Tort czekoladowo-wiśniowe marzenie

Przyg: 60 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    pralinek wiśniowych z alkoholem
    200 g miękkiego masła
    cukru
    cukru z wanilią
    jajek w temp. pokojowej
    mąki orkiszowej
    proszku do pieczenia
    4 łyżki soku wiśniowego
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    likieru wiśniowego (może być pół na pół z sokiem)
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    pralinek wiśniowych
    śmietanki kremówki
    1 szklanka wiśni z kompotu (odsączonych)
    cukru pudru
    opcjonalnie zagęstnik do śmietany (ja nie dodaję)
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto:

Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Pralinki pokroić na duże kawałki. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier i cukier z wanilią. Ucierać do powstania puszystej, zwartej masy.

Dodawać kolejno jajka, dalej ucierając (jajka dodawać co ok. 1/2 minuty, nie za szybko, by masa się nie zwarzyła). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać w dwóch porcjach, na przemian z sokiem wiśniowym, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na końcu dodać czekoladę i pralinki. Delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o śr. 22 cm i równomiernie rozprowadzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 160°C bez rozgrzewania wstępnego) około 45 minut, jeśli ciasto szybko by się rumieniło po 30 minutach można nakryć je papierem do wypieków. Ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Przekroić ciasto na dwa lub trzy blaty (u mnie wyszły dwa, bo piekłam w tortownicy o śr. 24 cm).

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem, wyłożyć na nim pralinki wiśniowe, zostawić 1-1,5 cm wolne od brzegu.

Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę ubić na sztywno (ewentualnie dodać zagęstnik), pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Dodać wiśnie i posiekaną czekoladę.

1/3 lub 1/2 masy śmietanowej (w zależności od tego na ile blatów podzieliliśmy ciasto) rozsmarować na blacie, przykrywając pralinki. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, nasączyć likierem i rozsmarować na nim 1/2 pozostałej masy (jeśli pokroiliśmy ciasto na trzy blaty) lub jeśli pokroiliśmy ciasto na dwa blaty rozsmarować pozostała masę na wierzchu (cieniej) i na bokach ciasta (grubiej). Jeśli przekroiliśmy ciasto na trzy blaty, to z ostatnim blatem postąpić jak z poprzednimi, a pozostała masę śmietanową (czyli 1/3 całości) rozsmarować na wierzchu i bokach tortu ( wg zasad j.w).

Tort odstawić do schłodzenia.

60 g czekolady zetrzeć na wiórki. Udekorować boki. Pozostałą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej na małym ogniu. Czekoladę cienko rozsmarować na równej powierzchni (najlepiej na blacie) i pozostawić do wystudzenia(nie dopuścić do całkowitego stwardnienia). Szeroką szpachelką zeskrobać czekoladę i powstałe wiórki (rurki) nałożyć widelcem na tort.

Tort pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do schłodzenia.


Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

Ten tort zerkał na mnie ze stronic książki Czekoladowe ciasta Dr. Oetker już od dłuższego czasu i kusił i nęcił… Aż nadarzyła się okazja, ba, niebyle jaka okazja, przecież człowiek raz w roku obchodzi swoje urodziny i jakiś słodki prezent też mu się należy. ;))

To był chwilami bardzo trudny rok, ale wniósł do mojego życia sporo dobrego, bardzo dużo pozytywnych zmian, dużo doświadczeń życiowych i otworzył mi oczy na wiele spraw. I tak sobie myślę, że czym jestem starsza tym bardziej czuję się szczęśliwa i spełniona i lubię ten upływający czas i zmiany jakie ze sobą niesie. :)

A wracając do samego tortu, to powiem tak: Jeśli lubicie połączenie wiśni z likierem i mnóstwem czekolady, z pysznym, soczystym ciastem i śmietanową masą, to jak nic, zakochacie się w tym torcie! :) On uwodzi nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Ciasto jest nieco cięższe niż tradycyjny biszkopt, ale dzięki dodatkowi masła i czekolady jest „soczyste”, zdecydowanie nie suche i bardzo aromatyczne. I w gruncie rzeczy nie trzeba go nawet nasączać likierem, bo samo w sobie jest pyszne. Aczkolwiek w połączeniu z likierem i wiśniowymi pralinkami smakuje bajecznie. Na to masa śmietanowa z dodatkiem czekolady i wiśni i już jesteśmy w raju… ( w oryginale wiśnie dodawane są do ciasta, mi bardziej pasowały w śmietanie). :)

Tort nie jest za słodki, a to za sprawą dodatku gorzkiej czekolady i kwaskowatych wiśni, choć sama masa śmietanowa też nie jest zbyt słodka. A wierzch pełen chrupiącej gorzkiej czekolady… i od razu człowiek chce obchodzić już jutro następne urodziny. ;) ps. Przepraszam, że się tak rozpisałam, wiem gaduła jestem. ;)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Miri Piri Miri Piri
    2013-02-16 15:56:30

    Witaj. Powiem szczerze, że gdybym miała w tej chwili wszystkie potrzebne składniki w domu, to zaczełabym go od razu robić :) Na pewno jego smak będzie cudowny i na pewno(!) sama go zrobie w najbliższym czasie :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dżesi flower Dżesi flower
    2012-12-07 11:31:14

    Moja córcia pod koniec grudnia kończy roczek i z tej okazji jej mama postanowiła sama upiec tort. Uwielbiam połączenie czekolady z wiśniami a Twój tort wygląda bajecznie i równie smakowicie. dlatego wybór padł na ten. Mam nadzieje że goście zachwycą się również tym moim :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-21 16:45:36

    @Jii - nie pamietam już, jakich dokladnie uzyłam, ale na pewno były to wiśnie w gorzkiej czekoladzie zatopione w sherry. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jii Jii
    2012-08-21 04:31:26

    Witam a jakich uzylas pralinek???

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anetaa Anetaa
    2012-06-07 22:06:52

    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Długo szukałam naprawde dobrego przepisu na tort bo nadarzyła mi się teraz ważna okazja i znalazłam:) już jutro zabieram się za przygotowanie tego pięknego i zapewne pysznego torcika :) mam nadzieje że mi sie uda:) Dziękuję i pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-06-07 18:18:39

    @Anetaa - faktycznie gdzieś mi umknął czas pieczenia. :) Ciasto pieczemu około 45 minut, jeśliby się szybko rumieniło po 30 min. należy je nakryć papierem do wypieków. Już dodaję w przepisie. Pozdrawiam i dziękuję za czujność :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anetaa Anetaa
    2012-06-07 13:01:06

    Wygląda wysmienicie a smakuje pewnie jeszcze lepiej:) tylko jak długo piecze się to ciasto bo nie napisałaś??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Nieśka Nieśka
    2012-02-08 07:10:27

    Cudny i konieczny do wypróbowania!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moje pasje moje pasje
    2012-02-06 23:12:11

    Kasiu Wszystkiego Najlepszego!!!! A torcik rewelacja :) Jedno z moich ulubionych połączeń :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • cukrowa wróżka cukrowa wróżka
    2012-02-06 21:34:44

    ach, też mam problem z tą książką.. tyle rzeczy kusi a ja nie robię. :c

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aga aga
    2012-02-06 20:05:16

    wow!!! cudowny tort i ten czekoladowy smak, mniammm:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • basia basia
    2012-02-06 18:21:00

    piekny! te zdjecia sa rewelacyjne, a przy okazji- najlepsze urodzinowe zyczenia!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • dream-about-muffins dream-about-muffins
    2012-02-06 16:31:28

    Ależ mi się podobają te wiórki na górze!!!! Cudowne, kiedyś próbowałam je zrobić, ale mi nie wyszły :(

    Pozdrawiam

    PS Gotuj pisze...

    Genialnie wygląda - aż się chce wstać od komputera i spróbować powtórzyć takie arcydzieło. Hmm... właściwie, to czemu by tego nie zrobić?

    Z/W ;)

    6 lutego 2012 02:00

    - też dostałam identyczny komentarz, więc nie wiem, co mam sobie myśleć....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • klliisiaa klliisiaa
    2012-02-06 15:49:21

    jaki piękny! i w smaku na pewno cudooowny :D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • margot margot
    2012-02-06 14:59:45

    robi wrażenie i to jakie

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-02-06 14:13:26

    ja się już zakochałąm:) ...a z okazji urodzin wszystkiego najlepszego:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • amaranthrose amaranthrose
    2012-02-06 11:05:45

    Przepiękny tort:)

    pozdrawiam;*

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asieja asieja
    2012-02-06 10:42:13

    to naprawdę słodkie marzenie.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Eve Eve
    2012-02-06 10:31:59

    Piękny i napewno bardzo smaczny!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asiek Asiek
    2012-02-06 09:47:00

    Kasiu, po pierwsze wszystkiego NAJ z okazji Twojego święta! Oby ta pasja z jaką tworzysz swoje dzieła nigdy Ci nie przeszła! Dużo miłości i spełnienia w życiu:)

    Po drugie tort... hmmm po prostu olśniewający! Idealnie dopasowane składniki, musiał smakować doskonale! Wprosiłabym się na kawałeczek takiego cuda:)

    A wiesz, ja też lubię te zmiany i ten czas, który mija... lubię swoją stabilizację i nigdy nie chciałabym cofnąć czasu, bo dobrze mi teraz. To ważne i życzę Ci, żebyś takie poczucie miała zawsze:)!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wiosenka27 wiosenka27
    2012-02-06 07:32:49

    Tort dla nas. Przepyszne smaki:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2012-02-06 07:26:28

    szał, szał!

    wygląda tak obłędnie...

    ja nie mogę, normalnie, oczu oderwac!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • DarkANGELika DarkANGELika
    2012-02-06 06:19:23

    Śliczny tort;) Bardzo kształtne wiórki czekoladowe;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-02-06 05:53:38

    Ten tort wygląda po prostu znakomicie! Jestem zachwycona. Smak cudowny i wygląd- ach!

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin zatem:)

    Pozdrowienia

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Saratelka Saratelka
    2012-02-06 01:23:40

    Wspaniały :D Bardzo smakowicie wygląda - w całości i w przekroju! Może taki właśnie tort powinien być moim debiutanckim? :D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Gotuj Gotuj
    2012-02-06 01:00:29

    Genialnie wygląda - aż się chce wstać od komputera i spróbować powtórzyć takie arcydzieło. Hmm... właściwie, to czemu by tego nie zrobić?

    Z/W ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Tort czekoladowo-wiśniowe marzenie

Tort czekoladowo-wiśniowe marzenie

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

<p >Ten tort zerkał na mnie ze stronic książki Czekoladowe ciasta Dr. Oetker już od dłuższego czasu i kusił i nęcił&hellip; Aż nadarzyła się okazja, ba, niebyle jaka okazja, przecież człowiek raz w roku obchodzi swoje urodziny i jakiś słodki prezent też mu się należy. ;))</p> <p >To był chwilami bardzo trudny rok, ale wniósł do mojego życia sporo dobrego, bardzo dużo pozytywnych zmian, dużo doświadczeń życiowych i otworzył mi oczy na wiele spraw. I tak sobie myślę, że czym jestem starsza tym bardziej czuję się szczęśliwa i spełniona i lubię ten upływający czas i zmiany jakie ze sobą niesie. :)</p> <p >A wracając do samego tortu, to powiem tak: Jeśli lubicie połączenie wiśni z likierem i mnóstwem czekolady, z pysznym, soczystym ciastem i śmietanową masą, to jak nic, zakochacie się w tym torcie! :) On uwodzi nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Ciasto jest nieco cięższe niż tradycyjny biszkopt, ale dzięki dodatkowi masła i czekolady jest &bdquo;soczyste&rdquo;, zdecydowanie nie suche i bardzo aromatyczne. I w gruncie rzeczy nie trzeba go nawet nasączać likierem, bo samo w sobie jest pyszne. Aczkolwiek w połączeniu z likierem i wiśniowymi pralinkami smakuje bajecznie. Na to masa śmietanowa z dodatkiem czekolady i wiśni i już jesteśmy w raju&hellip; ( w oryginale wiśnie dodawane są do ciasta, mi bardziej pasowały w śmietanie). :)</p> <p >Tort nie jest za słodki, a to za sprawą dodatku gorzkiej czekolady i kwaskowatych wiśni, choć sama masa śmietanowa też nie jest zbyt słodka. A wierzch pełen chrupiącej gorzkiej czekolady&hellip; i od razu człowiek chce obchodzić już jutro następne urodziny. ;) ps. Przepraszam, że się tak rozpisałam, wiem gaduła jestem. ;)</p>

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    pralinek wiśniowych z alkoholem
    200 g miękkiego masła
    cukru
    cukru z wanilią
    jajek w temp. pokojowej
    mąki orkiszowej
    proszku do pieczenia
    4 łyżki soku wiśniowego
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    likieru wiśniowego (może być pół na pół z sokiem)
  • Masa śmietanowa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    pralinek wiśniowych
    śmietanki kremówki
    1 szklanka wiśni z kompotu (odsączonych)
    cukru pudru
    opcjonalnie zagęstnik do śmietany (ja nie dodaję)
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Ciasto:

Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Pralinki pokroić na duże kawałki. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach, stopniowo dodając cukier i cukier z wanilią. Ucierać do powstania puszystej, zwartej masy.

Dodawać kolejno jajka, dalej ucierając (jajka dodawać co ok. 1/2 minuty, nie za szybko, by masa się nie zwarzyła). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać w dwóch porcjach, na przemian z sokiem wiśniowym, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Na końcu dodać czekoladę i pralinki. Delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o śr. 22 cm i równomiernie rozprowadzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem 160°C bez rozgrzewania wstępnego) około 45 minut, jeśli ciasto szybko by się rumieniło po 30 minutach można nakryć je papierem do wypieków. Ciasto pozostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

Przekroić ciasto na dwa lub trzy blaty (u mnie wyszły dwa, bo piekłam w tortownicy o śr. 24 cm).

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć likierem, wyłożyć na nim pralinki wiśniowe, zostawić 1-1,5 cm wolne od brzegu.

Czekoladę drobno posiekać. Śmietanę ubić na sztywno (ewentualnie dodać zagęstnik), pod koniec ubijania dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Dodać wiśnie i posiekaną czekoladę.

1/3 lub 1/2 masy śmietanowej (w zależności od tego na ile blatów podzieliliśmy ciasto) rozsmarować na blacie, przykrywając pralinki. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, nasączyć likierem i rozsmarować na nim 1/2 pozostałej masy (jeśli pokroiliśmy ciasto na trzy blaty) lub jeśli pokroiliśmy ciasto na dwa blaty rozsmarować pozostała masę na wierzchu (cieniej) i na bokach ciasta (grubiej). Jeśli przekroiliśmy ciasto na trzy blaty, to z ostatnim blatem postąpić jak z poprzednimi, a pozostała masę śmietanową (czyli 1/3 całości) rozsmarować na wierzchu i bokach tortu ( wg zasad j.w).

Tort odstawić do schłodzenia.

60 g czekolady zetrzeć na wiórki. Udekorować boki. Pozostałą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej na małym ogniu. Czekoladę cienko rozsmarować na równej powierzchni (najlepiej na blacie) i pozostawić do wystudzenia(nie dopuścić do całkowitego stwardnienia). Szeroką szpachelką zeskrobać czekoladę i powstałe wiórki (rurki) nałożyć widelcem na tort.

Tort pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do schłodzenia.


Smacznego :)