Tarta cynamonowo-rumowa ze śliwkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 13
Filtry wyszukiwania
IMG_5520.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    zimnego masła
    mąki pszennej
    duże żółtka
    cukru pudru
    aromatu rumowego
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    śmietanki kremówki
    duże jajka
    cukru
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo do nadzienia:

    Ilość Składnik
    śliwek (u mnie węgierki)
    cukru
    cynamonu
    rumu
  • Ponadto:

    Ilość Składnik
    suchy groch lub fasola lub kulki ceramiczne do obciążania

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę, posiekać z mąką, wyrobić opuszkami palców jak kruszonkę, dodać żółtka, cukier, cynamon i aromat rumowy. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę i schłodzić ok. 1 godzinę w lodówce. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć go do formy, lekko dociskając spód i brzegi ciasta do foremki (jeśli ciasto by się lepiło podczas wałkowania można po prostu wylepić nim foremkę, lub dosypać odrobinę mąki podczas wałkowania – nie za dużo, bo ciasto zrobi się twarde).

Ciasto ponownie schłodzić przez około 30 min. Na wierzch schłodzonego ciasta wyłożyć zmięty papier do wypieków (dzięki czemu będzie miększy i nie odciśnie się na cieście), wysypać na niego suszony groch lub fasolę, obciążając ciasto.

Piec około 10-12 min w temperaturze 180 °C, po upływie tego czasu zdjąć papier razem z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 5-7 min, żeby się jeszcze nieco podpiekło.

Nadzienie:

Śliwki umyć, przepołowić, wymieszać z cukrem, cynamonem i rumem.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szklanki śmietanki kremówki, tak, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą śmietaną, jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii.

Całość:

Na podpieczony spód wysypać odrobinę kaszy manny. Na ciasto wyłożyć śliwki. Całość zalać masą śmietanową. Piec około 25-30 minut (lub dłużej, aż masa będzie ścięta) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Ewentualnie można jeszcze podpiec sam spód na grzałce dolnej (około 10 minut w tej samej temperaturze).

Przestudzić w formie, delikatnie wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Smacznego. :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 13

Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamonem. Chyba przenosi mnie ten zapach do czasów dzieciństwa. Wprawdzie zarówno moja mama jak i babcie chyba nie łączyły w wypiekach śliwek z rumem i cynamonem, ale i tak ten smak szalenie kojarzy mi się z tym błogim czasem, kiedy nie otaczało mnie wokół tle wyzwań i niecierpiących zwłoki spraw do załatwienia. ;)

Ciasto jest delikatnie kruche, masa dość zwarta, no i obłędnie pachnie cynamonem i rumem. Dlatego jeśli nie jesteście fanami tego typu zapachów (jak np. mój Mąż, który nie lubi zapachu cynamonu), to raczej możecie nie być zachwyceni. :) Ale jeśli te aromaty są miłe dla Waszego nosa, to zapewniam, że będziecie usatysfakcjonowani. :)

IMG_5511.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-08-24 22:18:38

    Pięknej urody tarta. Musi być pyszna.Jak widzę śliwki w wypiekach to znak,że idzie już jesień, eh..Pozdrowionka :)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-08-23 18:28:56

    śliwki i cynamon, jak najbardziej jestem na tak! pyszne połączenie, bardzo pyszne!

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2013-08-23 13:24:11

    Bardzo ciekawy przepis. Chętnie spróbuję:)

    Twój komentarz

Tarta cynamonowo-rumowa ze śliwkami

Tarta cynamonowo-rumowa ze śliwkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 13

Forma: 26 cm

Opis

Klasyczny kruchy spód wzbogacony o aromat rumu wypełniona zapiekaną masą śmietanową i cynamonowymi śliwkami. Nie wiem czemu, ale uwielbiam smak i zapach śliwek w połączeniu z rumem i cynamonem. Chyba przenosi mnie ten zapach do czasów dzieciństwa. Wprawdzie zarówno moja mama jak i babcie chyba nie łączyły w wypiekach śliwek z rumem i cynamonem, ale i tak ten smak szalenie kojarzy mi się z tym błogim czasem, kiedy nie otaczało mnie wokół tle wyzwań i niecierpiących zwłoki spraw do załatwienia. ;)

Ciasto jest delikatnie kruche, masa dość zwarta, no i obłędnie pachnie cynamonem i rumem. Dlatego jeśli nie jesteście fanami tego typu zapachów (jak np. mój Mąż, który nie lubi zapachu cynamonu), to raczej możecie nie być zachwyceni. :) Ale jeśli te aromaty są miłe dla Waszego nosa, to zapewniam, że będziecie usatysfakcjonowani. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    zimnego masła
    mąki pszennej
    duże żółtka
    cukru pudru
    aromatu rumowego
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    mąki ziemniaczanej
    śmietanki kremówki
    duże jajka
    cukru
    ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo do nadzienia:

    Ilość Składnik
    śliwek (u mnie węgierki)
    cukru
    cynamonu
    rumu
  • Ponadto:

    Ilość Składnik
    suchy groch lub fasola lub kulki ceramiczne do obciążania

Sposób przygotowania

Ciasto:

Masło pokroić w kostkę, posiekać z mąką, wyrobić opuszkami palców jak kruszonkę, dodać żółtka, cukier, cynamon i aromat rumowy. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Uformować w kulę i schłodzić ok. 1 godzinę w lodówce. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek nieco większy niż średnica formy. Wyłożyć go do formy, lekko dociskając spód i brzegi ciasta do foremki (jeśli ciasto by się lepiło podczas wałkowania można po prostu wylepić nim foremkę, lub dosypać odrobinę mąki podczas wałkowania – nie za dużo, bo ciasto zrobi się twarde).

Ciasto ponownie schłodzić przez około 30 min. Na wierzch schłodzonego ciasta wyłożyć zmięty papier do wypieków (dzięki czemu będzie miększy i nie odciśnie się na cieście), wysypać na niego suszony groch lub fasolę, obciążając ciasto.

Piec około 10-12 min w temperaturze 180 °C, po upływie tego czasu zdjąć papier razem z obciążeniem i ponownie wstawić ciasto do piekarnika na 5-7 min, żeby się jeszcze nieco podpiekło.

Nadzienie:

Śliwki umyć, przepołowić, wymieszać z cukrem, cynamonem i rumem.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/3 szklanki śmietanki kremówki, tak, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą śmietaną, jajkami, cukrem i ekstraktem z wanilii.

Całość:

Na podpieczony spód wysypać odrobinę kaszy manny. Na ciasto wyłożyć śliwki. Całość zalać masą śmietanową. Piec około 25-30 minut (lub dłużej, aż masa będzie ścięta) w temperaturze 180 °C (piekłam z termoobiegiem). Ewentualnie można jeszcze podpiec sam spód na grzałce dolnej (około 10 minut w tej samej temperaturze).

Przestudzić w formie, delikatnie wyjąć na kratkę i całkowicie wystudzić.

Smacznego. :)