Tort kajmakowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 12

Forma okrągła
22 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    szczypta soli
    proszku do pieczenia (można pominąć, ja nie dodawałam)
    cukru waniliowego domowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    zmielonych orzechów włoskich
    cukru
    mąki pszennej tortowej
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki 30%
    cukru pudru
    masy kajmakowej
    posiekanych migdałów lub orzechów włoskich (zamiast migdałów lub orzechów można użyć np. wiórków gorzkiej czekolady)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    400 g konfitury z czarnej porzeczki
  • Krem:

    Ilość Składnik
    schłodzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcześniej przygotowanej z mleka skondensowanego)*
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
    500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
    opcjonalnie 2 śmietan-fixy do zagęszczenia masy (ja nie użyłam, masa bez dodatków ubiła się na bardzo sztywno)
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    rumu
    spirytusu (1 kieliszek)
    cukru lub więcej wg upodobań smakowych
    wody
    1 laska wanilii

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Mąkę wymieszać ze zmielonymi na pył orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm (ciasto prawie wylewało się z tortownicy, więc jeśli się obawiacie możecie użyć tortownicy 23-24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50-60 cm opuścić go (w formie) na podłogę lub blat. Odstawić do uchylonego piekarnika do przestygnięcia. Po około 20-30 minutach wyjąć z piekarnika, dalej studzić w tortownicy, jeśli pojawiłaby się górka można postawić ciasto do góry nogami, wtedy się wyrówna. Wystudzony biszkopt wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony). Biszkopt przekroić na 3 blaty.

Krem:
Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, ewentualnie dodając podczas ubijania zagęstnik. Dodać masę kajmakową i wymieszać. Wstawić do lodówki.

Poncz:

Wodę zagotować razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (również z laską wanilii). Podgotować 1-2 minuty. Nieco przestudzić, wyjąć laskę wanilii, dodać spirytus i rum. Wymieszać. Odstawić na bok.

Konfitura:

Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sito. Odstawić do przestudzenia.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Posmarować 1/2 konfitury. Nałożyć 1/2 kremu kajmakowego, wyrównać wierzch. Na kremie ułożyć kolejny blat ciasta i postąpić z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nasączyć, posmarować resztą konfitury, wyłożyć pozostałą część kremu, przykryć ostatnim blatem). Wierzchni blat nasączyć pozostałym ponczem.
Tort wstawić na chwile do lodówki.

Dekoracja:

Schłodzoną masą kajmakową udekorować wierzch tortu wg uznania.
Kremówkę ubić na sztywno, posmarować boki tortu, udekorować je posiekanymi migdałami, orzechami lub wiórkami czekolady.


Smacznego :)

*można użyć gotowej masy lub dzień wcześniej przygotować ją samemu ze słodzonego skondensowanego mleka w puszce (mleko trzeba gotować 3 godziny, puszka musi był przez cały czas cała zanurzona w wodzie), całkowicie wystudzić

Przyg: 90 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 12

Forma okrągła
22 cm

Inspiracją dla tego tortu był tort kajmakowy z cukierni Sowy, był tak pyszny, że myśli o nim nie dawały mi spokoju… musiałam go zrobić. :D I wiecie co? Trochę pokombinowałam i wyszedł nawet lepszy niż ten od Sowy. ;) Wiem, że nie brzmi to skromnie, ale naprawdę tort jest obłędny, jeden z najlepszych jakie jadłam! Absolutnie uzależniający, już po pierwszym kęsie nie można przestać o nim myśleć. :))

Orzechowy biszkopt, nasączony ponczem z dodatkiem spirytusu, rumu i wanilii. Całość przekładana kremem z serka mascarpone, bitej śmietany i kajmaku. Aby zachować harmonię i by nie było za słodko, każdy blat biszkoptowy posmarowany przetartą konfiturą z czarnych porzeczek.

Kochani wybaczcie, ale nie mogę Wam nic innego napisać jak to, że stokroć polecam Wam ten torcik! I jestem pewna, że zapałacie do niego miłością od pierwszego wejrzenia… no, może od pierwszego kęsa. ;)) Baaaardzo polecam!

Przepis własny.

Zdjęcia użytkowników

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Natka Natka
    2014-11-11 16:57:59

    Cudo, dzisiaj mialam okazję spróbować we własnym wykonaniu. Nie jest trudny, a zjawiskowy i przepyszny. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magda Magda
    2014-11-05 21:30:21

    Pytanie pewnie banalne, ale jak zrobić pył z orzechów włoskich? Po zmieleniu powstała mi raczej pasta, masło, czy orzechów w takiej postaci można użyć do tortu?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-11-08 17:34:09

      Najlepiej wymieszać je z mąką i przesiać razem z nią przez sito. Nie szkodzi jeśli będą się nieco kleić, ważne, żeby sie nie pozbrylały w większe kulki.

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Marta Marta
    2014-10-29 17:26:06

    Przymierzam sie do zrobienia tego tortu dla synka na urodziny. Czy moze mi Pani napisac jakiej firmy kremowki Pani uzywa i jak dlugo miksuje mase? Oraz jakich proporcji uzyc na blache 32 na 21?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-29 23:32:27

      Na ogół używam kremówki Piątnicy lub Pilos (ta druga jest dostępna w Lidlu). Masę miksuję aż zrobi się bardzo sztywna, zaczyna sztywnieć dość szybko i w pewnym momencie jest tak zwarta, że ciężko się ją ubija, wtedy przestajemy miksować. Na górze strony jest przelicznik, który po wpisaniu wielkości formy dokładnie przeliczy Pani proporcje na daną blachę. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
      • Marta Marta
        2014-10-30 10:14:35

        A jeszcze mam takie pytanie jezeli chce uzyc gotowej masy kajmakowej to ma to byc gotowa masa kajmakowa krowkowa czy orzechowa?

        Twój komentarz
        CAPTCHA
        Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
         
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2014-10-30 20:32:32

          Z krówkową będzie bardziej tradycyjny smak, z orzechową wiadomo lekko orzechowy, choć posmak kajmaku zostaje, więc to już kwestia upodobań smakowych i preferencji. :) Pozdrawiam

          Twój komentarz
          CAPTCHA
          Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
           
  • aś. aś.
    2014-09-17 20:12:30

    Czy powyższa masa kajmakowa będzie dobrze smakowała z kakaowym biszkoptem a jesli nie, to czy do ciasta mogę dodać pekany zamiast orzechów włoskich?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-18 11:49:18

      Tak, ta masa bardzo dobrze komponuje się z kakaowym biszkoptem. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
      • aś. aś.
        2014-09-19 19:09:06

        bardzo dziękuję! :)

        Twój komentarz
        CAPTCHA
        Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
         
  • Sandra Sandra
    2014-08-23 22:21:22

    Witam :)

    Można zamiast orzechów laskowych użyć migdałów?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-08-12 09:35:16

    @Gosia, nie, mielimy razem ze skórką - nada ona charakterystyczny smak i aromat ciastu i zneutralizuje słodycz tortu. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Gosia Gosia
    2014-08-12 09:32:22

    Witam. Czy orzechy włoskie do biszkoptu należy wcześniej pozbawić skórek?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-28 10:01:17

    @Lucyna - posmarowanie boków tortownicy sprawia, że biszkopt nie przyczepia się do brzegów formy, a tym samym mocno rośnie z górką, a później niestety może spektakularnie opaść. Gdy boki nie są posmarowane, ciasto ładnie się do nich "przyczepia", dzięki czemu równomiernie rośnie i nie opada. Ale przyznam szczerze, że jeśli białka są dobrze ubite, to nawet jeśli nasmarujemy boki tortownicy biszkopt nie powinien opaść, jedynie może wyrosnąć z górka, którą trzeba będzie ściąć, jeśli zależy nam na płaskim torcie. Żeby biszkopt ładnie oddzielił się od formy trzeba go obkrajać ostrym nożem, gdy jest już zupełnie wystudzony. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lucyna lucyna
    2014-07-28 09:33:14

    Mam pytanie. Zastanawiam się, czy posmarowanie boków tortownicy wpłynie na jakość biszkopta? Pytanie jest uzasadnione, gdyż ostatnio po upieczeniu, biszkopt nieładnie odkroił się od boków, przez co zrezygnowałam z przygotowania pysznego, już kilkakrotnie wcześniej udanego- tortu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-07 21:25:38

    @Lusiaczek76 - bardzo się cieszę, ze smakował i dziękuję za miłe słowa. :) Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lusiaczek76 lusiaczek76
    2014-07-07 16:47:30

    Tort świetnie się udał, wszystkim smakował. Dziękuję za przepis i gratuluję wspaniałego bloga;) Pozdrawiam;)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • lusiaczek76 lusiaczek76
    2014-07-06 19:46:12

    Właśnie przygotowuję ten tort na jutrzejsze urodziny córci. Póki co wszystko idzie świetnie, rzadka jest tylko bita śmietana do dekoracji, ale ratuję ją żelatyną. Jutro napiszę, jaka recenzja, ale przepis mnie nie zawiódł;) pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-02 08:42:35

    @Ninika - na taką wielkość blachy do pojedynczego przełożenia trzeba zwiększyć ilość składników dwukrotnie. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ninika ninika
    2014-07-01 22:26:47

    Witam serdecznie, Chciałabym zrobić ten tort w formie ciasta, przekrojonego na pol i tylko raz przełożonego kremem w blaszce ok. 26x39 czy powinnam zwiekszyc ilość składników?Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-17 10:51:34

    @Iza - tak nadaje się do robieni rozetek. Czekoladę można dodać, tylko nie ciepłą, bo zbryli się od zimnego kremu w grudki. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iza Iza
    2014-06-16 19:06:15

    Czy krem nadaje się do robienia dekoracji typu rozetki? Gdybym dodała do niego trochę rozpuszczonej czekolady czy mogłabym z niego zrobić róże? :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Michalina Michalina
    2014-06-08 19:08:35

    Przepraszam za ponowny komentarz, dopiero teraz zauważyłam odpowiedź. Dziękuję bardzo za pomoc, będę wybierać :)!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Michalina Michalina
    2014-06-08 19:06:25

    Chyba mój wcześniejszy komentarz się nie dodał.. Chciałabym się zapytać, czy zamiast konfitury z porzeczki można dać truskawki i jeśli tak, to w jakiej formie, frużeliny czy po prostu dać same truskawki? Chciałabym, żeby nie było za słodko :). A jeśli nie truskawki, to może jakieś inne owoce, które będą dostępne świeże na targach pod koniec czerwca :)?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-08 10:20:25

    @Michalina - myślę, że z truskawkami jak najbardziej się sprawdzi, o ile nie będę mocno posłodzone - ich kwaskowatość powinna neutralizować słodycz kajmaku. Polecam zrobić z nich frużelinę lub mus truskawkowy, jak np. przy tym serniku http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-wiedenski-z-musem-truskawkowym. Jeśli to może być tort na zimno to polecam ten: http://www.slodkiefantazje.pl/torcik-podwojnie-czekoladowy-z-truskawkami - jest pyszny. Jednym z najsmaczniejszych na blogu jest ten,. tylko na klasyczna tortownicę trzeba zmniejszyć proporcje zgodnie z instrukcjami zawartymi w komentarzach: http://www.slodkiefantazje.pl/tort-komunijny-orzechowo-kawowy. Jeśli lubicie różany smak, to bardzo polecam ten torcik - http://www.slodkiefantazje.pl/tort-rozany - wygląda na stole efektownie no i co najważniejsze - jest pyszny. Z torcików na zimno z kolei bardzo lubię ten. http://www.slodkiefantazje.pl/torcik-rabarbarowo-limonkowo-truskawkowy. Wszystko zależy od preferencji smakowych. :) Trzymam kciuki za trafny wybór. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Michalina Michalina
    2014-06-07 21:17:56

    Chciałabym zrobić tort na rocznicę i tutaj choruję, gdyż nie wiem, jaki, chciałabym, żeby był wyjątkowy ;). Bardzo spodobał mi się ten przepis, jednak w związku z tym, że jest sezon truskawkowy, chciałabym wykorzystać świeże owoce :). Jak Pani myśli, czy jest to dobry pomysł, nie będzie za słodko? I wtedy w jaki sposób użyć ich, zrobić z nich frużelinę, całe owoce, czy może jeszcze w jakiś inny sposób? Dziękuję i pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-05 10:09:16

    @Sandra - przepraszam, gdzieś umknęło mi to pytanie. Krem na bazie mascarpone i kremówki nada się do ozdobienia tortu w tylu rose, ale konsystencja jest ciut luźniejsza niż typowego kremu maślanego, bardziej przypomina masę przygotowaną na bazie bezy szwajcarskiej (za czym zostanie ona schłodzona). Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Sandra Sandra
    2014-04-26 18:36:14

    Witam :) Mam pytanko.Czy masa z serka mascarpone i masy kajmakowej (w podanych proporcjach) nada się do ozdobienia tortu w stylu "rose cake"? Czy może konsystencja będzie zbyt luźna?Z góry dziękuję za odpowiedź.Pozdrawiam :))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-24 08:09:19

    @Nioolek - nie miałam okazji próbowac tego tortu w Tchibo, ale jak już spróbuję i faktycznie będzie taki smaczny, to może się pokuszę o przygotowanie takiego. :D Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • nioolek nioolek
    2014-04-24 07:23:19

    A możesz zrobić tort kajmakowy z Tchibo... ?:D jest nieziemsko smaczny, ale tyle tam warstw, że ja po prostu sama tego nie podrobię :) e-mail nioolek@o2.pl

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-15 10:23:31

    @Paulina - aromat rumowy jest dość intesywny, jeśli chodzi o zapach, więc wystarczy łyżeczka. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Paulina Paulina
    2014-04-15 06:45:19

    Witam,Będę robić tort na chrzest córeczki, mam pytanie o rum, czy jeśli będę go zastępować aromatem rumowym to mam dać takie same proporcje, czyli 2-3 łyżki aromatu??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Agnieszka Agnieszka
    2014-04-01 09:09:59

    Tort super bardzo pyszny!!!! troszkę zmieniłam dałam 250 mascarpone i 500 śmietany =)pyszny!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Noemi Noemi
    2014-03-31 06:15:38

    Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź, poddała mi Pani kilka kolejnych, ciekawych propozycji :) Tort próbny zamierzam zrobić w ciągu kilku, może kilkunastu najbliższych dni, także na pewno zdam Pani relację. Jeszcze raz dziękuję !

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-30 21:32:38

    @Noemi - Dziękuje za miłe słowa. Jeśli chodzi o kompozycję smaków, to w zasadzie jest to rzecz gustu. Banany świetnie komponują się z kajmakiem, więc jak najbardziej można dodać do tego tortu masę przygotowaną na bazie tych owoców, można też dodać do kremu kajmakowego kawałki bananów albo jedna warstwę przełożyć kajmakiem z plastrami bananów, można też dać banany na górę na kajmak lub pod kajmak, taka kompozycja świetnie sprawdzi się z bitą śmietaną tudzież kremem na bazie śmietanki i serka mascarpone. Z białą czekoladą wydaje mi się, ze może być ciut za słodko i ciut zbyt mdło, ale to już kwestia preferencji smakowych i tolerancji na słodkość. Ja bym dodałam dla kontrastu gorzką lub deserową czekoladę, ewentualnie mleczną. Tort będzie się nadawał ma spod tortu ale wtedy nie dawałabym warstwy na bazie samej kremówki tylko z serkiem i ewentualnie kajmakiem lub czekoladą, bo sama śmietankowa może być zbyt delikatna i wypływać pod wpływem ciężaru. Pozdrawiam i czekam na relacje na jaką opcję się Pani zdecydowała. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Noemi Noemi
    2014-03-30 16:55:37

    Dzień dobry. Przede wszystkim gratuluje Pani ogromnego talentu ! :)Chciałabym wykonać ten tort na wesele taty, jednak planowałam go odrobinę zmodyfikować, ze względu na to, że tato uwielbia banany :) Co myśli Pani o takiej kompozycji smakowej: blat biszkoptowy z Pani przepisu, konfitura porzeczkowa, krem kajmakowy, blat biszkoptowy, masa ze zmiksowanych bananów z odrobiną cytryny, krem z ubitej kremówki z białą czekoladą, blat biszkoptowy. Wiem, że ciężko jest odpowiedzieć ze 100% pewnością, jednak liczę na Pani doświadczenie i zmysł kulinarny :) Myśli Pani, że taki tort nadaje się na spód tortu piętrowego? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mama dorosłego już syna mama dorosłego już syna
    2014-03-23 11:50:00

    Tort wyszedł przepyszny :)))))) Goście zachwyce Dziękuję za przepis:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-17 10:42:25

    Ad1) Warto zrobić dzień wcześniej, wtedy smaki fajnie sie przegryzą i tort jest jeszcze smaczniejszy, ale jeśli nie ma takiej możliwości można go zrobić tego samego dnia, ale przynajmniej kilka godzin wcześniej. Ad2) Alkoholu nie czuć mocno, ale mimo wszystko alkohol to alkohol i jeśli tort maja jeść również dzieci, to warto z niego zrezygnować. :) Ad. 3) Alkohol w ponczu można pominąć i zastąpić go aromatem rumowym lub dodać po prostu sam ekstrakt z wanilii... można też zastąpić syropem czekoladowym lub waniliowym albo naponczować po prostu lekko osłodzoną herbatą. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • klaudia19926 klaudia19926
    2014-03-17 08:57:50

    Czesc! W tym tygodniu chce sie zabrac za.upieczenie tego cuda mam jednak pare pytan:1. Czy tort lepiej robic dzien wczesniej niz przyjecie, czy mozna pokusic sie o zrobinie go w ten sam dzien?2. Na przyjeciu bedzie dziecko w.wieku 10 lat, czy w tym torcie czuc.mocno.alkohol z ponczu?3. Czym moglabym zastapic alkoholowy poncz?Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie! Klaudia

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-16 13:58:42

    @Ewelina2108 - spokojnie można przygotować dwa dni wcześniej, nic mu się nie stanie, a smaki dobrze się przegryzą.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewelina2108 Ewelina2108
    2014-03-16 12:20:58

    Chciałabym upiec ten tort z okazji urodzin mojej przyjaciółki. Jednak będę go musiała przygotować dwa dni wcześniej, myśli Pani, że tort przetrwa tyle czasu w lodówce i nadal będzie smaczny? Z góry dziękuję za odpowiedź;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-12 11:47:03

    @Aneta - tak, jak najbardziej można zrezygnować z orzechów. dajemy wtedy 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (lub dosłownie ciut więcej) mąki ziemniaczanej. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aneta Aneta
    2014-03-12 11:13:27

    Witam serdecznie. Torcik wygląda super. Chciałam zrobić go meżowi na urodziny. Jednak mam pytanie: czy pani zdaniem mogłabym zrezygnować z orzechów w biszkopcie? Moja córeczka jest uczulona a karmię ją piersią i nawet nie mogłabym spróbować tego cuda.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-22 23:23:02

    @Noelle - myślę, że tak. Jeśli nie będzie miała innego smaku, który zdominuje smak kremu, to jak najbardziej nie widzę przeszkód. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Noelle Noelle
    2014-01-22 22:11:04

    Piękny... ale zależało mi na różowej dekoracji... myśli pani, że różowa masa na wierzchu i po bokach (taka bez żadnego konkretnego smaku) bedzie pasować?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-20 14:59:24

    @Mała piekareczka - dziękuję serdecznie za miłe słowa. :) Bardzo sie ciesze, że moje wypieki Ci smakują. :) W powyższym przepisie ilość składników podana jest na tortownicę ok. 22cm max 24 cm; w pzreliczeniu na porcje wygląda to następująco: z tortownicy 22 cm wychodzi około 10-12 porcji, z tortownicy 24 cm ok. 12-16 porcji (w zależności od ich wielkości), tortownica 26 cm - to 16-24 porcje, największa moja tortownica ma 30 cm średnicy i wychodzi z niej ok 24-30 porcji (w zależności od wiekości porcji). Przy 40 osobach polecałabym tort piętrowy, czyli np. jeden biszkopt o śr 30 a drugi taki jak w przepisie, czyli o śr. 22 cm. Ewenatualnie można zrobic tort prostokątny(czyli biskzopt w prostokątnej dużej blasze, wtedy jak sądze tortu powinno również wystarczyć, ale to już trzeba by przeliczyć znając rozmiar konkretnej dużej blachy. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Mała piekareczka Mała piekareczka
    2014-01-20 14:36:46

    Droga Kasiu, jestes dla mnie mistrzynią w cukiernictwie. Przy specjalnych okazjach zawsze korzystam z. Twoich przepisów (Twój piernik na święta podbił serca całej rodziny) :) A teraz mam wielki problem... nieuchronnie zbliżają sie urodziny mojego chłopaka, na ktore muszę przygotować tort! Zaproszeni goście uważają, ze moje ciasta sa obłędne (choć to tylko Twoja zasługa), nie chce ich wiec rozczarować. Zaproszonych gości jest aż 40, wiec aż 40 różnych gustów! Wybrałam torcik kajmakowky- chyba każdy go lubi :) Mam jednak problem z ilością ciasta. Na ile (mnie wiecej) osób starcza Twój torcik?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bronka1975 Bronka1975
    2013-12-17 13:34:31

    Torcik zapowiadał się wspaniale, ale niestety masa mi się nie udała. Natychmiast po rozpoczęciu ubijania mascarpone z kremówką, zrobiło się masło. Mascarpone miałam dobrej jakości (włoskie), kremówka Łowicz 36%, wszystko mocno schłodzone więc nie wiem w czym tkwił błą∂. Czy ktoś miał podobny problem? Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • hoffija44 hoffija44
    2013-11-30 16:57:31

    Przepyszne ciasto! Wchodzi na stałe do moich "popisowych" :)))Pozdrawiam z Wielkopolski :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Joanna Joanna
    2013-11-19 20:16:26

    Przepyszny:) Wykonałam i pokochałam. Na pewno zrobię go jeszcze wiele razy :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • AnnaD. AnnaD.
    2013-11-17 05:49:17

    Bardzo smaczny tort, fajnym dodatkiem okazał się dżem porzeczkowy, który przełamuje jego słodycz. Polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia
    2013-11-15 15:36:13

    Oj chodzi za mną ten tort.. jutro będę robić na niedzielne urodziny męża. Oby wyszedł bo będzie cała rodzinka:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-10 12:56:06

    @Kasia - nie mam pojęcia czemu biszkopt popękał. Nigdy mi się nic takiego nie przydarzyło. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że był za długo pieczny i za bardzo się przypiekł z wierzchu i boków, przez co wysechł i popękał. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-10 12:47:33

    @Ania23 - można nasączyć przestudzoną osłodozną herbatą samą lub z dodatkiem suropu waniliowego lub orzechowego, można też do herbaty dodać aromat rumowy lub waailiowy.... Można nasączyć syropem czekoladowym (np. taki do lodów rozcieńczony z gorącą herbatą lub gorącą przegotowaną wodą, etc.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kasia kasia
    2013-11-10 10:03:04

    Ciasto z góry mi popękało a jak spuściłam z wysokości popękał po bokach dlaczego :((

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania23 Ania23
    2013-11-10 09:58:12

    Mamy pytanie, czym nasączyć spody, jeśli chcę podać tort dzieciom (nie chciałabym używać alkoholu)? Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-09 14:33:34

    @Truskawka_90 - ręce opadają jak się czyta coś takiego... zamiast pisać, że komentarze nieprawdziwe i że niemożliwe, by tylu osobom tort się udał za pierwszym razem może warto ten czas poświecić na zastanowienie, co mogło pójść nie tak... za rzadka masa oznacza, że albo nie została dobrze ubita, albo została przebita, albo się zwarzyła podczas ubijania. Masę na bazie kremówki i mascarpone robiłam już kilkadziesiąt razy do różnych tortów i nigdy nie wyszła rzadka, zawsze jest bardzo sztywna, zwarta i wspaniale się rozsmarowuje. Proponuję, by zamiast wyładowywać swoje frustracje i oczerniać innych pisząc, ze komentarze nieprawdziwe, lepiej trochę poćwiczyć robienie dobrej masy. Pozdrawiam i więcej dojrzałości życzę.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • truskawka_90 truskawka_90
    2013-11-09 11:58:50

    Jakoś ciekawe, że wszyscy robią ten tort pierwszy raz i wszystkim jakimś cudem się tak cudownie udaje, otóż nie, nie wszystkim tak cudownie wychodzi. Właśnie skończyłam go robić, masa rzadka, stanowczo za rzadka i nie pomogła nawet paczka żelatyny w nią wlana. Jestem bardzo zirytowana i nie mile zaskoczona, bo myślałam, że wszystkie komentarze tutaj są prawdziwe, a jednak nie! Zmarnowany czas, pieniądze, towar i nerwy! Żałuje, że go robiłam, mam tylko nadzieje, że będzie zjadliwy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-31 15:05:10

    @Marlena - tak, jak najbardziej.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marlena Marlena
    2013-10-31 12:53:39

    Czy zamiast konfitury porzeczkowej moge uzyc sliwkowej??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • casablanca casablanca
    2013-10-25 00:30:19

    Zrobilam:)Zostala juz tylko polowa w lodowce, ale byla nas tylko trojka I kazdy pozarl po dwa wielkie kawalki po bogatej kolacji. Zdecydowanie tort kajmakowy wchodzi na stale do repertuaru ciast, bo jest przepyszny. Nie jest za slodki (czego sie obawialam) I ma "pazur" czyli nie jest mdly. Biszkopt orzechowy wyszedl idealny, dodalam troche rumu do masy I obawialam sie, ze zjem ja zanim posmaruje nia tort...:) Tylko konfitura okazala sie kaprysna I nie chciala zgestnac po podgrzaniu, wiec posmarowalam nia tylko dolny blat. Pycha! To moj trzeci tort z Twojej strony I bede robic nastepne.Kasiu, bardzo Ci dziekuje! Robie Twoje ciasta I jestem spokojna o rezultat, bo wszystkie przepisy sa sprawdzone I smaczne.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • anuleczka anuleczka
    2013-09-11 07:44:21

    Upiekłam po godzinie drugi biszkopt ale najpierw wymieszałam z mąką a później dopiero przetarłam zmielone w malakserze orzechy przez sito i ponownie wymieszałam.Biszkopt wyszedł IDEALNY.No a tort przepyszny,w przekroju równie piękny ale na zewnątrz już nie dorównywał temu ze zdjęcia.Dżem z czarnej porzeczki pasuje tu idealnie.Dziękuję.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-09-08 19:03:23

    @Anuleczka - niestety dopiero teraz mam możliwość odpisać. Orzechy po wymieszaniu z mąką przestają być takie wilgotne i bez problemu można je przesiać (przetrzeć) razem z mąka i proszkiem przez sito.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anuleczka Anuleczka
    2013-09-07 10:56:49

    Pomocy!!Jak przesiać zmielone orzechy?Po zmieleniu są wilgotne i tłuste nawet suszenie w piekarniku nic nie pomogło,zepsułam cały biszkopt bo dałam nieprzesiane orzechy.....Co robić???

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Eljoza Eljoza
    2013-09-01 17:34:06

    Wspaniały, pyszny.....wyjątkowo prosty, szybki i naprawdę przepyszny!Robiłam już kilkanaście razy, polecam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Aga Aga
    2013-08-31 20:37:25

    Bardzo dziękuję za przepis - przygotowalam tort kajmakowy na 18-te urodziny córki. Opis wykonania jest bardzo przejrzysty i sprawnie wszystko poszło. Jestem naprawdę wdzięczna, a tort wyszedł znakomity. Nie jest słodki, porzeczkowa konfitura bajecznie równoważy słodycz i kalorie kremówki i mascarpone w kremie. Wykorzystałam konfiturę słodzoną sokiem z jabłek. Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-05 21:43:11

    @Sandra - kajmak nieco gęstnieje w lodówce, ale nie robi się twardy, spokojnie można nim przełożyć warstwy tortu, nie będzie za ciężko, jeśli tylko warstwa kajmaku nie będzie bardzo gruba. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Sandra Sandra
    2013-08-05 20:29:56

    Witam :) Mam pytanie odnośnie kajmaku.On twardnieje w lodówce? Chciałabym przełożyć tort kajmakiem z posiekanymi orzechami, ale nie wiem czy nie będzie za twarde i czy inny krem "piętro niżej" nie będzie wypływał pod wpływem nacisku z góry? A może masa będzie za rzadka i wszystko się rozpłynie?z góry dziękuję za odp.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Wanda Wanda
    2013-07-25 23:48:39

    W końcu zrobiłam ten tort! :) Długo się stroiłam ale wyszedł wspaniały, pyszny, po prostu niesamowicie dobry. A ten krem? - delicious! I nawet się nie zważył choć tak bardzo się bałam o niego. Dziękuję :) będzie na pewno gościł na specjalne okazje.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • feeria feeria
    2013-07-13 17:27:59

    Tort pyszny, dziękuję za przepis. Mam jednak uwagę do biszkoptu: nie dałam proszku do pieczenia i niestety nie wyrósł tak okazale jak na twoim zdjęciu - myślę zatem, że proszek jest konieczny.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Weronika Weronika
    2013-07-09 10:05:39

    Tort wyszedł przepyszny, wszyscy myśleli że z cukierni, nie wierzono mi że sama upiekłam ten tort. Dziękuję za przepis. Teraz znów zagości na chrzcinach córeczki

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Weronika1108 Weronika1108
    2013-06-21 08:05:27

    Dzięki za odpowiedź :) Kupiłam masę kajmakową z bakallandu- zobaczymy jak się sprawdzi ;) i konfiturę z łowicza ;) aż się boję żeby wszystko wyszło! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-20 21:07:23

    @Weronika1108 - do tego tortu nie dodawałam gotowej masy, kupuje mleko słodzone skondensowane w puszce i gotuje je ok. 3 godzin w wodzie, tak, by zakrywała całą puszkę podczas gotowania; z gotowych zdarzało mi się używać do innych ciast masy firmy Gostyń "Mleko słodzone gotowane"; dżemu używam domowego - co roku dostaje spory zapas czarnej porzeczki robię z niej m.in. dżemy, ale można oczywiscie użyć dowolnego ze sklepu, najlepiej jak najbardziej naturalnego bez zbędnych dodatków, nie potrafię niestety polecić konkretnej firmy, bo już bardzo dawno nie kupowałam takiego dżemu. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Weronika1108 Weronika1108
    2013-06-20 14:13:44

    Twój tort wygląda imponująco ;) mam zamiar zrobic go dla chłopaka na urodziny który jest fanem karmelu. Proszę powiedz mi jakiej firmy kupujesz karmel (jeżeli używasz gotowego)? wiem że jedne są lepsze drugie gorsze i przede wszystkim raz kupiłam- był baaardzo gesty- po wyjeciu z puszki miał kształt... puszki, a kiedys kupiłam z innej firmy , i ten juz z puszki "wylewałam". To jedna sprawa, a druga to taka, jakiej formy kupujesz dzem porzeczkowy (jeżeli także kupujesz) bo nie mam niestety domowego, a tu tez każda firma ma inny- jeden jest lepszy drugi gorszy ;) Chciałabym żeby wszystko było dobrze ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2013-06-14 13:46:58

    Dziękuje i pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-13 19:32:13

    @Iwona - w takim razie podwoiłabym ilość składników. Jeśli masz nóż, którym łatwo przekroi się tak duże ciasto na blaty to pieklabym na raz, ale jeśli nie to lepiej upiec oddzielnie 3 blaty, dzieląc składniki biszkopta na 3. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2013-06-13 17:57:23

    Blacha ma wymiary 25X38 a wysoka jest na jakieś 6cm.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-06-13 17:31:02

    @Iwona - a jakie ma wymiary ta blacha?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2013-06-13 14:34:43

    Witam serdecznie, o ile powinnam zwiększyć proporcje, żeby zrobić tort w dużej blasze i jak piec biszkopt czy każdy blat osobno czy jednocześnie a później przekroić? Pozdrawiam :)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-24 12:52:26

    @Sandy - nie zmiekną, spokojnie można tort ozdobić od razu.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • sandy sandy
    2013-05-24 10:12:46

    Tort mam zamiar posmarować dookoła kremówką i ozdobić prażonymi płatkami migdałów...i mam pytanie....czy miały stojąc prawie dobę w lodówce nie zmiękną ? Czy może lepiej dokończyć tort na krótko przed podaniem ? Dziękuje za odpowiedź :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-17 14:48:58

    @Ola - wystarczy mu noc w lodówce i dobrze się przegryzie, ja dżem/konfiturę przecieram przez sito, zeby była gładka, ale to kwestia upodobań - równie dobrze można posmarować dżemem bez przecierania, żeby były wyczuwalne kawałki owoców.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola
    2013-05-17 13:41:23

    Przekroilam na 3 ale trzeci jest z dziura. Chyba juz wiem dlaczego biszkopt opadl. Jest wilgotny na srodku. Moze powinien dluzej siedziec w piekarniku a byl ok 50min i patyczkiem spr i suchy byl. No nic, zrobie z 1/4 czesci zeby tylko na jeden blat bylo. Ale w smaku biszkopt bombowy :)Czy jak zrobie tort poznym wieczorem ok 22ej to zdazy sie przegryzc do jutra do 17ej?Mam dzem porzeczkowy. Czy zmikowac go zeby byl gladziutki czy moze sie porzeczka trafic tu i owdzie?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-17 09:36:57

    @Ola - dziwne, nie powinnien się zapaść... hmmm... w takim razie moźe ten jeden blat z dołkiem odciąć i dopiec do niego takej samej średnicy blat, z 1/3 ilości podanych składników. Pozdrawiam i powodzenia!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola
    2013-05-16 21:44:03

    Przed chwila upiekłam biszkopt. Pięknie wyrósł, równiutki. Rzuciłam na podłogę i pięknie się zapadł. Jest dołek na środku na jakieś 2 cm :/Jak ratować sytuację? Tort robię jutro na sobotę.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-15 21:52:37

    @Iwona - alkohol w ponczu można pominąć i zastąpić go aromatem rumowym/arakowym lub dodać po prostu sam ekstrakt z wanilli... można też zastąpić syropem czekoladowym lub waniliowym albo naponczować po prostu lekko osłodzoną herbatą. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iwona iwona
    2013-05-15 17:19:04

    Czym można zastąpić poncz. Tort będzie dla dzieci :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-08 22:13:38

    @Alicja - tak, zmieni się po prostu odrobinę smak ciasta :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alicja Alicja
    2013-05-08 19:27:23

    Czy do spodu zamiast orzechów można użyć mielone migdały?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-04 17:21:03

    @Sandy - tak, 200 g dodajemy do kremu, a resztę na wierzch.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • sandy sandy
    2013-05-04 17:13:36

    Jedna puszka mleka skondensowanego slodzonego wystarczy na cały tort?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • dorora11 dorora11
    2013-05-03 18:43:10

    szukałam ciasta podobnego w smaku do kostki alpejskiej i właśnie ten torcik okazał się strzałem w dziesiątke,na dzisiejszej uroczystości było to ciasto które zniknęło jako pierwsze, polecam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Agnes Agnes
    2013-05-03 11:34:23

    Piekłam ten tort kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi wyśmienity! Robi na wszystkich wrażenie, a mnie jako autorkę dzieła napawa dumą :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-01 15:17:14

    @Leonarda - tak, jak najbardziej.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Leonarda Leonarda
    2013-05-01 12:46:51

    Czy ten tort można przygotować dzień lub dwa wcześniej?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Natalia Natalia
    2013-04-24 11:40:11

    Zrobiłam tort na drugie urodzinki córeczki i naprawdę był pyszny,niezbyt słodki,fantastyczny! Moja masa wyszła rzadka i nie chciała stężeć nawet w lodówce,więc dałam do niej 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szkl wrzątku.Dzięki temu masa ładnie się trzymała,a tort dobrze się kroił.Polecam i na pewno do niego wrócę!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • becia becia
    2013-04-21 18:27:22

    mogę powiedzieć ze jest bardzo obłędny w smaku bo jadlam go u kuzynki

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-21 07:19:08

    @Sandy - można po prostu użyć albo samego rumu albo samego spirytusu z dodatkiem aromatu rumowego. A jeśli chodzi o zastąpienie obu tych alkoholi jednym innym to można po prostu użyć zwykłej wódki, dodając odrobinę aromatu rumowego, można też zamienic na whiskey, koniak albo jakiś likier np. orzechowy.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • sandy sandy
    2013-04-20 20:51:29

    Witam. Mam do Pani pytanie. Czym można zastąpić rum? Można zastąpić rum i spirytus jakimś jednym rodzajem alkoholu ? Jeżeli tak to jakim ? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-19 09:30:26

    @Wanda - po prostu nalewamy do miski śmietankę, dodajemy mascarpone i ubijamy na dość szybkich obrotach aż masa będzie sztywna. Później dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia składników. I tyle :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Wanda Wanda
    2013-04-19 03:11:20

    Lubię Twoje przepisy i dość często korzystam z nich, ale jak ubić śmietankę z mascarpone żeby się nie zwarzyło? Oto jest pytanie :) Czy w związku z tym mogę poprosić o bardziej szczegółowe kroki przy robieniu kremu?Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ania84 ania84
    2013-03-02 21:27:01

    Świetnu przepis. Dzis go zrobiłam z okazji urodzin mojego meża, goście sie zajadali. Jest jeden ogromny minus tegi tortu ma ogromnie duzo kalori ale jego smak niweluje ten minus:D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-03-02 15:52:21

    @Ania84 - z orzechami poradzi sobie też dobry malakser lub mocny blender, można też kupić gotowe mielone, w niektórych sklepach już sprzedają takie, widziałam kiedyś np. w lidlu bodajże laskowe mielone, można je dodać zamiast włoskich. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania84 Ania84
    2013-03-01 21:39:31

    Jestem zachwycona tym tortem, od razu gdy zobaczyłam przepis stwwierdziałam ze wlasnie ten chcę zrobic dla męża z okazji urodzin. Mam tylko jedno pytanie jak uzyskać pył z orzechów bo mój młynek do mielenia kawy padł. Pozdrawiam Ania

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-28 22:47:34

    @Izau - z podanych składników wychodzi tort na 10-12 osób, jeśli ma być na 15 osób to lepiej zrobić w tortownicy o śr. 24 cm, proporcji składników nie trzeba zmieniać, bo podawałam je na torownice 22-24 cm.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • izua izua
    2013-02-28 13:41:21

    Na ile mniej więcej osób jest ten torcik? Potrzebuję go zrobić na 12-15 osób.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-27 22:18:58

    @Iwona - tak, jak najbardziej. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2013-02-27 20:46:17

    Robiłam tort na urodziny córeczki i bardzo nam smakował, mam pytanie czy zamiast dżemu z czarnej porzeczki można użyć wiśnie w syropie lub mus malinowy?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • anetin anetin
    2013-02-17 11:29:02

    Witam. Torcik wykonałam na urodziny Męża, który jest wielbicielem masy kajmakowej :) Delikatnie zmodyfikowałam proporcje pod swój gust, wyszedł idealny. Przepyszny i bardzo elegancki, ładnie się kroi i może długo stać (w chłodzie) nie tracąc przy tym w ogóle na wyglądzie. Ja tort zrobiłam dnia poprzedniego i w lodówce spędził 18 godzin. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję za inspirację i świetny przepis. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alex Alex
    2013-02-16 17:14:11

    Pieklam dzisiaj ten tort w tortownicy 26cm z jajek rozmiaru M i "wyszedl" z formy (jak inni go pieka w mniejszych formach?). Co do kremu to jakiej firmy masy kajmakowej Pani uzywa? Ja mialam mase kajmakowa firmy Helio, ale wydawala mi sie jakas sztuczna w smaku, a masa krowkowa z Gostynia jakos malo krowkowa. Dodalam wiec wiecej masy do kremu i bylo o.k. Teraz sie chlodzi i jutro degustacja (jestem na etapie poszukiwan tortu na komunie). Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Larte Larte
    2013-02-12 17:56:28

    To zdecydowanie jeden z najlepszych tortów, jakie w życiu jadłam. I nie wiem, czy to dlatego, że to pierwszy w moim życiu samodzielnie zrobiony tort, czy po prostu dlatego, że jest genialny ;) Kiedy pierwszy raz trafiłam na tą stronę, na ten tort już wiedziałam - to ten! No i stał się prezentem dla męża na urodziny. Polecam! Ja będę go robiła częściej.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-02-02 14:45:52

    @Justa - mogą być laskowe.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Justa Justa
    2013-02-02 11:14:50

    Witam, tort wygląda super :) mam tylko pytanie w kwestii orzechów - czy można dodać laskowe?? akurat takie posiadam i chciałabym je zużyć ;) nie wiem czy będą pasować do tej masy i czy przede wszystkim samo ciasto po takiej zmianie się uda...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-27 12:01:23

    @Sylwia - tak jak najbardziej można zastąpić masą krówkową. Generalnie to jest to samo. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • sylwia sylwia
    2013-01-27 09:12:50

    Witaj.Tort wyglada oblednie.Zastanawiam sie czy zamiast masy kajmakowej moge uzyc masy krowkowej bo akurat taka posiadam w domu,a nie mieszkam w PL i dlatego tutaj nie ma takiej masy kajmakowej.Pozrawiam i dzieki za odpowiedz

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-20 23:19:23

    @DMS, Contradiction - baaaardzo się cieszę, że smakował :) pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • contradiction contradiction
    2013-01-20 16:38:25

    Na urodzinach zrobił furorę :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • DMS DMS
    2013-01-19 17:23:01

    Dzięki za przepis !!! Wszyscy goście byli zachwyceni !!! Tort jest przepyszny :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mamamiloska mamamiloska
    2013-01-09 09:43:54

    witam ponownie,zrobiłam ten tort i nie zawiodłam się był pyszny,wprawdzie nie wyszedł mi taki piękny jak pani ale smak był wspaniały,na pewno zrobię go ponownie jeśli nie jako tort to jak normalne ciast w kwadratowej blaszce,jedyna moja uwaga to taka że mąki w przepisie jest 170 g ale na szklanki (250ml) wyszło trochę więcej,no i dałam troszkę proszku bo się bałąm że nie wyjdzie,polecam go niezdecydowanym i baaaardzo dziękuję

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-01-02 13:01:11

    Nie ucierałam, moja masa po tym jak postała w lodowce była w sam raz do dekorowania, nie była ani za twarda ani za miękka... ale masa masie nie równa, jeśli będzie za miękka wystarczy utrzeć ją z masłem i wstawić na pół godziny do lodówki, później już będzie można dekorować bez problemu, co się tylko wymarzy. Za twarda raczej nie będzie, przynajmniej ja się z twardą masą kajmakową nie spotkałam. Nie zmiejszałabym proporcji składników, ciasto ładnie rośnie, ale nie jest za rzadkie, więc raczej rośnie do góry i nie powinno się wylać, sporo osób robiło już ten tort i jak na razie nikt nie wspominał o tym, że ciasto mu się przelało. Oczywiście może Pani zmniejszyć proporcje o jedno jajko i proporcjonalnie resztę składników. Pozdrawiam serdecznie i wszystkiego najlepszego dla Synka! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mamamiloska mamamiloska
    2013-01-02 09:37:07

    witam panią,mam pytanie odnosnie dekoracji -czy jeśli jak pani pisze -do masy kajmakowej nie dodała pani masła to jakos specjalnie pani tę masę ucierała czy taką z puszki od razu na tort-mi wydaje sie ze będzie za twarda ale znowu ucierać bez masła mikserem jakos też ciężko chybai drugie pytanie odnośnie wielkości blachy-mam taką jak u pani w przepisie-pisze pani że ciasta surowego jest tyle ze prawie sie wylewa-czy w trakcie pieczenia gdy urośnie to właśnie nie wyleje sie czy moze powinnam wziać mniej składników i nie ryzykować wylaniemi trzecie pytanie czy orzechy mogę zmielić w maszynce do mielenia kawy i czy mogą być one w skórce zamierzam zrobić tort na 1-sze urodzinki synka na 6 stycznia więc bardzo zależy mi na tych informacjachpozdr

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-28 22:33:02

    @Iwcia - bardzo się cieszę, że torick Pani smakował. :) To jeden z moich ulubionych i mam do niego ogromny sentyment. :) Jeśli chodzi o krem to u mnie był cały czas ścisły, nawet bardzo, choć w sumie za długo nie stał na stole, bo u nas liczna rodzina i dość szybko znikał. :) To czy krem jest wystraczajaco ścisły może zależeć też od rodzaju kremówki. Moze też zwyczajnie mieliscie w domu wysoką temeraturę, wtedy żadne ciasto z kremem na bazie śmietanki nie pozostaje w takiej ścisłej konsystencji jak w lodówce , ale na pewno krem nie powinien się rozpływać, u nas tak jak wspomniałam niczym nie różnił się nawet jak trochę postał na stole w cieple (był gęsty i zwarty). Może proszę z inną śmietanką spóbować albo bardziej ją schłodzić pzred ubijaniem... lub może ciut dłuzej ubijać (ubity krem powinnien być tak gęsty, że ubijak z trudem się w niej porusza). Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iwcia iwcia
    2012-12-28 19:51:02

    Aha proszę jeszcze tylko o odpowiedź czy Pani też zauważyła ,że po wyjęciu z lodówki krem faktycznie jest gęsty ale po dłuższym postaniu robi się rzadki, czy tylko coś nie tak było z moim kremem.Mam w zamiarze wpisać go na stałe w moje słodkie menu.Więc muszę dojść do perfekcji Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iwcia iwcia
    2012-12-28 19:42:15

    Tak jak obiecywałam-po świętach relacja.Po pierwsze-sam biszkopt upiekłam w tortownicy 24cm i owszem był wysoki ale ciut po upieczeniu opadł samym środkiem,więc trudno było go ładnie przekroić.Po drugie krem-po dłuższym postaniu tortu na stole robił się dosyć rzadki(może to gorąca atmosfera świąt tak zadziałała).A po trzecie smak-zniewalający !!!Pkt1 i 2 przy tym smaku nie mają najmniejszego znaczenia .Po prostu "niebo w gębie".Goście zachwyceni.Kremówka,mascarpone i karmel to idealne połączenie i moim zdaniem b.dużo robi tu też konfitura z cz.porzeczki.Dodaje odpowiedniej kwaskowatości.Całość w rankingu moich ciast plasuje na jednej z najwyższych pozycji.DZIĘKUJĘ. się na

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Martynka Martynka
    2012-12-25 14:16:10

    Tort jest smaczny i bardzo prosty do przygotowania jednak z torem od Sowy ma niewiele wspólnego.Podkreślam, że jest na prawdę dobry ale proszę go nie łączyć z tym co dostaniemy u Sowy.Zupełnie inne smaki. Co do tematu czyli tort kajmakowy 1-0 wygrywa ten od Sowy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-21 21:13:20

    @Sandra - Mascarpone ubijamy ze śmeitanką, po czym dodajemy kajmak i chwilę mieszamy /lub miksujemy na wolnych obrotach. Ten krem na pewno nie wyjdzie za rzadki. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • sandra sandra
    2012-12-21 19:18:44

    witam, mam prośbę, mam pyt mascarpone ubijamy ze smietanka i mieszamy z masa kajmakowa czy caly cas miksujac dodajemy kajmak? mam chec zrobic, jednak boje sie kremu, mianowicie nie mam do tego reki i przewaznie kremy wychodza mi za rzadkie, pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 22:29:14

    @iwcia - W takim razie czekam na relację! :) Życzę zdrowych i radosnych świąt, spędzonych z najblizszymi. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iwcia iwcia
    2012-12-19 22:16:31

    Dziękuję za sensowną odpowiedź.Spróbuję go zrobić na święta i to z tym rzucaniem.Raz kozie śmierć .Po świętach dam znać jak wyszedł.Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-15 00:29:34

    @Iwcia - przeczytałam kiedyś w sieci takie wytłumaczenie sensu rzucania "kiedy ciasto jest upieczone to jest ono szczelne od góry i gdy zaczyna stygnąć, para wodna która jest wewnątrz, w bąbelkach dzięki którym ciasto jest puszyste, zaczyna zmieniać się w wodę i tym samym zmniejsza się ich wielkość - i wtedy ciasto się zapada. aby do tego nie dopuścić należy "rozszczelnić" ciasto i pozwolić na to by powietrze dostało się do środka i wypełniło bąbelki w miejsce pary. walnięcie ciastem z ok 30 cm o blat, powoduje, że na górnej skorupie ciasta tworzą się mikroszczeliny, przez które powietrze może się dostać do środka. i ciasto nie opadnie" ... Chyba ma to sens, bo faktycznie biszkopt nie opada ani centymetr i praktycznie gdy tylko po rzucaniu nieco przestygnie można go wyjąć z tortownicy i wcale nie trzeba się obchodzić jak z jajkiem... Ale generalnie jeśli jest piana ubita na bardzo sztywno (wyciągnięta do góry na patyczku stoi na sztorc) wtedy biszkopt nie potzrebuje żadnego rzucania i też nie opada, ja nie zawsze rzucam, a zawsze wychodzi taki sam :) Tort jest naprawdę pyszny, a sama masą obłędna, więc ten jeden raz warto przymknąć oko na kalorie ;) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • iwcia iwcia
    2012-12-14 22:44:15

    Proszę mi powiedzieć ,co ma na celu upuszczanie tego biszkoptu z wysokości 50 cm. Z moich doświadczeń wiem ,że z biszkoptem najlepiej obchodzić się jak z "jajkiem" .żeby nie opadł.A tu specjalnie go upuszczać.Proszę o odpowiedz bo mam w planach go upiec na święta Wygląda fantastycznie A połączenie kremówki ,kajmaku i marscapone - grzechu warte.Nawet kalorii nie będę liczyć.!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ela Ela
    2012-11-22 21:38:05

    Droga Kasiu, wiec wykonalam tort scisle z przepisem i Twoimi radami i nie wiem jak to napisac, ale wyszedl idealnie, wszystko sie udalo, a w smaku wyborny, przepyszny. Naprawde wspanialy. Polecam wszystkim zainteresowanym, a Tobie bardzo dziekuje za przepis. Jest skomponowany absolutnie idealnie. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Haneczka Haneczka
    2012-11-21 10:49:08

    Pyszny!!!!Dziękuję za przepis :) ! Smakował całej rodzinie a szczególnie solenizantowi :) Synek skończył właśnie roczek :) Pozdrawiam serdecznie!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-20 20:19:17

    @Elab - Elu, serek i śmietankę ubijamy razem - masa po ubiciu jest dość sztywna, lekka, ale sztywna (lepiej się ubija niż oddzielnie), do tego dodajemy masę kajmakową i mieszamy, cała masa nadal pozostaje zwarta i gęsta. Proszę spróbować, jestem pewna, że nie będziesz rozczarowana. :) pozdrawiam serdecznie i dziekuję za miłe słowa :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Elab Elab
    2012-11-20 19:56:35

    Droga Kasiu, dolaczam sie do wszystkich zachwytow powyzej, mam pytanie,jesli moglabys mi wyjasnic oczywiscie, chodzi o krem: serek ubic ze smietanka i wymieszac z masa kajmakowa. Czy to sie wymiesza bez problemu? Bo wyobrazam sobie ze serek i smietanka beda miekkie a masa kajmakowa raczej ciezsza, albo moze czy jest na to jakis sprytny patent? Zamierzam jutro piec biszkopt, a w czwartek robic ten torcik. Dziekuje za wspaniale przepisy i pozdrawiam serdecznie. Ela

    Twój komentarz