Tarta z kremem cytrynowym i malinami

Przyg: 30 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_3192.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
26 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    masła, zimnego
    cukru pudru
    duże jajko
    opcjonalnie 1 łyżka zimnego mleka (nie dodwalam tym razem)
  • Krem cytrynowy:**

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    drobnego cukru (używałam zwykłego)
    starta skórka i sok z 3 cytryn
    żółtka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można w robocie końcówką w kształcie haka).*

Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny. Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ja mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi) ( u mnie forma do tarty o śr. 26 cm).

Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min. Schłodzone wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia i wysypać na niego suchy groch lub kaszę.Wstawić do nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć z niego papier do wypieków razem z obciążeniem i dalej piec około 10 minut aż ciasto dokładnie się zarumieni (trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czasem pieczenia, bo brzegi mogą nam się zbyt mocno przypiec).Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić w formie.

*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi.

Krem cytrynowy:

W metalowej misce umieścić masło, cukier i skórkę oraz sok z cytryn. Postawić ją na rondlu z lekko gotującą się wodą (tak by bezpośrednio się z nią nie stykała). Gdy masło się roztopi roztrzepujemy całość trzepaczką aż masa będzie zupełnie jednolita.

Dodajemy żółtka i energicznie je ubijamy około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli chcecie mieć gęsty krem można dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, ale pamiętajmy, że lemon curd po wystudzeniu znacznie zgęstnieje.

Gotowy krem wylać na przestudzone ciasto. Wstawić na chwile do lodówki, by nieco przestygł. Na wierzchu ułożyć maliny. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)


Przyg: 30 min Pieczenie: 35 min
Łatwy
Porcje: 10

Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami. Całość lekko orzeźwiająca ze względu na cytrusową nutę kremu. Smaki doskonale współgrają i słodycz przyjemnie łączy się z kwaskowatym posmakiem lemon curd i malin. Bardzo Wam polecam. :)

IMG_3201.JPG IMG_3211.JPG IMG_3222.JPG IMG_3228.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ola Ola
    2016-06-10 11:17:47

    Jakiej formy do tart używasz, ceramicznej czy metalowej? Zastanawiam się nad zakupem swojej pierwszej formy. I myślę właśnie nad ceramicza lub metalową z wyjmowanym dnem

    Twój komentarz
  • Beatka Beatka
    2015-07-24 14:05:11

    Właśnie robię tę tatrę;-). Już wieeele ciast z Twojej strony wypróbowałam i wszystkie się sprawdziły, co więcej zachwyciły domowników i mojego męża:-). Jeśli tarta wyjdzie-a na pewno wyjdzie:-)- to wyśle zdjęcie;-)

    Dziękuję za tak wspaniałe przepisy;-)*

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-24 18:21:35

      Ciesze się, że wypróbowane ciasta smakowały. :) Mam nadzieję, że tarta wyszła tak jak trzeba i że również smakowała. :)

      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa! :)

      Twój komentarz
  • Marcin Marcin
    2014-08-29 00:13:47

    Było pyszne:) Dziekuje za przepis:)

    Twój komentarz
  • 2014-08-26 23:42:27

    Fajnie, ze juz wróciłas :-) Brakowało mi Ciebie :-)

    Twój komentarz
    • 2014-08-27 11:35:46

      dziękuję :) też się cieszę :)

      Twój komentarz
  • tycjanowa tycjanowa
    2014-08-26 17:42:56

    pysznie się prezentuje :-)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Tarta z kremem cytrynowym i malinami

Tarta z kremem cytrynowym i malinami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 26 cm

Opis

Bardzo smaczne połączenie delikatnego kruchego ciasta z kremem cytrynowym i malinami. Całość lekko orzeźwiająca ze względu na cytrusową nutę kremu. Smaki doskonale współgrają i słodycz przyjemnie łączy się z kwaskowatym posmakiem lemon curd i malin. Bardzo Wam polecam. :)

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    masła, zimnego
    cukru pudru
    duże jajko
    opcjonalnie 1 łyżka zimnego mleka (nie dodwalam tym razem)
  • Krem cytrynowy:**

    Ilość Składnik
    200 g miękkiego masła
    drobnego cukru (używałam zwykłego)
    starta skórka i sok z 3 cytryn
    żółtka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    malin
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć z mąką, siekając nożem, aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę. Dodać resztę składników, wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zamiast ręcznie można w robocie końcówką w kształcie haka).*

Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię, schłodzić w lodówce około 0,5 godziny. Formę nasmarować masłem, jeśli używamy ceramicznej warto dodatkowo oprószyć ja mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy (lub na papierze do pieczenia) na placek nieco większy niż forma (uwzględniamy brzegi) ( u mnie forma do tarty o śr. 26 cm).

Ciasto powinno mieć grubość ok. 3-5 mm. Wyłożyć nim spód i boki formy, dokładnie dociskając, by ciasto dobrze trzymało się boków. Wystające ponad formę brzegi przyciąć nożem. Ciasto ponownie schłodzić przez około 20-30 min. Schłodzone wyjąć z lodówki, wyłożyć na nim zmiękczony w dłoniach papier do pieczenia i wysypać na niego suchy groch lub kaszę.Wstawić do nagrzanego do 180 °C (termoobieg) lub 200 °C (grzanie góra/dół) piekarnika i piec około 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć z niego papier do wypieków razem z obciążeniem i dalej piec około 10 minut aż ciasto dokładnie się zarumieni (trzeba uważać, żeby nie przesadzić z czasem pieczenia, bo brzegi mogą nam się zbyt mocno przypiec).Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, wystudzić w formie.

*ciasto kruche wyrabiane zbyt długo twardnieje, trzeba więc sprawnie je wyrabiać i nie ogrzewać zbytnio dłońmi.

Krem cytrynowy:

W metalowej misce umieścić masło, cukier i skórkę oraz sok z cytryn. Postawić ją na rondlu z lekko gotującą się wodą (tak by bezpośrednio się z nią nie stykała). Gdy masło się roztopi roztrzepujemy całość trzepaczką aż masa będzie zupełnie jednolita.

Dodajemy żółtka i energicznie je ubijamy około 10 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Jeśli chcecie mieć gęsty krem można dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, ale pamiętajmy, że lemon curd po wystudzeniu znacznie zgęstnieje.

Gotowy krem wylać na przestudzone ciasto. Wstawić na chwile do lodówki, by nieco przestygł. Na wierzchu ułożyć maliny. Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)