Klasyczna szarlotka waniliowo-cynamonowa

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
szarlotka%20waniliowa.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia (można pominąć, ja tym razem nie dawałam)
    250 g zimnego masła
    żółtka
    pasty/ekstraktu z wanilii
  • Masa jabłkowa:

    Ilość Składnik
    jabłek (antonówki, papierówki, szara reneta)
    cukru (mniej lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
    cynamonu
    pasty/ekstraktu z wanilii
    soku z jabłek (najlepiej z antonówki
    mąki ziemniaczanej (można zastąpić 2-3 łyżkami budyniu waniliowego w proszku)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ok. 1 kg suchego grochu lub 500 g suchej fasoli do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki, większy kawałek rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 22 cm (uprzednio natłuszczonej masłem). Wstawić na 20 min. do lodówki.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zmiękczony w dłoniach papier do wypieków, wysypać na niego suszony groch lub fasolę (najlepiej tyle, by podtrzymywały też boki ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 °C i podpiec przez ok. 12-15 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika usunąć z niego papier razem z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika na ok 3-5 min., by ciasto jeszcze nieco się podpiekło (zezłociło). Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa jabłeczna:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda. Pokroić na grubsze plasterki. Włożyć do dużego rondla, dodać sok z jabłek i poddusić przez kilka minut. Dodać cukier, cynamon, wanilię i dalej dusić (do momentu aż jabłka będą miękkie i sok z nich prawie zupełnie odparuje, ale zanim zrobi się z jabłek „papka”).

Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i poddusić jeszcze około minuty.

Całość:

Masę przestudzić, wyłożyć na oprószone bułką tartą lub kaszą manną ciasto.

Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować na placek odrobinę większy od tortownicy, ewentualnie wyciąć z niego jakieś kształty, tak by powstały niewielkie otwory. Ciasto ułożyć na musie z jabłek, wystające poza tortownicę boki obciąć. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut lub dłużej, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.

Wyjąć z piekarnik, pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, no chyba, że podobnie jak my lubicie ciepłą szarlotkę. :)

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 10

Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Ja najbardziej lubię jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych… a po wystudzeniu z kolei z kleksem bitej śmietany. Przepis jest ulepszeniem kilku poprzednich przepisów na szarlotkę, które pojawiły się na blogu w poprzednich latach.

Bardzo polecam!

IMG_5981.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Mandragora Mandragora
    2016-07-28 10:49:50

    Do klasyki zawsze warto wracać! :-) Największą sztuką jest zrobić coś wykwintnego i prostego zarazem - i tutaj dałaś Kasiu najlepszy tego przykład, gratuluję! Jeżeli robisz własne konfitury z wiśni lub czereśni, to nie wyrzucaj pestek - po wysuszeniu świetnie nadają się do obciążania ciasta ;-)

    Twój komentarz
  • Pamela Pamela
    2015-12-13 15:46:23

    Wygląda Apetycznie! I jest wyśmienita polecam wszystkim!!! przepis genialny;)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-16 10:52:37

    Cudowna ta szarlotka:) ... ostatnio mam na nie faze i piekę jedna za drugą:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Jess Jess
    2013-10-05 10:58:15

    Witam ;)A jakaś metoda na kruche ciasto? Zawsze mam z nim problem bo się rozpada! :(

    Twój komentarz
  • Krysia Krysia
    2013-09-26 09:17:12

    Idealna szarlotka. Zjedliśmy połowę jeszcze na ciepło. Uwielbiamy wypieki z jabłkami, więc czekamy na kolejne inspiracje!

    Twój komentarz
  • PiernikowaChata PiernikowaChata
    2013-09-21 20:33:13

    Wygląda wspaniale! Uwielbiam szarlotki i dlatego też lubię jesień, wracam wtedy do klasyki w piekarniku, pyszne szarlotki i tradycyjne serniki.

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-09-20 16:54:44

    Jejku , jaka ona piękna! Fantastycznie wygląda i pewnie smakuje niebiańsko. :)

    Twój komentarz
  • marta marta
    2013-09-20 07:35:33

    Twojego bloga odkryłam stosunkowo niedawno przy okazji szperania w sieci i w pełni podziwiam te pyszności, które robisz:) Sama dużo piekę i też się zastanawiam nad założeniem bloga ale boje się takiego wyzwania. A szarlotka suuuper! Dzisiaj upiekę:)

    Twój komentarz
  • karmel-itka karmel-itka
    2013-09-19 14:45:18

    aaaa! ale wygląda! wow. robi wrażenie.klasyka w najlepszym wydaniu.

    Twój komentarz
  • Kuchnia u Krysi Kuchnia u Krysi
    2013-09-19 08:00:21

    Ta szarlotka wygląda obłędnie smakowicie. Uwielbiam szarlotki:))

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-09-19 05:20:03

    Baaardzo lubię, marzy mi się taka, ale za mało czasu na pieczenie:(

    Twój komentarz

Klasyczna szarlotka waniliowo-cynamonowa

Klasyczna szarlotka waniliowo-cynamonowa

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Klasyczna szarlotka na kruchym waniliowym cieście z pysznym nadzieniem jabłecznym, w którym zapach wanilii i cynamonu wzajemnie cudownie się przenikają. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Ja najbardziej lubię jeszcze ciepłą z kulką lodów waniliowych… a po wystudzeniu z kolei z kleksem bitej śmietany. Przepis jest ulepszeniem kilku poprzednich przepisów na szarlotkę, które pojawiły się na blogu w poprzednich latach.

Bardzo polecam!

Składniki

  • Ciasto kruche:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru pudru
    proszku do pieczenia (można pominąć, ja tym razem nie dawałam)
    250 g zimnego masła
    żółtka
    pasty/ekstraktu z wanilii
  • Masa jabłkowa:

    Ilość Składnik
    jabłek (antonówki, papierówki, szara reneta)
    cukru (mniej lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
    cynamonu
    pasty/ekstraktu z wanilii
    soku z jabłek (najlepiej z antonówki
    mąki ziemniaczanej (można zastąpić 2-3 łyżkami budyniu waniliowego w proszku)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    ok. 1 kg suchego grochu lub 500 g suchej fasoli do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, wanilię oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto (tak by nie zdążyło się zbytnio ogrzać od dłoni). Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Mniejszą część ponownie schować do lodówki, większy kawałek rozwałkować, wyłożyć dno i boki tortownicy o śr. 22 cm (uprzednio natłuszczonej masłem). Wstawić na 20 min. do lodówki.

Na schłodzone ciasto wyłożyć zmiękczony w dłoniach papier do wypieków, wysypać na niego suszony groch lub fasolę (najlepiej tyle, by podtrzymywały też boki ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 °C i podpiec przez ok. 12-15 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika usunąć z niego papier razem z obciążeniem i ponownie wstawić do piekarnika na ok 3-5 min., by ciasto jeszcze nieco się podpiekło (zezłociło). Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Masa jabłeczna:

Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wykroić gniazda. Pokroić na grubsze plasterki. Włożyć do dużego rondla, dodać sok z jabłek i poddusić przez kilka minut. Dodać cukier, cynamon, wanilię i dalej dusić (do momentu aż jabłka będą miękkie i sok z nich prawie zupełnie odparuje, ale zanim zrobi się z jabłek „papka”).

Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i poddusić jeszcze około minuty.

Całość:

Masę przestudzić, wyłożyć na oprószone bułką tartą lub kaszą manną ciasto.

Pozostałe schłodzone ciasto rozwałkować na placek odrobinę większy od tortownicy, ewentualnie wyciąć z niego jakieś kształty, tak by powstały niewielkie otwory. Ciasto ułożyć na musie z jabłek, wystające poza tortownicę boki obciąć. Wierzch posmarować rozbełtanym żółtkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 40 minut lub dłużej, aż wierzch wyraźnie się zarumieni.

Wyjąć z piekarnik, pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, no chyba, że podobnie jak my lubicie ciepłą szarlotkę. :)

Smacznego :)