Domowy likier Baileys

Baileysdesery zimnedomowy Baileyslikiermleko skondensowane słodzonewhiskey
Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ilość Składnik
    1 szklanka dobrej irlandzkiej whiskey
    płynnej śmietanki kremówki lub pół na pół z mlekiem (w lżejszej wersji można też użyć samego mleka)
    puszka mleka skondensowanego słodzonego
    kawy rozpuszczalnej
    kakao
    ekstraktu z wanilii
    ekstraktu migdałowego (można pominąć)

Sposób przygotowania

Mleko skondensowane gotować przez 2-3 godziny zanurzone całkowicie w wodzie. Ugotowane odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.

W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę (nie za długo, żeby nie napowietrzać).
Przelać do butelki, którą można szczelnie zamknąć. Odstawić na kilka dni, żeby składniki się dobrze „przegryzły). Można przechowywać do 2 m-cy w lodówce. Z podanych porcji wychodzi około 900 ml likieru.


Smacznego :)


Przyg: 20 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 10

Propozycja na znany i pyszny likier, który bez trudu można przygotować samemu w domu. Jeśli ugotujemy wcześniej mleko skondensowane, to samo przygotowanie tego likieru nie zajmie nam więcej niż 5-10 minut, a efekt? Bardziej niż zadowalający. :) Przepis to kombinacja z kilku innych przepisów dostępnych na zagranicznych stronach i forach (przetestowałam już wiele przepisów na ten likier, ale ten najbardziej mi odpowiada). Polecam gorąco!



Ps. Od dziś możecie decydować, co dla Was upiekę/przygotuję w następnym tygodniu. W lewym górnym rogu strony pojawiła się wysuwana zakładka „Lista życzeń” (po najechaniu na nią wyjeżdża). Będzie jeszcze dopracowywana, ale już teraz można zagłosować na wybrany przepis. Możecie tam zagłosować, co chcielibyście zobaczyć na blogu w przyszłym tygodniu. Trzy najczęściej wskazane przepisy ujrzycie na blogu już w następnym tygodniu. :) A już niedługo kolejne nowości. :)

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Catherine Catherine

    A właśnie... najbardziej to mi się marzy taki oryginalny Bailey's Irish Cream - to mój ulubiony;) więc myślę, że rzeczywiście dodając więcej kawy mógłby być za bardzo kawowy a za mało irish;) Jak zaopatrzę się w potrzebne produkty spróbuję zrobić i zdać relację z degustacji;)Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Daria Anna Daria Anna

    Jaka gęstość, wygląda lepiej niż oryginał.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Osia Osia

    Mmmm to wygląda pysznie, a akurat mam dobrą whisky na stanie;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine

    Uwielbiam ten likier i przymierzam się już od dłuższego czasu by samodzielnie go wyprodukować;) Ale skoro Kasiu u Ciebie ten przepis też się pojawił to chyba i ja nie będę dłużej zwlekać;) Często zamiast irlandzkiej whisky w przepisie jest wódka, ale pewnie z whisky jest bliższa oryginałowi...hm. Ze zmian- to kawę rozpuszczalną planuję zastąpić espresso, myślę, że będzie ok. Tylko czy kakao jest konieczne? Wolałabym zamiast niego dodać więcej espresso. Kasiu... co o tym myślisz? Z góry dziękuję za rady poparte Twoim doświadczeniem:)Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moje pasje moje pasje

    :) Fantastyczny !!!! Inaczej robisz jednak niz moja babcia :)Ona mleka nie gotowała do konsystencji karmelowej masy tylko podgrzewała w rondelku tak normalnie otwarte i wylane z puszki. Muszę koniecznie wypróbować!!! Pozdrawiam Cię cieplutko :)PS. a tak z innej beczki... a można zrobić coś by za każdym razem się nie rejestrować przy komentarzach tylko by dane były zapisane np przy jeednorazowej rejestracji :)Byłoby jeszcze bardziej super niż jest :D Pozdrawiam Cię cieplutko :*

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Jola - dokładnie, po ugotowaniu mleka skondensowanego wychodzi masa kajmakowa, którą można tez kupić w puszce. Najbliższa oryginału jest masa krówkowa o smaku kajmaku. Choc ja z gotowych polecam chyba najbardziej gotową masę SM Gostyń Gotowa masa kajmak (jest to gotowane mleko skondesnowane) można ją znaleźć na nabiale obok puszek z mlekiem kondensowanym - puszka w kolorze toffi.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Anetenka - zapewniam, ze jest! :)@Osia, to śmiało, nie ma co się zastanawiać! :) @ Majanko polecam jak najbardziej! Likier wychodzi pyszny! :)@ Daria Anna - fakt likier jest dość gęsty :) Dziękuję :)@ Eliza polecam jak najbardziej, likier naprawdę wychodzi przepyszny! :) ps. co do wpisywania za każdym razem danych, postaram się zmienić, żeby zapamietywał dane :)) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana

    O mniam! Bardzo lubię :) Muszę wypróbować Twój przepis. Piękny kolor :)Uściski:*

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dagmara Dagmara

    Pyszne . jednak ja dodałam więcej śmietanki, zamiast szklanki dałam całe opakowanie 0,5l , smak jest subtelniejszy i bardziej zbliżony do oryginału :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dzikowiec Dzikowiec

    Uwielbiam ten likier! Domowa wersja musi być jeszcze lepsza! Zapisuję i ustawiam w kolejce do zrobienia :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anetnka Anetnka

    To musi byc pyszne!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Catherine - Kasiu, nie ma co zwlekać, likier wychodzi pyszny! :) Użyłam whiskey, bo oryginalny Baileys wytwarzany jest na bazie kilkukrotnie destylowanej irlandzkiej whiskey, myślę, że wiedzą co robią, używając whiskey zamiast wódki. :) W oryginalnym tym klasycznym jest też kakao i wanilia, ale jak najbardziej nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić kakao na espresso, będzie wtedy w smaku przypominać nie kasycznego Baileysa, tylko tego Coffee, choć z racji dodatku mleka kondensowanego przypomina i tak nieco tego Baileys'a Creme Caramel. :) Ps. z tym moim doświadczeniem to bym nie przesadzała. ;)) tak samo codziennie uczę sie czegoś nowego w kwestii kulinariów... więc to doświadczenie dopiero zdobywam... z różnym skutkiem rzecz jasna. ;)) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • JOLA JOLA

    NIE MAM ZA WIELE DOŚWIADCZENIA W GOTOWANIU PUSZEK Z MLEKIEM KONDESOWANY. cZY TO NIE WYCHODZI TAKIE COŚ CO MOZNA KUPIĆ W PUSZCE I NAZYWA SIE MASA KRÓWKOWA LUB TOFFI? jEŻELI TAK TO KTÓRA JEST BLIZSZA ORYGINAŁU? pOZDRAWIAM >JOLA

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kuchenny bałagan kuchenny bałagan

    Uwielbiam ten likier! Zapisuję przepis do wypróbowania :))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Dagmara Dagmara

    ah, i dodatkowo użyłam gotowej masy kajmakowej, ale przed dodaniem lekko ją podgrzałam żeby konsystencja była bardziej lejąca

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Domowy likier Baileys

Domowy likier Baileys

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Opis

<p >Propozycja na znany i pyszny likier, który bez trudu można przygotować samemu w domu. Jeśli ugotujemy wcześniej mleko skondensowane, to samo przygotowanie tego likieru nie zajmie nam więcej niż 5-10 minut, a efekt? Bardziej niż zadowalający. :) Przepis to kombinacja z kilku innych przepisów dostępnych na zagranicznych stronach i forach (przetestowałam już wiele przepisów na ten likier, ale ten najbardziej mi odpowiada). Polecam gorąco!</p> <p ><br ></br>Ps. Od dziś możecie decydować, co dla Was upiekę/przygotuję w następnym tygodniu. W lewym górnym rogu strony pojawiła się wysuwana zakładka &bdquo;Lista życzeń&rdquo; (po najechaniu na nią wyjeżdża). Będzie jeszcze dopracowywana, ale już teraz można zagłosować na wybrany przepis. Możecie tam zagłosować, co chcielibyście zobaczyć na blogu w przyszłym tygodniu. Trzy najczęściej wskazane przepisy ujrzycie na blogu już w następnym tygodniu. :) A już niedługo kolejne nowości. :)</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Mleko skondensowane gotować przez 2-3 godziny zanurzone całkowicie w wodzie. Ugotowane odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.

Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody.

W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę (nie za długo, żeby nie napowietrzać).
Przelać do butelki, którą można szczelnie zamknąć. Odstawić na kilka dni, żeby składniki się dobrze „przegryzły). Można przechowywać do 2 m-cy w lodówce. Z podanych porcji wychodzi około 900 ml likieru.


Smacznego :)