Mięciutkie drożdżówki z musem jabłkowym

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
IMG_6613.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mleka
    szczypta soli
    duże jajko*
    masła
    mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    cukru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem lub 1 laską wanilii)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    jabłek (po obraniu powinno zostać 500 ok. 500 g; u mnie antonówka)Unknown
    cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
    masła
    mąki ziemniaczanej
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    soku z cytryny
    cukru pudru
    odrobina gorącej wody
  • Do posmarowania:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Ciasto:

50 ml mleka podgrzać, tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Przelać je do miseczki, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło. Przestudzić, żeby nie było gorące.

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 min-1 h).

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać masło i cukier, poddusić aż jabłka wyraźnie zmiękną, zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przestudzić.

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i wyciąć z niego około 12 krążków o średnicy ok. 8-10 cm.

Na środek każdego krążka nałożyć 1 łyżkę przestudzonego nadzienia, brzegi zlepić jak przy pierogach, chowając zlepienie pod spód, uformować okrągłe bułeczki (jeśli brzegi nie będą chciały się lepić można posmarować brzegi ciasta białkiem lub mlekiem).

Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków.

Gotowe bułeczki ułożyć na blachach do pieczenia zachowując 2-3 cm odstęp i posmarować mieszanka rozbełtanego jajka i mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.

Gotowe bułeczki studzić na kratce.

Płatki migdałowe chwilę podprażyć na suchej patelni.

Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą na dość gęstą, ale płynną masę, Polać nim bułeczki i każda posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 12

Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię, bo moja wybredna córeczka była nimi zachwycona. :)

Przepis znalazłam w babcinych zapiskach, ale byłam do niego sceptycznie nastawiona, bo jakoś nie podobały mi się te proporcje niektórych składników, a nie pamiętam też by te bułeczki gościły dawniej na naszym stole, ale okazało się, że moje wątpliwości są zupełnie niepotrzebne, bo drożdżówki wyszły przesmaczne, mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że to jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. :) Dobrze, że nie posłuchałam swojej intuicji i jednak się na nie skusiłam. ;) Bardzo je Wam polecam!

IMG_6616.JPG IMG_6562.JPG IMG_6563.JPG IMG_6588.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Justyna76 Justyna76
    2016-02-08 11:55:08

    Będzie to już kolejny przepis z Pani strony. I na żadnym sie jeszcze nie zawiodłam. Mam pytanie dotycząca tych mięciutkich drożdżówek: czy mozna je napełnić nutellą? Pozdrawiam Justyna

    Twój komentarz
  • Buleczki Buleczki
    2016-01-17 20:28:09

    Fantastyczny przepis dziekuje😊

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2016-01-06 12:12:07

    bułeczki pyszne, a z resztek ciasta wyszła pizza,trochę za słodka, ale następną pizzę zrobię wg tego przepisu, tylko mniej cukru

    Twój komentarz
  • agata24 agata24
    2015-01-28 15:00:12

    czy bułeczki nie rozklejają się podczas pieczenia?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-01-28 21:02:15

      Nie, jeśli są dobrze zlepione, to nic się nie rozkleja.

      Twój komentarz
  • IwonaSZ IwonaSZ
    2014-10-28 18:54:35

    Od kilku lat piekłam bułki,trzymając się przepisu,który uważałam za najlepszy do momentu gdy skusiłam się upiec w/g Twojego.Są przepyszne i godne polecenia.Stary przepis poszedł do lamusa.Dobrze,że zrobiłam z podwójnej porcji,bo nie miałabym szansy sprawdzić jak smakują następnego dnia.A jak smakują? Po prostu niebiańsko!!!

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-28 19:10:04

      Bardzo się cieszę, że się skusiłaś na wypróbowanie mojego przepisu. :) A jeszcze bardziej, że drożdżówki Ci smakowały! :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Twój komentarz
  • katrina katrina
    2014-10-18 18:43:32

    Rewelacja !!! zrobiłam dwie porcje i idą jak .....ciepłe bułeczki;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-28 19:05:44

      Super! Bardzo się cieszę, że smakowały. :)

      Twój komentarz
  • Pati252 Pati252
    2014-08-20 13:33:14

    Tak bardzo nam smakowały, że z pewnością będę do nich wracać nie raz :) Bułeczki są mięciutkie, a nadzienie wprost rozpływa się w ustach! Pycha! Od siebie dałam jeszcze trochę rodzynek do środka ;)

    Pozdrawiam

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-25 13:42:43

      Ślicznie wyszły. :)

      Twój komentarz
  • kris kris
    2014-04-05 22:32:43

    potwierdzam, to najlepsze z wielu buleczek, jakie robilam. mieciutkie i pyszne, rowniez na drugi dzien. wyrobilam ciasto i rosnie w lodowce, nadziewanie i pieczenie rano. mam nadzieje ze znow wyjda tak samo wspaniale, jak ostatnio :) PS I juz zaluje, ze nie zrobilam podwojnej porcji...

    Twój komentarz
  • Natalia Natalia
    2014-03-28 17:45:59

    Bułeczki są przepyszne, mięciutkie i cudownie pachną. Piekłam je już trzy razy, własnie piekę czwarty raz i muszę przyznać, że lepszych nie jadłam :). Zawsze robię z podwójnej porcji. A na drugi dzień (jeśli jeszcze zostaną) są równie mięciutkie i pyszne. Dziękuję za przepis i jak najbardziej polecam wszystkim :)

    Twój komentarz
  • kris kris
    2014-03-17 14:50:37

    Witam i na wstepie bardzo chwale blog. Przepisy fajne, jasno opisane, a zdjecia tak apetyczne, ze juz kilka przepisow mam na liscie do zrobienia... Dzis drozdzowki z jablkami, martwie sie bo musialam duzo maki dodac do ciasta przy drugim wyrabianiu, zeby dalo sie rozwalkowac. Mam nadzieje ze to nie zaszkodzi i wyjda mieciutkie i pyszne... Ide nadziac buleczki i piec, dam znac jak beda gotowe...

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-10-31 10:55:03

    Fantastyczne są te bułeczki:) Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każda postacią:) pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Monika Monika
    2013-10-27 17:32:34

    Upiekłam,wyszły przepyszne. Tym bardziej się cieszę, bo to moje pierwsze ciasto drożdżowe :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-24 09:14:48

    @Czas czekania - bardzo się cieszę, że się udały i smakowały. :) Ps. dziękuję za ciepłe słowa. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • czas_czekania czas_czekania
    2013-10-24 08:13:48

    Witam,wczoraj wieczorem popełniłam wg Twojego przepisu takie właśnie bułeczki. Zamiast musem jabłkowym wypełniłam je twarożkiem. To był pierwszy raz kiedy samodzielnie zrobiłam porządne ciasto drożdżowe (z drożdży a nie suchego drożdżowego proszku). Jestem szczęśliwa i dumna z siebie, bo bułeczki wyszły pyszne :))Bardzo dziękuję, że prowadzisz takiego rewelacyjnego bloga. Jest śliczny, apetyczny i baaardzo inspirujący. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam!!!

    Twój komentarz
  • gretel green gretel green
    2013-10-20 14:01:54

    To już kolejny przepis, który robię i jestem zachwycona efektami:)Pięknie dziękuję.A bułeczki były dokładnie takie jak na zdjęciu a smakowały... ach:)

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-10-19 06:00:09

    Wspaniały przepis :)Zapisuje do zrobienia

    Twój komentarz
  • k k
    2013-10-18 19:43:44

    Dziękuję za przepis, odpowiedź i również pozdrawiam! ;)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-10-18 14:13:56

    @K - z podanych składników wychodzi 12 sporych drożdżówek. Ja swoje wycinałam okrągłą wykrawaczką do ciastek, ale równie dobrze można je powycinać szklanką, kubkiem lub np. słoikiem. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • k k
    2013-10-18 14:00:02

    wyglądają genialnie!mam pytanie, ile wychodzi drożdżówek z tego przepisu? czym najlepiej wycinać krążki?

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-10-18 12:51:49

    Wszystko co drożdżowe budzi mój apetyt:) Bułeczki przepysznie wyglądają i do tego z jabłkami...cudo! Zapisuje je jako następne w kolejce do upieczenia:-)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-10-18 09:23:25

    Ale musiały pięknie pachnieć!

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-10-17 22:35:43

    Wyglądają cudownie :) Drożdżówki na jesień są najlepsze :)

    Twój komentarz

Mięciutkie drożdżówki z musem jabłkowym

Mięciutkie drożdżówki z musem jabłkowym

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 12

Opis

Mięciutkie, puszyste i rozpływające się w ustach bułeczki. Tak pyszne, że ciężko się od nich „oderwać”. ;) Idealne na drugie śniadanko lub podwieczorek, w sam raz dla dzieci. I wiem co mówię, bo moja wybredna córeczka była nimi zachwycona. :)

Przepis znalazłam w babcinych zapiskach, ale byłam do niego sceptycznie nastawiona, bo jakoś nie podobały mi się te proporcje niektórych składników, a nie pamiętam też by te bułeczki gościły dawniej na naszym stole, ale okazało się, że moje wątpliwości są zupełnie niepotrzebne, bo drożdżówki wyszły przesmaczne, mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że to jedne z najsmaczniejszych jakie jadłam. :) Dobrze, że nie posłuchałam swojej intuicji i jednak się na nie skusiłam. ;) Bardzo je Wam polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mleka
    szczypta soli
    duże jajko*
    masła
    mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    cukru
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem lub 1 laską wanilii)
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    jabłek (po obraniu powinno zostać 500 ok. 500 g; u mnie antonówka)Unknown
    cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
    masła
    mąki ziemniaczanej
  • Lukier:

    Ilość Składnik
    soku z cytryny
    cukru pudru
    odrobina gorącej wody
  • Do posmarowania:

    Ilość Składnik
    jajko
    mleka
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Ciasto:

50 ml mleka podgrzać, tak, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Przelać je do miseczki, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2-3 łyżki mąki i rozetrzeć widelcem na gładką masę (mąkę dodawać stopniowo sprawdzając podczas mieszania gęstość, masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany). Rozczyn odstawić na ok. 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło. Przestudzić, żeby nie było gorące.

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników. Wyrobić mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 min-1 h).

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać masło i cukier, poddusić aż jabłka wyraźnie zmiękną, zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Przestudzić.

Całość:

Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm i wyciąć z niego około 12 krążków o średnicy ok. 8-10 cm.

Na środek każdego krążka nałożyć 1 łyżkę przestudzonego nadzienia, brzegi zlepić jak przy pierogach, chowając zlepienie pod spód, uformować okrągłe bułeczki (jeśli brzegi nie będą chciały się lepić można posmarować brzegi ciasta białkiem lub mlekiem).

Dwie duże blachy do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków.

Gotowe bułeczki ułożyć na blachach do pieczenia zachowując 2-3 cm odstęp i posmarować mieszanka rozbełtanego jajka i mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (termoobiegu) lub 200 °C (grzanie góra/dół), jeśli pieczemy z termoobiegiem obie blachy możemy piec jednocześnie.

Gotowe bułeczki studzić na kratce.

Płatki migdałowe chwilę podprażyć na suchej patelni.

Przygotować lukier, w tym celu cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą na dość gęstą, ale płynną masę, Polać nim bułeczki i każda posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego :)