Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z owocami (bez tłuszczu)

Przyg: 15 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
obrIMG_8892_zm.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
11x23 cm

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru trzcinowego lub brzozowego
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    gęstego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
    mąki pszennej pełnoziarnistej* (można też dać 110 g pełnoziarnistej i 110 g zwykłej)
    proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
    ulubionych drobnych owoców (np. borówki amerykańskie, jagody, maliny, małe truskawki etc.)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jogurt, zmiksować do połączenia się składników. 

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-jogurtowej, wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Owoce obtoczyć w mące (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać, tylko ewentualnie obruszyć z lodu, tak żeby były suche). Dwie trzecie owoców wmieszać delikatnie do ciasta. 

Ciasto wyłożyć do keksówki nasmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 175 °C (grzanie góra dół) i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste, i z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek. ;) Mąkę pełnoziarnistą można zamienić w ostateczności na białą albo dać pół na pół. Owoce można dowolnie wymieniać, u mnie tym razem z borówkami, ale robiłam to ciacho już z truskawkami, jagodami, malinami i zawsze wychodzi pyszne. Wanilię można zamienić na startą skórkę cytrynową albo np. ekstrakt migdałowy, wtedy do ciasta świetnie sprawdzą się wiśnie. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Ciasto jest banalne i ekspresowe w przygotowaniu, a cieszy kubki smakowe nie mniej niż wersje bardziej kaloryczne. Polecam!
obrIMG_8893_zm.jpg obrIMG_8869_zm.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Vivian Vivian
    2016-10-12 10:57:44

    Super ciasto. Obok moje ulubione:) Pobiło biszkopt, bo jest wilgotne i nie potrzeba dodatków, pobiło drożdżowe, bo jest szybsze w przygotowaniu :)

    Mam ochotę poeksperymentować i stąd moje pytanie, czy mąkę pszenną pełnoziarnistą mogę zastąpić mąką żytnią 2000?

    Twój komentarz
  • D D
    2016-08-24 16:15:03

    Mam zamiar zmniejszyć ilość mąki i w zmian dać trochę kakao i łyżkę powideł śliwkowych. Ciekawa jestem czy coś z tego wyjdzie? Pozdrawiam.

    Twój komentarz
  • Karola Karola
    2016-05-19 08:49:14

    Wykorzystałam przepis do upieczenia muffinek z truskawką w środku. Wyszły boskie!

    Teraz postanowiłam upiec z jagodami... Czy mogę upiec je jako "odwrócone" (tzn. piekąc z owocami na spodzie)? I czy mogę zrezygnować z masła i cukru pod owocami, na spodzie tortownicy, jeśli piekę w formie silikonowej?

    Twój komentarz
  • D. D.
    2015-06-19 14:41:42

    Czy można zamiast jogurtu naturalnego, dodać gęstego kefiru ?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-19 16:29:31

      Myślę, że tak.

      Twój komentarz
  • 2015-04-23 17:30:17

    jakie fajne ciasto! a jaka fajna stronka, wszystko super podane i jeszcze mozliwość przeliczenia na inną formę- dla mnie bomba, dziękuję:) będę wpadać częściej:)

    Twój komentarz
  • ilovebakepl ilovebakepl
    2015-04-23 09:04:50

    Cudne ciasto i zdrowe :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z owocami (bez tłuszczu)

Pełnoziarniste ciasto jogurtowe z owocami (bez tłuszczu)

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 11x23 cm

Opis

Smaczne, lekkie, wilgotne (nie, nie pomyliłam się pisząc to słowo) :). Mimo że bez grama masła czy oleju ciasto wychodzi wilgotne i sprężyste, i z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek. ;) Mąkę pełnoziarnistą można zamienić w ostateczności na białą albo dać pół na pół. Owoce można dowolnie wymieniać, u mnie tym razem z borówkami, ale robiłam to ciacho już z truskawkami, jagodami, malinami i zawsze wychodzi pyszne. Wanilię można zamienić na startą skórkę cytrynową albo np. ekstrakt migdałowy, wtedy do ciasta świetnie sprawdzą się wiśnie. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Ciasto jest banalne i ekspresowe w przygotowaniu, a cieszy kubki smakowe nie mniej niż wersje bardziej kaloryczne. Polecam!

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru trzcinowego lub brzozowego
    ekstraktu lub pasty z wanilii
    gęstego jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
    mąki pszennej pełnoziarnistej* (można też dać 110 g pełnoziarnistej i 110 g zwykłej)
    proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
    ulubionych drobnych owoców (np. borówki amerykańskie, jagody, maliny, małe truskawki etc.)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą, jasnokremową masę, dodać pastę/ekstrakt z wanilii i jogurt, zmiksować do połączenia się składników. 

W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajeczno-jogurtowej, wymieszać łyżką lub na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Owoce obtoczyć w mące (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać, tylko ewentualnie obruszyć z lodu, tak żeby były suche). Dwie trzecie owoców wmieszać delikatnie do ciasta. 

Ciasto wyłożyć do keksówki nasmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do wypieków. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C (termoobieg) lub 175 °C (grzanie góra dół) i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe wyjąć z piekarnika, studzić na kratce. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :)