Torcik podwójnie czekoladowy z truskawkami

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
tor2.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
20 cm

  • Masa z białej czekolady*:

    Ilość Składnik
    300 g białej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kremówki
    likieru Amaretto
    żelatyny w proszku
    opcjonalnie 2-3 łyżki likieru Amaretto (lub innego ulubionego)
  • Biszkopt czekoladowy:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Czekoladowa polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
    oleju lub 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Masa z białej czekolady:

Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, zdjąć z ognia (nie gotować!). Dodać posiekaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita. Przestudzić, wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny lub dłużej- do momentu aż masa będzie mocno schłodzona i znacznie zgęstnieje (nie zamrażać).

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąk, wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony).

Całość:

Truskawki umyć, kilkanaście przekroić wzdłuż na polówki i ściąć zaokrąglone brzegi, ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy, na biszkopcie.

Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową wyjąć z zamrażalnika. Ubić na puszystą sztywną masę. Ewentualnie dodać likier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 1/4 szklanki), pozostawić na chwilę, by żelatyna napęczniała, podgrzać aż cała się rozpuści. Dodać 1-2 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej, wymieszać, wlać do reszty masy i energicznie zmiksować na najwyższych obrotach, żeby nie zrobiły się grudki.

Ponownie przez chwilę schłodzić. Połowę tężejącej masy wyłoży na biszkopt, przykryć warstwą pokrojonych na kawałki truskawek, wyłożyć resztę masy czekoladowo-śmietanowej, wierzch wyrównać, schładzać przez kilka godzin w lodówce, aż masa dokładnie stężeje.

Polewa czekoladowa:

Gorzką czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, dodać posiekaną czekoladę, olej lub masło, wymieszać aż polewa będzie jednolita, gładka i lśniąca, jeśli nie byłaby zbyt płynna (to zależy od dodanej czekolady) to można dodać odrobinę śmietanki i ponownie mieszając podgrzać. Gotową polewę wylać na stężałą masę z białej czekolady, potrząść tortownicą, by polewa równomiernie się rozlała, wystudzić. Wstawić na kwadrans do lodówki, żeby polewa nieco zastygła, udekorować truskawkami lub inaczej wg uznania.

Smacznego :)

Przyg: 60 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc postanowiłam przygotować coś słodkiego, co poprawi nam humor i wywoła słodki uśmiech na naszej twarzy. Udało się. Torcik wyszedł przepyszny. Jest w nim wszystko, co tak lubimy. Czekoladowy delikatny biszkopt, rozkoszna masa z białej czekolady i śmietanki, mnóstwo truskawek i obłędna czekoladowa polewa. Smaki wspaniale się uzupełniają, słodycz masy idealnie neutralizuje kwaskowatość truskawek, a czekoladowy ganache dzięki użyciu czekolad o dużej zawartości kakao łagodzi słodkość i sprawia, ze całość nie jest nudna. Oczywiście, jeśli wolicie słodsze polewy można użyć czekolady deserowej lub po postu z mniejsza zawartością kakao. Bardzo polecam!

tor3.JPG tor9.JPG IMG_1943.JPG IMG_1952.JPG IMG_1957.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ewelaa86 Ewelaa86
    2014-06-29 19:54:53

    Chciałam zapytać czy zamiast żelatyny mozna dodać coś innego? Np budyń?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-17 11:28:12

    @AgnieszkaM - myślę, że 100 g białej czekolady na 500 g śmietanki to trochę mało i smak białej czekolady nie będzie wyczuwalny, a j jedynie tylko osłodzi masę. Dałabym 200 g białej czekolady. Można też z niej zrezygnować i zrobić masę na bazie samej śmietanki jak tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/torcik-z-masa-smietankowa-i-musem-truskawkowym (jest mniej słodka) lub dla orzeźwienia cytrynową jak tutaj: http://www.slodkiefantazje.pl/truflowe-ciasto-czekoladowe-z-musem-cytrynowym, albo serową jak np. tu: http://www.slodkiefantazje.pl/torcik-truskawkowo-serowy-z-białym-rumem. Można też zrobić tradycyjną jak na sernik na zimno: http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-malinowo-cytrynowy-na-zimno (np. cytrynowa) albo tradycyjną http://www.slodkiefantazje.pl/sernik-na-zimno-z-truskawkami-idealny. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujecie. :) Pozdrawiam serdecznie!

    Twój komentarz
  • AgnieszkaM AgnieszkaM
    2014-06-17 07:26:42

    Serdeczne dzięki za odpowiedź. Wiedziałam, że coś zrobiłam nie tak ;-). Torcik jest taki piękny, że na pewno spróbuję go jeszcze raz zrobić. Co do masy śmietankowo-czekoladowej to dodam trochę mniej czekolady, bo była dla nas ciut za słodka. Czy jak dodam 1 tabliczkę czekolady, to będzie ok, czy muszę na coś jeszcze zwrócić uwagę?pozdrawiam

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-06-16 08:26:21

    @AgnieszkaM - Jeśli masa nie chciała się ubić to albo siedziała za krótko w zamrażarce albo coś było nie tak ze śmietanką, tego rodzaju masy często używam do tortów i zawsze bez problemu się ubija, tylko musi być mocno schłodzona. Jeśli masa nie będzie dobrze ubita i sztywna, to po dodaniu żelatyny nie zetnie się wystarczająco.. Polewa czekoladowa nie powinna być gęsta, powinna być płynna (wylewam na wierzch bardzo ciepłą czekoladę), dlatego ważne by użyć dobrej czekolady i płynnej śmietanki. Jeśli wychodzi gęstawa należy dodać więcej śmietanki, to bardzo ważne (wspominałam o tym w przepisie). Dzięki temu polewa nawet po kilku godzinach w lodówce jest miękka i torcik łatwo się kroi. Truskawki odpadły, bo masa nie była wystarczająco ubita przed dodaniem żelatyny, wiec truskawki nie miały się czego trzymać. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • agnieszkam agnieszkam
    2014-06-14 18:42:45

    Witam zachęcona wyglądem torcika postanowiłam go zrobić Ale niestety nie udał się.Masa śmietankowo-czekoladowa nie chciała się w ogóle ubić, pomimo, że wcześniej siedziała min. 2 godz. w zamrażarce. Ubiłam na tyle ile mogłam i dodałam nawet trochę więcej żelatyny niż jest podane w przepisie. Masa zaczęła tężeć więc wylałam ją na ciasto, połowę. Włożyłam do lodówki, aby jeszcze stężała i następnie wyłożyłam truskawki i drugą połowę.Po zastygnięciu polałam polewą czekoladową, zrobioną według przepisu. Proces pokrywania nie był łatwy bo polewa nie mogła być za ciepła, a więc była trochę gęstawa. No ale w końcu się udało. Całość poszła na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjęłam z formy ciasto i część truskawek odpadła, masa śmietanowo-czekoladowa okazała się luźna a pokroić się nie dało, bo czekolada , jak czekolada twarda i się łamie. No ale szkoda wyrzucać więc zabraliśmy się do degustacji i w smaku okazało się bardzo dobre.Myślę, że coś było nie tak z masą, no i polewa musi być moim zdaniem miękka po zastygnięciu, bo inaczej nie da się ładnie pokroić.pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2014-06-04 11:36:07

    Prawdziwy odlot!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-30 21:09:13

    @MaAgat - biała masa może być dowolna, wg upodobań smakowych, może być jogurtowa, możne być serowa jak na sernik na zimno, może być śmietankowa, etc. Polecam np. taką masę jogurtową z pominięciem owoców: http://www.slodkiefantazje.pl/lekki-jogurtowy-torcik-truskawkowy lub taką z dodatkiem śmietanki http://www.slodkiefantazje.pl/lekki-jogurtowy-torcik-truskawkowy. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • MaAgat MaAgat
    2014-05-30 18:08:36

    Czy zamiast masy z białej czekolady mogę zrobić masę z jogurtu? np. 600ml jogurtu naturalnego i do tego 4 łyżki żelatyny? Czy taka masa będzie odpowiednia? Pozdrawiam i dziękuje za przepis, wspaniałe zdjęcia :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-29 16:52:34

    @Marti - był płynny nawet po dodaniu żelatyny? Krem chłodzimy dwa razy pierwszy raz po zagotowaniu śmietanki z czekoladą. Gdy krem jest mocno schłodzony i znacznie zgęstnieje ubijamy go na puszystą, sztywną masę. Do masy dodajemy żelatynę zgodnie ze wskazówkami - 2 łyżki żelatyny na taką ilość masy sprawia, ze zastyga ona bardzo szybko i po całej nocy zdecydowanie nie powinna być płynna, więc na którymś etapie przygotowania kremu coś musiało pójść nie tak. Może żelatyna dobrze się nie rozpuściła i przez to nie ścięła kremu albo nie została wystarczająco dobrze rozmieszana z kremem (nie połączyła się z nim), albo też krem był za rzadki po ubiciu (zwarzył się?). A może po prostu z żelatyną było coś nie tak, ciężko mi powiedzieć. Może następnym razem po dodaniu żelatyny wstaw naczynie z kremem do lodówki/zamrażalnika na chwilę i zobacz czy krem zaczyna tężeć, jak tylko zacznie tężeć wykładamy go na ciasto, następnie wykładamy owoce i pozostały krem i dalej schładzamy. Jak wyłożysz tężejący krem będziesz miała pewność, że podczas dalszego chłodzenia już na pewno stężeje. :) Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki!

    Twój komentarz
  • Marti Marti
    2014-05-28 12:49:47

    Droga Kasiu!Zazwyczaj przepisy na ciasta nie sprawiają mi dużej trudności i uwielbiam to robić, ale tym razem coś poszło nie tak... krem z białem czekolady i kremówy w ogóle się nie stęgnął...po całej nocy w lodówce nadal był płynny... co mogło pójść nie tak? Może powinnam dodać wiecej czekolady niż 2 tabliczki albo mniej kremówki? Proszę o podpowiedź gdyż chetnie zrobie tort jeszcze raz! :)Pozdrawiam Martyna

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-28 07:56:04

    @Marta - tak trzeba zwiększyć ilość składników o 2/3. Podana w przepisie ilość starcza na tortownicę o śr. 20 cm. Pozdrawiam serdecznie

    Twój komentarz
  • marta marta
    2014-05-28 06:24:02

    Pani kasienko czy na tortownice o średnicy 25 cm muszę zwiększać proporcje? Chce upiec torcik na dzień dziecka i zastanawiam się czy wystarczy ciasta i masy na moja tortownice. Z gory dziękuje:-)

    Twój komentarz
  • Sylwia Sylwia
    2014-05-26 05:41:45

    Kasiu! Niebiosa Nam Ciebie zesłały:) Nie wiem skąd czerpiesz tyle fascynujących pomysłów ale Ja czerpię je od Ciebie. I w ten oto sposób, w mojej lodówce chłodzi się już dla mamy, ten piękny torcik. Dziękuję i dopinguję dalszemu Twojemu odkrywaniu:)

    Twój komentarz
  • medzik medzik
    2014-05-24 19:41:21

    Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia!Właśnie kończę:)))Jeszcze tylko polewa! Jutro dam znać czy smakował:)))

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-19 10:04:25

    @Wedelka - dzięki piękne. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-19 10:03:46

    @Gin - dziękuję Kochana. :) A torcik polecam, bo pyszny, zresztą truskawki z inną masą też będą pyszne, więc można poszaleć. :)

    Twój komentarz
  • Netmak Netmak
    2014-05-19 10:03:13

    Połączenie czekolady i truskawek genialne! Łatwe w przygotowaniu nawet dla faceta. Polecam ten przepis!

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-19 10:02:05

    @Catherine - dziękuję Kasiu. :) Cieszę się, że mogłam poprawić Ci humor. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-19 10:01:43

    @Catherine - dziękuję Kasiu. :) Cieszę się, że mogłam poprawić Ci humor. :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-05-19 10:00:53

    @Tocikowa - tak jak najbardziej, dodatek alkoholu to tylko moja propozycja, dlatego napisałam w przepisie "opcjonalnie". Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • torcikowa torcikowa
    2014-05-18 20:35:11

    czy można ten torcik zrobić bez alkoholu?

    Twój komentarz
  • wedelka wedelka
    2014-05-17 22:03:49

    Wygląda rewelacyjnie :)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2014-05-17 19:16:41

    Jest piękny!Od dawna mi się marzy coś podobnego, właśnie z tak ułożonymi truskawkami... Wygląda to zjawiskowo :)

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-05-17 10:18:28

    Cudowny torcik! Dzieło sztuki:) Wygląda fenomenalnie! Od razu humor mi się poprawił :)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Torcik podwójnie czekoladowy z truskawkami

Torcik podwójnie czekoladowy z truskawkami

Przygotowanie: 60 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 20 cm

Opis

Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, więc postanowiłam przygotować coś słodkiego, co poprawi nam humor i wywoła słodki uśmiech na naszej twarzy. Udało się. Torcik wyszedł przepyszny. Jest w nim wszystko, co tak lubimy. Czekoladowy delikatny biszkopt, rozkoszna masa z białej czekolady i śmietanki, mnóstwo truskawek i obłędna czekoladowa polewa. Smaki wspaniale się uzupełniają, słodycz masy idealnie neutralizuje kwaskowatość truskawek, a czekoladowy ganache dzięki użyciu czekolad o dużej zawartości kakao łagodzi słodkość i sprawia, ze całość nie jest nudna. Oczywiście, jeśli wolicie słodsze polewy można użyć czekolady deserowej lub po postu z mniejsza zawartością kakao. Bardzo polecam!

Składniki

  • Masa z białej czekolady*:

    Ilość Składnik
    300 g białej czekolady dobrej jakości
    śmietanki kremówki
    likieru Amaretto
    żelatyny w proszku
    opcjonalnie 2-3 łyżki likieru Amaretto (lub innego ulubionego)
  • Biszkopt czekoladowy:

    Ilość Składnik
    duże jajka
    cukru
    mąki pszennej tortowej
    kakao
  • Czekoladowa polewa:

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki
    oleju lub 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Masa z białej czekolady:

Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, zdjąć z ognia (nie gotować!). Dodać posiekaną na małe kawałki czekoladę, wymieszać, aż cała czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita. Przestudzić, wstawić do zamrażalnika na około 1-2 godziny lub dłużej- do momentu aż masa będzie mocno schłodzona i znacznie zgęstnieje (nie zamrażać).

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąk, wymieszać z kakao, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony).

Całość:

Truskawki umyć, kilkanaście przekroić wzdłuż na polówki i ściąć zaokrąglone brzegi, ułożyć je wzdłuż brzegów tortownicy, na biszkopcie.

Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową wyjąć z zamrażalnika. Ubić na puszystą sztywną masę. Ewentualnie dodać likier, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody (ok. 1/4 szklanki), pozostawić na chwilę, by żelatyna napęczniała, podgrzać aż cała się rozpuści. Dodać 1-2 łyżki masy czekoladowo-śmietanowej, wymieszać, wlać do reszty masy i energicznie zmiksować na najwyższych obrotach, żeby nie zrobiły się grudki.

Ponownie przez chwilę schłodzić. Połowę tężejącej masy wyłoży na biszkopt, przykryć warstwą pokrojonych na kawałki truskawek, wyłożyć resztę masy czekoladowo-śmietanowej, wierzch wyrównać, schładzać przez kilka godzin w lodówce, aż masa dokładnie stężeje.

Polewa czekoladowa:

Gorzką czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, dodać posiekaną czekoladę, olej lub masło, wymieszać aż polewa będzie jednolita, gładka i lśniąca, jeśli nie byłaby zbyt płynna (to zależy od dodanej czekolady) to można dodać odrobinę śmietanki i ponownie mieszając podgrzać. Gotową polewę wylać na stężałą masę z białej czekolady, potrząść tortownicą, by polewa równomiernie się rozlała, wystudzić. Wstawić na kwadrans do lodówki, żeby polewa nieco zastygła, udekorować truskawkami lub inaczej wg uznania.

Smacznego :)