Sernik jagodowy na zimno (bez sera)

Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 10
Filtry wyszukiwania
zm_IMG_9361.jpg

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka (rozmiar L)
    cukru
    mąki kukurydzianej (można zastąpić mą ką pszenną)
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jogurtowa:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru pudru lub ksylitolu
    jogurtu greckiego
    żelatyny w proszku
  • Galaretka jagodowa:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru pudru lub ksylitolu
    wody
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    garść jagód do dekoracji wierzchu

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 ºC około 15-20 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

UWAGA: Ciasto można robić w tortownicy, w której piekliście biszkopt (po wylaniu masy i galaretki będzie wtedy sięgać niemalże do samego brzegu) albo podobnie jak ja (jeśli macie wysoką regulowaną stalową obręcz) przełożyć biszkopt do niej i na wierzch wykładać kolejne masy

Masa jogurtowa:

Połowę jagód zblendować razem z cukrem pudrem na jednolity, gładki mus. Odrobinę podgrzać.
Żelatynę namoczyć w ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić na chwilę, żeby napęczniała. Następnie podgrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie gotować) i dodać do ciepłego musu jagodowego. Wymieszać.
Jogurty przelać do większej miski.  Do masy jagodowej dodać ok. 3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, wymieszać (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodać do jogurtu i zmiksować na jednolitą masę. Dodać pozostałe (niezmiksowane) jagody i wymieszać.

Masę przez chwilę schłodzić, tężejącą wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki.

Galaretka jagodowa:

Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotować.
Jagody zblendować z cukrem pudrem i wodą na gładki, jednolity mus. Przelać do rondelka, odrobinę podgrzać, dodać rozpuszczoną żelatynę, Wystudzić, wylać na schłodzoną, tężejąca masę jogurtową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. 
Ps. na tężejąca galaretkę można dla dekoracji wysypać garść jagód (będą sie wtedy lepiej trzymać), ale można też zrobić to po zastygnięciu galaretki.

Smacznego :)





Przyg: 40 min Pieczenie: 15 min
Łatwy
Porcje: 10
Sernik jagodowy na zimno bez sera, za to na jogurtach greckich. :) Zależało mi, żeby ciasto było lekkie i w miarę możliwości niskokaloryczne nie tracąc na smaku, dlatego nie znajdziecie w nim tłuszczu poza tym zawartym w jogurcie i jajkach (biszkopt). Wyszło orzeźwiająco i pysznie, i co ciekawe wszyscy testujący myśleli, że ciacho powstało z najprawdziwszego twarogu. ;) 
Jego rekomendacją niech będzie fakt, że zniknęło w ciągu niespełna godziny od wyjęcia z lodówki i podobno było go za mało. ;) Jeśli zależy Wam na ograniczeniu kalorii, to cukier można zastąpić ksylitolem, a jeśli nie przejmujecie się aż tak mocno kaloriami, to podpowiem, że ciasto wspaniale komponuje się z kleksem bitej śmietany na wierzchu. ;) Polecam. :)

zm_IMG_9373.jpg zm_IMG_9384.jpg zm_IMG_9398.jpg zm_IMG_9409.jpg zm_IMG_9412.jpg

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Sabka Sabka
    2015-07-23 22:26:53

    Genialny!!!! Tylko pewnie mi pójdzie w biodra, bo już cały zjedzony a dziś rano wyjęty z tortownicy. :)) Ale co tam, raz się żyje. :))

    Twój komentarz
  • Halina Halina
    2015-07-14 17:40:06

    Witam.

    W jakim celu podgrzewa się masę jagodową?

    Pozdrawiam.

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-21 22:45:43

      Przepraszam, że dopiero odpisuję, gdzieś mi umknął Pani komentarz.

      Po dodaniu żelatyny do schłodzonej masy (jeśli jagody były przechowywane w lodowce) żelatyna może się zbrylić, dlatego bezpieczniej dodać ją do podgrzanej masy jagodowej, Chyba, że jagody mamy w temperaturze pokojowej, wtedy nie ma takiej potrzeby. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • Iza Iza
    2015-07-09 20:29:15

    Wygląda obłednie. Do tej pory serniki na zimno robiłam z serków homogenizowanych Danio. Potrafisz określecić jak takie serniki różnią się w smaku i konsystencji od tych na jogurtach?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-07-10 10:08:24

      W konsystencji chyba niczym się nie różnią. Różnica jest może bardziej wyczuwalna przy porównaniu sernika na jogurcie i prawdziwym twarogu. Natomiast w smaku taki "sernik" jest mniej serowy po prostu. :) Ja nigdy nie robiłam sernika na serkach Danio, więc trudno mi porównać, robiłam natomiast na serkach waniliowych innych firm i jedyna różnica jest taka, że ten sernik nie jest waniliowy i nie ma aż tak wyczuwalnego posmaku sera. Ale to moje odczucia, moi domownicy natomiast byli przekonani, że to najprawdziwszy sernik na zimno na twarogu lub właśnie serkach. :) Pozdrawiam

      Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik jagodowy na zimno (bez sera)

Sernik jagodowy na zimno (bez sera)

Przygotowanie: 40 min. Pieczenie: 15 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 10

Forma: 22 cm

Opis

Sernik jagodowy na zimno bez sera, za to na jogurtach greckich. :) Zależało mi, żeby ciasto było lekkie i w miarę możliwości niskokaloryczne nie tracąc na smaku, dlatego nie znajdziecie w nim tłuszczu poza tym zawartym w jogurcie i jajkach (biszkopt). Wyszło orzeźwiająco i pysznie, i co ciekawe wszyscy testujący myśleli, że ciacho powstało z najprawdziwszego twarogu. ;) 
Jego rekomendacją niech będzie fakt, że zniknęło w ciągu niespełna godziny od wyjęcia z lodówki i podobno było go za mało. ;) Jeśli zależy Wam na ograniczeniu kalorii, to cukier można zastąpić ksylitolem, a jeśli nie przejmujecie się aż tak mocno kaloriami, to podpowiem, że ciasto wspaniale komponuje się z kleksem bitej śmietany na wierzchu. ;) Polecam. :)

Składniki

  • Biszkopt:

    Ilość Składnik
    jajka (rozmiar L)
    cukru
    mąki kukurydzianej (można zastąpić mą ką pszenną)
    mąki ziemniaczanej
  • Masa jogurtowa:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru pudru lub ksylitolu
    jogurtu greckiego
    żelatyny w proszku
  • Galaretka jagodowa:

    Ilość Składnik
    jagód
    cukru pudru lub ksylitolu
    wody
    żelatyny
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    garść jagód do dekoracji wierzchu

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po 1-2 łyżki) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.

Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajeczne, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 ºC około 15-20 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

UWAGA: Ciasto można robić w tortownicy, w której piekliście biszkopt (po wylaniu masy i galaretki będzie wtedy sięgać niemalże do samego brzegu) albo podobnie jak ja (jeśli macie wysoką regulowaną stalową obręcz) przełożyć biszkopt do niej i na wierzch wykładać kolejne masy

Masa jogurtowa:

Połowę jagód zblendować razem z cukrem pudrem na jednolity, gładki mus. Odrobinę podgrzać.
Żelatynę namoczyć w ok. 1/4 szklanki zimnej wody i pozostawić na chwilę, żeby napęczniała. Następnie podgrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (nie gotować) i dodać do ciepłego musu jagodowego. Wymieszać.
Jogurty przelać do większej miski.  Do masy jagodowej dodać ok. 3 łyżek jogurtu, tak, żeby ostudzić nieco masę, wymieszać (masa jagodowa powinna zrobić się letnia, bo dodana gorąca do jogurtu może się zbrylić w grudki). Letni mus jagodowy dodać do jogurtu i zmiksować na jednolitą masę. Dodać pozostałe (niezmiksowane) jagody i wymieszać.

Masę przez chwilę schłodzić, tężejącą wyłożyć na biszkoptowy spód. Wstawić do lodówki.

Galaretka jagodowa:

Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, zostawić na chwilę, żeby napęczniała. Podgrzać, aż całkowicie się rozpuści, ale nie gotować.
Jagody zblendować z cukrem pudrem i wodą na gładki, jednolity mus. Przelać do rondelka, odrobinę podgrzać, dodać rozpuszczoną żelatynę, Wystudzić, wylać na schłodzoną, tężejąca masę jogurtową. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin. 
Ps. na tężejąca galaretkę można dla dekoracji wysypać garść jagód (będą sie wtedy lepiej trzymać), ale można też zrobić to po zastygnięciu galaretki.

Smacznego :)