Muffinki cytrynowe z borówkami

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_9252.jpg

Składniki:

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukru z prawdziwą wanilią
    skórka cytrynowa starta z 3 dużych sparzonych cytryn
    kefiru (można zastąpić maślanką lub płynnym jogurtem naturalnym)
    jajka
    stopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    borówek lub innych drobnych owoców

Sposób przygotowania

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche produkty, a więc mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
W drugiej misce wymieszać jajka z kefirem i stopionym masłem. 
Mokre składni przelać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (zbyt długo mieszane ciasto zaowocuje twardymi i zbitymi muffinkami). 
Ciasto nakładać do wysokości 1/3 foremek na muffinki, do każdej wkładać po kilka borówek, przykryć ciastem do wysokości 2/3 lub 3/4 foremki (w wierzchnią warstwę również można wepchnąć po kilka borówek). 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec około 15-20 minuta aż muffiny ładnie wyrosną i się zarumienią. 

Smacznego :)

Muffinki cytrynowe z borówkami

Ocena:
Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
Mocno cytrynowe, aromatyczne i orzeźwiające, ale nie za kwaśne muffinki wypełnione borówkami, które można zamienić na maliny, porzeczki, jagody lub inne drobne owoce. Mięciutkie, mięsiste i wilgotne. W kategorii muffinek to mój tegoroczny faworyt. ;) Bardzo polecam! :)
zm_IMG_9260.jpg zm_IMG_9275.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-09-23 18:34:58

    Wypróbowałam i muffinki są przepyszne:-)

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2015-09-23 18:10:32

    Wypróbowałam i muffinki są przepyszne:-)

    Twój komentarz
  • Dziekuje Dziekuje
    2015-08-09 20:14:41

    Hallo Kasiu,

    serdecznie dziekuje za Rezepte na te pyszne Muffnki. Wyszly wysmienite :-)

    Pozdrowienia

    Doro

    Twój komentarz
  • Evi Evi
    2015-06-29 12:42:26

    Cudne zdjęcia i pysznie skomponowane smaki :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka.blogspot.com karmel-itka.blogspot.com
    2015-06-27 21:25:20

    jakie słodkie maluszki :) ostatnio noszę się z zamiarem jakichś bezglutenowych.

    Twój komentarz
  • emila emila
    2015-06-26 13:49:35

    a ile potrzeba cytryny? bo nie widzę tego w składnikach

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-26 14:14:50

      skórka cytrynowa podana jest pod cukrem z wanilią, jeśli się nie wyświetla, to proszę odświeżyć sobie stronę

      Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Muffinki cytrynowe z borówkami

Muffinki cytrynowe z borówkami

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Mocno cytrynowe, aromatyczne i orzeźwiające, ale nie za kwaśne muffinki wypełnione borówkami, które można zamienić na maliny, porzeczki, jagody lub inne drobne owoce. Mięciutkie, mięsiste i wilgotne. W kategorii muffinek to mój tegoroczny faworyt. ;) Bardzo polecam! :)

Składniki

  • Muffinki:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukru z prawdziwą wanilią
    skórka cytrynowa starta z 3 dużych sparzonych cytryn
    kefiru (można zastąpić maślanką lub płynnym jogurtem naturalnym)
    jajka
    stopionego masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    borówek lub innych drobnych owoców

Sposób przygotowania

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche produkty, a więc mąkę, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól.
W drugiej misce wymieszać jajka z kefirem i stopionym masłem. 
Mokre składni przelać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (zbyt długo mieszane ciasto zaowocuje twardymi i zbitymi muffinkami). 
Ciasto nakładać do wysokości 1/3 foremek na muffinki, do każdej wkładać po kilka borówek, przykryć ciastem do wysokości 2/3 lub 3/4 foremki (w wierzchnią warstwę również można wepchnąć po kilka borówek). 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 ° C i piec około 15-20 minuta aż muffiny ładnie wyrosną i się zarumienią. 

Smacznego :)