Panna cotta jogurtowa

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Filtry wyszukiwania
IMG_9008_zm.jpg

Składniki:

  • Deser:

    Ilość Składnik
    żelatyny w proszku
    mleka
    cukru (można zastąpić ksylitolem, stawią lub miodem
    1 laska wanilii
    gęstego jogurtu naturalnego
  • Sos:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych owocoów
    cukru

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, ale nie gotować.
Mleko przelać do rondelka, dodać cukier i miąższ wydrążony z laski wanilii, podgryzacz aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia. Do gorącego mleka wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Jogurt przełożyć do miski, dodać ciepłe mleko, szybko i dokładnie wymieszać aż składniki dobrze się połącza. Masę jogurtową przelać do foremek, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Sos:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować na mus. Przelać go do rondelka, dodać cukier i podgotować kilka minut aż masa nieco zgęstnieje, zdjąć  z ognia i wystudzić.
 
Gdy deser jest zastygnięty foremki wyjąć z lodówki, umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie  i przekręcić foremkę do góry dnem, tak aby deser wyskoczył na talerzyk. Wierzch polać sosem truskawkowym.

Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 4
Kochani dziś mam dla Was lekką jogurtową panna cotte, w sam raz na wiosnę. Jeśli podobnie jak ja macie przesyt tych cięższych jesiennych i zimowych deserów, to taka słodkość powinna przypaść Wam do gustu. :) Panna cotta wychodzi lekka, delikatna i można zjeść nawet dwie porcje bez większych wyrzutów sumienia. ;) Ja co roku od marca z utęsknieniem wypatruje ciepła i truskawek, a jak tylko się pojawiają, to próbuje się nimi nacieszyć na potęgę. Póki co cieszę się tymi szklarniowymi, ale to już coś. 
Jeśli u Was nie ma jeszcze truskawek, lub jeśli wolicie zaczekać na te z grządki tudzież wolicie inne owoce, to oczywiście możecie wypróbować deser w innych połączeniach. Świetnie sprawdzą się też owoce mrożone. 
Poniżej mam też dla Was kilka inspiracji na wiosenne dekoracje stołu, a jeśli macie ochotę zobaczyć więcej takich wiosennych inspiracji, to zapraszam Was na stronę Westwing, możecie tam znaleźć e-booka tryskającego wiosennymi pomysłami na aranżację domu czy ogrodu. oraz wiele ciekawych artykuł powiązanych z tą tematyką. 

Zdjęcia dekoracji stołów pochodzą z Westwing.pl. 

IMG_9020_zm.jpg IMG_9030_zm.jpg l guzzini_zm.jpg galateo e friends_zm.jpg FADE_zm.jpg _05A2798)zm.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Panna cotta jogurtowa

Panna cotta jogurtowa

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 4

Opis

Kochani dziś mam dla Was lekką jogurtową panna cotte, w sam raz na wiosnę. Jeśli podobnie jak ja macie przesyt tych cięższych jesiennych i zimowych deserów, to taka słodkość powinna przypaść Wam do gustu. :) Panna cotta wychodzi lekka, delikatna i można zjeść nawet dwie porcje bez większych wyrzutów sumienia. ;) Ja co roku od marca z utęsknieniem wypatruje ciepła i truskawek, a jak tylko się pojawiają, to próbuje się nimi nacieszyć na potęgę. Póki co cieszę się tymi szklarniowymi, ale to już coś. 
Jeśli u Was nie ma jeszcze truskawek, lub jeśli wolicie zaczekać na te z grządki tudzież wolicie inne owoce, to oczywiście możecie wypróbować deser w innych połączeniach. Świetnie sprawdzą się też owoce mrożone. 
Poniżej mam też dla Was kilka inspiracji na wiosenne dekoracje stołu, a jeśli macie ochotę zobaczyć więcej takich wiosennych inspiracji, to zapraszam Was na stronę Westwing, możecie tam znaleźć e-booka tryskającego wiosennymi pomysłami na aranżację domu czy ogrodu. oraz wiele ciekawych artykuł powiązanych z tą tematyką. 

Zdjęcia dekoracji stołów pochodzą z Westwing.pl. 

Składniki

  • Deser:

    Ilość Składnik
    żelatyny w proszku
    mleka
    cukru (można zastąpić ksylitolem, stawią lub miodem
    1 laska wanilii
    gęstego jogurtu naturalnego
  • Sos:

    Ilość Składnik
    truskawek lub innych owocoów
    cukru

Sposób przygotowania

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, odstawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, ale nie gotować.
Mleko przelać do rondelka, dodać cukier i miąższ wydrążony z laski wanilii, podgryzacz aż cukier się rozpuści. Zestawić z ognia. Do gorącego mleka wlać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.
Jogurt przełożyć do miski, dodać ciepłe mleko, szybko i dokładnie wymieszać aż składniki dobrze się połącza. Masę jogurtową przelać do foremek, wstawić na kilka godzin do lodówki.

Sos:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować na mus. Przelać go do rondelka, dodać cukier i podgotować kilka minut aż masa nieco zgęstnieje, zdjąć  z ognia i wystudzić.
 
Gdy deser jest zastygnięty foremki wyjąć z lodówki, umieścić na kilka sekund w gorącej wodzie  i przekręcić foremkę do góry dnem, tak aby deser wyskoczył na talerzyk. Wierzch polać sosem truskawkowym.

Smacznego :)