Kruche ciasteczka korzenne

Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Na 3 blachy ciasteczek:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    duże żółtka
    przyprawy do piernika (najlepiej domowej: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2-2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki g muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu)

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, zagnieść kruche ciasto (w miare potrzeby dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozluźnic ciasto). Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około mm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną.
Piec w temperaturze 180°C - najlepiej z termoobiegiem, wtedy można upiec trzy blachy na raz - przez ok 10-12 minut (bez termoobiegu piec w temperaturze 200°C. Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.

Smacznego :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 10 min
Łatwy
Porcje: 40

Mocno kruche ciasteczka o zdecydowanym aromacie korzennym. Chrupiące, ale jednocześnie rozpływające się w ustach. Nie jestem wielką fanką tych ciasteczek, ale od czasu do czasu, zwłaszcza jesienno-zimową porą nachodzi mnie na nie ochota. Idealnie smakują z filiżanką dobrej herbaty. Przepis banalny, nie napracujecie się przy nim, a dodatkowo możecie proces przygotowania zamienić w fajną zabawę. ;) U mnie w wykrajaniu uczestniczyła moja mała pomocnica.. .radość córy i jej komentarze podczas przygotowywania… bezcenne. :) Polecam!

Przepis własny.

Zdjęcia użytkowników

Komentarze

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Cerseii215 Cerseii215
    2014-12-11 20:37:40

    @SlodkieFantazje naucz sie przyjmowac krytyke :) przyprawy korzenne wclae nie nazleza do slodkich :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-11 21:58:23

      Nie mam problemów z przyjmowaniem krytyki :) I dziękuję za uświadomienie mnie, bo dotychczas żyłam w przekonaniu, że należą do słodkich ;)

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Aga;] Aga;]
    2014-12-09 15:09:39

    Wczoraj upiekłam ciasteczka z Pani przepisu i wyszły idealnie:) w smaku są bardzo dobre chociaż następnym razem użyję troszkę mniej przyprawy do pierników niż w przepisie,gdyż dla mnie i domowników są odrobinę zbyt ostre w smaku (ale to kwestia gustu na pewno nie przepisu) ;) Dzisiaj kolejna patria wyląduje w piekarniku.Pozdrawiam i dziękuję za przepis,który na pewno jeszcze nie raz wykorzystam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asiaw asiaw
    2013-12-23 18:34:14

    Ciasteczka bardzo smaczne,dodałam trochę mniej cukru a zamiast tego 2 łyżki miodu.Zarobiłam ciasto dzień wcześniej wieczorem,następnego dnia po wyjęciu z lodówki ciasto było jak kamień ;))hehe Chyba masło się zsiadło..Ale postało poza lodówką około godzinki i było gotowe do wycinania ciasteczek.Wykorzystałam poza tym foremki świąteczne 3D z Ikei.Polecam przepis,łatwy a ciasteczka pycha :) I pachnie świętami..

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Asia Asia
    2013-12-23 17:30:45

    Na pierwszą blachę wyciełam bardzo cieniutkie i niestety sie spaliły ale drugą zrobiłam już z grubszymi i wyszly genialne, wszyscy tak sie zajadali ze nie dotrwały do lukrowania :) dzisiaj robie jeszcze raz podwójna porcje :) Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • placeboleptic placeboleptic
    2013-12-22 22:42:10

    nie wiem co zrobiłam źle, że moje ciasteczka wyrosły w piekarniku jak na drożdżach :( a robiłam wszystko zgodnie z przepisem :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola
    2013-12-17 14:25:28

    Zrobiłam ciasteczka w sobotę, zapachniało świętami a ciasteczka bardzo smaczne. Musiała dodać trochę wody (ok 2-3 łyżek)bo sypkie składniki nie chciały się połączyć.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-11 21:36:53

    @Zeelka - wychodzi 2 duże blachy ciasteczek, nie liczyłam dokładnie ile sztuk. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Zeelka Zeelka
    2013-12-11 15:48:23

    Witam serdecznie ile tak mniej więcej wychodzi ciastek z jednej porcji?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Hana Hana
    2013-12-08 11:29:16

    Ciasteczka wyszły rewelacyjnie! Dziękuję za przepis. Robiłam kruche ciasteczka po raz pierwszy w życiu. Trochę z duszą na ramieniu, czy wyjdą. Udało się :) Przepyszne, słodkie, korzenne - po prostu rewelacja!Wesołych Świąt! Pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-12-01 20:28:01

    @Jagna - wprawdzie o gustach się nie dyskutuje, ale przyznaję, że doznałam szoku czytając Pani komentarz... 2/3 szklanki cukru na 2 szklanki mąki to za mało cukru? :) To ile go powinno być, jeden do jednego? :) A całkiem poważnie, ciastka są słodkie i nie mam pojęcia o czym Pani mówi, ba śmiem nawet wątpić czy je Pani robiła, a jeśli tak, to czy zgodnie z przepisem, bo ciastka zdecydowanie nie wychodzą ani gorzkie gorzkie ani mało słodkie. :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jagna Jagna
    2013-12-01 10:47:36

    Ciastka niesmaczne. Tak mała ilość cukru pudru w przepisie powoduje, że w ogóle nie czuć słodkiego smaku, tylko gorzkawy, korzenny. Zmarnowane składniki i czas.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asia asia
    2013-11-25 18:28:35

    PRZEPYSZNE:-) ZROBIŁAM Z MOIM 3,5 LETNIM SYNEM A TALENTEM KULINARNYM NIE JESTEM.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marta Marta
    2013-01-27 15:49:27

    przepis bardzo łatwy.Ciastka należy piec wg przepisu, a wyjdą napewno.Ja wybrałam wersję bez przyprawy pernikowej, użyłam oddzielnie przypraw.Dałam więcej pieprzu kolorowego oraz imbiru,są pikantnejsze i bardziej pyszne;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Evi Evi
    2013-01-06 20:22:03

    Pierwszy raz udały mi się ciasteczka! Są bardzo smaczne i w sam raz poprawiają humor w taką pogodę :) Dodałam jedno żółtko więcej, bo miałam małe jajka. Dziękuję bardzo za przepis, na pewno często będę tutaj zaglądać. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aggie aggie
    2012-12-26 18:46:36

    własnie ciasto chłodzi się w lodówce, ciekawe co z tego wyjdzie! miam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-19 22:20:25

    @Kamila - tak, jak najbardziej.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kamila Kamila
    2012-12-19 20:00:24

    A czy mogę zrobić ciasto, włożyć do lodówki i na następny dzień upiec ciasteczka ?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-17 23:53:19

    @Alina Michna - chodzi o pierniki - ciasta czy pierniczki?Pierniki, na które nie trzeba nic a nic czekać, a są pyszne to np.http://www.slodkiefantazje.pl/piernik-na-ciemnym-piwie,http://www.slodkiefantazje.pl/wilgotny-piernik-z-jabłkami-i-bakaliami, http://www.slodkiefantazje.pl/mieciutki-piernik-z-bakaliami,http://www.slodkiefantazje.pl/piernik-angielski-najezony-bakaliamiPierniczki, na które w ogóle nie musimy czekać to np. te:http://www.slodkiefantazje.pl/mieciutkie-pierniczki-pomaranczowo-migdalowehttp://www.slodkiefantazje.pl/pierniczki-lebkuchen,http://www.slodkiefantazje.pl/szybkie-pierniczki,http://www.slodkiefantazje.pl/mieciutkie-pierniczki-a’la-alpejskie, Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alina Michna Alina Michna
    2012-12-17 22:35:01

    ja już dwa rodzje ciasteczek upiekam palce lizac, chciałaby też upiec aromartczne piernik korzenne, ale żeby trzymać przez tydzień w ldówce , to nie wyrobiłbym sie do świąt, podajcie jakieś przepisy bez tak dugiego oczekiwahia lutka

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Marek Lukrecjusz Marek Lukrecjusz
    2012-12-11 09:00:12

    Dzięki za przepis stanowił natchnienie dla moich kruchych ciasteczek z cytryną http://lukrecjusz.pl/kruche-ciasteczka-cytrynowe/ Ważna jest mąka z której się je robi, dopiero drugie podejście wyszło jak trzeba.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karina Karina
    2012-11-28 21:02:42

    No własnie wydawalo mi sie ze za malo masla dodalam, bo robilam tez drugie kruche i tamto sie znowu zabardzo kleilo wiec bylo za duzo (?).....Mimo, ze nie dalo sie walkowac to jakos sobie poradzilam i upieklam, bo w smaku super. Mam nadzieje ze nastepnym razem sie uda. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-28 20:27:49

    @Karina - istotne jest ile było tego kakao, bo jest to suchy składnik, więc jeśli dodamy go 1 łyżkę to nie powinna sie zmienic konsystencja ciasta. Ale jeśli to będą 2-3 łyżki lub więcej (czasami dodajemy na oko i wydaje się nam, że daliśmy niewiele, a okazuje się, że jednak dodaliśmy wiecej niz nam się wydawało) wtedy trzeba zwiększyc ilość mokrych składników (odając odrobinę masła więcej np. 20 g więcej lub dodając 2-3 łyżki wody, żeby wyrównać proporcje, bo jeśli tego nie zrobimy ciasto może się kruszyć i rozpadać.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karina Karina
    2012-11-28 19:31:33

    Jeszcze mam pytanie. Co zrobilam nie tak ze ciasta nie dalo sie walkowac i sie rozwalalo??? nie dodawalam proszku, ale dalam kakao

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-26 22:52:05

    @Karina - jak najbardziej można polukrować i dodać odrobinę kakao, będą jeszcze smaczniejsze :) Jeśli chodzi o proszek do pieczenia można dodać, jeśli nie zależy Ci, żeby były cieniutkie, wtedy bardziej wyrosną i będą wyglądały jak typowe ciasteczka kruche... można też grubiej je rozwałkować i wtedy nie trzeba już dodawać proszku. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Karina Karina
    2012-11-26 22:20:27

    Witam. Czy te ciasteczka mozna polukrowac i ozdobic ??? i czy moge dodac lyzke kakao i pol lyzeczki proszku do pieczenia. Dziekuje za odpowiedz

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-11-19 09:32:24

    @Agawcia - myślę, że przechowywane w szczelnej puszce, pudełku nawet kilka tygodni.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • agawcia agawcia
    2012-11-18 20:25:54

    ile dni zachowuja swiezeosc te pyszne ciasteczka

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aga aga
    2012-11-18 15:32:56

    fajniutkie do pochrupania:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2012-11-18 11:24:53

    Zapachniało świętami... :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kamciss Kamciss
    2012-11-18 11:10:49

    Jakie cieniutkie. Idealne :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Pati Pati
    2012-11-18 10:28:56

    Na pewno wspaniale pachniało w całym domu....

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana
    2012-11-18 09:42:58

    Piękne zdjecia, cudowne ciastka. Z pewnością niezwykle pyszne i aromatyczne. Uwielbiam korzenne ciasteczka, pierniki są na miejscu pierwszym.'Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Kruche ciasteczka korzenne

Kruche ciasteczka korzenne

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis

<p>Mocno kruche ciasteczka o zdecydowanym aromacie korzennym. Chrupiące, ale jednocześnie rozpływające się w ustach. Nie jestem wielką fanką tych ciasteczek, ale od czasu do czasu, zwłaszcza jesienno-zimową porą nachodzi mnie na nie ochota. Idealnie smakują z filiżanką dobrej herbaty. Przepis banalny, nie napracujecie się przy nim, a dodatkowo możecie proces przygotowania zamienić w fajną zabawę. ;) U mnie w wykrajaniu uczestniczyła moja mała pomocnica.. .radość córy i jej komentarze podczas przygotowywania… bezcenne. :) Polecam!<br><br>Przepis własny.</p>

Składniki

  • Na 3 blachy ciasteczek:

    Ilość Składnik
    mąki
    cukru pudru
    200 g zimnego masła
    duże żółtka
    przyprawy do piernika (najlepiej domowej: 4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 i 1/2-2 łyżeczki mielonych goździków, 2 łyżeczki suszonego imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki g muszkatołowej, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego czarnego lub kolorowego pieprzu, szczypta zmielonego anyżu)

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, zagnieść kruche ciasto (w miare potrzeby dodać odrobinę zimnej wody, żeby rozluźnic ciasto). Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 h. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około mm i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie trzeba zachowywać odstępów, ciasteczka nie rosną.
Piec w temperaturze 180°C - najlepiej z termoobiegiem, wtedy można upiec trzy blachy na raz - przez ok 10-12 minut (bez termoobiegu piec w temperaturze 200°C. Wyjąć z piekarnika zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.

Smacznego :)