Sernik gotowany

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
sernik%20gotowany_2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
24 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu (nie wiaderkowego)
    jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    200 g masła
    cukru pudru (lub mniej wg uznania)
    mleka
    mąki ziemniaczanej (jeśli nie przeszkadza Wam posmak budyniu w serniku można zastąpić proszkiem budyniowym)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii, ziarenkami z 2 lasek wanilii lub 32 g cukru z prawdziwą wanilią)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    1 szklanka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
    gorzkiej czekolady
    oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubić na sztywną lśniącą pianę. Dodawać po 1 żółtku dalej ubijając.

Mąki i kakao wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera.

Spód tortownicy (o ś. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy.

Masa serowa:

Ser zemleć przynajmniej dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, ucierać, Dodać zmielony ser, pastę/ekstrakt waniliowy.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę przelać do garnka z grubym dnem. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła.

Mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszać z mlekiem, tak, żeby nie było grudek. Gdy masa serowa się zagotuje, dodać do niej rozrobioną w mleku mąkę/budyń. Mieszać do znacznego zgęstnienia masy (nadal powinny mieć konsystencje lejąca, ale znacznie gęstszą – a’la budyń do picia).

Biszkopt posmarować powidłami lub dżemem, wylać na niego gorącą masę serową. Sernik wstawić na całą noc do lodówki.

Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, dodać olej, wymieszać).

Smacznego :)

Przyg: 40 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 12

Z zamiarem przygotowania tego sernika nosiłam się już dość długo. Nie byłam przekonana czy będę zadowolona z efektu, bo robiłam już dwa podejścia do innych serników gotowanych (z herbatnikami, i z ciastem kruchym, oba z dodatkiem budyniu) i żaden z nich mi nie podpasował, a to konsystencja była nie taka, a to ciasto kruche nie pasowało mi do lekkiej puszystej masy i ją „zdominowało”, nie wspominając już o tym, ze zupełnie nie pasował mi w tych sernikach smak budyniu… tak już mam, że jeśli wyczuję w serniku smak proszku budyniowego, to klops nie ma szans, żeby sernik mi zasmakował. :)

Z powyższych przyczyn w tym serniku postanowiłam pominąć proszek budyniowy na korzyść samej mąki ziemniaczanej (uznałam, że skoro moja mama i babcia nigdy nie dodawały budyniu do serników czy to pieczonych czy gotowanych, a zawsze wychodziły one pyszne, to coś w tym jest), ciasto kruche zamieniałam natomiast na delikatny kakaowy biszkopt, który mi osobiście w połączeniu z tym sernikiem bardziej przypadł do gustu.

Masa serowa różni się nieco w konsystencji od masy pieczonej, jest bardziej puszysta, bardziej kremowa i chyba delikatniejsza. W smaku bardzo dobra, ale ja jednak jestem fanką ciężkich serników pieczonych i chyba nic nie jest w stanie mi ich zastąpić. :) Tym nie mniej sernik gotowany Wam polecam, bo jest naprawdę smaczny, zwłaszcza jeśli lubicie delikatne, puszyste serniki. Wielbicieli tych ciężkich, zwartych serników odsyłam do działu z sernikami pieczonymi (z racji mojego zamiłowania do tych serników zgromadziłam ich tam już całkiem sporo, więc jest w czym wybierać). :)

sernik%20gotowany.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • EELIA EELIA
    2016-12-22 19:54:43

    Witam czy ten biszkopt naprawdę urosnie bez proszku do pieczenia?Czy coś pominelam.Pozdrawiam Pania tego przepisu.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-12-23 09:33:30

      Tak, urośnie. :)

      Twój komentarz
  • Marta Marta
    2014-12-19 09:36:17

    Witam. mam pytanie dlaczego nie może być ser wiaderkowy? Ja kupiłam twaróg śmietankowy Presidente i zamierzam go użyć... Czy to znaczy, że sernik może się nie udać?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-20 21:14:26

      Ponieważ to powinien być prawdziwy twaróg, nie serek, gęsty, zwarty i dość tłusty. Ten wiaderkowy, może być za rzadki. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Krysia Krysia
    2012-12-21 14:07:25

    Sernik niebo w gębie, ba i w brzuchu. ;-) Smakuje jak sernik gotowany mojej mamy, od której przepisu nie zdążyłam już wziąć, bardzo dziękuję za ten smak i za to wspomnienie. :-) Jest Pani wielka!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-13 22:22:48

    @Julitka - zdjęcia robię najcześciej canonem 650D, obiektywy zamiennie w zależności od potrzeb: canon ef 50 mm f/1.2 L, canon ef 24-70 mm f/2.8 L. Pozdrawiam i powodzenia w wyborze prezentu :)

    Twój komentarz
  • majana majana
    2012-12-13 21:41:26

    Kasiu, sernik wygląda wspaniale. Nie robiłam jeszcze gotowanego.Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
  • Julitka Julitka
    2012-12-13 20:02:20

    Witam, czy mogłabyś napisać mi jakim aparatem i obiektywem robisz zdjęcia, szukam prezentu w postaci lustrzanki, wiec zbieram info, a Twoje zdjecia sa swietne :)

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-12-13 12:59:34

    chciałabym znaleźć taki duży trójkąt ciasta na moim talerzyku

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-13 11:01:21

    Wygląda idealnie :)

    Twój komentarz
  • Agata Agata
    2012-12-13 09:21:46

    Wygląda fantastycznie! Jest idealne. :) Jestem zachwycona.

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 24 cm

Opis

Z zamiarem przygotowania tego sernika nosiłam się już dość długo. Nie byłam przekonana czy będę zadowolona z efektu, bo robiłam już dwa podejścia do innych serników gotowanych (z herbatnikami, i z ciastem kruchym, oba z dodatkiem budyniu) i żaden z nich mi nie podpasował, a to konsystencja była nie taka, a to ciasto kruche nie pasowało mi do lekkiej puszystej masy i ją „zdominowało”, nie wspominając już o tym, ze zupełnie nie pasował mi w tych sernikach smak budyniu… tak już mam, że jeśli wyczuję w serniku smak proszku budyniowego, to klops nie ma szans, żeby sernik mi zasmakował. :)

Z powyższych przyczyn w tym serniku postanowiłam pominąć proszek budyniowy na korzyść samej mąki ziemniaczanej (uznałam, że skoro moja mama i babcia nigdy nie dodawały budyniu do serników czy to pieczonych czy gotowanych, a zawsze wychodziły one pyszne, to coś w tym jest), ciasto kruche zamieniałam natomiast na delikatny kakaowy biszkopt, który mi osobiście w połączeniu z tym sernikiem bardziej przypadł do gustu.

Masa serowa różni się nieco w konsystencji od masy pieczonej, jest bardziej puszysta, bardziej kremowa i chyba delikatniejsza. W smaku bardzo dobra, ale ja jednak jestem fanką ciężkich serników pieczonych i chyba nic nie jest w stanie mi ich zastąpić. :) Tym nie mniej sernik gotowany Wam polecam, bo jest naprawdę smaczny, zwłaszcza jeśli lubicie delikatne, puszyste serniki. Wielbicieli tych ciężkich, zwartych serników odsyłam do działu z sernikami pieczonymi (z racji mojego zamiłowania do tych serników zgromadziłam ich tam już całkiem sporo, więc jest w czym wybierać). :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
    kakao
  • Masa serowa:

    Ilość Składnik
    tłustego twarogu (nie wiaderkowego)
    jajka (białka i żółtka oddzielnie)
    200 g masła
    cukru pudru (lub mniej wg uznania)
    mleka
    mąki ziemniaczanej (jeśli nie przeszkadza Wam posmak budyniu w serniku można zastąpić proszkiem budyniowym)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii, ziarenkami z 2 lasek wanilii lub 32 g cukru z prawdziwą wanilią)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    1 szklanka powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki
    gorzkiej czekolady
    oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubić na sztywną lśniącą pianę. Dodawać po 1 żółtku dalej ubijając.

Mąki i kakao wymieszać, przesiać, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera.

Spód tortownicy (o ś. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka).

Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy.

Masa serowa:

Ser zemleć przynajmniej dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, ucierać, Dodać zmielony ser, pastę/ekstrakt waniliowy.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę przelać do garnka z grubym dnem. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, żeby masa się nie przypaliła.

Mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszać z mlekiem, tak, żeby nie było grudek. Gdy masa serowa się zagotuje, dodać do niej rozrobioną w mleku mąkę/budyń. Mieszać do znacznego zgęstnienia masy (nadal powinny mieć konsystencje lejąca, ale znacznie gęstszą – a’la budyń do picia).

Biszkopt posmarować powidłami lub dżemem, wylać na niego gorącą masę serową. Sernik wstawić na całą noc do lodówki.

Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej, dodać olej, wymieszać).

Smacznego :)