Babka na białkach

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_2578.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    białek z dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia (w oryginale 1 czubata łyżeczka)
    ciepłego mleka
    250 g masła, stopionego
    cukier wanilinowy (dałam 0,5 łyżeczki pasty z wanilii)
    szczypta soli
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    gorąca woda

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier i cały czas ubijać do wyczerpania cukru, ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Jeśli zamiast cukru waniliowego dodajemy ekstrakt lub pastę z wanilii, to należy ją dodać teraz i krotko zmiksować.

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do ubitej piany dodać mleko, stopione masło, przesianą mąkę i skórkę plus sok z cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (jeśli używamy silikonowej foremki nie musimy jej natłuszczać) albo do dwóch małych kreskówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 °C (grzanie góra-dół) lub 160-165 °C termoobieg (ja piekłam z termoobiegiem) i piec około 45 minut (do suchego patyczka).

Gotową babę wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na ok 15 min., żeby nieco przestygła, wyjąć z formy i dalej studzić na kratce. Gotową polukrować (cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorąca wodą na gęsty powoli spływający z łyżki lukier) lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 12

Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdarza się to dość często. Tym razem miałam zapas białek po przygotowywaniu tłustoczwartkowych pączków. Do tej pory na ogół robiłam z nich beziki, blaty bezowe do tortu lub keks na białkach, ale zamarzyło mi się coś nowego. I tak poszukując nowości natknęłam się w sieci na tę babkę. Poczytałam opis przygotowania, obejrzałam wzdłuż i wszerz i zachęcona komentarzami zabrałam się do roboty. :) Wprawdzie wyczytałam w komentarzach autorki, że baba ta bywa kapryśna, ale raz kozie śmierć. ;)

Dobrze, że komentarze mnie nie wystraszyły, bo baka wyszła jak się patrzy. Ewidentnie mnie polubiła, bo nie sprawiała żadnych kłopotów. ;) Wyszła puszysta, pulchna, mięciutka i wilgotna, a szczerze mówiąc trochę się obawiałam, że będzie sucha. A tu taka miła niespodzianka. :)

Lekko cytrusowa nuta sprawia, że babka nie jest mdła i jest pyszna bez żadnych dodatków, ale można się oczywiście o nie pokusić i urozmaicić ją np. dodatkiem ulubionych bakalii. Przepis znalazłam u Asi. Polecam!

IMG_2610.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Gosia :-) Gosia :-)
    2015-02-15 13:23:32

    Babka wyszła pyszna :-) upiekłam ja w silikonowej foremce ...oto i ona :-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-16 12:31:28

      Cieszę się, że smakowała. :) Piękna wyszła! :)

      Twój komentarz
  • Pati252 Pati252
    2014-08-20 13:37:15

    Nie przypuszczałam, że z samych białek może powstać tak pyszna babka! Jest bardzo wilgotna, w sam raz słodka i niezwykle prosta. Z pewnością jeszcze do niej wrócę :)

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-25 13:26:04

      Bardzo się cieszę, że smakował. :) Wygląda pięknie! :) Pozdrawiam serdecznie!

      Twój komentarz
    • Pati252 Pati252
      2014-08-20 13:38:58

      Znów, nie wiedzieć czemu, dodało się nie to zdjęcie, które wybrałam :/ Może Pani skasować mój poprzedni komentarz. To jest moja babka na białkach:

      Twój komentarz
  • Juatyna021882 Juatyna021882
    2014-05-18 18:36:20

    babka jest naprawdę pyszna!!!chciałam zrobić z polewą z białej czekolady-ale nie zdążyłam!zniknęła w tempie błyskawicznym!!!dziękuje za przepis!!!

    Twój komentarz
  • kris kris
    2014-04-06 19:45:37

    A mnie babka nie polubiła ;) Wyszła płaska i zbita, nie puszysta i delikatna jak na zdjęciach... mogła to być wina przeterminowanego proszku do pieczenia, lub po prostu mojego talentu ;)W każdym razie następne białka spróbuję wykorzystać na keks lub ciasteczka migdałowe, jak ktoś tu wcześniej zasugerował w komentarzach...Na babkę mam sprawdzony przepis - bez tłuszczu, wychodzi delikatna, puszysta, wilgotna, również cytrynowa - wspaniała...i zawsze mi wychodzi :)Jeśli ktoś chce, chętnie się podzielę przepisem :)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Pati252 Pati252
    2014-04-01 18:34:27

    Babka rzeczywiście jest bardzo dobra, mięciutka, delikatnie cytrynowa - polecam! :)

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2014-03-08 19:21:43

    Śliczna baba:). Piekłam już taką na białkach i naprawde pyszna była .... ta też wygląda na wartą wypróbowania:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-04 21:39:12

    @Agata - tak to prawda, zarówno białka jak i żółtka można mrozić. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • BlondynkaGotuje BlondynkaGotuje
    2014-03-04 17:54:58

    Babka jest suuper!!! Piekłam wczoraj. Jutro wrzucam na swojego bloga, oczywiście nie zapomnę podpiąć informacji i przekierowania do Twojej strony. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko? A kto się zastanawia nad upieczeniem tej babki - niech się nie zastanawia i niech piecze! Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-03-03 14:13:40

    Piękna Babka! Zapachniała cytrusowo:) Gdy mi zostaje szklanka białek zwykle piekę właśnie keks z samych białek z dodatkiem rumu, bezy albo ciasteczka migdałowe. Widzę, że teraz mam kolejną alternatywę w postaci tej jakże dostojnej babeczki:)Dzięki!

    Twój komentarz
  • Agata Agata
    2014-03-03 09:15:37

    Wygląda obiecująco. A czy to prawda, ze białka można trzymać w zamrażarce? A żółtka?

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-03-01 21:17:37

    Wygląda genialnie! Mniam, :)

    Twój komentarz
  • Evitaa Evitaa
    2014-03-01 18:37:13

    Babka przykuwa wzrok i kusi, ale dziś szczególnie zachwycam się widelczykiem :). Piękny!

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2014-03-01 00:41:31

    piękne widelczyki!i babka niczego sobie :]

    Twój komentarz
  • Lady Fox Lady Fox
    2014-02-28 23:50:39

    Słyszałam dużo dobrego o tej babce, dołączone zdjęcia całkowicie mnie do niej przekonują, zwłaszcza że kocham wilgotne, cytrusowe ciasto...:)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Babka na białkach

Babka na białkach

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Zapewne też od czasu do czasu macie dylemat, co zrobić z białkami, które zostały po przygotowywaniu ciasta kruchego, drożdżowego tudzież innych słodkości z dodatkiem samych żółtek. Mnie zdarza się to dość często. Tym razem miałam zapas białek po przygotowywaniu tłustoczwartkowych pączków. Do tej pory na ogół robiłam z nich beziki, blaty bezowe do tortu lub keks na białkach, ale zamarzyło mi się coś nowego. I tak poszukując nowości natknęłam się w sieci na tę babkę. Poczytałam opis przygotowania, obejrzałam wzdłuż i wszerz i zachęcona komentarzami zabrałam się do roboty. :) Wprawdzie wyczytałam w komentarzach autorki, że baba ta bywa kapryśna, ale raz kozie śmierć. ;)

Dobrze, że komentarze mnie nie wystraszyły, bo baka wyszła jak się patrzy. Ewidentnie mnie polubiła, bo nie sprawiała żadnych kłopotów. ;) Wyszła puszysta, pulchna, mięciutka i wilgotna, a szczerze mówiąc trochę się obawiałam, że będzie sucha. A tu taka miła niespodzianka. :)

Lekko cytrusowa nuta sprawia, że babka nie jest mdła i jest pyszna bez żadnych dodatków, ale można się oczywiście o nie pokusić i urozmaicić ją np. dodatkiem ulubionych bakalii. Przepis znalazłam u Asi. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    białek z dużych jajek
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    proszku do pieczenia (w oryginale 1 czubata łyżeczka)
    ciepłego mleka
    250 g masła, stopionego
    cukier wanilinowy (dałam 0,5 łyżeczki pasty z wanilii)
    szczypta soli
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    soku z cytryny
    gorąca woda

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo po 1-2 łyżki dodawać cukier i cały czas ubijać do wyczerpania cukru, ubita piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Jeśli zamiast cukru waniliowego dodajemy ekstrakt lub pastę z wanilii, to należy ją dodać teraz i krotko zmiksować.

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do ubitej piany dodać mleko, stopione masło, przesianą mąkę i skórkę plus sok z cytryny. Całość wymieszać drewnianą łyżką, szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników (nie mieszamy zbyt długo). Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (jeśli używamy silikonowej foremki nie musimy jej natłuszczać) albo do dwóch małych kreskówek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 °C (grzanie góra-dół) lub 160-165 °C termoobieg (ja piekłam z termoobiegiem) i piec około 45 minut (do suchego patyczka).

Gotową babę wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na ok 15 min., żeby nieco przestygła, wyjąć z formy i dalej studzić na kratce. Gotową polukrować (cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorąca wodą na gęsty powoli spływający z łyżki lukier) lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)