Babka limonkowo-jogurtowa

Przyg: 10 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babka%20limonkowo-jogurtowa.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
21 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jogurtu naturalnego
    jejek
    cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    oleju
    skórka starta z 3-4 limonek
    sok wyciśnięty z 3-4 limonek
    mąki
    proszku do pieczenia
  • Składniki na lukier:

    Ilość Składnik
    cukier puder
    soku z limonek

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Jogurt, jajka, skórkę i sok z limonek, cukier, cukier waniliowy oraz olej zmiksować na puszystą masę (miksować kilka minut). Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy.

Formę do babki (u mnie o śr. 22 cm i pojemności 3,5 l) natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto.

Piec w temperaturze 175°C (termoobieg 160°C) około 50-60 minut (po ok. 45 minutach można sprawdzić patyczkiem, jeśli baba będzie upieczona powinien być całkowicie suchy).

Jeśli w trakcie pieczenia zaobserwujecie, że wierzch ciasta za szybko brązowieje można mniej więcej w połowie pieczenia przykryć je papierem do pieczenia.

Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut do przestudzenia w formie, później wyjąć i ostudzić.

Cukier puder utrzeć sokiem z limonki. Powstałym lukrem posmarować babkę.

Smacznego :)

Przyg: 10 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 12

Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem wilgotna babka, o mocno limonkowym smaku i aromacie. Jedna z moich ulubionych. Jogurt nadaje jej wilgotności, a spora ilość limonek sprawia, że babka jest bardzo orzeźwiająca. Jeśli lubicie cytrusowe klimaty na pewno przypadnie Wam do gustu. Przepis własny. Polecam. :)

babka%20limonkowo-jogurtowa2.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Monika Monika
    2016-01-20 18:53:25

    A mi wyszedł zakalec. Nie wiem czemu :/

    Twój komentarz
  • Renfri Renfri
    2015-03-05 13:39:00

    Pytanko, jeżeli będę robiła to ciasto z cytrynami to brać taką sama ilość?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-03-05 14:03:42

      Cytryny są większe, więc dałabym skórkę z dwóch sparzonych cytryn i sok również z dwóch, a jeśli będą mało soczyste, to wtedy z trzech. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-02-27 17:45:49

    Cukru 1,5 łyżeczki tylko? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-02-27 18:36:08

      Zdecydowanie nie. :) 1,5 szklanki, już poprawiłam w przepisie, Podczas importu przepisów na nową stronę musiałam źle zaznaczyć niechcący. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-08-30 14:05:22

    @Basia - dziękuję za ciepłe słowa i bardzo się cieszę, że babka smakuje :) a przepisów na blogu jest już całkiem sporo, więc zachęcam do testowania. :))

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-08-30 09:34:57

    Dzien dobry Pani Kasiu,pieke ta pyszna babeczke juz drugi raz (akurat sie wlasnie upiekla).Jest pysznie limonkowa i orzezwiajaca na piekny sloneczny letni dzionek.Serdecznie pozdrawiam i prosze o nastepne pyszne przepisy

    Twój komentarz
  • moje pasje moje pasje
    2012-04-01 18:53:43

    och wygląda pysznie :) Mój maz uwielbia limonkowe klimaty :) Zapisuję Kasiu koniecznie :)

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-03-31 21:15:05

    Teraz mogę ją upiec.

    Pozdrowienia

    Maria

    Twój komentarz
  • Kasia, Slodkie fantazje Kasia, Slodkie fantazje
    2012-03-31 11:48:33

    @Maria - serdeczne dzięki za czujność, oczywiście miała być 2 zamiast 4, czyli 250 ml.

    Twój komentarz
  • Anonymous Anonymous
    2012-03-31 11:38:56

    450 ml oleju? Trochę dużo

    Maria

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-03-31 05:44:08

    oj taka odświeżajaca baba po tych wszystkich kiełbasach, żurach itp będzie doskonała:)

    Twój komentarz
  • Samantha Samantha
    2012-03-30 21:38:53

    Babka wyglada przepięknie, pewnie świetnie smakuje, pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • Drinki i koktajle Drinki i koktajle
    2012-03-30 16:07:53

    Już mam ochotę na kawałek od samego patrzenia :) zwłaszcza że kilka dni temu skonczyła mi się moja cytrynowa babka ;)

    Twój komentarz
  • Aga w kuchni Aga w kuchni
    2012-03-30 15:48:30

    mmmm... musi być pyszna, zjadłabym kawałek :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-03-30 04:49:57

    Jaka piękna! Uwielbiam cytrusowe wypieki. U mnie też niedawno była babeczka z dodatkiem cytryny. Mniam. Śliczna ta Twoja, taka żółciutka, słoneczna:)

    Twój komentarz
  • Szana Szana
    2012-03-29 22:32:29

    zapisuję do wykonania, bo limonkę i jogurt ubóstwiam :)

    pozdrawiam,

    Szana

    www.gastronomygo.blogspot.com

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Babka limonkowo-jogurtowa

Babka limonkowo-jogurtowa

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 21 cm

Opis

Kolejna propozycja na Wielkanocny stół. Tym razem wilgotna babka, o mocno limonkowym smaku i aromacie. Jedna z moich ulubionych. Jogurt nadaje jej wilgotności, a spora ilość limonek sprawia, że babka jest bardzo orzeźwiająca. Jeśli lubicie cytrusowe klimaty na pewno przypadnie Wam do gustu. Przepis własny. Polecam. :)

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jogurtu naturalnego
    jejek
    cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    oleju
    skórka starta z 3-4 limonek
    sok wyciśnięty z 3-4 limonek
    mąki
    proszku do pieczenia
  • Składniki na lukier:

    Ilość Składnik
    cukier puder
    soku z limonek

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Jogurt, jajka, skórkę i sok z limonek, cukier, cukier waniliowy oraz olej zmiksować na puszystą masę (miksować kilka minut). Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy.

Formę do babki (u mnie o śr. 22 cm i pojemności 3,5 l) natłuścić i oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto.

Piec w temperaturze 175°C (termoobieg 160°C) około 50-60 minut (po ok. 45 minutach można sprawdzić patyczkiem, jeśli baba będzie upieczona powinien być całkowicie suchy).

Jeśli w trakcie pieczenia zaobserwujecie, że wierzch ciasta za szybko brązowieje można mniej więcej w połowie pieczenia przykryć je papierem do pieczenia.

Babkę wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 minut do przestudzenia w formie, później wyjąć i ostudzić.

Cukier puder utrzeć sokiem z limonki. Powstałym lukrem posmarować babkę.

Smacznego :)