Tort karmelowy

Przyg: 90 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
IMG_8043.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    320 g miękkiego masła
    dużych jajek
    mąki
    proszku do pieczenia
    kakao
    śmietanki kremówki
    ciemnego cukru muscovado
    drobnego cukru trzcinowego
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    przegotowanej ciepłej wody
    spirytusu
    soku z czarnej porzeczki (można zastąpić syropem, wtedy nie dodajemy już cukru)
    3 łyżeczki cukru
  • Krem:

    Ilość Składnik
    750 g serka mascarpone, mocno schłodzonego
    ciemnego cukru muscovado
    zimnej wody
    śmietanki kremówki
  • Dodatkowo na wierzch:

    Ilość Składnik
    trzcinowego cukru
    garść orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych na suchej patelni
    30 ml zimnej wody
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 21-22 cm nasmarować masłem, spód wyłożyć papierem do wypieków.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać. Piec około 60 minut lub dłużej, aż zanurzony w środek ciasta patyczek będzie zupełnie suchy.

Wyjąć z piekarnika, postawić na kratce do góry nogami, żeby nieco spłaszczyć wyrośniętą górkę. Gdy ciasto przestygnie odwrócić tortownicę, zdjąć obręcz i dalej studzić. Z wystudzonego ciasta ścinamy pozostałą wyrośniętą górkę i dzielimy je na 3 równe blaty.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu połączyć, wymieszać i przestudzić.

Krem:

Na patelni skarmelizować cukier. Wsypujemy cukier, dodajemy wodę i czekamy. Proces karmelizacji potraw około 10-15 minut albo i dłużej. Niektórzy mówią, że cukru podczas karmelizacji nie można mieszać, bo się skrystalizuje, ja muscovado mieszam i nic się nie krystalizuje, a nawet jeśli by zaczęło, to cukier po chwili znów się rozpuści, także bez paniki. Skarmelizowany cukier powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku, bardziej kremowa, ciemno brązowa (karmel z białego cukru jest dużo jaśniejszy, bardziej złoty, ale smak nie jest aż tak bogaty). Gotowy sos karmelowy po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać miękkiego ciągnącego się karmelka. Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką. Pod wpływem zimnej śmietanki mogą pojawić się grudki, ale pod wpływem temperatury i mieszana bez problemu je wygładzimy. Sos karmelowy podgrzewać jeszcze kilka minut, by nieco zgęstniał. Odstawić w chłodne miejsce, żeby zupełnie ostygł (powinien znacznie zgęstnieć).

Schłodzony serek mascarpone ubijać z dodawanym w kilku porcjach sosem karmelowym, ubijać aż masa będzie bardzo sztywna i zwarta.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu połączyć, wymieszać i przestudzić.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć na niego 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, z którym postępujemy podobnie (nasączamy połową pozostałego ponczu i rozsmarowujemy połowę pozostałego kremu). Na górę wykładamy ostatni blat, nasączamy go resztą ponczu i dekorujemy rozetkami z pozostałego kremu (końcówka w kształcie gwiazdki). Schładzamy.

Sos do polania wierzchu:

Przygotowujemy sos karmelowy, tak jak poprzednio, odpowiednio zmniejszając tylko proporcje. Odrobinę studzimy, przelewamy do worka cukierniczego, odcinamy wąską końcówkę i polewamy tort z wierzchu. Na wierzch wysypujemy podprażone posiekane orzeszki.

Smacznego :)

Przyg: 90 min Pieczenie: 60 min
Średni
Porcje: 10

Przepis na ten tort miałam dodać już tydzień temu, ale niestety najpierw zaskoczył mnie nawał obowiązków w pracy, a chwilę później choroba moja i córci, więc przepis musiał chwilę odczekać. Wiedziałam na pewno, że dodać go muszę, bo jest to jeden z najlepszych tortów na blogu, zastanawiam się nawet czy nie najlepszy, ale to już zapewne kwestia preferencji smakowych. My oboje z mężem byliśmy zachwyceni, bo tort mimo dodatku karmelu nie jest wcale za słodki.

Krem karmelowy dzięki muscovado zyskał na wyrazistości i nabrał takiej przydymionej gorzkawej nuty, której nie uzyskalibyśmy gdyby karmel robiony był ze zwykłego białego cukru. Sprawdźcie zresztą sami, przygotujcie sobie w wolnej chwili karmel ze zwykłego cukru i z cukru muscovado i porównajcie. Jestem pewna, że głębia smaku tego drugiego powali Was na kolana. :) Tort wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania, ciasto robi się błyskawicznie, i tylko zrobienie karmelu wymaga odrobiny wprawy (albo raczej cierpliwości), ale jestem pewna, że nawet, jeśli będzie to Wasz debiut, to poradzicie sobie bez problemu. Bardzo, bardzo polecam ten torcik!

IMG_8059.JPG IMG_8085.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ocia Ocia
    2017-11-20 09:38:45

    Śmietankę dodajemy do takiego bardzo gorącego karmelu, czy dajemy mu troszeczkę przestygnąć?

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2017-07-30 10:30:35

    Ciasto ma smaczny krem jednak nie smakuje karmelem za bardzo. Blaty sa za twarte jak na tort, wg mnie lepiej by smakowały z biszkoptem czekoladowym.

    Twój komentarz
  • Kamil Kamil
    2016-06-18 01:11:08

    Przepis ok. Ciasto i karmel wyszło super - lecz przepis na krem nie jestem pewny czy do końca trafiony. Robiłem dwukrotnie zgodnie z przepisem i dwukrotnie się zważył i wylądował w koszu. Czy na pewno serek należy ubijać czy wymieszać z sosem karmelowym?

    Twój komentarz
  • marta marta
    2014-12-15 13:49:46

    Serdecznie dziękuje uwielbiam Pani przepisy zawsze placuszki wychodzą pyszne mimo ze jestem początkująca pieczarka. Pozdrawiam i życzę Słodkich Spokojnych i Wesołych Świat!:-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-16 00:04:01

      Bardzo się cieszę. :) Również pozdrawiam i życzę pysznych, radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia. :)

      Twój komentarz
  • marta marta
    2014-12-15 11:03:25

    Pani Kasiu nie mogę w tym przepisie zmienić rozmiaru tortownicy a mam na 26 cm. O ile mam zwiększyć proporcje? Chce upiec tort na święta i bardzo proszę o pomoc:-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-15 12:53:04

      Poproszę informatyka, żeby sprawdził, czemu nie działało, u mnie normalnie działa :/

      Proporcje będą następujące:

      Ciasto:

      450 g miękkiego masła

      250 g ciemnego cukru muscovado

      170 g drobnego cukru trzcinowego

      9 dużych jajek

      475 g mąki

      2 łyżeczki

      proszku do pieczenia

      4 ¼ łyżki kakao

      40 ml śmietanki kremówki

      Poncz:

      280 ml przegotowanej ciepłej wody

      70 ml spirytusu

      140 mlsoku z czarnej porzeczki (można zastąpić syropem, wtedy nie dodajemy już cukru)

      4 ¼ łyżeczki cukru

      Krem:

      420 g ciemnego cukru muscovado

      140 ml zimnej wody

      350 ml śmietanki kremówki

      1000 g serka mascarpone, mocno schłodzonego -

      Wierzch:

      1,5 garści orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych na suchej patelni

      140 g trzcinowego cukru

      40 ml zimnej wody

      110 ml śmietanki kremówki

      Twój komentarz
  • Renata Renata
    2014-10-28 10:03:43

    A czy ten sos karmelowy do kremu to ma być bardzo gęsty? Taki jak kupny karmel czy rzadszy? Nie chciałabym zepsuć kremu przez zbyt rzadki sos... :(

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-28 19:32:08

      Nie musi być aż taki gęsty jak np. masa kajmakowa, raczej lejący, ale taki o konsystencji płynnego kisielu, gorący jest bardziej płynny, po schłodzeniu znacznie gęstnieje. Raczej nie powinien zepsuć kremu, jeśli wyjdzie za rzadki, to po schłodnieniu można go ponownie podgrzewać aż zgęstnieje i jeszcze raz schodzić albo po prostu rzadszego sosu dać mniej. Krem wychodzi bardzo zwarty, więc raczej nic mu się nie stanie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ela Ela
    2014-10-21 20:33:14

    Dzień dobry, mam parę pytań odnosnie tego tortu:

    1. Czym zastąpić spirytus w ponczu? Czy po prostu ominąć ten składnik?

    2. Czy można dodać do karmelu podgrzaną śmietanę?

    3. Czy może ktos próbował ten torcik z solonym karmelem? Wydaje mi się, że wtedy nie byłby za słodki, tylko ciekawe jak to by się konponowało z ponczem na bazie czarnej porzeczki?

    Z góry dziękuje za odpowiedź :-)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-22 18:45:35

      Witam serdecznie,

      Ad. 1) Spirytus można zastąpić wódką lub innym podobnym alkoholem np. rum, whisky, brandy. Oczywiście można też po prostu ponminąć alkohol.

      Ad. 2) Tak, można.

      Ad. 3) Myślę, że można spróbować z solonym karmelem, powinno dobrze się skomponować z całością. :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
      • Ela Ela
        2014-10-22 21:59:16

        Dziękuje bardzo za odpowiedź i mam jeszcze dwa pytania:

        1. O ile, mniej więcej, skróci sie czas pieczenia jeśli będę piekła blaty w trzech formach?

        2. Czy to ciasto jest w miarę odporne na transport i utrzyma sie kilka godzin bez lodówki?

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2014-10-22 22:37:06

          Ad. 1. Myślę, że wtedy wystarczy im około 20-25 min (na każdy blat). Najlepiej po upływie ok. 20 minut sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

          Ad. 2. Tak, spokojnie wytrzyma kilka godzin, ciasto jest zwarte, a krem gęsty, więc tort nie powinien sprawiać problemów podczas transportu.

          Twój komentarz
  • Michalina Michalina
    2014-08-12 07:05:27

    Zrobiłam, przepyszny!

    Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2014-08-09 11:30:36

    Ciasto dobre, lecz jak dla mnie bez "wow" (wydaje mnie się, że za mało nasączyłam więc wina leży po mojej stronie). Sąsiadka miała zupełnie inne zdanie i ciastem była zachwycona podobnie jak moja mama. Jak dla mnie troszkę za drogie.

    Twój komentarz
  • Żaneta Żaneta
    2014-04-09 11:42:36

    Tort wyszedł przesmaczny! Wszyscy pytali mnie o przepis! Bardzo dziękuję. Będę go polecać dalej!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-02 11:57:07

      bardzo się cieszę, ze smakował :)

      Twój komentarz
  • agap2409 agap2409
    2014-03-22 07:54:23

    Zrobiłam na urodziny brata, tort wyszedł bardzo dobry. Zdecydowanie lepszy na drugi dzień gdy wszystkie smaki przesiąkną ciasto :) Jak już pisałam wcześniej- użyłam cukru demerara. Polecam spróbować :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-03-06 15:51:20

    @Agap2409- tak, mozna.

    Twój komentarz
  • agap2409 agap2409
    2014-03-06 14:30:47

    Witam. Mam pytanie: Nie znam się na cukrach... więc czy zamiast cukru muscovado mogę użyć demerara. W mojej okolicy nie ma innego więc wolę się upewnić zanim zrobię. Proszę o szybką odpowiedź

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2014-01-12 19:53:43

    Obłędny ten tort ... a to zdjęcie w całości boskie .... z przyjemnością wgryzłabym się w kawałek:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Kuleczka Kuleczka
    2013-12-29 13:58:55

    Świetny przepis!

    Twój komentarz
  • majka majka
    2013-12-24 06:08:55

    Boski torcik! Za karmel w wypiekach dalabym sie pokroic :)Wesolych Swiat!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-12-23 23:23:36

    Zachwycający tort! Piękna dekoracja jakby karmelowe ròże :) Normalnie same och! i ach! Nic więcej nie zdołam napisać - brak słòw. Lepiej się jeszcze pozachwycam..:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-12-22 09:59:01

    Ale cuuuudny!!!

    Twój komentarz
  • Klaudia Klaudia
    2013-12-21 15:04:12

    Przepiekny :)Wlasnie szukam inspijacji na ciasto do tortu, ktorym mozna zastapic biszkopt :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-12-20 17:11:40

    Wygląda bajecznie, musiał smakować wyjątkowo - karmelowe słodkości to jedne z moich ulubionych :)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-12-20 13:35:30

    Piękny jest. No i ten karmel<3

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2013-12-20 10:01:56

    Świetnie wygląda :)

    Twój komentarz
  • Inspirowane Smakiem Inspirowane Smakiem
    2013-12-20 05:07:22

    O mamuniu, co za obłęd! Też byłabym zachwycona. :))Mam nadzieję, że już wszyscy zdrowi, pozdrawiam!

    Twój komentarz

Tort karmelowy

Tort karmelowy

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Przepis na ten tort miałam dodać już tydzień temu, ale niestety najpierw zaskoczył mnie nawał obowiązków w pracy, a chwilę później choroba moja i córci, więc przepis musiał chwilę odczekać. Wiedziałam na pewno, że dodać go muszę, bo jest to jeden z najlepszych tortów na blogu, zastanawiam się nawet czy nie najlepszy, ale to już zapewne kwestia preferencji smakowych. My oboje z mężem byliśmy zachwyceni, bo tort mimo dodatku karmelu nie jest wcale za słodki.

Krem karmelowy dzięki muscovado zyskał na wyrazistości i nabrał takiej przydymionej gorzkawej nuty, której nie uzyskalibyśmy gdyby karmel robiony był ze zwykłego białego cukru. Sprawdźcie zresztą sami, przygotujcie sobie w wolnej chwili karmel ze zwykłego cukru i z cukru muscovado i porównajcie. Jestem pewna, że głębia smaku tego drugiego powali Was na kolana. :) Tort wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania, ciasto robi się błyskawicznie, i tylko zrobienie karmelu wymaga odrobiny wprawy (albo raczej cierpliwości), ale jestem pewna, że nawet, jeśli będzie to Wasz debiut, to poradzicie sobie bez problemu. Bardzo, bardzo polecam ten torcik!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    320 g miękkiego masła
    dużych jajek
    mąki
    proszku do pieczenia
    kakao
    śmietanki kremówki
    ciemnego cukru muscovado
    drobnego cukru trzcinowego
  • Poncz:

    Ilość Składnik
    przegotowanej ciepłej wody
    spirytusu
    soku z czarnej porzeczki (można zastąpić syropem, wtedy nie dodajemy już cukru)
    3 łyżeczki cukru
  • Krem:

    Ilość Składnik
    750 g serka mascarpone, mocno schłodzonego
    ciemnego cukru muscovado
    zimnej wody
    śmietanki kremówki
  • Dodatkowo na wierzch:

    Ilość Składnik
    trzcinowego cukru
    garść orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych na suchej patelni
    30 ml zimnej wody
    śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 21-22 cm nasmarować masłem, spód wyłożyć papierem do wypieków.

Piekarnik rozgrzać do 180 °C.

Ciasto:

Wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do tortownicy, wierzch wyrównać. Piec około 60 minut lub dłużej, aż zanurzony w środek ciasta patyczek będzie zupełnie suchy.

Wyjąć z piekarnika, postawić na kratce do góry nogami, żeby nieco spłaszczyć wyrośniętą górkę. Gdy ciasto przestygnie odwrócić tortownicę, zdjąć obręcz i dalej studzić. Z wystudzonego ciasta ścinamy pozostałą wyrośniętą górkę i dzielimy je na 3 równe blaty.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu połączyć, wymieszać i przestudzić.

Krem:

Na patelni skarmelizować cukier. Wsypujemy cukier, dodajemy wodę i czekamy. Proces karmelizacji potraw około 10-15 minut albo i dłużej. Niektórzy mówią, że cukru podczas karmelizacji nie można mieszać, bo się skrystalizuje, ja muscovado mieszam i nic się nie krystalizuje, a nawet jeśli by zaczęło, to cukier po chwili znów się rozpuści, także bez paniki. Skarmelizowany cukier powinien być płynny, ale konsystencja nieco gęstsza niż na początku, bardziej kremowa, ciemno brązowa (karmel z białego cukru jest dużo jaśniejszy, bardziej złoty, ale smak nie jest aż tak bogaty). Gotowy sos karmelowy po wkropleniu odrobiny do lodowatej wody nie powinien całkowicie zastygać, a tylko przybierać postać miękkiego ciągnącego się karmelka. Do skarmelizowanego cukru dodajemy powoli i stopniowo śmietankę, stale i intensywnie mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką. Pod wpływem zimnej śmietanki mogą pojawić się grudki, ale pod wpływem temperatury i mieszana bez problemu je wygładzimy. Sos karmelowy podgrzewać jeszcze kilka minut, by nieco zgęstniał. Odstawić w chłodne miejsce, żeby zupełnie ostygł (powinien znacznie zgęstnieć).

Schłodzony serek mascarpone ubijać z dodawanym w kilku porcjach sosem karmelowym, ubijać aż masa będzie bardzo sztywna i zwarta.

Poncz:

Wszystkie składniki ponczu połączyć, wymieszać i przestudzić.

Całość:

Dolny blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć na niego 1/3 kremu, przykryć drugim blatem, z którym postępujemy podobnie (nasączamy połową pozostałego ponczu i rozsmarowujemy połowę pozostałego kremu). Na górę wykładamy ostatni blat, nasączamy go resztą ponczu i dekorujemy rozetkami z pozostałego kremu (końcówka w kształcie gwiazdki). Schładzamy.

Sos do polania wierzchu:

Przygotowujemy sos karmelowy, tak jak poprzednio, odpowiednio zmniejszając tylko proporcje. Odrobinę studzimy, przelewamy do worka cukierniczego, odcinamy wąską końcówkę i polewamy tort z wierzchu. Na wierzch wysypujemy podprażone posiekane orzeszki.

Smacznego :)