Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
Filtry wyszukiwania
IMG_5515.JPG

Składniki:

  • Polewa:

    Ilość Składnik
    żelatyny w proszku
    3 łyżki zimnej wody
    masła
    cukru pudru
    kakao

Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. 

Cukier i kakao przesiać do rondla, dodać masło i napęczniałą żelatynę, postawić na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotować!).

W polewie maczać za pomocą wykałaczki pierniczki lub polewać nią wierzch pierniczków tudzież innego wypieku. 
Pokryte polewą pierniczki odłożyć na kratkę do zastygnięcia. 

Smacznego :)

Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Ocena:
Przyg: 10 min Pieczenie: 0 min
Łatwy
Porcje: 1
Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca czekoladowa glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach (specjalnie pokryłam nią pierniczki już w październiku). A pisze "najlepsza", bo przetestowałam już wiele przepisów i z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Na ogół polewy matowiały zaraz po wystudzeniu, albo kleiły się niemiłosiernie i rozmazywały, albo były słodkie jak ulepek, zawsze było jakieś "ale". A do tej naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. :) świetnie sprawdzi się również jako polewa do piernika czy sernika. Z podanej proporcji glazury wystarcza na ok. 20 pierników (pokryte polewą z obu stron). 

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Polewa do pierniczków Polewa do pierniczków
    2016-12-08 20:54:22

    Wspaniała polewa ,cudna,pierniczki wyglądają prześlicznie w tej cudnej glazurze,pięknie błyszczą ,nawet po zastygnięcku,nawet nie trzeba ich ozdabiać,ale ja przystroiłam je kolorowymi posypkami☺☺☺☺☺dzięki za tak niesamowity przepis,pozdrawiam serdecznie Wioletta☺

    Twój komentarz
  • Maria Maria
    2014-12-22 13:56:26

    Witam,

    mam pytanie: czy polewę można przygotować na bazie margaryny.

    Pozdrawiam świątecznie,

    Maria

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-22 15:41:50

      Wydaje mi się, ze smak margaryny może być wyczuwalny w polewie i że może nie wyjść tak błyszcząca. Pozdrawiam serdecznie

      Twój komentarz
  • Kasiaczek Kasiaczek
    2014-12-21 21:08:45

    Polewa wyszła super! polecam :)

    Twój komentarz
  • samira.nl samira.nl
    2014-12-17 11:06:56

    Błyszczącą glazurę z czekolady robi się z kuwertury.Tak nazywa się wysokiej jakości czekoladę w której zawartość procentowa masła kakaowego i proszku kakaowego jest dużo wyższa niż w normalnej czekoladzie konsumpcyjnej.Musi wynosić ponad 54% i dochodzi do 80%.Na takiej czekoladzie/kuwerturze zawsze ta wartość umieszczona jest na opakowaniu dużymi literami.Musiałaś to na pewno kiedyś zauważyć.Jest oczywiście droższa,zawsze ciemna i sprzedawana w cieniutkich tabliczkach.Zwykła czekolada zawiera natomiast średnio ok.30-33 % lub mniej.Polewa z kuwertury (bez żelatyny brrr) przed polaniem musi być stemperowana.To technika cukiernicza polegająca na ogrzewaniu i schładzaniu czekolady.Poczytaj w wiki.A dodatek żelatyny do czekolady żeby lśniła brrrr....przecież żelatyna to produkt z kości świń.Jaki hardkoor.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-12-17 11:19:14

      Proszę sobie wyobrazić, ze wiem co to jest temperowanie czekolady i często je stosuje. :) Jest nawet o tym artykuł na blogu: http://www.slodkiefantazje.pl/artykuly/30/temperowanie-czekolady. We wskazówkach są też artykuły na temat tego jak przygotować polewę, z jakiej czekolady, itd. Nie zmienia to faktu, ze podana tu polewa dłużnej zachowuje połysk niż ta przygotowana na bazie temperowanej czekolady, lepiej trzyma się pierniczków i bardziej się sprawdza jako dekoracja, dlatego do ozdabiania pierniczków polecam taką polewę. A jeśli komuś przeszkadza zawartość żelatyny może przygotować tradycyjną polewę na bazie czekolady o dużej zawartości kakao, najlepiej dodając jeszcze masło kakaowe, dzięki czemu polewa również pięknie błyszczy, ale nie utrzymuje tego połysku równie długo jak ta podana powyżej. Coś za coś. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • amaranthrose amaranthrose
    2014-11-14 19:36:02

    Świetny przepis, zapisuję i wypróbuję na pewno:)

    Twój komentarz
  • 2014-11-14 16:10:37

    przepis na glazurę podobny do mojego tylko bez dodatku żelatyny :) wypróbuję Twojego :)

    Twój komentarz
  • 2014-11-14 12:37:24

    Oooo! coś dla mnie:)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Błyszcząca glazura czekoladowa do pierniczków

Przygotowanie: 10 min. Pieczenie: 0 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 1

Opis

Najlepsza jaką udało mi się zrobić. Błyszcząca, gładka i nie klejąca czekoladowa glazura do pierniczków. Nie matowieje po wystudzeniu, nawet po kilku tygodniach (specjalnie pokryłam nią pierniczki już w październiku). A pisze "najlepsza", bo przetestowałam już wiele przepisów i z żadnego nie byłam do końca zadowolona. Na ogół polewy matowiały zaraz po wystudzeniu, albo kleiły się niemiłosiernie i rozmazywały, albo były słodkie jak ulepek, zawsze było jakieś "ale". A do tej naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. :) świetnie sprawdzi się również jako polewa do piernika czy sernika. Z podanej proporcji glazury wystarcza na ok. 20 pierników (pokryte polewą z obu stron). 

Składniki

  • Polewa:

    Ilość Składnik
    żelatyny w proszku
    3 łyżki zimnej wody
    masła
    cukru pudru
    kakao

Sposób przygotowania

Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. 

Cukier i kakao przesiać do rondla, dodać masło i napęczniałą żelatynę, postawić na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż masło całkiem się rozpuści, a wszystkie składniki połączą w jednolitą błyszczącą polewę (nie gotować!).

W polewie maczać za pomocą wykałaczki pierniczki lub polewać nią wierzch pierniczków tudzież innego wypieku. 
Pokryte polewą pierniczki odłożyć na kratkę do zastygnięcia. 

Smacznego :)