KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

Przyg: 40 min Pieczenie: 80 min
Średni
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_1771.JPG

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x36 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jabłek
    cukru
    cynamonu
    duże jajka
    mąki
    kakao
    miodu płynnego
    oleju
    sody oczyszczonej
    masła
    przyprawy do piernika
    garść rodzynek
  • Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej
    śmietanki 30 %
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki 30 %

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny.

Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.

Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.

Dużą podłużną blachę (u mnie długa keksówka 36 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto.

Piec około 1 godziny (w keksówce, z uwagi na to, że ciasto jest wyższe trzeba piec dłużej, ok. 1,5 godziny), sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).

Studzić w blasze, po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową (czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stale mieszając).

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 80 min
Średni
Porcje: 12

Szczerze mówiąc nie planowałam robić tego ciasta, zwłaszcza, że pierników u nas w te święta „dostatek” ;). Ale jak tylko przeczytałam składniki, stwierdziłam, że jednak muszę upiec jeszcze jeden. :) I powiem Wam, absolutnie nie żałuję. To najbardziej wilgotny i mięciutki piernik jaki kiedykolwiek jadłam. To głównie jabłka nadają mu tej wilgoci. Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dodatkowo bakalie i wspaniały korzenny zapach… czego chcieć więcej? :) Jeśli starczy Wam jeszcze chęci, czasu i zapału na kolejny piernik, to serdecznie polecam ten oto okaz. ;) Przepis autorstwa Anny Płochockiej.

IMG_1742.JPG IMG_1745.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monisia8dwa Monisia8dwa
    2015-12-24 08:57:41

    Witam! Prosze o szybka odpowiedz ;)

    Czy mogę upiec go i podać gościom tego samego dnia? Czy należy zrobic jakiś dostęp czasowy?

    Twój komentarz
  • mała mała
    2015-12-22 13:28:38

    pomocy i to szybko, proszęęę!

    jestem w trakcie robienia tego cuda, ale jabłka puściły prawie szklankę soku... wlewać do masy czy właśnie nie?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-22 13:40:43

      Soku nie wlewamy do masy. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Joanna Joanna
    2014-12-24 11:53:39

    Upiekłam, spróbowałam i zakochałam się. PYSZNY

    Twój komentarz
  • Michalina Michalina
    2014-12-11 01:36:38

    Witam, jesli chce zrobic ten piernik 3 dni przed swietami, to czy powinnam juz wtedy go polac polewa, czy dopiero w Wigilie? Dziekuje i pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 10:04:02

      Witam, piernik zapewne będzie przez te 3 dni przechowywany w chłodnym miejscu, więc lepiej pokryć go polewą w Wigilię, bo od niskiej temperatury czekolada matowieje. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Ksenia Ksenia
    2013-03-26 09:04:20

    Pierniczek rewelacja, wyszedł popisowy i przepyszny. Zjedzony do strzału. Dziękuję za cudowne Słodkie Fantazje :)

    Twój komentarz
  • iza iza
    2012-12-23 17:49:56

    Przepis rewelacja! Prosty w wykonaniu a piernik - palce lizać.Super,dziękuję bardzo !

    Twój komentarz
  • Hogzinka Hogzinka
    2012-12-17 10:28:46

    Znalazłam. Przeczytałam. Wydrukowałam. Upiekłam. Smakował bardzo wszystkim :) Po tygodniu smakuje nawet jeszcze lepiej :) Zrobiłam bez polewy dla zmniejszenia kalorycznosci ;) hehe POLECAM :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-05 18:17:24

    @Marcisz - piekłam w 160 stopniach grzałka góra-dół, w dość wysokiej keksówce, więc może dlatego u mnie piekł się znacznie dłużej. :)

    Twój komentarz
  • Marcisz Marcisz
    2012-11-05 17:28:19

    Dzięki Ci za ten przepis. Jest rewelacyjny. Zrobiłam kilka dni temu i ledwie się załapałam na kawałeczek :) Teraz wszyscy się dopytują kiedy znów go upiekę. Mam tylko jedno pytanko. Nie podałaś temp. pieczenia. Nastawiłam na 180st i już po ok. 35 min. ciasto zaczęło się przypalać, więc od razu wyciągnęłam i okazało się, że jest już upieczone. Na jaką temp. nastawiasz ten swój przepyszny piernik?

    Twój komentarz
  • lewa102 lewa102
    2012-10-06 20:04:50

    Przepyszny, jedyny piernik z którego nie wyszedł mi zakalec :) SUPER!

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2011-12-22 17:03:10

    @Justyna - u mnie leży już kilka dni i nic nie stracił na świeżości, więc myślę, że do tygodnia spokojnie a nawet dłużej.

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2011-12-22 13:48:07

    Witam! bardzo podoba mi się ten piernik i chciałabym go upiec, mam więc pytanie jak długo go można przechowywać? Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Asiek Asiek
    2011-12-21 19:54:40

    Zabójczo pysznie wygląda ten piernik!! Porwałabym kawałeczek i szybko zjadła, żeby mi nikt nie zabrał:)

    Pozdrawiam cieplutko!

    Twój komentarz
  • kachna kachna
    2011-12-21 08:51:51

    jabłka... orzechy i czekolada, wygląda super!!! delikatny i wilgotny, porywam kawałek :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    Twój komentarz

Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

Wilgotny piernik z jabłkami i bakaliami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 80 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Forma: 11x36 cm

Opis

Szczerze mówiąc nie planowałam robić tego ciasta, zwłaszcza, że pierników u nas w te święta „dostatek” ;). Ale jak tylko przeczytałam składniki, stwierdziłam, że jednak muszę upiec jeszcze jeden. :) I powiem Wam, absolutnie nie żałuję. To najbardziej wilgotny i mięciutki piernik jaki kiedykolwiek jadłam. To głównie jabłka nadają mu tej wilgoci. Ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dodatkowo bakalie i wspaniały korzenny zapach… czego chcieć więcej? :) Jeśli starczy Wam jeszcze chęci, czasu i zapału na kolejny piernik, to serdecznie polecam ten oto okaz. ;) Przepis autorstwa Anny Płochockiej.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jabłek
    cukru
    cynamonu
    duże jajka
    mąki
    kakao
    miodu płynnego
    oleju
    sody oczyszczonej
    masła
    przyprawy do piernika
    garść rodzynek
  • Ilość Składnik
    czekolady gorzkiej
    śmietanki 30 %
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki 30 %

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i umieścić w misce. Zasypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 1-1,5 godziny.

Przesianą mąkę wymieszać z kakao, miodem oraz sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać jabłka, dokładnie wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, przestudzić.

Płynne masło dodać do ciasta razem z roztrzepanymi żółtkami oraz łyżką oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek oraz bakalie. Delikatnie wymieszać.

Dużą podłużną blachę (u mnie długa keksówka 36 x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowane ciasto.

Piec około 1 godziny (w keksówce, z uwagi na to, że ciasto jest wyższe trzeba piec dłużej, ok. 1,5 godziny), sprawdzając drewnianym patyczkiem czy piernik jest gotowy (patyczek powinien być suchy).

Studzić w blasze, po wystudzeniu polać przygotowaną polewą czekoladową (czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stale mieszając).

Smacznego :)