Tort brownies z musem czekoladowym i kremem kajmakowo-kokosowym

Przyg: 100 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_5826.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Brownies:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (użyłam Wedel)*
    230 g masła
    brązowego cukru (najlepiej Muscovado)
    duże jajka
    mąki pszennej
    kakao
    proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (użyłam Wedel)
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
  • Krem kajmakowo-kokosowo-orzechowy:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    masła
    żółtek
    mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
    wiórek kokosowych
    orzechów włoskich
    pasty lub ekstraktu z wanilii
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (użyłam Wedla)
    śmietanki kremówki 30%
    masła

Sposób przygotowania

Brownies:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C (z termoobiegiem 160° C). 
Spód tortownicy o śr. 20-21 cm wyłożyć papierem do wypieków. Brzegi tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką lub kasza manną. 
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do rondla z grubym dnem, dodać masło i cukier brązowy, całość rozpuścić od czasu do czasu mieszając, zestawić z ognia i nieco przestudzić.  
Przestudzoną masę przelać do sporej miski, dodawać kolejno po jednym jajku, stale miksując (następne jajko dodajemy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą czekoladową). 
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Dodać do masy czekoladowo-jajecznej i ponownie całość wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy i piec około 50 minut (aż patyczek zanurzony w cieście będzie oblepiony dość mokrą masą, ale nie będzie ona przypominać zupełnie płynnej czekolady). *Przestudzić przez kwadrans w uchylonym piekarniku. Przestudzone wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia. Gdy już zupełnie wystygnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce (dzięki temu łatwiej da się podzielić na równe blaty).  Schłodzone ciasto podzielić za pomocą ostrego (najlepiej zwilżonego) noża na 3 jednakowej grubości blaty, ułożyć na papierze do wypieków (do kratki przeznaczonej na studzenie lub blatu mogą się kleić).
*ps. Można też blaty upiec oddzielnie w trzech jednakowych tortownicach o podanej wyżej średnicy (do każdej nakładamy tyle samo ciasta).

Krem czekoladowy:

Śmietankę zagrzać, aż będzie bardzo gorąca, ale nie gotować. Włożyć do niej posiekaną lub pokrojoną na małe kawałki czekoladę, wymieszać aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie jednolita płynna masa. Wystudzić. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby mocno się schłodziła i stężała.
Mocno schłodzoną masę czekoladową ubić aż zrobi się sztywna i puszysta. Dodać cukier puder, wymieszać. Odstawić na chwilę do lodówki.

Krem kajmakowo-orzechowo-kokosowy:

Wiórki uprażyć na patelni na ciemno złoty kolor. Razem z orzechami włoskimi rozdrobnić je w malakserze lub blenderze na proszek. 
Do rondelka (najlepiej z grubym dnem) wsypać cukier, dodać masło, żółtka, mleko skondensowane i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez około 6-7 minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką do momentu aż masa będzie na tyle gęsta , by po nałożeniu na łyżkę oklejała ją i spływała z niej bardzo powoli, a po przesunięciu łyżką po powierzchni masy powinien zostać ślad.
Gotową masę zestawić z ognia, odrobinę przestudzić, ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż zupełnie ostygnie, zrobi się odrobinę jaśniejsza i bardziej puszysta (trzeba ubijać kilka minut).
Do gotowej masy dodać mieszankę kokosowo-orzechową i mieszać mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita (wszystkie składniki ładnie się połączą).

Przełożenie:
Na dolny blat ciasta brownies wyłożyć puszysty krem czekoladowy, wierzch wygładzić, przykryć drugim blatem, na ciasto wyłożyć krem kajmakowo-kokosowy, wygładzić, przykryć ostatnim blatem. Schłodzić.

Polewa:

Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią wierzch tortu i rozprowadzamy szpatułką na boki, tak by nadmiar polewy spłynął na brzegi tortu.  

Smacznego :)
Przyg: 100 min Pieczenie: 50 min
Średni
Porcje: 10
Nieziemsko czekoladowy tort brownies, przekładany kremem czekoladowym o konsystencji puszystego musu i masą kajmakowo-orzechowo-kokosową. Niesamowicie sycący, zawierający z milion kalorii (no może ciut mniej) ;), jeden z najsmaczniejszych na blogu. Zdecydowanie dla pasjonatów czekolady. Bardzo polecam!

IMG_5832.JPG IMG_5852.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • RudA RudA
    2016-07-30 00:10:17

    O matko czemu ja dopiero tu trafiłam?! Od kilku dni głowię się jak połączyć ukochane smaki mojego faceta - brownie, kajmak i kokos a tu takie cudo! Proszę o poradę kiedy najlepiej przyrządzić tort. Potrzebuje na sobotę. Samo ciasto musi odstać noc a co zresztą, czy całość też najlepiej zostawić na noc tj ciasto upiec w czwartek, tort złożyć w piątek a podać w sobotę? Czy lepiej upiec w piątek a całość złożyć w sobotę rano żeby na wieczór był gotowy?

    Przejrzałam resztę przepisów....rewelacja! Na pewno z wielu skorzystam. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-08-03 12:02:07

      Myślę. że najlepiej upiec w pt. a złożyć w sobotę kilka godzin przed podaniem. Cieszę się, że tort przypadł do gustu i dziękuję za miłe słowa. :)

      Twój komentarz
  • gin gin
    2014-11-26 00:03:42

    Czysty obłęd! :)

    Twój komentarz
  • 2014-11-25 18:37:11

    wygląda pysznie :)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-11-25 14:56:45

    Ale pysznie wygląda! Na pewno nie odmówiłabym kawałka; )

    Twój komentarz
  • Aga Aga
    2014-11-25 12:12:15

    Boski:)

    Twój komentarz
  • 2014-11-24 17:34:08

    😋😋

    Twój komentarz
  • 2014-11-24 17:23:28

    Rewelacja :)

    Twój komentarz
  • 2014-11-24 15:22:28

    Czekam na przepis w "Słodkich fantazjach"..niejeden juz wykorzystałam. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • 2014-11-24 14:15:25

    Wygląda obłędnie :)

    Twój komentarz
  • 2014-11-24 14:03:45

    Poproszę o przepis

    Twój komentarz
  • 2014-11-24 13:26:35

    Smak musi być niesamowity.Idealne połączenie składników😀😀😀

    Twój komentarz
  • 2014-11-24 13:17:32

    Poproszę o przepis 😀

    Twój komentarz
    • 2014-11-24 13:22:52

      Już nie mogę się doczekac 😀

      Twój komentarz
    • 2014-11-24 13:21:58

      będzie niedługo na blogu :)

      Twój komentarz

Tort brownies z musem czekoladowym i kremem kajmakowo-kokosowym

Tort brownies z musem czekoladowym i kremem kajmakowo-kokosowym

Przygotowanie: 100 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Nieziemsko czekoladowy tort brownies, przekładany kremem czekoladowym o konsystencji puszystego musu i masą kajmakowo-orzechowo-kokosową. Niesamowicie sycący, zawierający z milion kalorii (no może ciut mniej) ;), jeden z najsmaczniejszych na blogu. Zdecydowanie dla pasjonatów czekolady. Bardzo polecam!

Składniki

  • Brownies:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (użyłam Wedel)*
    230 g masła
    brązowego cukru (najlepiej Muscovado)
    duże jajka
    mąki pszennej
    kakao
    proszku do pieczenia
  • Krem czekoladowy:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (użyłam Wedel)
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
  • Krem kajmakowo-kokosowo-orzechowy:

    Ilość Składnik
    brązowego cukru
    masła
    żółtek
    mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
    wiórek kokosowych
    orzechów włoskich
    pasty lub ekstraktu z wanilii
  • Polewa czekoladowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (użyłam Wedla)
    śmietanki kremówki 30%
    masła

Sposób przygotowania

Brownies:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C (z termoobiegiem 160° C). 
Spód tortownicy o śr. 20-21 cm wyłożyć papierem do wypieków. Brzegi tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką lub kasza manną. 
Czekoladę połamać na małe kawałki, włożyć do rondla z grubym dnem, dodać masło i cukier brązowy, całość rozpuścić od czasu do czasu mieszając, zestawić z ognia i nieco przestudzić.  
Przestudzoną masę przelać do sporej miski, dodawać kolejno po jednym jajku, stale miksując (następne jajko dodajemy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą czekoladową). 
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Dodać do masy czekoladowo-jajecznej i ponownie całość wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy i piec około 50 minut (aż patyczek zanurzony w cieście będzie oblepiony dość mokrą masą, ale nie będzie ona przypominać zupełnie płynnej czekolady). *Przestudzić przez kwadrans w uchylonym piekarniku. Przestudzone wyjąć z piekarnika i pozostawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia. Gdy już zupełnie wystygnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce (dzięki temu łatwiej da się podzielić na równe blaty).  Schłodzone ciasto podzielić za pomocą ostrego (najlepiej zwilżonego) noża na 3 jednakowej grubości blaty, ułożyć na papierze do wypieków (do kratki przeznaczonej na studzenie lub blatu mogą się kleić).
*ps. Można też blaty upiec oddzielnie w trzech jednakowych tortownicach o podanej wyżej średnicy (do każdej nakładamy tyle samo ciasta).

Krem czekoladowy:

Śmietankę zagrzać, aż będzie bardzo gorąca, ale nie gotować. Włożyć do niej posiekaną lub pokrojoną na małe kawałki czekoladę, wymieszać aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie jednolita płynna masa. Wystudzić. Wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby mocno się schłodziła i stężała.
Mocno schłodzoną masę czekoladową ubić aż zrobi się sztywna i puszysta. Dodać cukier puder, wymieszać. Odstawić na chwilę do lodówki.

Krem kajmakowo-orzechowo-kokosowy:

Wiórki uprażyć na patelni na ciemno złoty kolor. Razem z orzechami włoskimi rozdrobnić je w malakserze lub blenderze na proszek. 
Do rondelka (najlepiej z grubym dnem) wsypać cukier, dodać masło, żółtka, mleko skondensowane i ekstrakt z wanilii. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez około 6-7 minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką do momentu aż masa będzie na tyle gęsta , by po nałożeniu na łyżkę oklejała ją i spływała z niej bardzo powoli, a po przesunięciu łyżką po powierzchni masy powinien zostać ślad.
Gotową masę zestawić z ognia, odrobinę przestudzić, ubijać mikserem na najwyższych obrotach, aż zupełnie ostygnie, zrobi się odrobinę jaśniejsza i bardziej puszysta (trzeba ubijać kilka minut).
Do gotowej masy dodać mieszankę kokosowo-orzechową i mieszać mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita (wszystkie składniki ładnie się połączą).

Przełożenie:
Na dolny blat ciasta brownies wyłożyć puszysty krem czekoladowy, wierzch wygładzić, przykryć drugim blatem, na ciasto wyłożyć krem kajmakowo-kokosowy, wygładzić, przykryć ostatnim blatem. Schłodzić.

Polewa:

Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. W tym celu czekoladę pokroić na małe kawałki, przełożyć do suchej, metalowej miski, dodać śmietankę i masło. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą (opierając miskę o ścianki garnka). Gdy czekolada się już rozpuścić, a masa jest jednolita i lśniąca polewamy nią wierzch tortu i rozprowadzamy szpatułką na boki, tak by nadmiar polewy spłynął na brzegi tortu.  

Smacznego :)