Babcina szarlotka - najlepsza

babcina szarlotkacynamonjabłecznikjabłkaszarlotkatop recipestradycyjna szarlotka
Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 9

Forma protokątna
25x25 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    mąki pszennej
    cukru
    proszku do pieczenia
    jajka
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    mleka
    miękkiego masła
  • Nadzienie:

    Ilość Składnik
    kwaśnych jabłek (antonówka, szara reneta)
    cukru (można na koniec dosłodzić, jeśli jabłka będą za kwaśne)
    2 łyżki cukru z prawdzwą wanilią
    mielonego cynamonu
    masła
    mąki ziemniaczanej (mój dodatek)
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    cukru pudru
    odrobina gorącej przegotowanej wody

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia (moje uproszczenie, babcia wałkowała po prostu na stolnicy i przenosiła ciasto na rękach do natłuszczonej formy) i uformować z ciasta dłońmi lub rozwałkować przez folię spożywczą na prostokąt wielkości blachy (25 x 25 cm, blacha może być odrobinę większa). Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 °C.

Całość:

Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (ponownie mój wkład), zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując z wierzchu papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.


Smacznego :)

Przyg: 30 min Pieczenie: 45 min
Średni
Porcje: 9

Forma protokątna
25x25 cm

Dziś kolejny przepis mojej Babci… zanotowany dziecięcym pismem w kajeciku, a potem starannie przepisany przez mojego Tatę. Niestety ani Taty ani Babci nie ma już ze mną, ale jestem pewna, że byliby zachwyceni tą szarlotką, a Babcia na pewno cieszyłaby się, że przepis powędruje dalej, być może do następnych pokoleń…

W zasadzie to nie wiem czemu dopiero teraz postanowiłam zrobić to ciacho, babcinych i mamusinych szarlotek wypróbowałam już sporo, a z tym - nota bene najlepszym - tyle zwlekałam. :)

A co mogę powiedzieć o samej szarlotce? Zdecydowanie jest to najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Aż nie chce mi się wierzyć, że ten smak z dzieciństwa gdzieś mi uleciał na tyle lat…

Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, a na dowód jakości tego ciasta niech posłuży fakt, że nie mogła się od niego oderwać moja córa, która delikatnie mówiąc nie lubi szarlotek i jabłeczników, nawet gdy inni się nimi zachwycają. :)

I naprawdę nie ma w tym cienia przesady, ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją zrobić! Bezkonkurencyjna wśród innych, które przetestowałam (bo zawsze było jakieś ale), najlepsza z tych, które znajdziecie na blogu!

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Marta Marta

    Witam wszystkich serdecznie.Powiem szczerze że nie jestem dobrą piekarką,ale ta szarlotka już drugi raz wyszła - znakomicie!A najważniejsze że jest pyszna i wszystkim smakuje.Dziękuje za przepis;)PS:pierwszy raz jak piekłam to do jabłek zamiast cynamonu dodałam dużo wanilii i szczypte kawy-smak super!Polecam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Babcina Szarlotka Babcina Szarlotka

    Tak... to ten smak... Cudowna, puszysta szarlotka, po prostu rozpływa się w ustach. Gorąco polecam (-:

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Alicja w Krainie Książek Alicja w Krainie Książek

    Witaj,Kilka tygodni temu wypróbowałam przepis na szarlotkę Twojej Babci,zachęconaopisem,że to "babciny" przepis. Piekłam już szarlotki,chociaż sama nigdy nie byłam ich fanką. Szarlotka wg przepisu Twojej Babci,duża blacha,zniknęła w ciągu 2 dni,pozostawiając uczucie niedosytu... a było nas do tej szarlotki tylko dwoje-mój TŻ i ja.... To najlepsza szarlotka,jaką kiedykolwiek jadłam i najlepsza,jaką kiedykolwiek upiekłam. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.:)))

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kasia m kasia m

    Szarlotka palce lizać :) Pyszna ...Na pewno będzie często gościła na moim stole:)Pozdrawiam:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @GP, Mada_811, Pola - cieszę sie bardzo, że smakowała :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Ola Ola

    Witam!

    Ile cukru trzeba dać do ciasta bo niestety mi się nie wyświetla przy składnikach?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl

      już powinno się wyświetlać, pozdrawiam

      Twój komentarz
      CAPTCHA
      Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
       
  • Renata Renata

    Niebo w gębie! Z każdym kęsem smakuje coraz bardziej! Wykonuje się ja błyskawicznie a jeszcze szybciej znika - po mojej zostało tylko pyszne wspomnienie ;)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • rebell2 rebell2

    Doskonały przepis - wypróbowałam go dziś i szarlotka wyszła rewelacyjna. Zarówno ciasto jak i nadzienie jabłkowe smakują wyjątkowo. Bardzo dziękuję za przepis i wszystkie dodatkowe wskazówki - były bardzo pomocne.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Kama - tak.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Magdalenka Magdalenka

    Zrobiłam szarlotkę, wyszła idealnie :) Smakuje super i wygląda tak ja na zdjęciu. Świetny przepis.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Emi Emi

    Ja również miałam problem z rozwałkowaniem ciasta. Może za mało mąki jest w tym przepisie?Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Anna Anna

    Nie jest to smak dzieciństwa ale ciasto i tak bardzo dobre.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz

    Tez mam Babciny przepis na szarlotkę i bije ona na głowę wszystkie inne, dotychczas przeze mnie wypróbowane:) ....Babcie wiedziały co dobre:) pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • kama kama

    Właśnie wyjełam szarlotkę z piekarnika i jutro degustacja ale nie mogłam się powstrzymać i kawałek z góry skubnełam ciasta i wydaje się takie jak w opisie, mięciutkie ale jutro zdam cała relację z degustacji:) Bałam się, że ciasto jest na tyle klejące, że nie poradzę sobie z nim ale moje obawy były nie potrzebne, ponieważ ciasto świetnie wyrabia się rękoma:) dół wykleiłam palcami a drugą część ciasta jednak lekko zmroziłam i starkowałam...ja zawszę jak piekę ciasto kruche lub pół kruche to jeszcze gorące na jakiś czas przykrywam folią i dzięki temu ciasto staje się miękkie a nie jest takie kruchye, ponieważ nie bardzo lubię bardzo kruche ciasta:) a teraz z innej beczki:) Kasiu widziałam Cię kiedyś chyba w Dzien Dobry TVN jak było o blogach, fajna z Ciebie kobitka i bardzo ładna:)Pozdrawiam serdecznie i czekam na więcej pysznych przepisów:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • dmytyl dmytyl

    Upiekłam szarlotke z tego przepisu, wyszła pyszna!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Pela Pela

    Szarlotka zrobiona i bardzo szybko zjedzona. Niebo w gębie!!! Na prawdę polecam. Prosty i pyszny przepis. Powędrował do grona ulubionych. Do jabłek dodałam ciemny cukier i był to strzał w dziesiątkę. Lukru nie robiłam, bo nie przepadam, całość posypałam delikatnie cukrem pudrem. Szarlotka w połączeniu z lodami waniliowymi podbiła podniebienia całej mojej rodziny. Pozdrawiam serdecznie :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • jUSTYNA jUSTYNA

    Witam serdecznie! Po raz drugi probuje przepis. Za pierwszym razem nie mialam prostokatnej formy, uzylam okraglej. Wyszlo, ale ciasto nie bylo mieciutkie jak powinno. Nie wiem, co bylo powodem. Teraz forma ktora kupilam jest za duza, wiec uzywam dwoch mniejszych, jak na chleb, foremek. Mam pytanie, ile mniej wiecej czasu zajmuje duszenie jablek? Po raz drugi rozgotowalam je na marmolade :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • JoASIA JoASIA

    Po dodaniu wszystkich składników ciasto w ogóle się nie zlepiło, po przepisie wygląda na ucierańca. Moim zdaniem jest to spowodowane tym, że dodałam zbyt miałko sproszkowanej mąki. Jakby była cięższa, pewnie by tak nie było. Po prostu dodałam mleka. Blaszkę miałam większą, ale chociaż kładłam cienko łyżką (maczaną co jakiś czas albo w mleku albo w wodzie) to i tak spód wyrósł, dużo apfelmusu i druga część ciasta. Na sobotni przysmak dla domowników w sam raz.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia

    Witam,Przygotowałam szarlotkę z powyższego przepisu. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne - jednocześnie miękkie i kruche. Do jabłek dodałam więcej cukru, gdyż były bardzo kwaśne, a zamiast lukru obsypałam wierzch cukrem pudrem.Serdecznie polecam wypróbować. Pyszności

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia

    świetny przepis i piękna strona :) jest taka strona skąd biorę wzory cv ( www.wzory-cv.org ) czy robił ją ten sam grafik? Bardzo podoba mi sie ten design :)Pozdrawiam

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia

    A mnie nie wyszła :( Nie wyrosło mi w ogóle ciasto... Jest płaskie jak podeszwa... W ogóle miałam problem z wsadzeniem ciasta do formy. Spód jeszcze jako tako udało mi się "rozwałkować" palcami, ale z górą to już była prawdziwa masakra! Nie próbowałam jeszcze, więc nie wiem, czy nie ma zakalca. Ktoś może mi powiedzieć, co robię źle? Dlaczego ciasto w ogóle nie wyrasta i w dodatku jest kruche, a nie puszyste?

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • aguś aguś

    Biorę się do pieczenia szarlotki :) ciekawe czy mi wyjdzie...mój pierwszy raz :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Pela - Ogromnie się cieszę :), z brązowym cukrem jeszcze jej nie robiłam, muszę wypróbować. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • entomka entomka

    Młody pomagał i teraz razem czatujemy przed piekarnikiem :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Kasia Kasia

    Ile cukru nalezy dodac do jablek, ile do ciasta i jaka ilosc cynamonu? Nie wyswietlaja sie proporcje. Robilam z tego przepisu szarlotke juz wiele razy, jest przepyszna ale nie zapisalam sobie przepisu a teraz nie wyswietlaja sie wszystkie proporcje :(

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Pyszna Pasja Pyszna Pasja

    Właśnie upiekłam - jutro wieczorem będziemy próbować :) Przydatne te Twoje wskazówki :).

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @jUSTYNA - kilka minut, kiedy widać, ze jabłka są jeszcze w kawałkach, ale już dość miękkie, nie rozpadajace się. Pozdrawiam!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Beata - rozumiem tym samym, że wcześniejszego komentarza mam już nie publikować? :) Cieszę się, że ciasto jednak wyszło jak trzeba i że smakowało! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje

    @Klaudia - w przepisie nie ma żadnego błędu, robiłam to ciasto już wiele razy i nigdy nie wyszło gorzkie, sądząc po komentarzach innym też nie wyszło gorzkie, więc może to kwestia rodzaju proszku do pieczenia lub innego składnika. Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Babcina szarlotka - najlepsza

Babcina szarlotka - najlepsza

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 45 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 9

Forma: 25x25 cm

Opis

<p>Dziś kolejny przepis mojej Babci… zanotowany dziecięcym pismem w kajeciku, a potem starannie przepisany przez mojego Tatę. Niestety ani Taty ani Babci nie ma już ze mną, ale jestem pewna, że byliby zachwyceni tą szarlotką, a Babcia na pewno cieszyłaby się, że przepis powędruje dalej, być może do następnych pokoleń… <br><br>W zasadzie to nie wiem czemu dopiero teraz postanowiłam zrobić to ciacho, babcinych i mamusinych szarlotek wypróbowałam już sporo, a z tym - nota bene najlepszym - tyle zwlekałam. :)<br><br>A co mogę powiedzieć o samej szarlotce? Zdecydowanie jest to najpyszniejsza szarlotka jaką kiedykolwiek jadłam. Aż nie chce mi się wierzyć, że ten smak z dzieciństwa gdzieś mi uleciał na tyle lat… <br><br>Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, połączone z doskonałym, delikatnie cynamonowym nadzieniem z jabłek. Smak i aromat cynamonu nie gra w tym nadzieniu pierwszych skrzypiec, a jedynie subtelnie je podkreśla. Moja rodzina była zachwycona, a na dowód jakości tego ciasta niech posłuży fakt, że nie mogła się od niego oderwać moja córa, która delikatnie mówiąc nie lubi szarlotek i jabłeczników, nawet gdy inni się nimi zachwycają. :)<br><br>I naprawdę nie ma w tym cienia przesady, ta szarlotka jest przesmaczna i musicie ją zrobić! Bezkonkurencyjna wśród innych, które przetestowałam (bo zawsze było jakieś ale), najlepsza z tych, które znajdziecie na blogu!</p>

Składniki

Sposób przygotowania

Nadzienie:

Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla/garnka, dolać 1/4 szklanki wody i resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Poddusić, od czasu do czasu mieszając (jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku.

Ciasto:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem) lub ręcznie około 5 minut. Ciasto będzie miękkie i lepiące, wiec wygodniej robić to za pomocą robota/miksera. Stolnicę oprószyć mąką, z ciasta uformować na stolnicy kulę/wałek, przekroić na pół. Jedną połowę odłożyć na bok, drugą ułożyć na papierze do pieczenia (moje uproszczenie, babcia wałkowała po prostu na stolnicy i przenosiła ciasto na rękach do natłuszczonej formy) i uformować z ciasta dłońmi lub rozwałkować przez folię spożywczą na prostokąt wielkości blachy (25 x 25 cm, blacha może być odrobinę większa). Ciasto jest miękkie i lepiące, ale takie ma być, dzięki temu po upieczeniu jest mięciutkie i rozpływające się w ustach (nie dosypywać mąki). Ciasto razem z papierem rozłożyć na blasze, odrobinę ponakłuwać, podpiec ok. 10 minut w temp. 180 °C.

Całość:

Na podpieczony spód nałożyć nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blachy (ponownie mój wkład), zrolować w rulon razem z papierem i rozwinąć je na wierzchu ciasta, zdejmując z wierzchu papier.
Piec około 30-35 minut w temp. 180 °C. Wierzch powinien być zarumieniony. Wyjąć z piekarnika odstawić w blasze do przestudzenia. Z cukru pudru i gorącej wody przygotować lukier, polukrować.


Smacznego :)