Lekki jogurtowy torcik truskawkowy

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
torcik%20jogurtowy_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkopt*:

    Ilość Składnik
    jajka
    ksylitolu lub erytrotolu
    mąki pszennej tortowej*
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jogurtowo-truskawkowa:

    Ilość Składnik
    jogurtu naturalnego (u mnie 2% tłuszczu)**
    żelatyny w proszku
    świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrażamy i dodajemy bez soku, który puściły, a jeśli chcemy zsokiem, to trzeba zwiększyć odrobinę ilość żelatyny)
    średnie banany (można pominąć, wtedy dodajemy odrobinę więcej cukru lub miodu)
    miodu (można zastąpić cukrem)
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek i upodobań smakowych)
  • Mus truskawkowy na wierzch:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukier do smaku
    żelatyny

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Masa jogurtowo-truskawkowa:

Truskawki umyć, odszypułkować, razem z bananami rozdrobnić blenderem na mus.

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i miodem. Dodać mus z truskawek (zostawiając około 1/3 szklanki musu do rozpuszczenia w nim żelatyny).

Mus podgrzać, dodać żelatynę i podgrzewając (nie gotować, tylko mocno podgrzać), mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do musu dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu (łyżka po łyżce, cały czas mieszając), tak, żeby ciut schłodzić mus z żelatyną. Mieszając na szybkich obrotach miksera/robota połączyć z resztą masy.

Masę mocno schłodzić do momentu aż zacznie tężeć (może to chwilę potrwać bo masa jest dość rzadka). Tężejącą masę wyłożyć do tortownicy na wystudzony biszkopt. Ponownie wstawić do lodówki.

Mus na wierzch:

Truskawki umyć, odszypułkować, rozdrobnić blenderem na mus. Dodać cukier, zmiksować (cukru dajemy tyle, by mus był odpowiednio słodki i nam smakował – w zależności od kwaśności truskawek i naszych upodobań). 1/4 szklanki musu podgrzać, mieszając rozpuścić w nim żelatynę. Dodać stopniowo 3-4 łyżki zimnego musu, cały czas mieszając. Mus z żelatyną dodajemy stopniowo do reszty zimnego musu, cały czas mieszając mus, by żelatyna się nie „zbryliła”.

Mus wstawić na kilkanaście minut do lodówki, schłodzonym musem polać masę jogurtowo-truskawkową. Schłodzić w lodówce kilka godzin, żeby torcik całkowicie stężał (min. 6-8 godzin).

Gotowy udekorować wg uznania. U mnie wiórki kokosowe, starte wiórki gorzkiej czekolady i truskawki ozdobione rozpuszczoną czekoladą.


Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Kolejna lekka propozycja. Tak mnie naszło po świętach na takie lżejsze deserki ;), a może po prostu wyczuwam już zbliżającą się w końcu wiosnę i ciężkie ciasta i desery mi nie w głowie? :) Tak czy siak, część z Was prosiła mnie bym zamieściła też jakieś lżejsze słodkości na blogu, więc staram się spełnić Waszą prośbę. :)

Dziś mam dla Was lekki torcik truskawkowy na zimno, przygotowany na bazie jogurtu, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu (poza tym zawartym w jogurcie) i z niewielką ilością cukru, który ograniczyłam, zastępując go w dużym stopniu naturalnym cukrem zawartym w bananach i miodem.

Deser jest nieprzesłodzony, wyczuwalna jest w nim kwaskowość truskawek, mocno owocowy, leciutki.

A jeśli nie zależy Wam by torcik pozostał w wersji dietetycznej spokojnie możecie zastąpić część jogurtu śmietanką kremówką, która dodatkowo nada masie delikatności i zrezygnować z dodatku bananów i miodu na korzyść samego cukru.

Bardzo polecam, nie tylko na diecie. ;)

torcik%20jogurtowy.JPG torcik%20jogurtowy_33.JPG torcik%20jogurtowy_4.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-02-25 12:45:12

    @żelatyna - Bezpośrednio do musu, nie ma potrzeby mieszania żelatyny z wodą, bo sam mus jest wystarczająco rzadki. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • zelatyna zelatyna
    2014-02-25 06:58:48

    hey , czy mozesz mi powiedziec jak zelatyne moge uzywac, czy rozpuszczam ja w wodzie najpierw czy tez proszek wsypuje do musy bez poprzedniego przygotowywania z woda?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-08-01 08:15:50

    @M - tak, takie same.

    Twój komentarz
  • m m
    2013-07-31 19:18:27

    wiem z FB o urlopie;):) ale proporcje w przypadku malin/ borowki amerykańskiej powinny byc takie same jak przy truskawkach?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-07-30 07:44:51

    @M - oczywiście można. ps. przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, ale byłam na urlopie

    Twój komentarz
  • m m
    2013-07-26 15:42:52

    mozna truskawki zastapić jagodami?? albo malinami?

    Twój komentarz
  • kasia kasia
    2013-06-22 20:26:32

    Mój torcik już się chłodzi. Zrobiłam go na biszkopcie. Masa o dziwo stężała mi bardzo szybko - w 10 minut była akurat do wylania. "Wcisnęłam" w już wylaną masę, truskawki w całości które mi zostały - robię ze świeżych. I na wierzch mus :) a torcik to będzie niespodzianka na jutro z okazji Dnia Taty :)

    Twój komentarz
  • Monikaaa Monikaaa
    2013-05-06 14:43:26

    Opłatek na galaretce nie będzie się trzymał, dostałam informację, że jedynie na masie kremowej lub bitej śmietanie. Zastanawiam się czy na wierzch tego truskawkowego i brzoskwiniowego torciku można położyć bitą śmietanę i potem ten opłatek obrazowy? Czy ta bita śmietana nie spłynie z tej galaretki/musu? Czy jest jakiś sposób, by wzmocnić przyczepność śmietany z galaretką? Pozdrawiam gorąco i dziękuje za te wszystkie wspaniałe przepisy ;-)

    Twój komentarz
  • Monikaaa Monikaaa
    2013-05-06 14:43:22

    Opłatek na galaretce nie będzie się trzymał, dostałam informację, że jedynie na masie kremowej lub bitej śmietanie. Zastanawiam się czy na wierzch tego truskawkowego i brzoskwiniowego torciku można położyć bitą śmietanę i potem ten opłatek obrazowy? Czy ta bita śmietana nie spłynie z tej galaretki/musu? Czy jest jakiś sposób, by wzmocnić przyczepność śmietany z galaretką? Pozdrawiam gorąco i dziękuje za te wszystkie wspaniałe przepisy ;-)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-05-03 18:35:40

    @Monikaaa - myślę, że tak.

    Twój komentarz
  • Monikaaa Monikaaa
    2013-05-03 17:01:57

    Czy na ten boski torcik truskawkowy i następny brzoskwiniowy da się przykleić opłatek z obrazkiem (na urodzinki dziecka)? Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-04-10 21:58:09

    @Kama - mogą :)

    Twój komentarz
  • kama kama
    2013-04-10 15:19:01

    Czy mogą być maliny? Już się odmrazaja... :-)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2013-04-09 07:32:06

    Wspaniały ten torcik i leciuti jak chmurka:) Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-04-08 16:24:41

    Ogromnie mi się podoba kolor tego deseru :) Smak i konsystencja również - wygląda na bardzo leciutki i delikatny :) Ach, truskawki... Pycha!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-04-06 20:53:53

    Wygląda przepysznie! Śliczny, lekki , letni deserek :)

    Twój komentarz
  • Kats Kats
    2013-04-06 20:00:48

    Fajny deser, na wiosnę każda z nas chce być w formie i takie dietetyczne dania najlepiej się sprawdzają.

    Twój komentarz
  • pieczarka mysia pieczarka mysia
    2013-04-06 12:41:46

    Boski! :) uwielbiam takie smaki

    Twój komentarz
  • meg meg
    2013-04-06 07:05:57

    O! I już wiem jaki deser dzisiaj zrobię na urodzinowe przyjęcie mojego przyjaciela. Wygląda przepysznie i mam nadzieję, że równie dobrze smakuje :)Dzięki za inspirację :)

    Twój komentarz

Lekki jogurtowy torcik truskawkowy

Lekki jogurtowy torcik truskawkowy

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Kolejna lekka propozycja. Tak mnie naszło po świętach na takie lżejsze deserki ;), a może po prostu wyczuwam już zbliżającą się w końcu wiosnę i ciężkie ciasta i desery mi nie w głowie? :) Tak czy siak, część z Was prosiła mnie bym zamieściła też jakieś lżejsze słodkości na blogu, więc staram się spełnić Waszą prośbę. :)

Dziś mam dla Was lekki torcik truskawkowy na zimno, przygotowany na bazie jogurtu, bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu (poza tym zawartym w jogurcie) i z niewielką ilością cukru, który ograniczyłam, zastępując go w dużym stopniu naturalnym cukrem zawartym w bananach i miodem.

Deser jest nieprzesłodzony, wyczuwalna jest w nim kwaskowość truskawek, mocno owocowy, leciutki.

A jeśli nie zależy Wam by torcik pozostał w wersji dietetycznej spokojnie możecie zastąpić część jogurtu śmietanką kremówką, która dodatkowo nada masie delikatności i zrezygnować z dodatku bananów i miodu na korzyść samego cukru.

Bardzo polecam, nie tylko na diecie. ;)

Składniki

  • Biszkopt*:

    Ilość Składnik
    jajka
    ksylitolu lub erytrotolu
    mąki pszennej tortowej*
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jogurtowo-truskawkowa:

    Ilość Składnik
    jogurtu naturalnego (u mnie 2% tłuszczu)**
    żelatyny w proszku
    świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrażamy i dodajemy bez soku, który puściły, a jeśli chcemy zsokiem, to trzeba zwiększyć odrobinę ilość żelatyny)
    średnie banany (można pominąć, wtedy dodajemy odrobinę więcej cukru lub miodu)
    miodu (można zastąpić cukrem)
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od kwaśności truskawek i upodobań smakowych)
  • Mus truskawkowy na wierzch:

    Ilość Składnik
    truskawek
    cukier do smaku
    żelatyny

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Masa jogurtowo-truskawkowa:

Truskawki umyć, odszypułkować, razem z bananami rozdrobnić blenderem na mus.

Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i miodem. Dodać mus z truskawek (zostawiając około 1/3 szklanki musu do rozpuszczenia w nim żelatyny).

Mus podgrzać, dodać żelatynę i podgrzewając (nie gotować, tylko mocno podgrzać), mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do musu dodajemy stopniowo kilka łyżek jogurtu (łyżka po łyżce, cały czas mieszając), tak, żeby ciut schłodzić mus z żelatyną. Mieszając na szybkich obrotach miksera/robota połączyć z resztą masy.

Masę mocno schłodzić do momentu aż zacznie tężeć (może to chwilę potrwać bo masa jest dość rzadka). Tężejącą masę wyłożyć do tortownicy na wystudzony biszkopt. Ponownie wstawić do lodówki.

Mus na wierzch:

Truskawki umyć, odszypułkować, rozdrobnić blenderem na mus. Dodać cukier, zmiksować (cukru dajemy tyle, by mus był odpowiednio słodki i nam smakował – w zależności od kwaśności truskawek i naszych upodobań). 1/4 szklanki musu podgrzać, mieszając rozpuścić w nim żelatynę. Dodać stopniowo 3-4 łyżki zimnego musu, cały czas mieszając. Mus z żelatyną dodajemy stopniowo do reszty zimnego musu, cały czas mieszając mus, by żelatyna się nie „zbryliła”.

Mus wstawić na kilkanaście minut do lodówki, schłodzonym musem polać masę jogurtowo-truskawkową. Schłodzić w lodówce kilka godzin, żeby torcik całkowicie stężał (min. 6-8 godzin).

Gotowy udekorować wg uznania. U mnie wiórki kokosowe, starte wiórki gorzkiej czekolady i truskawki ozdobione rozpuszczoną czekoladą.


Smacznego :)