Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

budyńczekoladakakaokrem budyniowyrumtorttort czekoladowo-wiśniowytort czekoladowytort czekoladowy z wiśniamitort z wiśniamiwiśnie
Przyg: 90 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

Filtry wyszukiwania

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek
    cukru pudru ( w oryginale 500 g)
    140 g kakao
    mąki tortowej ( w oryginale brak)
  • Krem:

    Ilość Składnik
    200 g masła
    cukru pudru ( w oryginale 150 g)
    cukru z prawdziwą wanilią ( w oryginale 60 g)
    budyniu czekoladowego, gotujemy wg przepisu zmniejszając ilość mleka do 350-400 ml (w oryginale budyń waniliowy)
    rumu Bacardi Gold (można użyć innego ciemnego rumu)
    spirytusu
    Cointreau
    gorzkiej czekolady ( w oryginale 300 g)
    wiśni w syropie (w oryginale rodzynki)
  • Polewa czekoladowa: (w oryginale brak polewy czekoladowej):

    Ilość Składnik
    gorzkiej czekolady
    śmietanki kremówki 30%
    masła
  • Dekoracja:

    Ilość Składnik
    trufelki czekoladowe domowe lub kupowane
    wiśni w syropie (można zastąpić całymi wiśniami z konfitury lub fruzeliną)
  • Do nasączenia ( w oryginale brak):

    Ilość Składnik
    rumu Bacardi
    wody
    cukru

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (kolejne żółtko dodawać po około 30 sekundach). Dodać kakao i mąkę, wymieszać. Całość podzielić na pół i wylać na dwie duże blachy piekarnikowe (blachy muszą być tak duże, żeby udało się wyciąć z upieczonego na nich biszkoptu po dwa krążki o śr. 22 cm; u mnie blacha 42 x 38 cm). Można też piec w czterech tortownicach na raz (nie polecam pieczenia całości na raz w jednej tortownicy, bo może się przelać). Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku.
Wiśnie namoczyć w rumie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo, po łyżce dodawać budyń, stale ucierając, tak żeby nie powstały grudki (jeśli powstaną można krem ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (nieco przestudzoną) oraz wiśnie, wymieszać. Na koniec dodać alkohole, dokładnie wymieszać.
Przygotować poncz (zagotować wodę z cukrem, dodać rum, wymieszać.

Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, przełożyć kremem, zostawiając ok. 1/3 kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Całość polać polewą (przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki i masła). Wierzch i boki udekorować wiśniami i truflami.


Smacznego :)


Przyg: 90 min Pieczenie: 20 min
Średni
Porcje: 10

Forma okrągła
22 cm

Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki „Kocham gotować. Przepis na życie”. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam trochę po swojemu. :)

Jeśli chodzi o smak to przyznaję, że moim zdaniem jest to tort dla zdecydowanych czekoladoholików, ja jestem umiarkowanym (czyt. potrafię zjeść niewiele tego typu wypieków i na ogół po paru kęsach mam przesyt), więc polecam go szczególnie tym, którzy bez czekolady żyć nie mogą. Innych może przerazić jej ilość i intensywność tortu. :)

A teraz słów kilka dlaczego w nazwie pojawiło się potrójnie czekoladowy… otóż na tort składa się mocno kakaowy biszkopt (praktycznie bez mąki), budyniowy krem czekoladowy z dodatkiem alkoholu, na który trzeba przeznaczyć minimum 3 tabliczki czekolady, a całości dopełnia czekoladowa polewa oraz trufelki czekoladowe. W kremie zanurzone są wiśnie w syropie, choć można je zamienić na inne owoce wg uznania… To tyle pisania, sami musicie zdecydować czy czekolada to Wasze klimaty :))

Polecam!

Komentarze

Twój komentarz
CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
 
  • Asiek Asiek

    Prawdziwa bobka kaloryczna! Faktycznie naładowany czekoladą do granic, ale myślę, że by mi smakował:) Pięknie się prezentuje!Pozdrawiam Kasiu cieplutko!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Justyna Justyna

    to są moje smaki, czekolada i jeszcze raz czekolada!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Carunia Carunia

    Uwielbiam Bacardi, uwielbiam czekoladę! Nie wiem co bardziej! :) Mniam! :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • mojetworyprzetwory mojetworyprzetwory

    Wygląda obłędnie! Wspaniała bomba czekoladowa!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • moje pasje moje pasje

    o mamo.... już jak go zobaczyłam na fb to nie mogłam sie doczekac na przepis. Jęzor mi dalej wisi po pas. Rewelacyjnie sie prezentuje.....rewelacyjnie!!!!

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Majana Majana

    Oj, moje klimaty ,moje , zdecydowanie!Fantastyczny tort! Wygląd ma boski zarówno w całości ,jak i w środku. Kuszący, czekoladowy na maksa, o tak!Pozdrowienia:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Droczilka Droczilka

    Wow! Wygląda jak z ekskluzywnej cukierni! Cudowny i na pewno przesmakowity. :-)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • asieja asieja

    potrójna radość. i taka piękna.

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Samantha Samantha

    Wygląda zjawiskowo i pięknie, a smakuje pewnie bosko !

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz

    przepięknie wygląda ten tort ...i nawet taka ilość czekolady mnie nie przeraża ...bo ja uwielbiam czekoladę:)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • patima patima

    tort, jak wszystkie z resztą smakołyki znajdujące się na blogu wygląda obłędnie. nic, tylko zabierać się do pieczenia :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     
  • Lektura Smaku Lektura Smaku

    Te wiśnie są obłędne! Uwielbiam takie słodkości :)

    Twój komentarz
    CAPTCHA
    Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code
     

Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

Tort potrójnie czekoladowy z wiśniami i rumem Bacardi

Przygotowanie: 90 min. Pieczenie: 20 min

Poziom trudności: Średni

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

<p >Inspiracją dla tego tortu był Czekoladowy tort wiśniowy M. Gessler z książki &bdquo;Kocham gotować. Przepis na życie&rdquo;. Choć w oryginale niektóre smaki jak dla mnie się gryzły, więc tort zrobiłam trochę po swojemu. :) <br ></br>Jeśli chodzi o smak to przyznaję, że moim zdaniem jest to tort dla zdecydowanych czekoladoholików, ja jestem umiarkowanym (czyt. potrafię zjeść niewiele tego typu wypieków i na ogół po paru kęsach mam przesyt), więc polecam go szczególnie tym, którzy bez czekolady żyć nie mogą. Innych może przerazić jej ilość i intensywność tortu. :)<br ></br>A teraz słów kilka dlaczego w nazwie pojawiło się potrójnie czekoladowy&hellip; otóż na tort składa się mocno kakaowy biszkopt (praktycznie bez mąki), budyniowy krem czekoladowy z dodatkiem alkoholu, na który trzeba przeznaczyć minimum 3 tabliczki czekolady, a całości dopełnia czekoladowa polewa oraz trufelki czekoladowe. W kremie zanurzone są wiśnie w syropie, choć można je zamienić na inne owoce wg uznania&hellip; To tyle pisania, sami musicie zdecydować czy czekolada to Wasze klimaty :))<br ></br>Polecam!</p> <p > </p>

Składniki

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywno. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać (kolejne żółtko dodawać po około 30 sekundach). Dodać kakao i mąkę, wymieszać. Całość podzielić na pół i wylać na dwie duże blachy piekarnikowe (blachy muszą być tak duże, żeby udało się wyciąć z upieczonego na nich biszkoptu po dwa krążki o śr. 22 cm; u mnie blacha 42 x 38 cm). Można też piec w czterech tortownicach na raz (nie polecam pieczenia całości na raz w jednej tortownicy, bo może się przelać). Piec w temperaturze 180 °C około 20 minut (do suchego patyczka). Studzić w piekarniku.
Wiśnie namoczyć w rumie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo, po łyżce dodawać budyń, stale ucierając, tak żeby nie powstały grudki (jeśli powstaną można krem ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę (nieco przestudzoną) oraz wiśnie, wymieszać. Na koniec dodać alkohole, dokładnie wymieszać.
Przygotować poncz (zagotować wodę z cukrem, dodać rum, wymieszać.

Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem, przełożyć kremem, zostawiając ok. 1/3 kremu do pokrycia tortu z zewnątrz. Całość polać polewą (przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady, śmietanki i masła). Wierzch i boki udekorować wiśniami i truflami.


Smacznego :)