Makowiec zawijany mojej babci

Przyg: 75 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 30
Filtry wyszukiwania
makowiec%20zawijany1.JPG

Składniki:

  • Ciasto na dwie długie strucle:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550)
    40 g drożdży świeżych
    cukru
    masła
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    żółtek w temperaturze pokojowej
    ciepłego mleka
    szczypta soli
  • Masa makowa:

    Ilość Składnik
    masła
    miodu
    cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    rodzynek
    ciemnego rumu
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
    500 g suchego maku
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
    białka
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    ekstraktu z migdałów
    5 łyżek gorącej przegotowanej wody
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białko

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2-3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, pastą waniliową/ekstraktem i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące).

Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Ciasto powinno być dość miękkie, nie powinno mocno się kleić, ale to zależy od mąki jaką dodamy, jeśli byłoby zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać, ale nie należy z nią przesadzać, bo ciasto zamiast mięciutkie i rozpływające się w ustach wyjdzie nam suche i twarde. Ps. Należy pamiętać, że podczas wałkowania będziemy ciasto podsypywać na stolnicy mąką, by nie kleiło się do wałka i stolnicy, więc de facto odrobinę mąki dodamy jeszcze podczas samego wałkowania.

Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Masa makowa:

Mak zalać ok. 750 ml wrzącej wody lub więcej (woda musi pokryć cały mak) i pozostawić by zmiękł, do momentu aż da się rozetrzeć w palcach.

Dokładnie osączyć z nadmiaru wody. Zemleć dwukrotnie w maszynce z gęstym sitkiem.

Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku.

Do maku dodać resztę składników (oprócz masła). Wymieszać dokładnie dłonią lub drewnianą łyżką.

W dużym rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni rozpuścić pozostawione masło, wyłożyć masę makową i smażyć około 10-15 minut mieszając. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać.

Całość:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Pozostałe 1 białko ubić, posmarować nim rozwałkowane ciasto, nałożyć po połowie masy makowej na każdy prostokąt, zostawiając wolne brzegi (około 1,5 cm). Zwinąć w roladę. Owinąć dość luźno (zostawiając ok 1-2 cm luzu) w natłuszczony papier do pieczenia. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 °C przez około 30-40 min, aż makowce wyraźnie się zarumienią – przez biały papier będzie to widać od razu, ciemny trzeba naciąć i zajrzeć pod spód (moje były gotowe równo po 30 minutach).

Gotowe wyjąć z piekarnika, rozciąć papier i rozchylić. Pozostawić do przestudzenia.

Lukier:

Cukier puder przesiać do miski, dodać gorącą wodę, ekstrakt lub aromat i utrzeć drewnianą łyżką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru pudru. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe strucle. Obsypać smażoną/kandyzowaną skórka pomarańczową.

Smacznego :)

Przyg: 75 min Pieczenie: 40 min
Średni
Porcje: 30

Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okazję ich trochę spróbować. :) Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny wg mnie makowiec: mięciutki, wilgotny, delikatnie pachnący migdałami, masa makowa wyborna, ściśle przylegająca do ciasta. Jako rekomendacje mogę jeszcze dodać, że co święta znika jak pierwsze ciacho i wszyscy sięgają po kolejne i kolejne kawałki. :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam i jestem pewna, że nie zawiedziecie się!

makowiec%20zawijany.JPG makowiec%20zawijany2.JPG makowiec%20zawijany3.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Makowiec rewelacyjny .polecam Makowiec rewelacyjny .polecam
    2016-12-25 12:45:23

    Aneta

    Twój komentarz
  • Makowiec Makowiec
    2016-12-23 22:31:23

    Upiekłam przepyszny dawno nie jadłam tak dobrego makowca dziękuje wesołych świat 😀👍

    Twój komentarz
  • Irena Irena
    2016-12-23 21:40:02

    Wlaśnie upiekłam i gdy tylko ostygł -sprobowałam. Oznajmiam, że od dzisiaj to jest moj ulubiony i jedyny przepis na makowiec. Smakuje rewelacyjnie, po prostu pycha. do lukru zamiast ekstraktu dodalam soku z pół cytryny. Pozdrawiam gorąco i dziękuję za super przepis. ŻYCZĘ WESOŁYCH I SMACZNYCH ŚWIĄT:):):)

    Twój komentarz
  • Weronika Weronika
    2016-12-23 13:12:16

    Makowiec bardzo smaczny! Polecam przepis:)! Jeszcze niepolukrowany :)

    Twój komentarz
  • voyager_ka voyager_ka
    2016-12-22 11:58:33

    A czy można zamiast maku dać marmoladę twardą i zrobić tzw. "marmoladnik"?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-23 09:59:22

      Tak, można.

      Twój komentarz
  • Makowiec zawijany mojej babci Makowiec zawijany mojej babci
    2016-12-21 20:37:07

    Makowiec wyszedl przepyszny.Ciesze sie bardzo bo uwielbiam makowiec,przepis godny polecenia .Dziekuje bardzo!!!

    Twój komentarz
  • Renata Renata
    2016-12-19 10:50:06

    Czy mase makową z puszki moge dać zamiast robić samemu?????

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-23 01:58:58

      Tak, tylko trzeba ją dobrze odsączyć lub podsmażyć na patelni, żeby nieco odparowała, aby nie zmoczyła ciasta, bo wyjdzie zakalec. :)

      Twój komentarz
  • ewa ewa
    2016-12-18 17:10:42

    Ciasto wspaniałe - mąkę mieszm troche z kukurydzianą-z ciociorki- ryżową i wychodzi równie dobre

    Twój komentarz
  • Maria Maria
    2016-04-01 10:08:47

    wspaniałe ciasto, super smakuje !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2016-02-23 12:03:25

    Makowce super. Ciasto najlepsze jakie piekłam w życiu- piekę z niego placki z kruszonką, rolady drożdżowe z cynamonem i cukrem, niezwykłe zwykłe bułeczki i ostatnio upiekłam jagodzianki- rewelacja

    Twój komentarz
  • Irmina Irmina
    2016-02-22 16:54:13

    Niestety pyszne :( - jak tu przestac go jesc?

    Twój komentarz
  • Gratuluję i Dziękuję!!!!! Gratuluję i Dziękuję!!!!!
    2016-02-14 06:52:09

    To najlepszy przepis z jakiego piekłam.Dodam,ze pieczenie to moja pasja.Polecam każdemu w ciemno.

    Twój komentarz
  • Grażyna Grażyna
    2016-01-10 17:20:49

    Wczoraj upiekłam makowiec według Pani przepisu . Ostrzegam wszystkich łasuchów- ciasto jest tak pyszne, że trudno się oprzeć pokusie zjedzenia kolejnej porcji.

    Nieduży kawałek jest w zamrażalniku- po reszcie nie ma śladu.

    Twój komentarz
  • Maria Maria
    2016-01-06 20:41:21

    Makowce wyszły cudowne.Dziękuję. Może ma Pani doskonały przepis na ciasto drożdżowe? a może ten sam przepis co na makowce? Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-01-08 18:14:29

      Bardzo się cieszę, że smakowały, po przepis na pyszne ciasto drożdżowe proszę zerknąć tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3333/mieciutki-placek-drozdzowy-ze-sliwkami-i-chrupiaca-kruszonka Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Regina Regina
    2016-01-04 21:03:51

    Upiekłam Pani makowiec. Naprawdę świetny, wszystkim smakował,nie było dziury!!!

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2016-01-03 19:18:47

    Od świąt uwielbiam makowca, za którym nigdy nie przepadałam. Przepis rewelacja. Co prawda samą masę kupiłam, po przepis na ciasto sięgnęłam tutaj i wyszło pyyyysznie :). Kolejne ciacho wpisane do zeszytu z przepisami.

    Twój komentarz
  • Ola Ola
    2016-01-02 11:25:05

    Upiekłam makowce na Sylwestra. Nie odparowałam masy i wyszły za mokre i ciasto na tym lekko ucierpiało- moja wina. W smaku cudowne. Dobry przepis teściowej pójdzie głęboko do szuflady. Teraz ten będzie królował na różne święta. Dziękuje

    Twój komentarz
  • Paulina Paulina
    2015-12-28 12:10:27

    zrobiłam, był bardzo dobry tyle że niestety jak zwykle pękł...

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2015-12-25 13:51:40

    Makowiec przepyszny .

    Twój komentarz
  • Anetek Anetek
    2015-12-24 23:34:18

    Rewelacja.to nie moj pierwszy makowiec .polecam

    Twój komentarz
  • Ewa Ewa
    2015-12-24 14:31:06

    Niestety pękają

    Twój komentarz
  • Marlena Marlena
    2015-12-23 21:50:04

    Robię go już drugi raz i muszę przyznać , że to najlepszy przepis 😊 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🎄

    Twój komentarz
  • Marlena Marlena
    2015-12-23 21:36:06

    Robię go już drugi raz i muszę przyznać , że to najlepszy przepis 😊 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🎄

    Twój komentarz
  • Makowiec zawijany mojej babci Makowiec zawijany mojej babci
    2015-12-22 20:32:26

    Upiekłam 3 makowce z Pani przepisu i smakują pysznie...Lubie piec ciasta jednak drozdzowe jakos zadko mi wychodzilo.Z Pani przepisu upieklam i makowce sa godne polecenia jest w nich smak dziecinstwa.Bardzo dziękuję.Pozdrawiam Basia

    Twój komentarz
  • Justyna Justyna
    2015-12-22 13:57:00

    Witam :) Szukając przepisu na makowiec trafiłam na Pani stronę, zdjęcia wyglądają zachwycająco a przepis nie wydaje się być aż tak skomplikowany, więc to jego wybrałam na mój pierwszy makowiec w życiu. Zanim wezmę się do pracy chciałabym o coś zapytać. Makowce planuję upiec dziś, czy po upieczeniu polukrować i zostawić do czwartku czy lepiej odstawić w chłodne miejsce przykryte np. ściereczką i polukrować dopiero w Wigilię rano? z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • asia asia
    2015-12-21 09:35:11

    i znowu mi nie wyszedł ,mak jest suchy , kruszy się i wypada z ciasta , co zrobić by był wilgotny czego dodać ? czy może nie odsączać tak dokładnie ? proszę o odpowiedź

    Twój komentarz
  • hania hania
    2015-12-18 21:16:31

    Witam,jaką śmietanę dodaję się do makowca 12%,18%,czy 36%?Proszę o odpowiedź

    Twój komentarz
  • Regina Regina
    2015-12-16 20:43:51

    I nigdy nie robi się Pani dziura w tym makowcu? To mój jedyny koszmar jak do tej pory w makowcach które do tej pory piekłam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-17 14:11:05

      Nie, nigdy nie zrobiła mi się w nim żadna dziura. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Regina Regina
        2015-12-17 15:00:19

        Będę próbować, wygląda cudownie. Wesołych Świąt!!!

        Twój komentarz
  • Krystyna Krystyna
    2015-12-05 18:33:19

    Bardzo proszę o podpowiedź , co robię żle. Makowce po wyjęciu z piekarnika opadają. Ciasto w środku to sam zakalec. W smaku są pyszne ale wygląd....

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-08 12:12:29

      Wydaje mi się, że przyczyną może być zbyt wilgotna masa makowa. Trzeba może ją dokładniej odsączyć lub dłużej poddusić, żeby cały płyn odparował. Wilgotna masa zbyt mocno nawilża ciasto i tym samym przyczynia się do powstania zakalca. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Anna Anna
    2015-11-30 09:53:13

    Czy dobrze zrozumiałam, że oba makowce pieczemy na jednej większej blasze? Szykuję się pierwszy raz do zawijanego makowca na Boże Narodzenie i wolałabym nie popełnić błędu :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-12-08 12:13:07

      Tak, pieczemy na jednej większej blasze, zachowując odstęp. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • ilka ilka
    2015-11-24 21:27:43

    Kasiu proszę o przepis na przygotowanie nadzienia z maku mielonego, gotujemy w mleku? jak długo?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-25 12:12:53

      Do mielonego dodałabym tylko tyle gorącego mleka, by nie był sypki, a lekko wilgotny i dalej przesmażyłabym z resztą składników jak w przepisie. W razie potrzeby można osączyć masę dokładnie na sitku. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • ilka ilka
    2015-11-22 21:14:25

    Wspaniale wygląda :)

    Proszę o podpowiedź, jak przygotować mak który jest już zmielony, po zalaniu wodą pewnie ciężko będzie go odsączyć i może wyjść zakalec.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-11-25 12:08:22

      Do mielonego dodałabym tylko tyle gorącego mleka, by nie był sypki, a lekko wilgotny i dalej przesmażyłabym z resztą składników jak w przepisie. W razie potrzeby można osączyć masę dokładnie na sitku. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Makowiec zawijany mojej babci Makowiec zawijany mojej babci
    2015-11-14 20:47:48

    Super przepis .Wyszedł rewelacyjnie

    Twój komentarz
  • Anielka Anielka
    2015-04-04 21:10:27

    mój pierwszy makowiec w życiu. Wyszedł REWELACYJNIE!!! dokładnie taki jaki chcialam a nawet lepszy.

    Twój komentarz
  • Anula Anula
    2015-04-03 11:12:50

    Upiekałam go na Boże Narodzenie - wyszedł PRZEPYSZNY a był to mój pierwszy makowiec w zyciu i dużego doświadczenia w pieczeniu ciast nie mam!!! (do tej pory to była domena mojej Mamy, ale tym razem choroba ją zmogła).

    Sprawdzonych przepisów się nie zmienia - teraz robię go na

    Wielkanoc i mam nadzieję że poprzednio to nie był fart początkującego :)

    Twój komentarz
  • makowiec makowiec
    2014-12-29 09:53:10

    Makowiec przepyszny, ciasto mięciutkie, puszyste, proponuję z tej porcji ciasta upiec 3 makowce. Do ciasta dodałam dodatkowo 3 żółtka, które pozostały od innego ciasta. Piekłam 40 min. dodatkowo 5 min.po rozcięciu papieru. Mężowi bardzo smakował. Szczerze polecam i dziękuję Wiesława

    Twój komentarz
  • AgnieszkaNY AgnieszkaNY
    2014-12-24 20:00:48

    Makowiec wyszedl idealnie i jest przepyszny. Dodam ze pierwszy raz pieklam ciasto drozdzowe. Dziekuje za przepis. Wesolych Swiat!

    Twój komentarz
  • snabbes snabbes
    2014-12-23 21:30:18

    Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Ciasto dobre, ale kompletnie rozwalone u mnie :( Moze nastepnym razem uda mi sie lepiej.

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Elżbieta Elżbieta
    2014-12-21 11:39:35

    Kasiu, nigdy nie natłuszczałam papieru do pieczenia, rozumiem, że należy posmarować papier od strony placka tłuszczem. Czy to ma znaczenie jakim? Można posmarować masłem, olejem itp.?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-21 23:01:31

      Można rozsmarować miękkie masło lub posmarować olejem, jak oczywiście od strony placka. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • helioda helioda
    2014-12-20 19:27:32

    Jeśli chodzi o mnie to taki makowiec to jest jedyna rzecz, która za każdym razem próby mi nie wychodzi. Muszę spróbować Pani przepisu jak i ten się nie uda to chyba sobie daruję :( Ostatnio zwinęłam struclę pięknie rosła wstawiłam ja do pieca upiekła się piękna i rumiana ale co z tego jak ja rozkroiłam to miała taką dziurę w środku bo wyrosła tylko górna część i nie wiem co robię źle jutro ostatnia próba

    Twój komentarz
  • Emila Emila
    2014-12-19 12:41:31

    Czy zamiast masła można użyć margarynę Kasię? Jak długo makowiec zachowuje świeżość, tzn. czy można upiec go kilka dni przed Świętami?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-19 13:09:38

      Można, ale smak ciasta na pewno będzie ciut inny. Spokojnie można upiec ten makowiec 2-3 dni wcześniej, owinąć w folie spożywczą i najlepiej odłożyć w chłodne miejsce. Można też upiec z większym wyprzedzeniem i zamrozić, tylko wtedy lukrujemy makowiec już po rozmrożeniu. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • 2014-12-18 23:21:51

    Już czuję ten zapach...mniam :)

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 20:03:26

    A ja robię właśnie piernik ekspresowy z przepisu na blogu. W zeszłym roku był rewelacyjny, więc wpisaliśmy go w tradycję :)

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 19:59:40

    Wygląda obłędnie! :)

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 14:46:14

    Patrząc na to zdjęcie, czuje zapach Świąt :)

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 13:45:47

    Upiekłam i stygnie ale pachnie

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 13:41:43

    Najbardziej smakują mi na święta Bożego Narodzenia

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 13:41:27

    Robiłem rok temu, to i w tym roku. Bardzo dobry :)

    Twój komentarz
    • 2014-12-18 16:18:59

      Super, bardzo się cieszę, że zasmakował. :)

      Twój komentarz
  • 2014-12-18 13:31:09

    Pychotka

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 12:50:21

    Pyszny to mało powiedziane robiłam go w tamtym roku i jest rewelacyjny w tym roku też zagości u mnie :-)

    Twój komentarz
    • 2014-12-18 16:18:24

      Bardzo się cieszę, że smakował. :)

      Twój komentarz
  • 2014-12-18 12:47:35

    będę robiła na Święta :)

    Twój komentarz
    • 2014-12-18 16:19:45

      Bardzo się cieszę. :) i czekam na relacje po spróbowaniu. :)

      Twój komentarz
  • 2014-12-18 12:40:54

    Taki mam na Święta:)

    Twój komentarz
  • 2014-12-18 12:27:41

    na pewno pyszny

    Twój komentarz
  • agness agness
    2014-12-01 17:50:57

    Makowiec przepyszny ,przypomina mi święta spędzane w rodzinnym domu.

    Twój komentarz
  • Teosia Teosia
    2013-12-29 14:05:52

    Makowiec prze prze przepyszny! ;) Dziękuję za przepis, będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-12-26 18:17:05

    Upiekłem w poniedziałek, dawno zniknął, wszyscy byli wniebowzięci, po prostu pyszny!Ciasto zrobiłem z 75 dkg mąki, masę z 75 dkg maku, bowiem piekłem 3 makowce, tylko maku w przepisie podanego jest za dużo, ponieważ makowce były pełne maku, a jeszcze sporo masy mi zostało. I nie wiem dlaczego, ale dosyć ciężko się kroił i boki się rozchodziły???Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
  • Elizabeth Elizabeth
    2013-12-25 17:47:57

    Przepis wspaniały, makowiec smakowały wszystkim. Polecam i dziękuję!Wesołych Świąt !

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-24 00:23:46

    @Ana - tak

    Twój komentarz
  • AsiaTk AsiaTk
    2013-12-23 18:49:42

    Zrobiłam dziś z mamą nasz pierwszy makowiec!:) Wyszedł prima sort!:)Dziękujemy za przepis!

    Twój komentarz
  • Ana Ana
    2013-12-23 14:48:29

    Czy moge upiec makowce bez owijania w papier?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-23 11:42:59

    @Agnrs950 - tak.

    Twój komentarz
  • agnes950 agnes950
    2013-12-23 09:37:46

    Czy jeśli chcę 1 struclę to mogę zrobić ciasto z połowy przepisu ?

    Twój komentarz
  • stajkiki stajkiki
    2013-12-22 20:22:20

    Strucla w piecu. Jeszcze nie wiem jak wyjdzie, ale z uwag, na gorąco: użyłam maku mielonego, więc po namoczeniu nie było go jak odsączyć. Postanowiłam odparować tak, jak był. Zatem lepiej było nie dodawać do smażenia rodzynek (nie wiem czy mi się nie rozpadły :( ). Odparowanie trwało nieco ponad pół godziny, przygotowanie masy też swoje, studzenie żeby dodać białka znów trochę - ciasto było wyrośnięte a masa nadal niegotowa. Powinnam była zatem chyba od niej zacząć. Strucla teraz tak rośnie, ze nie wiem czy mi nie ucieknie bokami z blachy :) Napiszę jak się upiecze (chyba, ze nie wyjdzie i mnie szlag trafi).

    Twój komentarz
  • Agniecha Agniecha
    2013-12-22 12:06:01

    Zaraz się zabieram za pieczenie;)

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-12-21 20:25:13

    Dzięki :-)Pozdrawiam :-)PS Wesołych, zdrowych, spokojnych świąt oraz pomyślności w nadchodzącym Nowym 2014 roku życzę Tobie i wszystkim czytelnikom Twojego wspaniałego bloga.

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-21 13:34:14

    @Kacpi - jest napisane w przepisie, masło rozpuszczamy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-12-21 09:03:10

    Masło ma być stopione, czy w kawałku?

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-12-20 20:18:36

    A masło ma być w kawałku, czy rozpuszczone?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-19 22:08:14

    @Czytelniczka - można, tylko wtedy rozejdzie się trochę na boki podczas pieczenia, więc będzie bardziej płaski. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • czytelniczka czytelniczka
    2013-12-19 19:58:50

    czy można upiec na blasze wyłożonej papierem i natłuszczonej? czy koniecznie trzeba zawijać w papier? pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-17 10:27:15

    @Ania - tak, tylko podsmażyłabym ją trochę na patelni, żeby nadmiar wody odparował, bo te sklepowe masy są na ogół bardziej mokre niż taka domowa i może się zrobić zakalec.

    Twój komentarz
  • Pianola Pianola
    2013-12-17 10:08:16

    Od kilku lat szukam dobrego i sprawdzonego przepisu na makowiec. Tym razem sprawdzę przepis Twojej babci. Z doświadczenia wiem, że takie pokoleniowe przepisy są najlepsze. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego Roku.

    Twój komentarz
  • ania ania
    2013-12-16 12:30:25

    czy mogę dodac gotowa mase makową?taka kupiona ze sklepu?

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2013-12-13 21:42:49

    Dziękuję a odp. zrobię wg Twojego przepisu bo uwielbiam strucle makową. Piekę ją tylko na święta .Wychodzi z różnym skutkiem tzn albo skórka odchodzi, albo pęknie z boku ale to nic i tak znika .Po upieczeniu odezwę się.Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-13 09:36:05

    @Alicja - tak, jak najbardziej, moczymy go tak jak mak zwykły i odsączamy, pomijamy tylko mielenie, a reszta bez zmian.

    Twój komentarz
  • Alicja Alicja
    2013-12-12 20:33:15

    Czy może być suchy mak mielony?

    Twój komentarz
  • Ela Ela
    2013-12-08 12:18:03

    Twoje przepisy są po prostu genialne!!! Każdy który decyduję się zrobić, wychodzi przepysznie. Ten makowiec też już podbił serce moje i mojej rodziny. Dziękuję!!!! :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-07 16:34:38

    @Rolada makowa - jest napisane: "Do maku dodać resztę składników (oprócz masła). Czyli tak jak wyżej napisane, miód dodajemy razem z pozostałymi składnikami do maku, mieszamy, przekładamy do rondla. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • rolada makowa rolada makowa
    2013-12-07 12:51:25

    A co z miodem? chyba trzeba dodać do rondla i zmieszać z makiem

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-06 10:58:35

    @Karolina - cieszę się bardzo. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-06 10:57:52

    @Asia - mógł być za bardzo ściśnięty papierem, wtedy ciasto nie ma jak wyrosnąć, masa mogła też być zbyt wilgotna (jeśli została za mało odsączona lub zbyt mało wody wyparowało podczas smażenia. Albo po prostu był o kilka minut za krótko pieczony i ciasto się nie dopiekło.

    Twój komentarz
  • Karolina Karolina
    2013-12-06 10:38:26

    Wyszedł boski! Nawet moja mama takiego nie robi. Dziękuję, dziękuję i jeszcze raz dziękuję!

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2013-12-06 09:38:55

    Nie wiem dlaczego mi wyszedł w środku zakalec?

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-12-04 21:13:06

    Aha, dzięki. Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-04 10:16:07

    @Kacpi - domowy eksstrakt migdałowy ma w przeciwieństwie do ekstraktu waniliowego czy cytrusowego niestety dość słaby aromat, nawet po dodaniu bardzo dużej ilości obranych migdałów, wiec raczej polecam w tym przypadku kupić gotowy. Białko, tak jak wspominam w przepisie, trzeba ubić na pianę. Prostokąt z ciasta powinien mieć ok. 35 cm długości i 25 szerokości, ale najważniejsze, miał około 0,5 cm grubości. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-12-03 20:10:40

    Wygląda idealnie, i ta masa makowa, taka mokra, mniam!

    Twój komentarz
  • Kacpi Kacpi
    2013-12-03 20:06:31

    Jak zrobić domowy aromat migdałowy? Białko do posmarowania rozwałkowanego ciasta ma być ubite na sztywno czy tylko rozkłócone? O jakich wymiarach ma być ten prostokąt?Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-12-03 19:56:42

    Bo te babcine przepisy już tak mają, ze sa najlepsze:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kulinarne Inspiracje Kulinarne Inspiracje
    2013-12-03 19:51:44

    Cudowna rolada :) Też mnie niedługo to czeka :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-12-03 16:32:36

    U mnie na święta będzie obowiązkowo makowiec. Jeszcze nie wiem, czy ze sprawdzonego przepisu cz y może spróbuję zrobić Twój :)Pozdrowienia!:)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-12-03 05:02:42

    Narobiłaś mi przeogromnej ochoty na makowiec, a obawiam się, że już nie zdążę go upiec przed świętami. :(

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Makowiec zawijany mojej babci

Makowiec zawijany mojej babci

Przygotowanie: 75 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 30

Opis

Wybaczcie, ale nie mogę o nim powiedzieć nic złego, bo odkąd spróbowałam go pierwszy raz - jeszcze jako małe dziecko - do chwil obecnej nie udało mi się zjeść lepszego makowca, a miałam okazję ich trochę spróbować. :) Jest dokładnie taki, jaki powinien być idealny wg mnie makowiec: mięciutki, wilgotny, delikatnie pachnący migdałami, masa makowa wyborna, ściśle przylegająca do ciasta. Jako rekomendacje mogę jeszcze dodać, że co święta znika jak pierwsze ciacho i wszyscy sięgają po kolejne i kolejne kawałki. :) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam i jestem pewna, że nie zawiedziecie się!

Składniki

  • Ciasto na dwie długie strucle:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (do ciasta drożdżowego używam mąki typ 550)
    40 g drożdży świeżych
    cukru
    masła
    pasty lub ekstraktu z wanilii
    żółtek w temperaturze pokojowej
    ciepłego mleka
    szczypta soli
  • Masa makowa:

    Ilość Składnik
    masła
    miodu
    cukru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    rodzynek
    ciemnego rumu
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    drobno posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
    500 g suchego maku
    ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
    białka
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    ekstraktu z migdałów
    5 łyżek gorącej przegotowanej wody
    kandyzowanej skórki pomarańczowej
    cukru pudru
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    białko

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml mleka i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 2-3 łyżek). Dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem, pastą waniliową/ekstraktem i szczypta soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę (ciasto może być nieco klejące).

Dodać masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki lub ścianek misy miksera. Ciasto powinno być dość miękkie, nie powinno mocno się kleić, ale to zależy od mąki jaką dodamy, jeśli byłoby zbyt klejące, można dodać odrobinę mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać, ale nie należy z nią przesadzać, bo ciasto zamiast mięciutkie i rozpływające się w ustach wyjdzie nam suche i twarde. Ps. Należy pamiętać, że podczas wałkowania będziemy ciasto podsypywać na stolnicy mąką, by nie kleiło się do wałka i stolnicy, więc de facto odrobinę mąki dodamy jeszcze podczas samego wałkowania.

Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny.

Masa makowa:

Mak zalać ok. 750 ml wrzącej wody lub więcej (woda musi pokryć cały mak) i pozostawić by zmiękł, do momentu aż da się rozetrzeć w palcach.

Dokładnie osączyć z nadmiaru wody. Zemleć dwukrotnie w maszynce z gęstym sitkiem.

Rodzynki zalać odrobina wrzątku i rumem, odstawić na pięć minut, by zmiękły i nabrały rumowego smaku i aromatu. Dokładnie osączyć na sitku.

Do maku dodać resztę składników (oprócz masła). Wymieszać dokładnie dłonią lub drewnianą łyżką.

W dużym rondlu z grubym dnem lub na dużej patelni rozpuścić pozostawione masło, wyłożyć masę makową i smażyć około 10-15 minut mieszając. Odstawić do przestudzenia.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej, wymieszać.

Całość:

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować podsypując obficie mąką, na prostokąt o grubości ok. 5 mm. Pozostałe 1 białko ubić, posmarować nim rozwałkowane ciasto, nałożyć po połowie masy makowej na każdy prostokąt, zostawiając wolne brzegi (około 1,5 cm). Zwinąć w roladę. Owinąć dość luźno (zostawiając ok 1-2 cm luzu) w natłuszczony papier do pieczenia. Strucle przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 °C przez około 30-40 min, aż makowce wyraźnie się zarumienią – przez biały papier będzie to widać od razu, ciemny trzeba naciąć i zajrzeć pod spód (moje były gotowe równo po 30 minutach).

Gotowe wyjąć z piekarnika, rozciąć papier i rozchylić. Pozostawić do przestudzenia.

Lukier:

Cukier puder przesiać do miski, dodać gorącą wodę, ekstrakt lub aromat i utrzeć drewnianą łyżką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru pudru. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe strucle. Obsypać smażoną/kandyzowaną skórka pomarańczową.

Smacznego :)