Sorbet malinowy

Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
Filtry wyszukiwania
IMG_3353.JPG

Składniki:

  • sorbet (wychodzi ok. 500 ml):

    Ilość Składnik
    wody
    ksylitolu lub erytrotolu
    malin
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Wodę połączyć w rondelku z cukrem, gotować kilka minut aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Przestudzić.

Maliny zblendować na mus, przetrzeć przez sito, z żeby pozbyć się pestek. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Wystudzony syrop wymieszać z musem malinowym, przełożyć do zakrywanej miseczki/pojemnika i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin  (masa powinna być mocno schłodzona).

Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją do swojej maszyny. Można też podobnie jak ja przelać lody do foremek i wstawić na kilkanaście godzin do zamrażalnika (lody z foremek wyjmujemy zanurzając każdą na chwile w ciepłej wodzie).

Gotowe lody włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Jeśli nie macie maszyny do lodów a zależy  Wam na puszystym sorbecie bez kryształków lodu, trzeba przygotowaną masę miksować co 30 minut podczas schładzania, do momentu aż będzie tak schłodzona (zwarta), że miksowanie będzie mocno utrudnione.

Smacznego :)




Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
U mnie w wersji nieco bardziej schłodzonej, aby ładnie wychodził z foremek, ale możecie nie schładzacz go aż tak mocno, tak by zachował tradycyjną konsystencję sorbetu. Intensywnie malinowy, niezbyt kwaśny, ale mocno orzeźwiający, idealny na upalne dni. 
IMG_3346.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz

Sorbet malinowy

Sorbet malinowy

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 1

Opis

U mnie w wersji nieco bardziej schłodzonej, aby ładnie wychodził z foremek, ale możecie nie schładzacz go aż tak mocno, tak by zachował tradycyjną konsystencję sorbetu. Intensywnie malinowy, niezbyt kwaśny, ale mocno orzeźwiający, idealny na upalne dni. 

Składniki

  • sorbet (wychodzi ok. 500 ml):

    Ilość Składnik
    wody
    ksylitolu lub erytrotolu
    malin
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Wodę połączyć w rondelku z cukrem, gotować kilka minut aż cały cukier się rozpuści i powstanie syrop. Przestudzić.

Maliny zblendować na mus, przetrzeć przez sito, z żeby pozbyć się pestek. Wymieszać z sokiem z cytryny.

Wystudzony syrop wymieszać z musem malinowym, przełożyć do zakrywanej miseczki/pojemnika i schładzać w lodówce przez kilkanaście godzin  (masa powinna być mocno schłodzona).

Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją do swojej maszyny. Można też podobnie jak ja przelać lody do foremek i wstawić na kilkanaście godzin do zamrażalnika (lody z foremek wyjmujemy zanurzając każdą na chwile w ciepłej wodzie).

Gotowe lody włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Jeśli nie macie maszyny do lodów a zależy  Wam na puszystym sorbecie bez kryształków lodu, trzeba przygotowaną masę miksować co 30 minut podczas schładzania, do momentu aż będzie tak schłodzona (zwarta), że miksowanie będzie mocno utrudnione.

Smacznego :)