Pierniczki katarzynki

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 40
Filtry wyszukiwania
katarzynki_1.jpg

Składniki:

  • Pierniczki:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu
    przyprawy korzennej
    kilka łyżek karmelu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
    cukru (ja dałam cukier puder)
    jajko
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina wody
    miodu

Sposób przygotowania

Miód przelać do sporej miski. Dodać przyprawy korzenne, cukier, odrobinę karmelu, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zagnieść ciasto (jeśli byłoby za suche można dodać 1 -2 łyżki śmietany, u mnie nie było takiej potrzeby, ciasto było nawet lekko wilgotne), rozwałkować na grubość 6 – 10 mm i wykrawać foremką pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej pierniczki zachowując spore odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować pierniczki wodą wymieszaną z miodem.

Piec 12 -13 minut w temperaturze 180ºC (grzałka góra/dół).

Smacznego :)

*Jabłko wymieniamy co kilka dni. :)

Przyg: 20 min Pieczenie: 12 min
Łatwy
Porcje: 40

I kolejne pierniczki. Tym razem zapewne wszystkim znane ze względu na charakterystyczny kształt – katarzynki. Proste w przygotowani, o smaku, którego się nie zapomina, ja pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Dodatkową zaletą jest brak tłuszczu w recepturze, co ucieszy zapewne niejedną Panią. ;)

Pierniczki po upieczeniu są dość miękkie, później twardnieją, ale przechowywane w szczelnym pojemniku miękną w ciągu kilku tygodniu (a gdy dołożymy do pojemnika jabłko* zmiękną w dwa tygodnie). Przepis autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, z książki „Ciasta domowe”.

katarzynki_2.JPG katarzynki_3.JPG

Zdjęcia Czytelników

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-09 11:50:37

    vivienx - kilka łyżek brązowego cukru podgrzać na patelni z odrobiną wody, podgrzewać do momentu aż cukier rozpuści się i zmieni konsystencję na taką bardziej kleistą, przypominającą syrop.... ja dodawałam gorący :)

    Twój komentarz
  • vivienx vivienx
    2012-12-09 09:54:34

    mam pytanie jak zrobić karmel? dodać gorący czy inaczej?piękne i puszyste ! wczoraj zrobiłam wg mojego przepisu i zostały z cztery;), więc zrobie teraz takie

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-12-09 09:12:22

    Kasiu, być może właśnie chodzi o ten karmel, ja go nie miałam i dodałam kakao - dlatego wyszło za suche. Pozdrawiam :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-08 17:05:07

    @Magdalena - no właśnie nie wiem od czego to zależy, większość osób, które korzystało z przepisu Bytnerowiczowej wspomina, że musiało dodawać śmietany etc., a ja musiałam wręcz dosypywać mąki, ale ja dałam sporo płynnego karmelu, może dlatego moje było miękkie. Tak czy siak, cieszę się, ze smakują :)

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-12-08 11:23:25

    Dziękuję za odpowiedź. Właśnie włożyłam do piekarnika drugą partię Katarzynek :) Spróbowałam jednego z pierwszego pieczenia i smakują super. Musiałam jednak dodać śmietany podczas ugniatania ponieważ ciasto wyszło mi bardzo suche. Teraz pozostaje czekać do Świąt :)

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-07 19:31:24

    @Magdalena - najlepiej już, bo katarzynyki dość długo miękną - minimum dwa tygodnie, a czasami dłuzej, choć to oczywiscie zależy od wilgotności powietrza w domu

    Twój komentarz
  • Magdalena Magdalena
    2012-12-07 18:38:06

    Witam, na ile wcześniej przed Świętami trzeba upiec te pierniczki by były w sam raz do jedzenia, nie za twarde?

    Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2012-12-06 20:06:58

    Ankawell - chętnie się dołączę, od najbliższego posta będę wspominać o szlachetnej paczce, a do ostatnich świątecznych postaram sie dodać zdanie na ten temat.

    Twój komentarz
  • ankawell ankawell
    2012-12-06 19:39:52

    katarzynki są wspaniałe.../ zachęcam Cię do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu ... proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów...przeczytaj ...może uznasz za stosowne i się dołączysz do akcji "blogerzy wspierają SZLACHETNĄ PACZKĘ " /

    Twój komentarz
  • Crispy Biscuits Crispy Biscuits
    2012-12-06 17:23:36

    Uwielbiam Katarzynki :) Pamiętam ich smak jeszcze za czasów, kiedy byłam mała :)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2012-12-06 15:43:38

    Kasiu, one są takie śliczne! :)Czy weźmiesz udział w Festiwalu Pierniczków u mnie na blogu?Nie chcę namawiać na siłę, tak pytam, bo takie wspaniałe pierniczki u Ciebie.Ściskam:*

    Twój komentarz
  • Kamciss Kamciss
    2012-12-06 13:38:03

    Moje ulubione pierniczki :)

    Twój komentarz
  • Jolanta Szyndlarewicz Jolanta Szyndlarewicz
    2012-12-06 12:53:56

    Uwielbiam katarznki, niestety nie mam foremki, odkąd dorwał się do niej mój Synko:)

    Twój komentarz
  • Basia Basia
    2012-12-06 12:25:35

    Pierniczki wyglądają jak marzenie :-)U mnie w domu też dziś pachnie świątecznie, bo właśnie piekę pierniczki alpejskie :-)Pozdrawiam serdecznie!Basia

    Twój komentarz
  • asieja asieja
    2012-12-06 09:59:08

    chciałabym straszliwie mieć taką katarzynkową foremkę :-))

    Twój komentarz
  • kasiaaaa24 kasiaaaa24
    2012-12-06 08:59:08

    Super wyglądają i na pewno tak samo smakują. Ale co się dziwić - wszystkie Katarzynki są super ;)

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Pierniczki katarzynki

Pierniczki katarzynki

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 12 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 40

Opis

I kolejne pierniczki. Tym razem zapewne wszystkim znane ze względu na charakterystyczny kształt – katarzynki. Proste w przygotowani, o smaku, którego się nie zapomina, ja pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Dodatkową zaletą jest brak tłuszczu w recepturze, co ucieszy zapewne niejedną Panią. ;)

Pierniczki po upieczeniu są dość miękkie, później twardnieją, ale przechowywane w szczelnym pojemniku miękną w ciągu kilku tygodniu (a gdy dołożymy do pojemnika jabłko* zmiękną w dwa tygodnie). Przepis autorstwa Barbary Bytnerowiczowej, z książki „Ciasta domowe”.

Składniki

  • Pierniczki:

    Ilość Składnik
    płynnego miodu
    przyprawy korzennej
    kilka łyżek karmelu (można zastąpić 1 łyżką kakao)
    cukru (ja dałam cukier puder)
    jajko
    mąki pszennej
    proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    odrobina wody
    miodu

Sposób przygotowania

Miód przelać do sporej miski. Dodać przyprawy korzenne, cukier, odrobinę karmelu, jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Zagnieść ciasto (jeśli byłoby za suche można dodać 1 -2 łyżki śmietany, u mnie nie było takiej potrzeby, ciasto było nawet lekko wilgotne), rozwałkować na grubość 6 – 10 mm i wykrawać foremką pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej pierniczki zachowując spore odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować pierniczki wodą wymieszaną z miodem.

Piec 12 -13 minut w temperaturze 180ºC (grzałka góra/dół).

Smacznego :)

*Jabłko wymieniamy co kilka dni. :)