Wilgotny placek drożdżowy z wiśniami

Przyg: 40 min Pieczenie: 35 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    60 g drożdży świeżych
    cukru
    masła
    cukru z prawdziwą wanilią
    żółtka
    mleka
    skórka otarta z 1 cytryny
    600 g wiśni

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać szklankę ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki (tak by miał konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie tortownica). Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 45 minut (z termoobiegiem nieco krócej, około 30-35 minut). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 35 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto drożdżowe z wiśniami jakie kiedykolwiek jadłam. Cudowne zarówno na ciepło jak i wystudzone. Ciasta drożdżowe dość szybko robią się suche, a to zachowuje świeżość i wilgotność nawet na 3 dzień. I ten aromat… jest naprawdę urzekające… Po prostu wspaniałe. Na pewno nie raz do niego wrócę. Szczerze polecam.

Zdjęcia użytkowników

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Bagrosia Bagrosia
    2012-09-22 13:17:29

    Ciasto to istna poezja smaku. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-26 06:35:20

    @Anna - Pani Aniu, jest to oczywiscie pomyłka 10 dag = się ok. 1/2 szklanki więc powinno wystąpić w przepisie raz, widocznie niezauważyłam i "z rozpędu" dałam dwa razy. Mam nadzieję, że osoby, które robiły to ciasto nie dawały dwa razy po pół szklanki, bo obawiam sie, że mogły się zasłodzić, aczkolwiek sądząc po komentarzach p. Kariny i p. Magdy (pozytywnych) mozna sądzić, że domyśliły się, że jest coś za dużo tego cukru. :) Już zmieniam w przepisie. Co do kruszonki myślę, że jeśli warstwa kruszonki nie będzie bardzo gruba to nie powinna nadmiernie obciążyć ciasta. Pozdrawiams serdecznie i dziękuję za czujność!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • anna anna
    2012-07-26 04:49:43

    Witam serdecznie , wczoraj wysłałam zapytanie odnośnie cukru , raz jest podane 1/2 szklanki a potem jeszcze 10dkg - nie bardzo rozumiemi drugie pytanie czy można posypać kruszanką i nie będzie za ciężko

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karina Karina
    2012-07-19 23:31:11

    Jest genialne! Dziękuję za kolejny wspaniały przepis!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magda Magda
    2012-07-18 16:59:21

    Upiekłam według przepisu, wyszło pyszne! Puszyste, wilgotne, wspaniałe :) polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-02-29 09:56:00

    a ja mam wiśnie zamknięte w słoiczku:) często z nich korzystam zimą ...oj chyba sobie upiekę to cudo:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mania179 mania179
    2011-07-17 06:17:39

    Mam straszną awersję do wiśni, bo ZAWSZE, ale to ZAWSZE trafiam na robaczywe... Naoglądałam się tych robali i teraz mnie odrzuca. Jednak popatrzeć sobie popatrzę :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Doctor Doctor
    2011-07-16 13:48:11

    Takie ciasto, a właściwie placek od razu mi przypomina dzieciństwo i wypieki pieczone na wsi... Pyszności!:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karmel-itka. Karmel-itka.
    2011-07-16 13:11:10

    piękna fotografia...!

    och, drożdżowe z wiśniami, z rabarbarem, czy z innym owocem. smak dzieciństwa - podstawowe ciasto na babcinym stole! i teraz u mnie stanowi ono fundament wypieków ;]

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    2011-07-16 12:57:55

    Lato zdecydowanie nie może się obejść bez wypieków wiśniowych:) U nas dzisiaj też wiśnie, ale nie na drożdżowo, ale z brownie:) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wiosenka27 wiosenka27
    2011-07-16 08:06:06

    Cóż za rozkoszne zdjęcie:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Wilgotny placek drożdżowy z wiśniami

Wilgotny placek drożdżowy z wiśniami

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 35 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

<p >Lato nie może obejść się bez wypieków z wiśni. :) Tym razem cudownie wilgotny placek drożdżowy ze wspomnianymi wiśniami. I ani trochę nie przesadzę, jak powiem, że to najwspanialsze ciasto drożdżowe z wiśniami jakie kiedykolwiek jadłam. Cudowne zarówno na ciepło jak i wystudzone. Ciasta drożdżowe dość szybko robią się suche, a to zachowuje świeżość i wilgotność nawet na 3 dzień. I ten aromat&hellip; jest naprawdę urzekające&hellip; Po prostu wspaniałe. Na pewno nie raz do niego wrócę. Szczerze polecam.</p>

Składniki

  • Ilość Składnik
    mąki pszennej
    60 g drożdży świeżych
    cukru
    masła
    cukru z prawdziwą wanilią
    żółtka
    mleka
    skórka otarta z 1 cytryny
    600 g wiśni

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać szklankę ciepłego mleka i 3-4 łyżki mąki (tak by miał konsystencję gęstej śmietany). Dokładnie wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.

Do drugiej miski przesiać resztę mąki. Żółtka utrzeć z cukrem. Cukrem waniliowym, skórką otartą z cytryny i szczypta soli. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, a następnie masę żółtkową. Wyrabiać ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę.

Masło rozpuścić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto uformować w placek o grubości około 3 cm. Wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką płaską formę ( u mnie tortownica). Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Rozłożyć na powierzchni ciasta. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec około 45 minut (z termoobiegiem nieco krócej, około 30-35 minut). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Na koniec placek drożdżowy posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)