tempie ekspresowym, w podejrzanych okolicznościach… ale nie ma się co dziwić, są naprawdę pyszne i nie sposób poprzestać na jednej maleńkiej kosteczce. ;) Gorąco Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    płynnego masła
    brązowego cukru
    masła
    duże jajko
    mąki
    ciemnego rumu
    przyprawy do piernika
    sody oczyszczonej
    opcjonalnie 50 g mielonych migdałów (ja czasami dodaję, tym razem nie dodawałam)
  • Galaretka pomarańczowa:

    Ilość Składnik
    soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)*
    cukru (można więcej, jeśli pomarańcze są kwaśne)
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    350 g masy marcepanowej (szczególnie polecam domową, jest o niebo lepsza od tej sklepowej)
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej lub mlecznej czekolady (może być pół na pół)
    masła lub oleju

Sposób przygotowania

W rondlu z grubym dnem na małym ogniu podgrzać masło, cukier i miód, do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Przesianą mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika (ewentualnie z mielonymi migdałami).
Do przestudzonej mieszanki miodowej dodać jajka, rum i mąkę z przyprawami. Dokładnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach ok. 35 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić po całości (będzie się nieco kleić, ale trzeba dokładnie ją rozprowadzić po całej powierzchni i wyrównać wierzch – sprawę ułatwi zwilżenie dłoni lub łyżki wodą). Warstwa powinna być bardzo cienka.
Piec w temperaturze 170-180°C ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Po upieczeniu blat powinien mieć grubość ok. 3-5 mm, jeśli będzie grubszy trzeba przeciąć go wzdłuż tak by osiągnął wskazaną grubość (wspominam o tym, ponieważ w zależności od piekarnika, rodzaju mąki tudzież sody piernik może wyrosnąć mniej lub więcej – na ogół nie trzeba go już przecinać wzdłuż, ale pamiętam, że raz zdarzyło mi się, że wyrósł tak mocno, że musiałam po jednak podzielić wzdłuż na dwa blaty.

Galaretka:
Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i żelatynę, mieszając mocno podgrzać do rozpuszczenia się składników, nie gotować. Galaretkę wystudzić, odstawić w chłodne miejsce by nieco stężała, tężejącą galaretkę wylać na blat piernikowy i równomiernie rozprowadzić (ważne, zeby galaretka była już tężejąca, nie moze być za rzadka, bo spłynie z ciasta piernikowego)*. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.

Masa marcepanowa:
Marcepan rozwałkować na blacie/tortownicy obficie oprószonej cukrem pudrem na wielkość blachy (można też ułożyć marcepan na arkuszu papieru do wypieków i przykryć marcepan takowym papierem, wtedy nic się nie klei i wałkowanie przebiega sprawniej, a dodatkowo łatwo później przenieść marcepan na galaretkę). Gotowy placek marcepanowy wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
Całość przykryć papierem do wypieków, docisnąć drugą blachą lub deską i wstawić na noc do lodówki.

Schłodzony placek wyjąć z lodówki, pokroić na 2,5 cm kwadraty.

Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać 2 łyżki masła lub oleju, wymieszać.
Kostki maczać w czekoladzie (za pomocą łyżeczki, widelczyka lub wykałaczki).

Smacznego :)

*galaretkę można też przelać do drugiej blachy o tej samej wielkości co blacha z blatem piernikowym wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia, schłodzić do niemal całkowitego zastygnięcia (powinna być sztywna nie płynna, ale nadal dość miękka), a następnie wyłożyć galaretkę na blat piernikowy zdejmując z wierzchu folię lub papier - galaretka po dociśnięciu razem z marcepanem połączy się ładnie z piernikiem