Kostka tiramisu o smaku cappuccino

Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_0655.jpg

Składniki:

Forma protokątna (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
19x29 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g schłodzonego mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki
    ulubionego cappuccino dobrej jakości (można dać więcej, jeśli preferujecie bardziej kawowy smak)
    cukru pudru (można mniej więcej, w zależności od upodobań smakowych)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    naparu z kawy dobrej jakości
    likieru Amaretto (można mniej lub więcej, w zależności od tego jak bardzo chcecie wyczuwać w cieście smak alkoholu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka łyżek kakao do oprószenia poszczególnych warstw

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach ok. 28 na 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Zamiast tortownicy można użyć formy o takich samych wymiarach, wtedy natłuszczamy ją cienka warstwa masła i wykładamy ją całą papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30-40 minut (do suchego patyczka). 

UWAGA: Dla ułatwienia sobie pracy, blaty biszkoptowe można upiec osobno, dzieląc podane proporcje na 3 i skracając czas pieczenia do ok. 12- 15 minut. Czyli ciasto przygotowujemy tylko na dany blat, który się będzie w danej chwili piekł, nie z całości, bo surowe ciasto na biszkopt nie możne czekać (piana opadnie). Wyjątek stanowi sytuacja, w której macie trzy jednakowe formy o podanej wyżej wielkości, wtedy można przygotować całe ciasto i rozłożyć je po równo do trzech form i piec wszystkie razem z termoobiegiem.  

Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od tortownicy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Jeśli piekliście w formie bez zdejmowanych boków wtedy wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy razem z papierem i delikatnie od niego oddzielamy. 

Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt trzeba przekroić wzdłuż na trzy blaty. 

Do nasączenia:
Zaparzyć kawę, wystudzić. Dodać Amaretto, wymieszać. 

Krem:

Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę, ubić na sztywny krem. Dodać cukier puder i cappuccino i zmiksować do połączenia się składników. Spróbować masy, w razie czego dosłodzić lub dodać cappuccino, zgodnie z upodobaniami.

Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze/tacy, naponczować, oprószyć kakao, wyłożyć dość cienką warstwę kremu (1/4 kremu), wygładzić, ponownie oprószyć kakao. Przykryć drugim blatem, nasączyć go kawą, oprószyć kakao, wyłożyć kolejną warstwę kremu, wierzch wygładzić, oprószyc kakao. Przykryć ostatnią warstwą ciasta, naponczować. Pozostały krem, przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, wyciskając kleksy kremu, ozdobić wierzch ciasta. Na koniec wierzch oprószyć kakao. Schłodzić.

Smacznego :)



Przyg: 30 min Pieczenie: 30 min
Łatwy
Porcje: 12
Jedna z wariacji na temat tiramisu. Małe biszkopty zastępujemy tu wcześniej upieczonymi blatami biszkoptowymi, podobnie jak w wersji klasycznej nasączonymi naparem z kawy i Amaretto. Krem przygotowujemy podobnie jak w oryginale na bazie mascarpone, ale nie dodajemy do niego żółtek tudzież całych jajek, zastępujemy je kremówką, a smak wzbogacamy sypkim cappuccino (ważne, żeby było jak najlepszej jakości). Poszczególne warstwy oprószamy kakao i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodowce lub na następny dzień. Jest wtedy jedwabiście gładkie, kremowe i baaardzo wilgotne.  Ale równie dobrze można nasączyć je odrobinę mocniej i przygotować tuż przed podaniem. Warto tylko upiec sobie wcześniej blaty biszkoptowe. Można też przygotować całość z dodatkiem podłużnych biszkoptów (ciastek). Warstwy deseru nie będą wtedy wprawdzie wyglądały tak idealnie równiutko, ale  w smaku będzie równie pyszne. A przygotowanie zajmie Wam jeszcze mniej czasu. A jeśli szukacie przepisu na klasyczne, oryginalne włoskie tiramisu, to zapraszam tutaj
zm_IMG_0660.jpg zm_IMG_0668.jpg zm_IMG_0691.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Lucy Lucy
    2015-11-07 20:41:35

    Zrobiłam, niestety ciasto mnie nie zachwyciło :( jest bardzo mdłe.

    Twój komentarz
  • lucy lucy
    2015-09-15 23:27:54

    Jak udaje ci sie podzielić tak ładnie biszkopt na 3 blaty. Mi zawsze przy przecinaniu zaczyna sie jakby rolować, wychodzi krzywo :( Jak Ty to robisz?

    Twój komentarz
  • ami ami
    2015-09-12 16:46:22

    Wygląda wspaniale. Uwielbiam tiramisu w każdej postaci i przyznam, że Twoja propozycja wygląda niezwykle kusząco :)

    Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Kostka tiramisu o smaku cappuccino

Kostka tiramisu o smaku cappuccino

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 30 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Forma: 19x29 cm

Opis

Jedna z wariacji na temat tiramisu. Małe biszkopty zastępujemy tu wcześniej upieczonymi blatami biszkoptowymi, podobnie jak w wersji klasycznej nasączonymi naparem z kawy i Amaretto. Krem przygotowujemy podobnie jak w oryginale na bazie mascarpone, ale nie dodajemy do niego żółtek tudzież całych jajek, zastępujemy je kremówką, a smak wzbogacamy sypkim cappuccino (ważne, żeby było jak najlepszej jakości). Poszczególne warstwy oprószamy kakao i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodowce lub na następny dzień. Jest wtedy jedwabiście gładkie, kremowe i baaardzo wilgotne.  Ale równie dobrze można nasączyć je odrobinę mocniej i przygotować tuż przed podaniem. Warto tylko upiec sobie wcześniej blaty biszkoptowe. Można też przygotować całość z dodatkiem podłużnych biszkoptów (ciastek). Warstwy deseru nie będą wtedy wprawdzie wyglądały tak idealnie równiutko, ale  w smaku będzie równie pyszne. A przygotowanie zajmie Wam jeszcze mniej czasu. A jeśli szukacie przepisu na klasyczne, oryginalne włoskie tiramisu, to zapraszam tutaj

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru
    mąki pszennej
    mąki ziemniaczanej
  • Krem:

    Ilość Składnik
    500 g schłodzonego mascarpone
    mocno schłodzonej śmietanki kremówki
    ulubionego cappuccino dobrej jakości (można dać więcej, jeśli preferujecie bardziej kawowy smak)
    cukru pudru (można mniej więcej, w zależności od upodobań smakowych)
  • Do nasączenia:

    Ilość Składnik
    naparu z kawy dobrej jakości
    likieru Amaretto (można mniej lub więcej, w zależności od tego jak bardzo chcecie wyczuwać w cieście smak alkoholu
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    kilka łyżek kakao do oprószenia poszczególnych warstw

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1 łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta łyżką.

Dno prostokątnej tortownicy o wymiarach ok. 28 na 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Zamiast tortownicy można użyć formy o takich samych wymiarach, wtedy natłuszczamy ją cienka warstwa masła i wykładamy ją całą papierem do pieczenia. 

Piec w temperaturze 160 - 170 ºC (grzanie góra/dół) około 30-40 minut (do suchego patyczka). 

UWAGA: Dla ułatwienia sobie pracy, blaty biszkoptowe można upiec osobno, dzieląc podane proporcje na 3 i skracając czas pieczenia do ok. 12- 15 minut. Czyli ciasto przygotowujemy tylko na dany blat, który się będzie w danej chwili piekł, nie z całości, bo surowe ciasto na biszkopt nie możne czekać (piana opadnie). Wyjątek stanowi sytuacja, w której macie trzy jednakowe formy o podanej wyżej wielkości, wtedy można przygotować całe ciasto i rozłożyć je po równo do trzech form i piec wszystkie razem z termoobiegiem.  

Upieczony biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od tortownicy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Jeśli piekliście w formie bez zdejmowanych boków wtedy wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy razem z papierem i delikatnie od niego oddzielamy. 

Jeśli całość piekliście w jednej tortownicy wystudzony biszkopt trzeba przekroić wzdłuż na trzy blaty. 

Do nasączenia:
Zaparzyć kawę, wystudzić. Dodać Amaretto, wymieszać. 

Krem:

Mascarpone przełożyć do miski, dodać śmietankę, ubić na sztywny krem. Dodać cukier puder i cappuccino i zmiksować do połączenia się składników. Spróbować masy, w razie czego dosłodzić lub dodać cappuccino, zgodnie z upodobaniami.

Całość:
Dolny blat ułożyć na paterze/tacy, naponczować, oprószyć kakao, wyłożyć dość cienką warstwę kremu (1/4 kremu), wygładzić, ponownie oprószyć kakao. Przykryć drugim blatem, nasączyć go kawą, oprószyć kakao, wyłożyć kolejną warstwę kremu, wierzch wygładzić, oprószyc kakao. Przykryć ostatnią warstwą ciasta, naponczować. Pozostały krem, przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z okrągłą końcówką, wyciskając kleksy kremu, ozdobić wierzch ciasta. Na koniec wierzch oprószyć kakao. Schłodzić.

Smacznego :)