Tort Raffaello

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tort%20rafaello%20_6.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    drobno zmielonych migdałów (u mnie bez skórki)
    mąki ziemniaczanej
  • Krem raffaello:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    400 g białej czekolady dobrej jakości
    wiórków kokosowych
    likieru kokosowego
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorącej wody
    likieru kokosowego
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    malin
    300 g białej czekolady dobrej jakości

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i migdały wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:

Czekoladę połamać i przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać kremówkę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, od czasy do czasu mieszając, nie gotować. Zostawić na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i pięknie się ubije).
Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i likier, delikatnie wymieszać.

Poncz:

Składniki ponczu wymieszać do rozpuszczenia się cukru.

Całość:

Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze, nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego 1/2 kremu raffaello. Przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć. Całość posmarować ubitą śmietanką. Na wierzch wyłożyć maliny. Odstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na pergaminie odrysować pasek szerokości takiej jak wysokość tortu lub o 1-1,5 cm szerszy (doliczamy maliny na wierzchu) i o długości takiej jak obwód toru. Rozsmarować na nim rozpuszczoną czekoladę. Wystudzić i pozostawić do lekkiego zastygnięcia. Jeszcze nie do końca zastygłą czekoladą (musi być na tyle miękka, żeby można ją było owinąć wokół tortu) obłożyć boki tortu (razem z pergaminem. Wstawić na ok 1-2 godziny do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, delikatnie oddzielić od niej pergamin, tort wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.


Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 10

Lubicie praliny Raffaello? Jeśli tak, to nie mam wątpliwości, że ten torcik Wam zasmakuje. Puszysty biszkopt migdałowy przełożony kremem kokosowym na bazie śmietanki, białej czekolady likieru kokosowego oraz wiórków kokosowych. Całość otoczona cienką „ścianką” z białej czekolady, a na wierzchu pyszne malinki, które łagodzą słodycz całości… Bardzo Wam polecam!

Przepis własny.

P.S. Bardzo dziękuję za liczne nominacje do The Versatile Blogger Award, dostałam ich od Was aż kilkanaście i jest mi niezmiernie miło z tego powodu. :) Niestety w najbliższym czasie ciężko będzie znaleźć mi chociaż chwilę, żeby pociągnąć zabawę dalej, ale jeśli tylko będę miała taką możliwość czasową, to nadrobię zaległości również w tej dziedzinie. :)

tort%20rafaello.JPG tort%20rafaello_2.JPG tort%20rafaello_3.JPG tort%20rafaello_4.JPG tort%20rafaello_5.JPG tort%20rafaello_6.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majka Majka
    2014-10-29 14:42:46

    Mam pytanie czy zamiast połowy śmietanki kremówki można użyć schłodzonego (w formie śmietany) mleka kokosowego ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-29 23:25:28

      Niestety nie wiem, ale przypuszczam, że to mleczko nie ubije się tak mocno jak śmietana kremówka. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • halina halina
    2014-06-03 08:27:23

    Tort jest piękną fantazją, maliny wołają "zjedz mnie", a otoczka z białej czekolady, niesamowity bajer - bardzo mnie urzekła - pozdrawiam słodko :)))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-21 09:51:25

    @Becia - Aby czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej posiekaną lub połamaną na drobne kawałeczki czekoladę przekładamy do metalowej miski, miskę ustawiamy na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszamy od czasu do czasu, zestawiamy z garnka, gdy będzie rozpuszczona. Pozdrawiam i trzymam kciuki!

    Twój komentarz
  • Becia Becia
    2014-03-20 19:55:18

    Witam.Jutro robię ten tort i mam pytanie- co znaczy "białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej"? Nie miałam w życiu dużo do czynienia z kuchnią i to jest pierwszy tort jaki robię;) Reszta jest raczej zrozumiała ;) Mam nadzieję, że tort klasa, bo robię go mamie na urodziny. trzymajcie kciuki!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-07 22:42:36

    @Rozia - bardzo się cieszę, że smakował :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • rozia rozia
    2014-02-07 12:01:59

    Szukałam tortu na moje urodziny i wypróbowałam ten i wyszedł przepyszny a że uwielbiamy rafaello musiałam go spróbować :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-15 19:54:35

    Witam, gdzieś mi umknął Pani komentarz. Masa wychodzi gęsta. Otoczka jest prosta w przygotowaniu, sposób przygotowania opisałam w przepisie, jakby coś było niejasne, proszę pytać. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2013-11-13 16:48:56

    witam, czy ta masa rafaello bedzie gesta, czy raczej mazista? czy te otoczke z bialej czekolady jest trudno zrobic ?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-19 08:12:13

    @Dzieckopiatku - nie mam pojęcia, co może być przyczyną, może jest zbyt długo i zbyt intensywnie ubijana? Istotne jest też na którym etapie przygotowania się warzy, proszę o więcej szczegółów, wtedy może będę mogła coś podpowiedzieć.

    Twój komentarz
  • dzieckopiatku dzieckopiatku
    2013-07-16 11:29:49

    niestety, już nie pierwszy raz, nie tylko w tym torcie, ale i każdym innym 'rafaello' waży mi się masa. co mam zrobić? może jest jakiś sposób, by wyszła taka, jak powinna?

    Twój komentarz
  • Agnes Agnes
    2013-05-03 12:35:20

    Niestety zważył mi się krem! Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Jestem zawiedziona... Taką wielką miałam ochotę na ten tort. Spróbuję za jakiś czas ponownie.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-19 20:40:26

    @Kasia - często używam Lindt.

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-02-18 12:11:58

    Wygląda pięknie:) A jaką markę czekolady Pani poleca?

    Twój komentarz
  • jagoda jagoda
    2013-02-06 20:47:00

    zrobiłam z wiśniami, wyszło pyszne :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-05 13:14:27

    @Jagoda - można zastąpić np. ananasem, całkiem fajnie komponuje się z kokosem, można tez po prostu pominąć maliny.

    Twój komentarz
  • jagoda jagoda
    2013-02-05 12:52:53

    czy maliny można zastąpić czymś innym? o tej porze roku ciężko o nie...

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-26 21:26:24

    @Kasia - likier kokosowy można zastąpić np. mlekiem kokosowym z puszki. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2013-01-26 20:24:58

    Witam serdecznie! Z przyjemnoscia wyprobowalabym ten przepis jednakze nie mam (i nie bardzo chce) kupowac likier kokosowy. Czy moze Pani polecic cos innego, najlepiej niealkoholowego? Z gory dziekuje i pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • genoles genoles
    2012-12-29 11:13:46

    Wygląda pięknie! Szkoda, że mi się masa nie ubiła.

    Twój komentarz
  • karolinka karolinka
    2012-11-21 15:24:22

    ja też wypróbowałam. wyszedł genialny, cudowny, pyszny.. masa świetnie się ubiła.każdą część tego tortu robiłam już wcześniej ale w innym połączeniu - biszkopt migdałowy z kremem bawarskim, krem kokosowy z musem malinowym, ale w tym połączeniu jest NAJLEPSZY!dziękuję i pozdrawiam, będę często wracać ;)

    Twój komentarz
  • Irena Irena
    2012-10-22 08:39:10

    Nie wiem czemu poprzedniczce krem nie chciał się ubić, mi wyszło idealnie, gesty i idealnie puszysty, a sam tort przepyszny!

    Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2012-10-20 14:24:24

    niestety mi nie wyszlo, masa nie chciala sie ubic.

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2012-09-16 17:39:12

    Cudowny tort! Ta biała czekolada otulająca maliny -świetny pomysł! Jeszcze takiego nie widziałam:) Super! Musi być przepyszny dla fana białej czekolady w sam raz:) choć akurat ja preferuje gorzką:)Kasiu! to szybkiego powrotu do zdrowia życzę i uporania sie z natłokiem spraw. Ja niestety zaglądam tu rzadziej ostatnio z braku mozliwości technicznych, że tak powiem - niestety... Jednak podziwiam wypieki jak zawsze:) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-09-15 14:15:28

    Fajna ta czekoladowa otoczka ....a malinki na wierzchu to taka "kropka nad i":). Naprawdę doskonały wypiek:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-09-14 20:22:29

    Tort wygląda po prostu obłędnie! Piękne zdjęcia !Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
  • Główny smakosz :) Główny smakosz :)
    2012-09-14 13:25:42

    Świetna strona :) Na pewno będę tutaj zaglądać częściej :)

    Twój komentarz
  • Główny smakosz :) Główny smakosz :)
    2012-09-14 13:25:42

    Świetna strona :) Na pewno będę tutaj zaglądać częściej :)

    Twój komentarz
  • KucharzyTrzech KucharzyTrzech
    2012-09-14 09:52:11

    Wspaniale się ten tort prezentuje. A ja jak i moja córa przepadamy za rafaello :)

    Twój komentarz
  • slodkiswiatwypiekow slodkiswiatwypiekow
    2012-09-14 08:23:58

    Pięknie wygląda... I jeszcze ta dekoracja z białej czekolady wystająca ponad maliny...cudo :)!

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2012-09-13 17:03:30

    Zakochałam się......od pierwszego wejrzenia;)! Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Jagienka Jagienka
    2012-09-13 14:49:42

    pięknie się prezentuje - niemalże jak tort ślubny

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2012-09-13 14:49:41

    Kasiu, po raz kolejny zachwycam mnie pięknym wykonaniem tortu. Czapki z głów! Jedyne co mnie przeraża, to ilość kalorii:(... Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • pyra pyra
    2012-09-13 12:07:42

    WSPANIAŁY!

    Twój komentarz
  • justin&Dorothy justin&Dorothy
    2012-09-13 08:55:35

    Jak zawsze kolejne piękne ciasto! :)

    Twój komentarz
  • Madziana Madziana
    2012-09-13 07:06:37

    Przepięknie ten tort wygląda! Praliny Rafaello uwielbiam więc chętnie wypróbuje nawet przepis na sam krem :) I cudownie się prezentuje ta czekolada na ściankach, jestem zachwycona :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Lubicie praliny Raffaello? Jeśli tak, to nie mam wątpliwości, że ten torcik Wam zasmakuje. Puszysty biszkopt migdałowy przełożony kremem kokosowym na bazie śmietanki, białej czekolady likieru kokosowego oraz wiórków kokosowych. Całość otoczona cienką „ścianką” z białej czekolady, a na wierzchu pyszne malinki, które łagodzą słodycz całości… Bardzo Wam polecam!

Przepis własny.

P.S. Bardzo dziękuję za liczne nominacje do The Versatile Blogger Award, dostałam ich od Was aż kilkanaście i jest mi niezmiernie miło z tego powodu. :) Niestety w najbliższym czasie ciężko będzie znaleźć mi chociaż chwilę, żeby pociągnąć zabawę dalej, ale jeśli tylko będę miała taką możliwość czasową, to nadrobię zaległości również w tej dziedzinie. :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    drobno zmielonych migdałów (u mnie bez skórki)
    mąki ziemniaczanej
  • Krem raffaello:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    400 g białej czekolady dobrej jakości
    wiórków kokosowych
    likieru kokosowego
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    gorącej wody
    likieru kokosowego
    cukru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    malin
    300 g białej czekolady dobrej jakości

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund. Mąki i migdały wymieszać, przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:

Czekoladę połamać i przełożyć do rondla z grubym dnem, dodać kremówkę, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, od czasy do czasu mieszając, nie gotować. Zostawić na kilka godzin do mocnego schłodzenia, najlepiej na całą noc (dzięki temu masa będzie sztywna i pięknie się ubije).
Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową ubić na sztywno. Dodać wiórki kokosowe i likier, delikatnie wymieszać.

Poncz:

Składniki ponczu wymieszać do rozpuszczenia się cukru.

Całość:

Dolny blat biszkoptowy ułożyć na paterze, nasączyć ponczem. Wyłożyć na niego 1/2 kremu raffaello. Przykryć drugim blatem, który również należy nasączyć. Wyłożyć resztę kremu. Przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć. Całość posmarować ubitą śmietanką. Na wierzch wyłożyć maliny. Odstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na pergaminie odrysować pasek szerokości takiej jak wysokość tortu lub o 1-1,5 cm szerszy (doliczamy maliny na wierzchu) i o długości takiej jak obwód toru. Rozsmarować na nim rozpuszczoną czekoladę. Wystudzić i pozostawić do lekkiego zastygnięcia. Jeszcze nie do końca zastygłą czekoladą (musi być na tyle miękka, żeby można ją było owinąć wokół tortu) obłożyć boki tortu (razem z pergaminem. Wstawić na ok 1-2 godziny do lodówki. Gdy czekolada zastygnie, delikatnie oddzielić od niej pergamin, tort wstawić jeszcze na kilka godzin do lodówki.


Smacznego :)