KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!

Babeczki marchewkowe

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12
KidsPRO.pl - Pierwszy w Polsce kurs programowania, gdzie uczymy pisząc prawdziwe programy, a nie gry!
Filtry wyszukiwania
IMG_6872.JPG

Składniki:

  • Na około 12 szt.:

    Ilość Składnik
    mąki orkiszowej
    sody oczyszczonej
    proszku do pieczenia
    oleju rzepakowego lub kokosowgo
    ksylitol (można zastąpić zwykłym cukrem)
    duże jajka
    mielonego cynamonu
    przyprawy do piernika
    startej na drobnych oczkach marchewki
    szczypta soli
    skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    serka śmietankowego (może być kanapkowy)
    cukru pudru
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.

Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).

Gotowe muffinki studzić na kratce.

Polewa:

Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.

Gotowe babeczki posmarować polewą.

Smacznego :)

Przyg: 15 min Pieczenie: 20 min
Łatwy
Porcje: 12

Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki marchewkowe o korzennym aromacie. Te muffinki są idealne na jesienną porę. Przepis na muffiny marchewkowe są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych ciastek z nutą cynamonu. Marchew dodaje wilgotności, a jednocześnie wprowadza ciekawy kontrast w konsystencji i smaku. Te muffinki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska na każdą okazję. 

IMG_6884.JPG IMG_6867_1.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Kasia Kasia
    2018-12-18 15:11:42

    Ciężko dostać mąkę orkiszową. Jakiś zamiennik? (byle nie pszenna ;) )

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2018-12-18 23:30:19

      Ryżowa, jaglana, gryczana z kaszy niepalonej, choć moim zdaniem łatwiej dostać orkiszowa niż te powyższe.

      Twój komentarz
  • Agata Agata
    2018-12-07 21:01:34

    Czy zamiast mąki orkiszowej mogę dodać pszenną tortową?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2018-12-18 23:25:01

      Tak,może być tortowa

      Twój komentarz
  • Gość Gość
    2017-10-24 20:27:20

    Moje ulubione babeczki!! A ta polewa *-* Próbowałam przepyszne

    Twój komentarz
  • Asia Asia
    2016-07-26 12:39:19

    Ciasta wkładamy do nagrzanego pieca czy zimnego? Czas, który jest podany to czas pieczenia już w nagrzanym piecu?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2016-07-28 12:52:26

      Tak, wkładamy do nagrzanego. Czas pieczenia to czas od momentu wstawienia surowych muffinek do nagrzanego piekarnika. :)

      Twój komentarz
      • Asia Asia
        2016-07-30 15:22:59

        Dziękuję 😊

        Twój komentarz
  • Kamkowa Kamkowa
    2016-05-01 13:07:05

    Rewelacja, za każdym razem idealne, przepis genialny. Dziekuję

    Twój komentarz
  • Weronika Weronika
    2015-11-19 20:47:16

    REWELACJA!!!! dzis pieklam i to bylona bank nie po raz ostatni!!! co prawda robilam bez skorki z pomaranczy, alei tak BOMBA!!!

    polewe zrobilam z cukru pudru i jogurtu naturalnego!

    dzieki za inspiracje:)

    Twój komentarz
  • Klaudia Klaudia
    2015-07-06 20:31:00

    Mam pytanie, czy starta marchewke nalezy odsaczyc z wody czy dodac wszystko co zetre? :)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-07 13:00:58

      Ja nie odsączam, ale jeśli marchewka jest wyjątkowo soczysta i ma dużo soku, to można go trochę odlać. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Agata Agata
    2015-06-21 12:34:53

    Witam;) mam pytanie odnośnie tego serka. Czy to ma być serek taki topiony śmietankowy jak Hochland czy taki słodki homogenizowany?

    Z góry dziękuję za odpowiedz;)

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-06-23 11:24:54

      Serek kanapkowy taki do smarowania, jak np. Twój smak Piątnicy albo serek Philadelphia. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • jelonek jelonek
    2015-02-08 15:52:33

    Świetny przepis! Brak mi talentu do pieczenie, ale tym razem wyszło pysznie. Niestety nie miałam serka więc zamiast tego zrobiłam lukier cytrynowy (z brązowego cukru). Następnym razem zaopatrzę się w serek :) Wielkie dzięki za przepis! Już nie mogę się doczekać, aż wypróbuję następny.

    Twój komentarz
  • Justyśka Justyśka
    2015-01-27 17:32:01

    Zrobiłam dziś te babeczki i wyszły pysznie. Bardzo dobre na podwieczorek z mlekiem. =]

    Twój komentarz
  • olla olla
    2014-12-30 13:15:46

    hej, serek śmietankowy kanapkowy - chodzi o serek topiony? czy coś w deseń almette

    z góry dziękuję za odpowiedź!

    olla

    Twój komentarz
  • Ewel Ewel
    2014-10-11 12:11:02

    Czy zamiast brązowego cukru można dodać biały?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:39:58

      Tak. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Ola Ola
    2014-10-07 15:05:26

    Babeczki wyszły przepyszne..a z tym lukrem smakują niesamowicie! Mam jednak jedno pytanie, tą skórkę pomarańczy to ile powinnam jej dodać? czy to może być gotowa już skórka kupiona w sklepie?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-10-13 11:39:39

      Już dodałam w przepisie, bo nie wiedzieć czemu nie chciała się wyświetlać w składnikach. :)

      Twój komentarz
  • sprawdzamyprzepisy sprawdzamyprzepisy
    2014-08-30 18:50:27

    (Link usunięty) Zrobione!

    Twój komentarz
  • sprawdzamyprzepisy sprawdzamyprzepisy
    2014-08-30 17:23:45

    Ile dać sody i proszku?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-08-31 10:56:43

      już dodałam w przepisie, ilość zniknęła zapewne podczas migrowania przepisów na nową stronę, nie wiem czemu póki co, zapewne to jakiś jeszcze nie odkryty błąd w programie.

      pozdrawiam

      Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-04-03 11:49:43

    @Magdalena - bardzo się cieszę, że przypadły Twoim dzieciom do gustu :) Tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/tags/babeczki i muffinki znajdziesz więcej babeczek i muffinek, część z nich jest typowo dla dzieci, więc któreś pewnie przypadną do gustu również Twoim szkrabom :) Pozdrawiam serdecznie! :)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2014-04-03 10:10:55

    Mmmmm uwielbiamy z dziecmi te Twoje babeczki, piekłam je juz kilka razy i dzieci co jakis czas pytają kiedy je znowu upieke :)Dzisiaj znów zamierzam je upiec :)Polecam wszystkim ten przepis!!!

    Twój komentarz
  • LetsGetFit LetsGetFit
    2014-01-27 21:09:53

    Babeczki wyszly przepyszne!

    Twój komentarz
  • Ange Ange
    2014-01-10 23:20:19

    Zrobiłam. Naprawdę smaczne. A z tą polewą rewelacja:) Polecam!

    Twój komentarz
  • ona ona
    2014-01-10 20:27:49

    Dziękuje za prosty, szybki i smaczny przepis :).

    Twój komentarz
  • agga80 agga80
    2013-11-13 20:36:58

    zrobie w piątek bo mnie kuszą!! bardzo lubie Pani przepisy i myśle ze i tym razem się nie zawiodę!! :D pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Lenka Lenka
    2013-11-10 12:33:40

    Upiekłam właśnie, są jeszcze ciepłe ale już próbowałam :). PYSZNE!!! Na początku przestraszyłam się konsystencji bo wyszła bardzo gęsta, ale wyrosły i są świetne :). Obowiązkowo na Święta :)

    Twój komentarz
  • tu-tusia tu-tusia
    2013-11-07 12:50:44

    Cudo! I ten sos na wierzchu... Dodaję do zakładek :)

    Twój komentarz
  • Beata Beata
    2013-11-07 11:41:37

    Zrobiłam :-D udały się Są piękne Dzięki będę tu zaglądać

    Twój komentarz
  • gin gin
    2013-11-06 19:10:47

    Prześliczne są :)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2013-11-06 13:26:34

    Te korzenne przyprawy muszą nadawać niesamowitego smaku!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2013-11-06 11:49:39

    Catherine - Kasiu, polewa zastyga, ale jest dość miękka, nie twardnieje tak jak lukier. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2013-11-06 11:32:35

    Babeczki marchewkowe wyglądają smacznie i soczyście:)Ciekawa ta serowa polewa, tylko czy ona zastyga podobnie jak lukier? Pozdrawiam!

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2013-11-06 09:14:38

    Z cynamonem i przyprawą piernikową - ach muszą być boskie!:)Pięknie się prezentują.

    Twój komentarz
  • whiness whiness
    2013-11-06 06:21:45

    Z tym kremowym lukrem - cudne! :)

    Twój komentarz
  • teenager ;) teenager ;)
    2013-11-06 04:53:04

    śliczne muffiny! poza tym bardzo lubię wszelkie marchewkowe wypieki ! :D

    Twój komentarz

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Bardzo smaczne, wilgotne i mięciutkie muffinki marchewkowe o korzennym aromacie. Te muffinki są idealne na jesienną porę. Przepis na muffiny marchewkowe są doskonałym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą cieszyć się smakiem tradycyjnych ciastek z nutą cynamonu. Marchew dodaje wilgotności, a jednocześnie wprowadza ciekawy kontrast w konsystencji i smaku. Te muffinki są idealne na śniadanie, podwieczorek lub jako przekąska na każdą okazję. 

Składniki

  • Na około 12 szt.:

    Ilość Składnik
    mąki orkiszowej
    sody oczyszczonej
    proszku do pieczenia
    oleju rzepakowego lub kokosowgo
    ksylitol (można zastąpić zwykłym cukrem)
    duże jajka
    mielonego cynamonu
    przyprawy do piernika
    startej na drobnych oczkach marchewki
    szczypta soli
    skórka starta z jednej sparzonej pomarańczy
  • Polewa:

    Ilość Składnik
    serka śmietankowego (może być kanapkowy)
    cukru pudru
    soku z cytryny

Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką). Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.

Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).

Gotowe muffinki studzić na kratce.

Polewa:

Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.

Gotowe babeczki posmarować polewą.

Smacznego :)