Babka kajmakowa

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12
Filtry wyszukiwania
babka%20kajmakowa_3.JPG

Składniki:

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    cukru
    sok z 1 cytryny (dałam sok z 1/2 cytryny)
    masła
    masy krówkowej*
    mąki pszennej
    skrobi ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    ekstraktu z wanilii
  • Sos kajmakowy::

    Ilość Składnik
    płatków migdałowych, podprażonych (dałam więcej, ok. 50 g)
    masy krówkowej
    mleka lub śmietany
    ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)

Sposób przygotowania

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym (masę kajmakową podgrzewamy razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii, mieszamy aż masa będzie gładka) i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


Smacznego :)

*masę krówkową przygotowujemy z mleka skondensowanego słodzonego, puszke z mlekiem gotujemy ok. 3 godzin, puszka musi być cała zanurzona w wodzie pdozac całego prosceu gotowania (inaczej masa może nam spłatać fila i wystrzelić), puszke z masą otwieramy dopiero gdy masa będzie zupełnie wystudzona

Przyg: 20 min Pieczenie: 50 min
Łatwy
Porcje: 12

Pyszna babka, pięknie pachnąca kajmakiem, co ciekawe w smaku przypomina mi nieco sękacz, choć niewiele ma z nim wspólnego, szczególnie wizualnie. :)

Kajmak jest też zdecydowanie wyczuwalny w smaku, dzięki czemu babka smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatek masy krówkowej sprawia, że babka ma piękny karmelowy kolor. Masę możemy wykonać samodzielnie, wtedy najlepiej przygotować ją kilka godzin wcześniej lub w dzień poprzedzający pieczenie (żeby zdążyła wystygnąć), ale z powodzeniem możemy wykorzystać też gotową masę z puszki. Całości dopełnia pyszny sos karmelowy i prażone płatki migdałowe. Babka nie jest wilgotna, ale nie jest też za sucha, a jeśli ktoś lubi mocno wilgotne ciasta, zawsze można ją dodatkowo naponczować, lub obficiej polać sosem. :)

Polecam. Przepis autorstwa Uli (za którą będę dalej cytować) autorki bloga Słodka pasja.

babka%20kajmakowa_4.JPG babka%20kajmakowa.JPG babka%20kajmakowa_2.JPG babka%20kajmakowa_5.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Ania Ania
    2015-04-01 21:59:51

    Czy można użyć gotowego kajmaku z puszki?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2015-04-01 23:16:38

      Tak, można. Pozdrawiam

      Twój komentarz
  • magma magma
    2014-03-07 10:38:32

    wygląda rewelacyjnie, zapisuje przepis:)

    Twój komentarz
  • gin gin
    2012-11-10 17:26:07

    łał, cudna babeczka. Uwielbiam karmelowe smaki, takie jesienne są :)

    Twój komentarz
  • Usagi Usagi
    2012-11-04 11:50:09

    Uśmiechnęła się do mnie ta babka. Prześliczny ma kolor, wygląda jak krówka, tylko w formie ciasta :)

    Twój komentarz
  • Agniesia Agniesia
    2012-11-02 15:31:28

    Zjadłabym taką babeczkę :) Uwielbiam kajmak :) Tylko u mnie w domu wyznają zasadę, że babka jest na Wielkanoc... A sama nie zjem całej...

    Twój komentarz
  • Jolanta szyndlarewicz Jolanta szyndlarewicz
    2012-11-02 12:58:52

    Piekłam tą babkę, jest wspaniała w smaku:) pozdrawiam ciepło i częstuję się kawałkiem

    Twój komentarz
  • babeczka babeczka
    2012-11-02 10:59:29

    Nigdy nie jadłam takiej babki, ale chyba będę musiała wypróbować:) zapisuję przepis;) blog naprawdę bardzo ładny!:)Zapraszam również do mnie:http://blog-babeczka.blogspot.com/Pozdrawiam!:)

    Twój komentarz
  • bernadeta bernadeta
    2012-11-02 08:01:05

    mniam kajmak uwielbiamy wiec ta babeczka byłaby idealna .

    Twój komentarz
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Babka kajmakowa

Babka kajmakowa

Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 50 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 12

Opis

Pyszna babka, pięknie pachnąca kajmakiem, co ciekawe w smaku przypomina mi nieco sękacz, choć niewiele ma z nim wspólnego, szczególnie wizualnie. :)

Kajmak jest też zdecydowanie wyczuwalny w smaku, dzięki czemu babka smakuje naprawdę fantastycznie. Dodatek masy krówkowej sprawia, że babka ma piękny karmelowy kolor. Masę możemy wykonać samodzielnie, wtedy najlepiej przygotować ją kilka godzin wcześniej lub w dzień poprzedzający pieczenie (żeby zdążyła wystygnąć), ale z powodzeniem możemy wykorzystać też gotową masę z puszki. Całości dopełnia pyszny sos karmelowy i prażone płatki migdałowe. Babka nie jest wilgotna, ale nie jest też za sucha, a jeśli ktoś lubi mocno wilgotne ciasta, zawsze można ją dodatkowo naponczować, lub obficiej polać sosem. :)

Polecam. Przepis autorstwa Uli (za którą będę dalej cytować) autorki bloga Słodka pasja.

Składniki

  • Ciasto:

    Ilość Składnik
    jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    cukru
    sok z 1 cytryny (dałam sok z 1/2 cytryny)
    masła
    masy krówkowej*
    mąki pszennej
    skrobi ziemniaczanej
    proszku do pieczenia
    ekstraktu z wanilii
  • Sos kajmakowy::

    Ilość Składnik
    płatków migdałowych, podprażonych (dałam więcej, ok. 50 g)
    masy krówkowej
    mleka lub śmietany
    ekstraktu z wanilii (użyłam pasty waniliowej)

Sposób przygotowania

Masę krówkową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, wbić po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym (masę kajmakową podgrzewamy razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii, mieszamy aż masa będzie gładka) i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


Smacznego :)

*masę krówkową przygotowujemy z mleka skondensowanego słodzonego, puszke z mlekiem gotujemy ok. 3 godzin, puszka musi być cała zanurzona w wodzie pdozac całego prosceu gotowania (inaczej masa może nam spłatać fila i wystrzelić), puszke z masą otwieramy dopiero gdy masa będzie zupełnie wystudzona