KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Czekoladowe tiramisu

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
tiramisu%20dla%20najm%C5%82odszych.jpg

Składniki:

  • Deser:

    Ilość Składnik
    pitnej czekolady w proszku lub ok. 50 g czekolady gorzkiej w tabliczce
    półtłustego mleka
    śmietany kremówki
    serka mascarpone
    cukru pudru
    ekstraktu waniliowego
    podłużnych biszkoptów
    wiórki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania


Czekoladę w proszku wsypujemy do średniego garnka i zalewamy mlekiem. Mieszaninę podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W przypadku czekolady w tabliczce rozpuszczamy ją razem z mlekiem w rondelku, stale mieszając, można dodawać czekoladę stopniowo do satysfakcjonującej nas konsystencji). Gdy czekolada całkowicie się rozpuści przelewamy ją do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

W dużej misce ubijamy kremówkę na sztywną masę. Dodajemy mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy 10 sekund by składniki dokładnie się połączyły.

Przygotowujemy na deser cztery szklane niewielkie naczynia.

Osiem biszkoptów zanurzamy na 2 sekundy w czekoladzie rozpuszczonej w mleku i układamy po dwa na dnie każdego naczynia. By dokładnie zakryć dno możemy je połamać. Biszkopty pokrywamy połową masy śmietanowo-serowej. Pozostałe ciastka moczymy w czekoladzie i układamy na warstwie kremu śmietanowego, tym razem po trzy w każdym naczyniu. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę kremu. Każdą z porcji dokładnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy każdą porcję wiórkami startej czekolady.


Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4

Tym razem tiramisu nieco inaczej, bez likieru i z czekoladą zamiast kawy… w tej wersji również smakuje wybornie. :) Deser uwielbiany przez dzieci, dlatego właśnie nie ma w nim ani kropli alkoholu. Jeśli jednak chcecie przygotować go w wersji dla dorosłych, możecie do kremowej masy dodać cztery, pięć łyżek likieru amaretto. ;) Ważne, by biszkopty nie były zbyt rozmięknięte, wiec nie można moczyć ich zbyt długo. I za radą autora przepisu (Gino D’Acampo) - czekolada powinna być mocno schłodzona. Polecam :)

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majovo Majovo
    2014-05-26 11:57:01

    Robię już po raz kolejny - świetny przepis, zawsze się udaje, a tiramisu jest ulubionym deserem całej rodziny:) Dziękuję!

    Twój komentarz
  • astovera astovera
    2013-11-12 21:35:58

    Zrobione! Porcje wyszły nieco duże jak na mój gust, także następnym razem zrobię z 2/3 składników:) Polecam!

    Twój komentarz
  • imka imka
    2013-01-02 07:55:15

    Pycha! Szkoda, że znalazłam dopiero teraz :/ Dodatkowo, na warstwę namoczonych w czekoladzie biszkoptów, położyłam warstwę banana, pokrojonego w plasterki. SZAŁ!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-13 20:21:28

    Jestem pewna, że uwielbiają go nie tylko dzieci, ale i dorośli. Prezentuje się znakomicie i jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej!

    Twój komentarz
  • Arvén Arvén
    2011-07-13 20:21:28

    Jestem pewna, że uwielbiają go nie tylko dzieci, ale i dorośli. Prezentuje się znakomicie i jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej!

    Twój komentarz
  • kuchennefascynacje kuchennefascynacje
    2011-07-13 18:58:08

    Nie mogę wydusić nic z siebie jak tylko WOW, ta wersja tiramisu jest genialna :)

    Twój komentarz
  • aga aga
    2011-07-13 12:15:29

    fajny deserek i taki pyszny:)

    Twój komentarz
  • Doctor Doctor
    2011-07-13 08:51:33

    Boski deser! :)

    Twój komentarz

Czekoladowe tiramisu

Czekoladowe tiramisu

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Tym razem tiramisu nieco inaczej, bez likieru i z czekoladą zamiast kawy… w tej wersji również smakuje wybornie. :) Deser uwielbiany przez dzieci, dlatego właśnie nie ma w nim ani kropli alkoholu. Jeśli jednak chcecie przygotować go w wersji dla dorosłych, możecie do kremowej masy dodać cztery, pięć łyżek likieru amaretto. ;) Ważne, by biszkopty nie były zbyt rozmięknięte, wiec nie można moczyć ich zbyt długo. I za radą autora przepisu (Gino D’Acampo) - czekolada powinna być mocno schłodzona. Polecam :)

Składniki

  • Deser:

    Ilość Składnik
    pitnej czekolady w proszku lub ok. 50 g czekolady gorzkiej w tabliczce
    półtłustego mleka
    śmietany kremówki
    serka mascarpone
    cukru pudru
    ekstraktu waniliowego
    podłużnych biszkoptów
    wiórki czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania


Czekoladę w proszku wsypujemy do średniego garnka i zalewamy mlekiem. Mieszaninę podgrzewamy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. W przypadku czekolady w tabliczce rozpuszczamy ją razem z mlekiem w rondelku, stale mieszając, można dodawać czekoladę stopniowo do satysfakcjonującej nas konsystencji). Gdy czekolada całkowicie się rozpuści przelewamy ją do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

W dużej misce ubijamy kremówkę na sztywną masę. Dodajemy mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Mieszamy 10 sekund by składniki dokładnie się połączyły.

Przygotowujemy na deser cztery szklane niewielkie naczynia.

Osiem biszkoptów zanurzamy na 2 sekundy w czekoladzie rozpuszczonej w mleku i układamy po dwa na dnie każdego naczynia. By dokładnie zakryć dno możemy je połamać. Biszkopty pokrywamy połową masy śmietanowo-serowej. Pozostałe ciastka moczymy w czekoladzie i układamy na warstwie kremu śmietanowego, tym razem po trzy w każdym naczyniu. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę kremu. Każdą z porcji dokładnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy każdą porcję wiórkami startej czekolady.


Smacznego :)