Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

budyńciasto krucheciasto kruche z owocamiciasto z budyniową piankąciasto z malinamiciasto z owocamikruche z owocamimalinymost popular
Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
25x25 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła lub margaryny, zimnego
    250 g masła, zimnego
    proszku do pieczenia
    cukru pudru
    żółtek
  • Delikatna budyniowa pianka:

    Ilość Składnik
    5 białek
    drobnego cukru do wypieków
    domowego cukru waniliowego domowego (w oryginale cukier wanilinowy)
    opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) - u mnie waniliowy
    oleju słonecznikowego
  • Ponadto:

    Ilość Składnik
    malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
    cukru pudru do oprószenia

Sposób przygotowania

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 25 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Forma protokątna
25x25 cm

Wyszperałam to ciasto u Dorotki i nie zawiodłam się. :) Jest pyszne! Idealne połączenie kruchego ciasta, malin i lekkiej, puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi mimo żo nie przepadam za malinami, więc musi być naprawdę dobre. ;)) Trzeba się nastawić na to, że ciasto nagle znika w niewyjaśnionych okolicznościach... tak właśnie działo sie u nas. ;)) Myślę, ze równie pyszne będzie z innymi owocami, np. z truskawkami czy jagodami. :) Polecam!

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • britka britka
    2014-03-17 09:24:51

    Czy można wszystko upiec za jednym razem? Po prostu bez czekania aż się upiecze i wystygnie spód.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ewa Ewa
    2013-10-19 11:33:01

    Witam!Przymierzam się dzisiaj do tego cudeńka ;) Ale mam pytanie co do mrożonych malin... Mam takowe, lecz są zbite, ciężko będzie ułożyć je na cieście bez ówczesnego rozmrożenia.. Czy będzie to wielkim błędem jeśli najpierw je rozmrożę? Nie puszczą wówczas zbyt dużo soku??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Bronisława Bronisława
    2013-10-12 15:01:39

    Kolejne imieniny, kolejny raz tu jestem. Bo zakochałam się w tym przepisie, blogu. Dzisiaj zaraz po sernikobrownies piekę ten...w zasadzie nie wiem, który lepszy;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • broniaaaaaaa broniaaaaaaa
    2013-08-29 06:58:24

    Rewelacja...upiekę go jeszcze nie raz i nie dwa razy;) Pychotaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa polecam!!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Parsia Parsia
    2013-06-09 13:59:44

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto tylko, że z jagodami i rabarbarem. Trochę wyżej urosło, ale jest po prostu przepyszne!! :D

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-10-31 18:48:42

    @ Dominika, da, pod warunkiem, że masz jakiś sprzęt, którym można ubijć białka na sztywno, czyli coś z końcówką do ubijania. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • maryniasz maryniasz
    2012-10-13 20:02:26

    Ciasto pyszne! Dzisiaj właśnie upiekłam. Ze względu na to, że miałam za mało malin dodałam trochę borówek. Kompozycja super. Następnym razem zamiast cukru pudru jako "posypkę"- poleję gorzką czekoladą:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • wanda1 wanda1
    2012-10-06 17:45:08

    to ciacho to rewelka znika w bardzo szybkim tempie polecam pieke juz trzeci raz w ciagu tygodnia polecam :}

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • anka anka
    2012-09-17 12:17:30

    witam,właśnie upiekłam to piękne ciacho- smakuje równie pięknie jak wygląda !!! naprawdę palce lizać -pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Iwona Iwona
    2012-09-16 11:39:59

    Ciasto bardzo pyszne. Nie jestem specjalistką i wielbicielką pieczenia, ale do tego przepisu wrócę pewnie nie raz.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ania Ania
    2012-09-10 19:08:55

    ciasto jest przepyszne :) robiłam je już z malinami, jabłkami i dziś ze śliwkami spróbowałam. jedyną "wadą" tego ciasta jest to że znika zanim zdążę zauważyć :) Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-09-07 19:50:28

    @Kasia - spokojnie można zrobić jutro. Ostudzic, przykryć ściereczką i najlepiej odstawić w chłodne miejsce do niedzieli. Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • georgia georgia
    2012-09-02 20:31:58

    aż mi wstyd pisać patrząc na powyższe przepisy.... no ale jak nie zapytam nie będę wiedziała na przyszłość, więc: moje kruche ciasto wyszło strasznie suche. Spód upiekłam dzień wcześniej i zostawiłam w piekarniku do następnego dnia - czy to może być przyczyną? Użyłam margaryny.Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Tyśka Tyśka
    2012-09-01 09:01:43

    Robię to ciasto już trzeci raz. Dla mnie jest obłędne. NIe przepadałam za tego typu ciastami z kruszonką ale to z malinami jest niesamowite. Uwielbiam maliny i uważam że do tego ciasta są najlepsze ze swoim kwaśnawym smakiem :) Wszystkim polecam to ciasto, jest niesamowite. Dziś serwuje na wieczorną imprezę ze znajomymi :) Dzięki wielkie za przepis.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • s s
    2012-08-30 14:46:54

    Właśnie robię to ciasto tylko z przepisu z innej strony gdzie nie ma że połączyć z proszkiem budyniowym tylko budyniem więc ja ugotowałam budyń i to połączyłam z pianką... obawiam się efektów.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Doma Doma
    2012-08-27 19:59:18

    Ciasto jest znakomite! :) Wyszło mi za pierwszym razem, co cieszy tym bardziej, że było to moje pierwsze samodzielne ciasto w życiu. Powtórzyłam z truskawkami i było równie smaczne :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kowal kowal
    2012-07-30 15:23:25

    witam przed chwila robilam ciasto i sie zastanawiam bo ta masa piankowa wyszla mi dosyc rzadka nie wiem czemu budyn chyba z pol godziny wkręcałam olej dodawalam łyżeczkami powoli wiec nie mam pojecia czemu taka rzadka wyszla

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Mariola Mariola
    2012-07-21 16:50:09

    Właśnie spałaszowałam pierwszy kawałek pysznego ciasteczka, rewelacyjne. Przyznam się, ja zrobiłam szarlotkę ze świeżych jabłek, ale ciasto po prostu rozpływa się w ustakach, dziękuję za przepis.Od dzisiaj będzie na pewno często wykorzystywany:):)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-19 12:55:07

    @Agnieszka - Spokojnie można dodać wiśnie lub inne owoce. :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Agnieszka Agnieszka
    2012-07-15 08:38:41

    Właśnie wczoraj piekłam to ciasto z przepisu Dorotki, ale niestety piana po upieczeniu opadła... Gdy wyłączałam piekarnik, było jeszcze okej, ale potem zostawiłam ciasto przy uchylonych drzwiczkach i gdy wróciłam po kilkunastu minutach, pianka była już oklapnięta... w smaku nadal było fantastyczne, o czym świadczy choćby fakt, że został już tylko jeden mały kawałeczek. muszę zrobić jeszcze jedno podejście do ciasta, może za drugim razem pianka pozostanie puszysta...

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-14 20:46:52

    Może być inny... w ostatecznosci mozna też pominąć olej... wtedy powstanie taka bardzie bezowa pianka... również pyszna :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Beata Beata
    2012-07-14 18:06:56

    Czy do piany musi byc olej slonecznikowy czy moze byc inny?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • trojka trojka
    2012-07-13 16:44:21

    Usiadłam do laptopa i szukałam czegoś na niedzielny deser. Mam kupione maliny i ......... przypadkowo trafiłam na tę stronę.Ciasto wygląda tak apetycznie, że zaraz idę je zagnieść. Jutro upiekę, zobaczymy. Jestem wzrokowcem więc dużą wagę przywiązuję do wyglądu wypieku. A to? Wygląd? Palce lizać. Niedzielne popołudnie w moim domu bez czegoś słodkiego jest niemożliwe. Cieszę się, że trafiłam na ten blog. W poniedziałek napiszę jak smakowało. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-09 18:34:51

    @Jaga - olej dodajemy w celu osiągnięcia puszystej pianki, a nie zwykłej bezy. Pianka absolutnie nie powinna być gumowata. Robiłam to ciasto już kilka razy z różnymi owocami, pianka zawsze była puszysta, nie wiem szczerze mówiąc, czemu u Ciebie wyszła gumowata. :/

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • m m
    2012-07-03 08:08:32

    a ta pianke cały czas nalezy miksowac na najwyzszych obrotach, az do połaczenia sie wszystkich składnikow?:) ona bedzie miała taka płynna konsystencje??

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasiek Kasiek
    2012-07-02 19:28:08

    Pyszne to jednak małe słowo :D W szczególności na drugi dzień :) Ciasto z pewnością często będzie gościć na naszym stole, dziękuję bardzo za ten przepis i jak najbardziej polecam! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Catherine Catherine
    2012-07-02 06:49:27

    Piekłam to ciacho z malinami- jest naprawdę bardzo smaczne;) Polecam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-07-01 18:33:03

    @onema - Witam serdecznie, bardzo mi miło, ze korzysta Pani z moich przepisów. Niepokoi mnie tylko to "z różnym skutkiem" ;), ale mam nadzieję, że jednak bardziej pozytywnym niż negatywnym. ;) Co do oleju myślę, że spokojnie można zastąpić słonecznikowy oliwą lub olejem ryżowym. Oliwa ma dość charakterystyczny smak i nie zawsze w ciastach to jest na korzyść, więc może lepiej spróbować z ryżowym, wydaje mi się, że jest subtelniejszy w smaku. :) ps. Spojnie, nie ma głupich pytań. Ja czasami w kuchni nad dużo błahszymi sprawami się zastanawiam. :)) pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • ewelajna ewelajna
    2012-07-01 07:10:56

    Witaj, Kasiu:) Ciasto prześliczne i widać, że apetyczne:) Pozdrowienia przesyłam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Domi z kuchni Domi z kuchni
    2012-06-30 12:06:37

    Cudowne to ciacho, bardzo chętnie je zrobię :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 25x25 cm

Opis

<p>Wyszperałam to ciasto u<a href="http://mojewypieki.blox.pl/2011/09/Kruche-ciasto-z-malinami-i-lekka-bydyniowa-pianka.html"> Dorotki </a>i nie zawiodłam się. :) Jest pyszne! Idealne połączenie kruchego ciasta, malin i lekkiej, puszystej budyniowej pianki. Smakowało mi mimo żo nie przepadam za malinami, więc musi być naprawdę dobre. ;)) Trzeba się nastawić na to, że ciasto nagle znika w niewyjaśnionych okolicznościach... tak właśnie działo sie u nas. ;)) Myślę, ze równie pyszne będzie z innymi owocami, np. z truskawkami czy jagodami. :) Polecam!</p> <p></p>

Składniki

Sposób przygotowania

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm ( u mnie 25 x 25 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180º C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)