Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_5425.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x35 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
    250 g masła
    cukru pudru
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody.

Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając, do wyczerpania żółtek (następne żółtko dodajemy, gdy pozostałe połączyło się z masą maślaną).

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać.

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką.

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (z termoobiegiem, bez termoobiegu 180°C). Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony ciastem, ale powinny być na nim mokre okruszki i ewentualnie ślady czekolady, w którą mogliśmy się akurat wbić). Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności i stanie się przesuszone.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, po upływie tego czasu wyjąć i studzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto.

Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest to idealne. :D Ciasto jest bardzo wilgotne, soczyste i mocno czekoladowe. Kawałki czekoladowe można zresztą spotkać niemalże w każdym ugryzionym kawałku ciasta, bo jest nią najeżone aż po brzegi. :) Ciasto – ze względu na dodatek gorzkiej czekolady – nie jest bardzo słodkie, ale jeśli preferujemy słodsze smaki, smak możemy złagodzić i osłodzić zamieniając część czekolady na mleczną.

Słodycz neutralizują też kwaskowate wiśnie, które idealnie współgrają z czekoladowym wnętrzem. Bardzo polecam. :)

IMG_5413.JPG IMG_5410.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • ciasto pyszne, polecam ciasto pyszne, polecam
    2016-07-17 19:59:13

    ciasto pyszne, polecam

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-02-16 16:42:10

    potrzebuję tego przepisu ale na dużą blachę . Czy wystarczy składniki dać razy 2 ? i czy wtedy wydłuży się czas pieczenia ?

    Twój komentarz
  • Agnieszka Agnieszka
    2016-02-14 10:39:25

    To ciasto jest przepysze!! wilgotne, słodkie z kawałkami czekolady. Idealne!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-01-17 16:16:51

    Przepyszne! Polecam, wilgotne ciasto czuć kawałki czekolady :)

    Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-10-30 00:00:29

    Czy mąka ziemniaczaka jest niezbędna?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-30 00:39:00

      Można pominąć, pozdrawiam.

      Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2015-10-29 11:58:22

    Witam! Bardzo spodobał mi się przepis, ale mam kilka pytań. Czy mogę użyć mniejszej formy (25 x 11cm), jeśli sobie przeliczę wszystkie proporcje na taki wymiar? Ile wtedy mam trzymać ciasto w piekarniku? Tyle samu czy krócej?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-10-30 00:37:24

      Tak, można użyć mniejszej formy. Przy mniejszej sprawdziłabym patyczkiem już po ok. 40-45 minutach czy ciasto jest upieczone. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Nenyanan Nenyanan
    2015-10-04 15:27:13

    Wspaniałe :-) Mocno czekoladowe :-) pycha :-)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2015-08-17 23:45:50

    Zrobiłam je, było obłędnie pyszne! Dzięki za przepis. Moja wersja juz u mnie na blogu, zapraszam w wolnej chwili. Pozdrowienia :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-08-18 10:09:38

      Madziu, bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) I już do Ciebie zaglądam :)

      Twój komentarz
  • pati12p pati12p
    2015-07-27 12:06:09

    Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-27 19:10:47

      Tak, można, Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • marta marta
    2015-07-11 15:57:56

    A czy zamiast masła może być margaryna?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-14 11:17:03

      Tak, jak najbardziej.

      Twój komentarz
  • mia mia
    2015-03-31 19:59:49

    właśnie je upiekłam. wyszło super. nawet moja mama oceniła je na 10 punktów w skali 10 punktowej. osobiście polecam większa formę.

    Twój komentarz
  • georgia georgia
    2015-01-30 19:13:41

    niedawno wyjęłam ciasto z piekarnika, pomijając to, że zapomniałam dodać czekoladę :P wyszło bajeczne i spokojnie ta porcja wypełniła średnią tortownicę (chyba 24 cm). PYCHAAAA

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-30 21:01:43

      Cieszę się, że nawet bez czekolady smakowało :)

      Twój komentarz
  • Iza Iza
    2014-11-06 14:58:29

    Wszystko fajnie, smaczne ciasto, ale jak na ta podana ilosc to foremka za mala i ciasto zaczelo sie wylewac :(

    moze nast. razem sprobuje dac do wiekszej (okraglej)

    pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-18 21:15:49

    @Sisi - raczej już niewiele pomogę, ale dopiero przeczytałam Pani komentarz. Ciasto może się piec trochę dłużej, to zależy od piekarnika, czasami potrzeba nawet 20-30 minut więcej, żeby ciasto dobrze się upiekło. Ps. Mam nadzieje, że wszystko skończyło się pomyślnie. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • sisi sisi
    2014-07-18 14:41:01

    Pewnie nie zdąży Pani odpowiedzieć, ale niestety piekę ciasto już ponad 60 minut a patyczek nadal jest oblepiony masą ciasta. Co teraz? Co jest nie tak? :(

    Twój komentarz
  • bedzia:) bedzia:)
    2014-07-15 21:36:53

    ciasteczko upieczone :) wszystko tak jak w opisie ,soczyste, czekoladowe i przede wszystkim przepyszne :), wiśnie i czekolada wyborny duet:)dziękuję

    Twój komentarz
  • Iza Iza
    2014-02-22 21:25:28

    Ciasto fantastyczne, ale może nie jestem obiektywna, jeśli chodzi o czekoladę. Myśle że warto upiec w dłuższej keksówce, bo mi wyszło mega wysokie i każdy krojony kawałek jest jak pajda wiejskiego chleba.Poleceam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 22:09:42

    @Bernadetta - nie mam pojęcia co może być przyczyną. Może trzeba je jeszcze chwilę dłużej podpiec i nie wyjmować z piekarnika zaraz po upieczeniu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Bernadetta Bernadetta
    2013-12-19 18:58:09

    Ciasto jest przepyszne i zrobiło wielkie wrażenie w rodzinie ale...mam pytanie. Dlaczego opada po wyciągnięciu z piekarnika? W środku robi się wielka dziura :( nie mam już pomysłu dlaczego

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-16 16:12:25

    @Asia - obtaczanie powoduje, ze wiśnie nie opadają na dno. :) Ale może i bez mąki nie opadną. :)

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-11-16 16:06:39

    Co daje obtaczania wiśni w mące ? Bo zapomniałam a ciasto w piecu ;)

    Twój komentarz
  • Ewcia Ewcia
    2013-10-31 11:18:01

    ja dałam mrożone i wyszło przepyszne :) pamiętaj tylko obtoczyć wiśnie w mące, a co do polewy do zrobiłam czekolada, masło, woda :)

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2013-10-07 08:31:52

    A wiśnie mrozone? Mogą być?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-23 19:14:49

    @Ola - tak można dodać zarówno te z kompotu, jak i te z dżemu/ konfitury tudzież frużeliny.

    Twój komentarz
  • ola ola
    2013-08-23 18:13:34

    wzgląda apetycznie, ale mam pytanie czy zamiast świeżych wiśni można użyć te z kompotu, ewentualnie z dżemu?

    Twój komentarz
  • ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
    2013-08-15 16:28:55

    Wygląda obłędnie :)!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-08-15 08:15:02

    Jak to ciasto wspaniale wygląda, ma świetny kolor!

    Twój komentarz
  • Aurora Aurora
    2013-08-15 06:04:50

    Cudne, cudniste, soczyste :))

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-08-14 16:23:51

    cudowne aż ślinka leci;-) do upieczenia:)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x35 cm

Opis

To już czwarte ciasto czekoladowe z wiśniami na blogu. Nie pytajcie mnie, które jest najlepsze, bo sama nie wiem. :) Każde jest inne, przy każdym następnym wydaje mi się, że właśnie to jest to idealne. :D Ciasto jest bardzo wilgotne, soczyste i mocno czekoladowe. Kawałki czekoladowe można zresztą spotkać niemalże w każdym ugryzionym kawałku ciasta, bo jest nią najeżone aż po brzegi. :) Ciasto – ze względu na dodatek gorzkiej czekolady – nie jest bardzo słodkie, ale jeśli preferujemy słodsze smaki, smak możemy złagodzić i osłodzić zamieniając część czekolady na mleczną.

Słodycz neutralizują też kwaskowate wiśnie, które idealnie współgrają z czekoladowym wnętrzem. Bardzo polecam. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
    250 g masła
    cukru pudru
    szczypta soli
    ekstraktu z wanilii
    duże jajka
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
    proszku do pieczenia
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    300 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    oleju

Sposób przygotowania

Ciasto:

Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru wody.

Czekoladę pokroić na małe kawałki.

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając, do wyczerpania żółtek (następne żółtko dodajemy, gdy pozostałe połączyło się z masą maślaną).

Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać.

Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką.

Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm nasmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (z termoobiegiem, bez termoobiegu 180°C). Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe (patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony ciastem, ale powinny być na nim mokre okruszki i ewentualnie ślady czekolady, w którą mogliśmy się akurat wbić). Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności i stanie się przesuszone.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić około kwadransa w formie, po upływie tego czasu wyjąć i studzić na kratce.

Polewa:

Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto.

Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego :)