Rozkoszne ciasto czekoladowe

ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe David Lebowitzczekoladaczekoladowe ciastotop recipes
Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
11x23 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki (polecam użyć czekoladę o zawartości 60% kakao; używam gorzkiej Lindt)
    miękkiego masła
    ukru (moim zdaniem ta ilość jest zdecydowanie za mała, choc to oczywiście zależy od słodkości użytej czekolady; ja daje około 120 g i uważam, że to absolutne minimum)
    duże jajka, w temperaturze pokojowej
    mąki pszennej
    szczypta soli
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    śmietanki kremówki
    cukru pudru
    kakao do opószenia

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (piekłam z termoobiegiem). Keksówkę o długości ok. 23 cm. Wysmarować masłem i oprószyć mąką (można wyłożyć papierem do pieczenia).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu tym celu, połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem przełożyć do dużej metalowej miski, ustawić ją na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, zestawiać z garnka, gdy będzie niemalże rozpuszczona. Rozmieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej i lśniącej konsystencji. Odrobinę przestudzić, dodać żółtka połowę cukru i mąkę, wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo (po łyżce) dodawać pozostały cukier aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna.
Jedną trzecią piany dodać do czekoladowej masy, żeby zrobiła się ciut lżejsza, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, do momentu aż masa będzie jednolita.

Masę przelać do przygotowanej wcześniej keksówki, wierzch wygładzić, piec około 35 minut aż ciasto stanie się po środku lekko sztywne (ja piekłam około 45 minut; ale trzeba uważać, żeby go nie spiec). W środku ciasto nadal będzie klejące, ale takie ma być, dojdzie podczas stygnięcia.

Ciasto pozostawić na ok. kwadrans w piekarniku, później wyjąć i wystudzić w formie.

Podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao lub bez dodatków (bo samo w sobie jest pyszne).

Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 40 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
11x23 cm

Wierzcie mi nazwa nie kłamie. ;) Zjedzenie choćby kawałeczka tego ciasta daje niesamowite doznania smakowe. To kolejne z moich ulubionych ciast czekoladowych, zdecydowanie plasuje się w ścisłej czołówce tych najlepszych. Powiem szczerze, że nie potrafię powiedzieć tak na zawołanie, które z czekoladowych ciach na blogu jest tym „naj” bo każde jest nieco inne, ale zapewniam, że jeśli pozwalam sobie, by nazwać jakieś ciasto czekoladowym to znaczy, że ma wyrazisty głęboki smak czekolady. :)

Odnośnie wspomnianych ciast pytacie mnie często w mailach „które ciacho czekoladowe polecam najbardziej”, a jedyne, co mogę Wam poradzić to propozycja, by robić je po kolei i samemu wybrać, które jest najbardziej w Waszym guście, bo ja nie potrafię w tym przypadku dać jednoznacznej odpowiedzi. :) Mnie osobiście ciasto, które widzicie poniżej bardziej urzekło niż na przykład wilgotne ciasto czekoladowe Nigelli, ale to oczywiście moja subiektywna opinia. Jest natomiast na blogu jeszcze kilka ciast czekoladowych, których smak tak głęboko utkwił mi w pamięci, że nie byłabym w stanie powiedzieć, które jest najlepsze. Mam tu na myśli m.in. Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami, Brownies kajmakowe Davida Lebovitza, Truflowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym, Ciasto ekstremalnie czekoladowe - z musem czekoladowym i Baileys, Brownies z malinami, Obłędne sernikobrownies z truskawkami, Chocolate Nemesis Cake, Mocno czekoladowe ciasto z malinami czy chociażby Ciasto mocno czekoladowe, a na uzależniającym Cieście czekoladowo-bananowym kończąc.

Jeśli chodzi o to konkretnie ciasto, jak dla mnie jest nieziemsko pyszne. :) A wierzcie mi rzadko mam takie mniemanie o ciastach czekoladowych. :D W smaku jest bardzo czekoladowe, konsystencja dość puszysta, ale nie tak jak na przykład murzynek, przypomina raczej pieczony mus czekoladowy i nieco Chocolate Nemesis Cake i podobnie jak ono jest dość wilgotne. Pewnie za sprawą minimalnej ilości mąki – tylko dwie łyżki! Zdecydowanie nie przypomina typowego brownies, nie jest aż tak zbite. Długo zatrzymuje świeżość, a z dodatkiem bitej śmietany smakuje wybornie. No i jest mega czekoladowe, tę czekoladowość czuć niesamowicie w każdym kęsie.

Przepis znaleziony w książce Davida Lebovitza „The Sweet Life in Paris…”, a pochodzi od jego sąsiadki Thérèse Pellas . Bardzo Wam polecam! :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • ania ania
    2014-03-07 19:47:13

    super upiekłam i już jem pychotka :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ciekawe ciekawe
    2014-02-17 16:15:55

    Próbowałam - czekoladę gorzką pomieszałam z mleczną i dałam mniej cukru. Wypróbowane - polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-04 17:27:29

    @Kinga - mozna. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Pan Deserek ;) Pan Deserek ;)
    2014-02-04 16:09:06

    Ciasto jest bardzo smaczne ! Następnym razem zrobię z niego muffinki ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kinga Kinga
    2014-02-04 13:59:26

    czy można dodać łyżeczkę sody oczyszczonej ? :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • L L
    2014-01-31 15:30:16

    Radzę piec bez termoobiegu albo na mniejszej temperaturze.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-23 18:32:55

    @Monika - 15-20 minut. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monika Monika
    2014-01-23 15:54:01

    i babeczki tyle samo piec? 35 min? chyba nie. chyba 20.. ?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-22 23:24:13

    @Monika - nie widzę przeszkód. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monika Monika
    2014-01-22 15:30:19

    czy mozna ten przepis zastosowac do babeczek?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2014-01-17 14:40:56

    Mniam, uwielbiam czekoladowe wypieki:) pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine
    2014-01-14 08:49:22

    Rozkoszne ciasto czekoladowe upieczone:)Faktycznie w konsystencji przypomina mus czekoladowy, bardzo intensywne, niemal wytrawne. Użyłam gorzkiej czekolady 74% kakao ale myslę, że dodatek czekolady mlecznej świetnie złagodziłby smak i podana ilośc cukru wtedy by wystarczyła. A tak dodałam 70g cukru ale lepiej dodać około 100g bo niestety na samej gorzkiej czekoladzie wychodzi mało słodkie. W tym wypadku najlepiej "ratować" się bitą śmietaną:)- nie próbowałam. Przyznaję, że nie lubię przesłodzonych ciast ale te 65g cukru w oryginalnym przepisie to zdecydowanie za mało nawet jak dla mnie no i ciasto mogłoby być bardziej wilgotne. Wielki plus za to, że nie zawiera żadnych spulchniaczy a pięknie rośnie dzięki ubitym białkom. Jednak będę mało etuzjastyczna w mojej ocenie bo ciasto owszem dobre ale mnie nie zachwyciło aż tak by upiec je ponownie. Mojego faworyta nie przebiło. Nadal pozostaję fanką ciężkiego ciasta czekoladowego Nigelli, wilgotnego, lepkiego, intensywnego w smaku i mega czekoladowego - wśród czekoladowych ciast to dla mnie jak do tej pory nr1! Cóż..,nie od dziś wiadomo, że każdemu smakuje co innego:-) Kasiu! bardzo dziekuję,że wrzuciłaś to ciasto na bloga bo tym samym zmobilizowalaś mnie do tego by je upiec i przetestować. Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine
    2014-01-13 08:39:46

    To ciasto czekoladowe musi być niesamowite... Mam tą ksiażkę Davida Lebovitza i aż dziw, że jeszcze nie wypróbowałam tego ciacha :-)Czas nadrobić zaległości bo takiej rozkosznej recenzji nie sposób inaczej:)Wg przepisu D. Lebovitza "Słodkie życie w Paryżu" robię natomiast gorącą czekoladę. Wychodzi pyszna i gęsta. Polecam! Wracając do ciasta to nie zaznam spokoju póki go nie upieke, skoro nawet przeija ciasto czekoladowe Nigelli... to musi smakować conajmniej bosko!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-11 15:48:22

    @Kama - można, ale wtedy dałabym mniej cukru, bo może wyjść za słodkie. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kama kama
    2014-01-11 15:32:08

    Super:) więc jutro piekę:) oczywiście napisze jak wyszło:) a jeszcze jedno pytanie czy można dać 100 gr mlecznej czekolady?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-01-11 13:43:26

    @Kama - można, tylko najlepiej posiekać czekoladę bardzo drobno, żeby nie musiała się długo rozpuszczać, wtedy będzie mniejsze ryzyko przypalenia. I polecałabym użyć rondelek z grubym dnem - stawiamy go na bardzo małym ogniu, dodajemy masło i gdy już trochę się rozpuści dodajemy czekoladę. Stale mieszamy. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2014-01-10 20:53:04

    Dawno mnie tu nie było, ale ciągle jest tak samo pysznie!:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kama kama
    2014-01-10 20:20:28

    A czy można czekolade rozpuścić razem z masłem w garnuszku? nie zawsze wychodzi mi rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej:/

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kama kama
    2014-01-10 20:18:09

    O Matko!!!! aż ślinotoku dostałam:) uwielbiam czekoladowe ciasta:) jutro biorę się za pieczenie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2014-01-10 18:15:58

    Cudowna nazwa , a ciasto wygląda obłednie! Wspaniałe!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Gosia Gosia
    2014-01-10 15:53:52

    Wygląda obłędnie :) niedługo biorę się za pieczenie tzn dziś wieczorem :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Monika Monika
    2014-01-10 13:36:11

    Wygląda cudnie <3 pyychaPozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Rozkoszne ciasto czekoladowe

Rozkoszne ciasto czekoladowe

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 40 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x23 cm

Opis

<p>Wierzcie mi nazwa nie kłamie. ;) Zjedzenie choćby kawałeczka tego ciasta daje niesamowite doznania smakowe. To kolejne z moich ulubionych ciast czekoladowych, zdecydowanie plasuje się w ścisłej czołówce tych najlepszych. Powiem szczerze, że nie potrafię powiedzieć tak na zawołanie, które z czekoladowych ciach na blogu jest tym „naj” bo każde jest nieco inne, ale zapewniam, że jeśli pozwalam sobie, by nazwać jakieś ciasto czekoladowym to znaczy, że ma wyrazisty głęboki smak czekolady. :)</p> <p>Odnośnie wspomnianych ciast pytacie mnie często w mailach „które ciacho czekoladowe polecam najbardziej”, a jedyne, co mogę Wam poradzić to propozycja, by robić je po kolei i samemu wybrać, które jest najbardziej w Waszym guście, bo ja nie potrafię w tym przypadku dać jednoznacznej odpowiedzi. :) Mnie osobiście ciasto, które widzicie poniżej bardziej urzekło niż na przykład wilgotne ciasto czekoladowe Nigelli, ale to oczywiście moja subiektywna opinia. Jest natomiast na blogu jeszcze kilka ciast czekoladowych, których smak tak głęboko utkwił mi w pamięci, że nie byłabym w stanie powiedzieć, które jest najlepsze. Mam tu na myśli m.in. <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/soczyste-ciasto-czekoladowe-z-wisniami">Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami</a>, <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/brownies-z-kajmakiem">Brownies kajmakowe Davida Lebovitza</a>, <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/truflowe-ciasto-czekoladowe-z-musem-cytrynowym">Truflowe ciasto czekoladowe z musem cytrynowym</a>, <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/tort-ekstremalnie-czekoladowy---z-musem-czekoladowym-i-baileys">Ciasto ekstremalnie czekoladowe - z musem czekoladowym i Baileys</a>, <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/brownies-z-malinami">Brownies z malinami</a>, <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/obłedne-sernikobrownies-z-truskawkami">Obłędne sernikobrownies z truskawkami</a>, <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/chocolate-nemesis-cake-i-wyniki-konkursu">Chocolate Nemesis Cake</a>, <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/chocolate-nemesis-cake-i-wyniki-konkursu">Mocno czekoladowe ciasto z malinami </a>czy chociażby <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/ciasto-mocno-czekoladowe">Ciasto mocno czekoladowe</a>, a na uzależniającym <a href="http://www.slodkiefantazje.pl/mieciutkie-ciasto-czekoladowo-bananowe">Cieście czekoladowo-bananowym </a>kończąc.</p> <p>Jeśli chodzi o to konkretnie ciasto, jak dla mnie jest nieziemsko pyszne. :) A wierzcie mi rzadko mam takie mniemanie o ciastach czekoladowych. :D W smaku jest bardzo czekoladowe, konsystencja dość puszysta, ale nie tak jak na przykład murzynek, przypomina raczej pieczony mus czekoladowy i nieco Chocolate Nemesis Cake i podobnie jak ono jest dość wilgotne. Pewnie za sprawą minimalnej ilości mąki – tylko dwie łyżki! Zdecydowanie nie przypomina typowego brownies, nie jest aż tak zbite. Długo zatrzymuje świeżość, a z dodatkiem bitej śmietany smakuje wybornie. No i jest mega czekoladowe, tę czekoladowość czuć niesamowicie w każdym kęsie. <br><br>Przepis znaleziony w książce Davida Lebovitza „The Sweet Life in Paris…”, a pochodzi od jego sąsiadki Thérèse Pellas . Bardzo Wam polecam! :)</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (piekłam z termoobiegiem). Keksówkę o długości ok. 23 cm. Wysmarować masłem i oprószyć mąką (można wyłożyć papierem do pieczenia).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu tym celu, połamaną na kawałki czekoladę wraz z masłem przełożyć do dużej metalowej miski, ustawić ją na garnku z gotującą się/parującą wodą - wodę gotować na wolnym ogniu. Miska nie powinna dotykać wody, a jedynie opierać się na brzegach garnka. Zarówno woda jak i para nie mogą dostać się do miski z czekoladą, bo czekolada zgęstnieje. Czekoladę mieszać od czasu do czasu, zestawiać z garnka, gdy będzie niemalże rozpuszczona. Rozmieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej i lśniącej konsystencji. Odrobinę przestudzić, dodać żółtka połowę cukru i mąkę, wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo (po łyżce) dodawać pozostały cukier aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna.
Jedną trzecią piany dodać do czekoladowej masy, żeby zrobiła się ciut lżejsza, delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką, do momentu aż masa będzie jednolita.

Masę przelać do przygotowanej wcześniej keksówki, wierzch wygładzić, piec około 35 minut aż ciasto stanie się po środku lekko sztywne (ja piekłam około 45 minut; ale trzeba uważać, żeby go nie spiec). W środku ciasto nadal będzie klejące, ale takie ma być, dojdzie podczas stygnięcia.

Ciasto pozostawić na ok. kwadrans w piekarniku, później wyjąć i wystudzić w formie.

Podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao lub bez dodatków (bo samo w sobie jest pyszne).

Smacznego :)