Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 9
Filtry wyszukiwania
IMG_2199.JPG

Składniki:

Forma okrągła (Kliknij ikonę, aby zmienić rozmiar)
22 cm

  • Sernik:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić mielonym wiaderkowym)
    duże jajka
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub nasionkami z 1 laski wanilii)
    śmietanki kremówki
    500 g białej czekolady
    opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Masa serowa:

Czekoladę grubo posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, nie gotować. Posiekaną czekoladę przełożyć do gorącej śmietanki, wymieszać aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita i gładka (można chwilę podgrzać, jeśli czekolada nie będzie się chciała rozpuścić, ale trzeba cały czas mieszać, żeby całość się nam nie przypaliła). Lekko przestudzić. Twaróg zmiksować z resztą składników* do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać przestudzoną masą śmietanowo-czekoladową, zmiksować do połączenia się składników.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, wysuszyć na papierowych ręcznikach przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika (w wersji z ubijanymi białkami truskawki podczas wyrastania sernika zapewne zatoną nieco w masie serowej).

W czajniku zagotować wodę. Tortownicę o śr. 22 cm owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej. Masę przelać do tortownicy.

Oczyszczone truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika (w wersji z ubijanymi białkami truskawki podczas wyrastania sernika zapewne zatoną nieco w masie serowej).

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, a do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec w temperaturze 150-160 °C przez około 60 min. lub ciut dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą – upieczony sernik po poruszeniu powinien delikatnie drgać na środku, ale nie powinien „falować” na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona.

Smacznego :)

*jeśli chcemy przygotować puszysta wersję sernika, do sera dodajemy tylko żółtka, a pianę z białek na samym końcu

Przyg: 30 min Pieczenie: 60 min
Łatwy
Porcje: 9

Delikatny, jedwabiście kremowy, wręcz mazisty sernik o subtelnym posmaku białej czekolady i aromacie wanilii. Idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. Nie jest to zdecydowanie sernik puszysty, piankowy, ale nie jest też ciężki i zwarty. Pieczemy go podobnie jak sernik Nowojorski czy londyński w kąpieli wodnej dzięki czemu jest wilgotny i delikatny, dlatego też w konsystencji serniczek bardzo przypomina słynnego „Nowojorczyka”. Z kąpieli wodnej można jednak zrezygnować, sernik i tak będzie pyszny. :)

A jeśli wolicie puszyste, piankowe serniki, to trzeba zmienić jeden drobny szczegół w sposobie przygotowania, a mianowicie rozdzielić białka od żółtek, ubijając je na puszystą sztywną pianę, którą dodajemy na sam koniec do masy serowej. Ale sernik wychodzi tak pyszny, że ja bym na siłę nie psuła go tą puszystością. ;)

Dodatkową zaletą stanowi fakt, że sernik po upieczeniu jest równiutki jak stół i nic a nic nie pęka. Niestety w wersji z ubijanymi białkami trochę Wam opadnie, ale dość skutecznie zapobiega temu obniżenie temperatury pieczenia do 130-140 °C, z jednoczesnym jej wydłużeniem.

Niezależnie, na którą wersję się zdecydujecie – myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo sernik wychodzi naprawdę pyszny. Po sezonie truskawkowym świetnie sprawdzą się też inne owoce, np. maliny, jagody czy jeżyny. Bardzo polecam!

IMG_2179.JPG IMG_2235.JPG

Komentarze Czytelników

Komentarze są moderowane, a więc pojawiają się na blogu po zaakceptowaniu ich treści.

Twój komentarz
  • Beata Beata
    2016-10-02 10:38:37

    Kasiu co robisz, że Twój sernik ma takie gładkie boki?

    Twój komentarz
  • Marta Marta
    2016-09-23 21:59:06

    Kasiu co zrobiłaś, że boki twojego sernika są takie gładkie? Moje są zawsze poszarpane. Czy wyścielasz boki papierem, smarujesz czymś? Jak oddzielasz od tortownicy?

    Twój komentarz
  • Agata Agata
    2016-05-16 19:16:08

    Wszystko pięknie ładnie, ale czy nie ma być ani grama mąki ani niczego innego? Sernik piekłam 2 godziny i cały czas się trzęsie. Po wystudzenia i zdjęciu obręczy, rozpada się. Zupełnie jakby brakowało jakiegoś spoiwa w masie.

    Twój komentarz
    • Sylwia Sylwia
      2016-08-06 20:13:16

      Mam tak samo. Sernik cały się trzęsie. Coś tutaj nie gra. Robiłam wszystko wg przepisu. Nie jest możliwe nawet, żeby coś źle zrobić bo przepis jest banalnie prosty.

      Twój komentarz
      • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
        2016-08-08 18:30:30

        To zapewne zależy od ścisłości użytego twarogu, ewentualnie od wielkości dodanych jajek. Ja ie dodawałam ani grama mąki i sernik był ścisły i dobrze ścięty. Oczywiście można dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo waniliowy budyń (proszek).

        Twój komentarz
  • Sandra Sandra
    2014-09-22 21:18:37

    Można dodać mniej czekolady i spód kruchy lub z ciasteczek?

    Twój komentarz
    • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
      2014-09-23 14:06:50

      Tak, można. Wtedy czekolada będzie po prostu mniej wyczuwalna. Spód z ciasteczek będzie komponował się idealnie. Pozdrawiam

      Twój komentarz
      • Sandra Sandra
        2014-09-23 16:24:34

        Super! Dziękuje za odpowiedź!

        Jaką wysokość miała Pani forma? bo ja mam kwadratową 20x20 o wysokosci ok. 5 cm....to zmniejszyc proporcje, prawda?

        Twój komentarz
        • Kasia - Slodkiefantazje.pl Kasia - Slodkiefantazje.pl
          2014-09-24 09:58:04

          Używałam standardowej tortownicy o wysokości 6 cm. Na formę 20 x 20 cm nie zmniejszałabym proporcji składników. Pozdrawiam serdecznie

          Twój komentarz
  • SlodkieFantazje SlodkieFantazje
    2014-07-15 20:15:08

    @Ada - tortownicy nie trzeba smarować masłem ani wysypywać bułką tartą. Ewentualnie można posmarować masłem same boki, wtedy mamy większą pewność, że sernik nie popęka na środku. Na spód warto wyłożyć papier do wypieków, wtedy łatiej przenieśc sernik z tortownicy, zwłaszcza jeśli jest robiony bez spodu, czyli jak ten tutaj. Z kąpieli wodnej oczywiście można zrezygnować, czasu pieczenia raczej nie musimy znacznie wydłużać - sernik będzie gotowy gdy tylko lekko drży na środku, a nie faluje cały gdy lekko poruszymy tortownicą (ale pamiętać trzeba, że pieczenie w kąpieli wpływa na wilgotność sernika i jego konsystencję - jest wilgotniejszy i bardziej kremowy). Jeśli chodzi o owijanie tortownicy folią, to zwyczajnie owijamy tortownicę z zewnętrznej strony folią auluminiową, czylli stawiamy tortowicę na arkuszu foli, urywamy folię na długość by zakrywała boki, stawiamy na kolejnym arkuszu tak, żeby zakryć boki, gdzie folia była krótsza i tak ze 3 razy. Robimy to jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=cUh-c4H3gg8. Pozdrawiam

    Twój komentarz
  • Ada Ada
    2014-07-14 21:47:55

    Czy tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i posypana bułką tartą? Co to znaczy: tortownicę owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej? Czy jeżeli zrezygnuję z pieczenia w kąpieli wodnej to należy wydłużyć czas pieczenia, jak wpłynie to na sernik?

    Twój komentarz
  • Kamila Kamila
    2014-06-30 13:31:29

    Świetny przepis i rewelacyjnie wygląda ten sernik!Zapraszam do mniewww.naturalnemetody.blogspot.com

    Twój komentarz
  • Catherine Catherine
    2014-06-04 16:57:33

    Sernik jak marzenie! Wygląda na super puszysty, takie lubię:) rany! ale apetyczny.... aż się prosi żeby go upiec :-)

    Twój komentarz
  • Angie Angie
    2014-06-04 12:34:40

    Pięknie wygląda, tak delikatnie i kremowo; )

    Twój komentarz
  • Patrycja Patrycja
    2014-06-04 11:35:24

    Wygląda rewelacyjnie!

    Twój komentarz
  • magma magma
    2014-06-04 06:34:26

    co ja bym dała za kawałeczek takich pyszności:)

    Twój komentarz
  • Majana Majana
    2014-06-04 04:39:18

    Cudownie wygląda. Bajeczny i pyszny, z najlepszymi owocami na świecie.:)Pozdrawiam serdecznie.

    Twój komentarz

Podobne ciasta

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wywiad na Gotujmy.pl

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Sernik z białą czekoladą i truskawkami

Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 60 min

Poziom trudności: Łatwy

Ilość porcji: 9

Forma: 22 cm

Opis

Delikatny, jedwabiście kremowy, wręcz mazisty sernik o subtelnym posmaku białej czekolady i aromacie wanilii. Idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi truskawkami. Nie jest to zdecydowanie sernik puszysty, piankowy, ale nie jest też ciężki i zwarty. Pieczemy go podobnie jak sernik Nowojorski czy londyński w kąpieli wodnej dzięki czemu jest wilgotny i delikatny, dlatego też w konsystencji serniczek bardzo przypomina słynnego „Nowojorczyka”. Z kąpieli wodnej można jednak zrezygnować, sernik i tak będzie pyszny. :)

A jeśli wolicie puszyste, piankowe serniki, to trzeba zmienić jeden drobny szczegół w sposobie przygotowania, a mianowicie rozdzielić białka od żółtek, ubijając je na puszystą sztywną pianę, którą dodajemy na sam koniec do masy serowej. Ale sernik wychodzi tak pyszny, że ja bym na siłę nie psuła go tą puszystością. ;)

Dodatkową zaletą stanowi fakt, że sernik po upieczeniu jest równiutki jak stół i nic a nic nie pęka. Niestety w wersji z ubijanymi białkami trochę Wam opadnie, ale dość skutecznie zapobiega temu obniżenie temperatury pieczenia do 130-140 °C, z jednoczesnym jej wydłużeniem.

Niezależnie, na którą wersję się zdecydujecie – myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo sernik wychodzi naprawdę pyszny. Po sezonie truskawkowym świetnie sprawdzą się też inne owoce, np. maliny, jagody czy jeżyny. Bardzo polecam!

Składniki

  • Sernik:

    Ilość Składnik
    twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie (można zastąpić mielonym wiaderkowym)
    duże jajka
    cukru pudru (mniej lub więcej w zależności od upodobań smakowych)
    pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem z wanilii lub nasionkami z 1 laski wanilii)
    śmietanki kremówki
    500 g białej czekolady
    opcjonalnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

    Ilość Składnik
    truskawek

Sposób przygotowania

Masa serowa:

Czekoladę grubo posiekać. Śmietankę podgrzać do momentu wrzenia, nie gotować. Posiekaną czekoladę przełożyć do gorącej śmietanki, wymieszać aż czekolada się rozpuści, a masa będzie jednolita i gładka (można chwilę podgrzać, jeśli czekolada nie będzie się chciała rozpuścić, ale trzeba cały czas mieszać, żeby całość się nam nie przypaliła). Lekko przestudzić. Twaróg zmiksować z resztą składników* do momentu aż masa będzie jednolita. Dodać przestudzoną masą śmietanowo-czekoladową, zmiksować do połączenia się składników.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, wysuszyć na papierowych ręcznikach przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika (w wersji z ubijanymi białkami truskawki podczas wyrastania sernika zapewne zatoną nieco w masie serowej).

W czajniku zagotować wodę. Tortownicę o śr. 22 cm owinąć z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej. Masę przelać do tortownicy.

Oczyszczone truskawki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika (w wersji z ubijanymi białkami truskawki podczas wyrastania sernika zapewne zatoną nieco w masie serowej).

Tortownicę wstawić do większej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, a do formy, w której stoi tortownica nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy.

Piec w temperaturze 150-160 °C przez około 60 min. lub ciut dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika się nie zetnie. Poziom upieczenia można sprawdzić delikatnie poruszając tortownicą – upieczony sernik po poruszeniu powinien delikatnie drgać na środku, ale nie powinien „falować” na całej powierzchni, bo to oznacza, że masa jest jeszcze nie upieczona.

Smacznego :)

*jeśli chcemy przygotować puszysta wersję sernika, do sera dodajemy tylko żółtka, a pianę z białek na samym końcu